حمید تقوائی
اوکراین: بحران حکومتی و جنگ میلیاردرها
بحران اوکراین شکل مقابله مستقیم غرب و شرق را بخود گرفته است. روسیه بعد از بخود ملحق کردن کریمه، مستقیما از جدائی طلبان شرق اوکراین حمایت سیاسی و نظامی میکند و از سوی دیگر دولت کی یف با برخورداری از حمایت غرب بر طبل جنگ با “تروریستها” در اوکراین شرقی میکوبد. اما کل این تقابل نظامی از کجا نشات گرفته است؟ توسعه طلبی ناسیونالیسم روسی، فاشیسم متکی به غرب، و یا …؟
رسانه های غربی روسیه را بخاطر حمایت از جدائی طلبان و اعزام نیروهای مسلح به شرق اوکراین موجد این شرایط میدانند و رسانه های حامی روسیه راست افراطی و فاشیستهای کی یف را عامل بحران اوکراین قلمداد میکنند. بیشک نیروهای راست، فاشیستهای پرو غرب و جدائی طلبان پرو روس، در ایجاد این شرایط نقش دارند اما میداندار شدن این نیروها از عوارض و نتایج بحران اوکراین است و نه عامل و ریشه آن. ریشه بحران جای دیگری است.
بحران اوکراین با درماندگی کل بورژوازی این کشور در پاسخگوئی به رکود و بی افقی اقتصادی، که بخصوص بعد از سقوط وال استریت در ۲۰۰۸ حاد شده بود، آغاز شد. قدرت در میان اولیگارشی مالی طرفدار غرب و طرفدار روسیه چند بار دست بدست شد و بالاخره مردمی که از فساد و دزدی میلیاردرهای حاکم به ستوه آمده بودند به خیابانها ریختند. وضعیت امروز اوکراین شکل حاد بحران حکومتی این الیگارشی مالی است. مردم یانوکویچ پرو روس را فراری دادند اما تیموشنکو پروغرب را هم نپذیرفتند. حالا نوبت چهره دیگری از هزار فامیل حاکم، پروشنکو میلیاردر معروف به سلطان شکلات است که بخت خود را بیازماید. اما بحران حکومتی در اوکراین راه حل نظامی- دیپلماتیک ندارد. جنگ و یا دیپلماسی و یا ترکیبی از هر دو میتواند مقابله نظامی در اوکراین را خاتمه بدهد اما بحران حکومتی کل بورژوازی اوکراین همچنان ادامه خواهد داشت. سرنوشت این بحران را عاقبت جنگ مردم با کل اولیگارشی مالی حاکم رقم خواهد زد.*
حمید تقوائی
مندرج در ژورنال یكشنبه ۱۱خرداد ۹۳- ۱ژوئن ۲۰۱۴