اسماعیل ویسی گزیده ای از اخبار و رویدادهای کارگری و عمومی در کردستان شماره 71
تهیه و تنظیم از: اسماعیل ویسی
اعتراضات و اعتصابات کارگری
کارگران شرکت راه سازی جهاد نصر به بخشی از مطلباتشان رسیدند: این شرکت راه سازی جهاد نصر واقع در محور سقز –بانه قراردارد، 22 نفر کارگرمیباشد که دارای سوابق کاری 1 تا 3 سال بوده وبا قراردادهای 89 روزه در آنجا مشغول به کار می باشند. روز دوشنبه 12/12/ 92، بعلت داشتن 6 ماه دستمزد معوقه ش، و شانه خالی کردن کارفرما از پرداخت آن در طی مراجعات متعدد شان، ناچارا درمحوطه کارگاه دست به تجمع اعتراضی زدند. کارفرما طی اعتصاب تلاش نمود با دادن وعده وعید در پرداخت دستمزدهای معوقشان، از تجمع و اعتصاب دست بردارند و بسر کارشان برگردند. اما معترضین بدان اعتناء نکردند و بر دستیالی به مطالبه خود پافشاری کردند. ناچارا در دومین روز ادامه اعتصاب، کارفرمایان تن به پرداخت 3 ماه از دستمزد معوقه وهمچنین پرداخت عیدی امسال به کارگران شدند وبه آنها قول دادند که در اسرع وقت باقی دستمزد معوقه وبدهی هایشان را نیز به آنان پرداخت خواهند کرد. کارگران نیز پس ازدریافت حقوق مشغول به کار شده و به کارفرما متذکر شدند که در صورت عدم دریافت باقی مطالباتشان مجددا دست از کار خواهند کشید. و …
اعتصاب تاکسیرانان اشنویه: بنا بر گزارش رسیده از اشنویه: درماه جاری، رانندگان تاکسی درشهر اشنویه در اعتراض به ” افزایش عوارض، پائین بودن نرخ کرایه تاکسی و گران بودن قیمت گاز CNG”، در مقابل شهرداری این شهر اعتصاب کردند. یکی از رانندگان تاکسی گفت: جایگاه گاز “سی.ان.جی” علاوه بر اینکه روزانه با مشکل مواجه است، هر روز نیز شاهد افزایش نرخ چنین گازی در سطح شهر و جایگاههای آن هستیم. هماکنون نرخ هر متر مکعب گاز سی.ان.جی، بیش از 310 تومان میباشد و احتمالا طی هفتههای آینده به از مرز 350 تومان فراتر رود. مسئولان شهرداری وعده تحقق خواستههای رانندگان را دادند و تجمع اعتراضی پایان یافت، اما رانندگان تاکسی نسبت به این وعده شهرداری خوشبین نیستند. رانندگان تاکسی به مسئولان شهرداری اشنویه گفتهاند که در صورت عدم تحقق خواستههایشان، در مقابل درب شهرداری، دست به اعتصاب گسترده خواهند زد.
***
حوادث کاری
کشته و زخمی شدن دو کولبر توسط نظامیان مستقر در مرز با ترکیه: بنا بر گزارش آزانس کردپا درتاریخ8اسفند 1392، دو نفر کارگران حمل کالا ” کولبر ” در نوار مرزی در اوایل اسفند ماه جاری ساکن شهرهای ارومیه و سلماس بنامهای ” عارف پیروتی و وهاب حسینی ” با شلیک مستقیم نیروهای نظامی حکومت اسلامی ایران، کشته و زخمی شدند.
***
زندان، شکنجه و بازداشت فعالین کارگری و سیاسی- اجتماعی
سنندج: بنا بر خبر رسیده از شهر سنندج، سرکوبگرانه اسلامی در شهر سنندج ” پیمان نودینیان، عضو هیات مدیرهی انجمن صنفی معلمان کُردستان ” که قبلا از سوی باصطلاح دستگاه قضایی حکومت اسلامی در ایران به جرم ” توهین به مأمور دولت در حین انجام وظیفه ” متهم و زندان تعلیقی و 20 شلاق را به وی تحمیل کرده بودند، روز 15اسفند ماه حکم اجرای شلاق را در شعبه اجرای احکام دادگستری سنندج اجرا کردند.
جهت اطلاع: پیمان نودینیان بخاطر فعالیت در انجمن انجمن صنفی معلمان کُردستان ، از سال 1384 تا 1387 بهمراه مختار اسدی فعال فرهنگی کُرد به استان زنجان تبعید شده بوند. تیرماه سال 1391 بهمراه 10 نفر معلم دیگر و از اعضای انجمن صنفی معلمان کُردستان به شعبه ٥ دادگاه شهر سنندج احضار شده بودند. و همچنین وزارت اطلاعات مانع از حضور پیمان نودینیان در جلسهی امتحانات کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی شده بود. و …
احضار وتهدید فعالین کارگری و مدنی در شهر سنندج از سوی نیروهای امنیتی و انتظامی: بنابر خبرهای رسیده از سنندج، در آستانه برگزاری مرسمان گرامیداشت 8 مارس روز جهانی زن، که در جامعه کردستان بویژه در شهر سنندج به ستتی اجتماعی مبدل شده است. برای ایجاد فضای رعب و وحشت و ممانعت بعمل آوردن از و متعاقبا جلوگیری کردن از برگزاری مرسمان چهارشنبه سوری و نوروز آغاز سال نو و اول ماه مه روز جهانی کارگر، همچون سال گذشته فعالین کارگری و مدنی- اجتماعی ” شیث امانی، مضفر صالح نیا، خالد و غالب حسینی، خلیل کریمی، سوسن رازانی، سیمین چایچی و … ” نیروی های امنیتی- اطلاعاتی تحت فشار قرار داده اند و روزهای 12 و 14 اسفند ماه 1392 ” دستگاه قضایی شهر سنندج احضاریه هایی مکتوبی برای آنان ارسال کرده و تحت بازجوئی قرار داده است که از برگزاری مراسمات گرامیداشت 8 مارس خوددار یکنند. … و همچنین در روز14 اسفند ماه جاری نیرو های اداره اطلاعات به درب منزل وفا قادری فعال کارگری که اخیرا از زندان آزده شده است، رفته واورا تهدید به عدم شرکت در مراسم هشت مارس نموده بودند. و … و بر اساس خبر کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکلهای کارگری در روز 12 اسفند 1392 نیز ” فتاح سلیمانی و رحمان تنها ” در شهر اشنویه نیز توسط نیرو های اداره اطلاعات احضار و به مدت دو ساعت مورد باز جویی قرار گرفته بودند.
کامیاران: بر اساس گزارش رسیدهاز شهر کامیاران، روز یکشنبه 4/12/92 ” افشین ندیمی فعال کارگری ” بعد از تحمل حدود چهار ماه بازداشت در اداره ی اطلاعات شهرستان کامیاران و زندان مرکزی سنندج با ” وثیقه ی یکصدو سی میلیون، 130 میلیون تومان ” آزاد گردید.
بوکان: به گزارش رسیده از کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکل های کارگری، ” حسن رسول نژاد ” که در روز30/11/92 در اطراف شهر بوکان و در محل کارش به وسیله چند نفر لباس شخصی ناشناس بازداشت و به مکان نامعلومی انتقال داده شده بود روز دوشنبه 5 اسفند 1392 با قرار وثیقه 40 میلیون تومانی از زندان آزاد شد .
آزادی این دوستان را صمیمانه به خانواده، و تمامی دوستانشان تبریک می گوئیم!
***
گزارشات مسایل، مشکلات و رویدادهای اجتماعی
آمار قربانیان فرهنگ ضد انسانی مرد سالاری در سال 2013 در کردستان عراق: بنا بر گزارش سازمان حقوق بشر اقلیم جنوب کردستان، آمار سال 2013 در مورد وضعیت حقوق بشر و خشونت علیه زنان در این بخش از کردستان را منتشر کرد. طبق آمار منتشر شده در طول یک سال، 347 زن با حوادث مختلفی مانند خودسوزی، خود کشی و قتل در اقلیم کردستان جان خود را از دست دادهاند. طبق آمار سازمان حقوق بشر حکومت فدرال کردستان، در جنوب کردستان در طول یک سال 38 زن کشته شده اند. اما کشتار زنان ادامه دارد و این فرهنگ و سننت ضد انسانی روزانه در آن جامعه قربانی بیشتری می گیرد. آخرین گزارشات حاکی است که؛ روز پنج شنبه 27 ماه فوریه 2014 جنازه دو خواهر 17 و 15 ساله در نزدیکی شهر سید صادق کردستان عراق که رودخانه شهر پرت شده بودند، پیدا شد. همچنین در همین روز در شهر اربیل دختری 16 ساله به اسم ایمان با ۱۵ گلوله توسط پدرش به قتل رسید. و … . در طی بیش از دو دهه از حاکمیت احزاب بورژوا ناسیونالست در کردستان عراق بیش از 4000 نفر هزار زن توسط ناموس پرستان کشتار شده اند. و تاکنون هیچگونه تلاشی برای جلوگیری از این همه جنایت و اعمال ضد انسانی از طرف احزاب حاکم صورت نگرفته است. و …
آماری از وجود و سیل وسیع بیکاری ، به اذعان نهادها و مسئولین حکومت اسلامی در ایران
موج جدید ” کارگران دانشی ” در راه است: وزیر کار حکومت اسلامی ایران بار دیگر در باره موج جدید بیکاری و تقاضای کار از سوی فارغالتحصیلان دانشگاهی هشدار داد. علی ربیعی گفت به زودی و در سالهای آینده ۴ و نیم میلیون نیروی کار تحت عنوان “کارگران دانشی” جویای شغل خواهند بود. وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی ایران در باره خطر بیکاری میلیونها نفر هشدار داده است. علی ربیعی در تازهترین اظهارنظر خود عنوان کرده که درسالهای آینده ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار نیروی کار با تیپولوژی خاص و انتظارات متفاوت، جویای کار خواهند شد. او این گروه را “کارگران دانشی” نامیده است. علی طیبنیا وزیر اقتصاد هم قبل از ربیعی گفته بود، با پیوستن دانشآموختگان دانشگاهی به صف متقاضیان کار، تعداد بیکاران کشور به ۸ میلیون نفر خواهد رسید.
آخرین گزارشها درباره معضل بیکاری در ایران: این نخستین مرتبه نیست که مقامات دولت یازدهم از صرف منابع مالی فراوان اما بدون نتیجه برای ایجاد اشتغال در دولتهای نهم و دهم میگویند. ربیعی اضافه کرده که ایجاد اشتغال تنها تخصیص منابع مالی و فقط وظیفه دولت نیست و قرار است برای بسترسازی ایجاد اشتغال، منابعی از محل هدفمندی یارانهها درنظر گرفته شوند.
خیل بیکاران دانشآموخته: علی ربیعی پیشتر تاکید کرده بود که ۴۳ درصد متقاضیان بازار کار ایران را فارغالتحصیلان دانشگاهها تشکیل میدهند. وی در آذر ماه ۱۳۹۲ هم از لزوم تغییر فرهنگ ایرانی برای گذر از مدرک گرایی به مهارتآموزی یاد کرده و گفته بود که صنعت کشور برای رقابتپذیری محتاج مهارتآموزی است.
او گفته بود: ” طبق آمار، نرخ بیکاری جوانان ۲۶ درصد است که دو برابر نرخ بیکاری کل است. این در حالی است که میانگین رشد بهره وری نیروی کار حدود ۳ /۱ درصد است. این به آن معنا است که بیکاران زیادی داریم و نیروی کار ما نیز خوب کار نمی کند.. . وزیر تعاون، کار و رفاه با بیان اینکه ایجاد اشتغال تنها تخصیص منابع مالی و فقط وظیفه دولت نیست اظهارداشت: ” قرار است برای بسترسازی ایجاد اشتغال، منابعی از محل هدفمندی یارانه ها تخصیص دهیم “.
توهمهای آماری: مرکز آمار ایران در میانه بهمن ماه اعلام کرده بود که میزان بیکاری در تابستان ۹۲ نسبت به سال گذشته ۲ درصد کاهش داشته و اندکی کمتر از ده و نیم درصد بوده است. علی ربیعی در واکنش به این میزان، خواستار کنار گذاشتن “توهمات آماری” شده بود.
احتمالا این آمار بر اساس تعریفی استخراج شده که یک ساعت کار در هفته را نیز شغل افراد محسوب میکند. وزیر کار در زمان اعلام این آمار تاکید کرد که به زودی تعداد بیکاران به ۱۰ میلیون نفر میرسد.
خبرگزاری مهر در گزارش اخیر خود به سیستم آموزشعالی کنونی در ایران پرداخته که هماهنگ با نیازهای بازار کار نیست و در رشتههایی اقدام به پذیرش دانشجو میکند که شاید تا سالها مورد نیاز بازار کار کشور نباشد.
مهر به آگهیهای جذب نیروی کار در روزنامهها و مجلهها اشاره کرده و مینویسد، بیش از ۹۰ درصد کل نیاز استخدامی شرکتها و بنگاههای کشور به ویژه در بخشهای صنعتی و تولیدی، جذب نیروی ماهر و دارای سابقه کاری است: «در حالی که اکثریت قریب به اتفاق کارجویان فارعالتحصیل دانشگاهها تنها مدرک و عنوان دارند، اما فاقد مهارت متناسب با نیازهای روز بازار هستند.
طبق آماری که در پاییز ۱۳۹۲ ارائه شد، یک میلیون و ۱۰۳ هزار نفر از جویندگان کار دارای مدرک تحصیلی فوق دیپلم تا دکترا بودهاند. به گفته ناظران بازار کار ایران، پذیرش نیروی تازهکار و فاقد سابقه در بخشهای تولیدی و صنعتی تقریبا صفر است.
در حالی که میزان تحصیلات در جوامع پیشرفته شانس اشتغال و درآمد مناسب را بالاتر میبرد، تحصیلات دانشگاهی در ایران میتواند تبدیل به مانعی در کاریابی شود. مصداق این مدعا را میتوان در آگهیهای متعددی دید که در آنها جوانان دانشگاه دیده و دارای مدرک لیسانس، برای سرایداری مجتمعهای مسکونی و نگهبانی شرکتها تقاضای کار میدهند. شمار جوانان دانشگاه رفته به عنوان راننده آژانسهای تاکسی خصوصی نیز کم نیست.
***
اسماعیل ویسی
esmail.waisi@gmail.com / http://www.october-online.com/
16اسفند ماه 1392/ 7 ماه مارس 2014
منتشر شده در نشریه اکتبر شماره 135
***