اسماعیل ویسی – گزیده ای از اخبار و رویدادهای کارگری و عمومی در کردستان شماره 70

 

اسماعیل ویسی گزیده ای از اخبار و رویدادهای کارگری و عمومی در کردستان شماره 70

تهیه و تنظیم از: اسماعیل ویسی

اعتراضات و اعتصابات کارگری

تجمع اعتراضی زنان آرایشگر در شهر کامیاران: بنا بر اخبار رسیده از شهر کامیاران، در روزهای اخیر 70 نفر از زنان آرایشگاههای شهر کامیارن نسبت به عدم حداقلی حمایت دولتی از این صنف و کم‌توجهی به بیمه آنان تجمع اعتراضی برپا کردند. و خبر این تجمع در روزنامه های حکومتی منعکس گردید.

در این رابطه در مصاحبه ای ” پروین عزیزی نایب رئیس صنف آرایشگران کامیاران ، در خصوص علت این تجمع اعتراضی عنوان کرد: وجود مشکلات عدیده آرایشگری و عدم پاسخگویی ادارات مریوطه موجب شده است دست به چنین اقدامی بزنیم. و اظهار نمود که : در شهر کامیاران بالغ بر 97 آرایشگاه دارای جواز کسب و بیش از 15 آرایشگاه فاقد جواز کسب در حال فعالیت هستند. اکثر آرایشگران این شهر یا سرپرست خانوار بوده و یا تنها هستند که این شغل منبع درآمد معیشتی آنها است. وی تصریح کرد: تا کنون بیش از 20 مورد از این تعداد به علت نداشتن درآمد مناسب تغییر شغل داده‌اند. … و تاکید کرد قراردادن صنف آرایشگران در گروه مشاغل آزاد کوتاهی صرف در حق این صنف میباشد و اضافه کرد: صنف آرایشگران فاقد تعاونی هستند و با وجود پرداخت مالیات و عوارض هیچ‌گونه امتیازی به آنان تعلق نمی‌گیرد. بزرگترین مشکل این قشر را عدم برخورداری آنان از بیمه خواند و گفت: از میان 97 نفرآرایشگر در حال فعالیت، تنها 3 نفر بیمه هستند.وی گفت: بیمه حق هر شاغلی است و با توجه به ریسک بالای کاری آرایشگری، انتظار ما از مسئولان حداقل حذف یا کاهش حق بیمه این صنف است.

وی در خصوص چرایی عدم پاسخگوئی مسئولان اظهار داشته است: مسئولان حکومتی با نوع کار آرایشگران مشکل دارند و آن را مخالف شئونات اسلامی می‌دانند. وی با اشاره به سنت سرمه‌زدن و و حنا بستن مو اظهار داشت: در طول تاریخ آرایش برای زن همیشه نوعی زینت بوده ولی بر اساس مقتضیات هر دوران نوع آن متفاوت بوده است. وی آرایش را از ملزومات جامعه خواند و بیان کرد: پروین عزیزی در خصوص مشکلات این صنف بیان کرد: ارتباط مستقیم دست و چشم و دستگاه تنفس ما با مواد شیمیایی آرایشی، خطر ابتلا به بیماری‌های تنفسی و بزاقی در ارتباط مستقیم با انواع مشتریان، دیسک کمر و آرتروز زانو وآرتروز گردن از عمده بیماری‌هایی است که تمامی آرایشگران با آن روبرو هستند. وی در پایان خواست تا مسئولان ذیربط نسبت به اعتراض شاغلین این قشر پاسخ دهند و خواسته‌های آنان را پیگیری نمایند.

***

دستمزدها، اخراج و بیکار سازی

در خصوص افزایش دستمزدها: سعید ترابیان عضو سندیکای واحد و فعال مستقل کارگری طی مصاحبه ای تاکید کرد که، تصویب دستمزد ناعادلانه طی سالیان گذشته باعث سنگین‌تر شدن سبد هزینه درمانی خانواده‌های کارگری شده است. و … سعید ترابیان در توضیح معیار سبد هزینه خانوار 4 نفره افزود: منظور از ” سبد هزینه خانوار ۴ نفره کارگری” ، محاسبه مجموعه کالری‌ای است که یک فرد برای زنده ماندن به آن محتاج است و لازم است با تهیه «فهرست حداقلی» از کالاهای مصرفی یک خانواده ۴ نفره، دستمزد تعیین گردد. و تاکید کرد تصویب مزد ناعادلانه معامله بر سر سلامت خانواده‌های کارگری است. دانست و گفت: که سلامت یک ساله خانواده‌های کارگری به تصمیمی بستگی دارد.

در بخش دیگری از این گفتگو افزود: از یکسو درآمد کارگران برای تامین مواد غذایی مقوی و ضروری برای تامین سلامت بدن هر روز کمتر می‌شود و از سوی دیگر نیز شاهد بی‌اعتباری دفترچه‌های درمانی کارگران هستیم.این فعال کارگری در شرکت واحد ادامه داد: محدودیت دسترسی کارگران به خدماتی بهداشتی و درمانی درحالی است که در سال جاری سلامتی کارگران بیش از هرزمان دیگری به دلیل افزایش روزهای آلودگی هوا در معرض تهدید قرار گرفته است.و تاکید نمود که، کارگران ناچارند بیشتر درآمد خود را بابت هزینه‌های دیگری همچون اجاره مسکن هزینه کنند و در روزهای اولیه ماه دیگر پولی برای سلامتیشان نمی‌ماند.او در این باره افزود: درآمد کارگران باید طوری افزایش یابد که بتواند با پرداخت هزینه‌های پیشگیری، شاخص‌های بهداشتی در خانوارهای کارگری را افزایش داد.و در عین حال بر ضرورت تقویت حمایت‌های بیمه‌های اجتماعی برای پوشش دادن هزینه‌های درمانی کارگران تاکید کرد.

***

حوادث کاری

آماری از جان باختن کارگران در حین کار، طی 2 سال گذشته: بنا بر اساس گزارش پخش شده در 3 اسفند ماه 1392 ازخبرگزاریهای وابسته به حکومت اسلامی در ایران 3303 نفر کارگر در طی 2 سال گذشته ” در سال 90 ، 1507 نفر و در سال 91، 1796 نفر از کارگران شاغل در بخش‌های مختلف ” براثرحوادث کاری در حین کار بدلیل عدم امکانات ایمنی در محیط کار جان باخته اند.

کارخانه سیمان کرمانشاه: بر اساس ایلاعیه خبری ” کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکل های کارگری در 2 / 12/ 1392 ” روز پنج شنبه 24 بهمن ماه یکی از کارگران شرکت پیمان کاری کارخانه سیمان کرمانشاه ” علیرضا کاووسی ” هنگام تعمیرات سالیانه، به داخل آسیاب سقوط میکند و به طرز دل خراشی متاسفانه جان خود را از دست می دهد. بر اساس گفته همکاران علیرضا کاووسی، سال گذشته نیز این تعمیرات به وی محول شده بود. اما او به دلیل ناامن بودن این اقدام، از انجام آن خوداری کرده و گفته بود که این کار باید با دستگاه صورت گیرد که ممانعت او باعث می شود که تمیز کردن جداره ها با دستگاه انجام گیرد.اما متاسفانه امسال با تهدید به اخراج و جریمه، او ناچار می شود که این کار را انجام دهد.

لازم به ذکر است که بازرس و نماینده اداره کار و تامین اجتماعی کرمانشاه رای صادره را اینگونه اعلام نموده اند: 20 درصد پیمانکار ، 30 درصد کارخانه سیمان و 50 در صد کارگر جان باخته را مقصر دانسته اند. اما این رای مورد اعتراض کارگران همکار او قرار گرفته و در نهایت رای صادره را به شورای حل اختلاف اداره کار برای تجدید نظر ارجاع داده اند.

جان باختن علیرضا کاووسی کارگر کارخانه سیمان کرمانشاه را به خانواده و همکاران وی تسلیت گفته و داشتن محیط ایمن در محل کار برای کارگران حق طبیعی شان می باشد. زیرا مرگ روزانه حداقل پنج نفر کارگر در محیط کار فاجعه ای انسانی برای کارگران ایران است که باید متحدانه و از هر طریق ممکن از تداوم آن جلوگیری کرد.

***

زندان، شکنجه و بازداشت فعالین کارگری و سیاسی- اجتماعی

وفا قادری فعال کارگری آزادی شد: بنا بر خبر رسیده از سننندج، روز یکشنبه 27 بهمن 1392 وفا قادری کارگر کارخانه شین بافت شهر سنندج از فعالین کارگری در جنبش کارگری در ایران و کردستان، پس از تحمل سه و ماه و نیم حبس از زندان آزاد شد و مورد استقبال گرم تعداد کثیری از کارگران و فعالین کارگری در شهر سنندج قرار گرفت. … استقبال کنندگان ابتدا با آزاد نمودن تعدادی کبوتر،به طور نمادین حمایت خود را از آزادی بدون قید و شرط تمامی انسان ها اعلام کردند. سپس با مشایعت و همراهی وفا قادری تا منزل ایشان، اقدام به برگزاری مراسمی در گرامی داشت آزادی وی نمودند. در این مراسم حاضرین با برافراشتن پلاکاردهایی در حمایت از مواضع جنبش کارگری و فعالین عرصه ی مبارزات کارگری، نهایت سپاس و قدردانی خود را از وفا قادری و دیگر فعالین کارگری دربند اعلام کرده و خواستار آزادی آنان در اسرع وقت شدند. و …

آزادی وفا قادری مایه خوشحالی است و صمیمانه آزادی ایشان را به خانواده و دوستانش تبریک می گوئیم!

بوکان: بنا بر اطلاعیه خبری کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکل های کارگری-1 اسفند 1392، روز چهارشنبه 30/11/92 حسن رسول نژاد فعال کارگری وعضوکمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکلهای کارگری از محل کار خود در یکی از محلات شهر بوکان توسط چند نفر لباس شخصی ربوده و به مکان نامعلومی انتقال داده شد. با پیگیری اعضای خانواده اش مشخص شد که نامبرده به وسیله نیروهای اداره اطلاعات شهر بوکان بازداشت شده و در ان اداره به سرمی برد. جهت اطلاع، سال گذشته نامبرده بعد از شرکت در مجمع عمومی در 26 خرداد 91 از طرف اداره اطلاعات بصورت تلفنی احضار شد اما از حضور در اداره مذکور خودداری نمود و حال به اتهام حضور در مجمع عمومی یک سال گذشته و سرپیچی از حضور در اداره اطلاعات وی راباز داشت نمودند.

اطلاعیه شماره ٥ کمیته دفاع از فعالین کارگری مهاباد (محمد مولانایی، واحد سیده، یوسف آبخرابات): روز چهارشنبه 30 بهمن ماه 1392، محمد مولانایی از فعالین کارگری که در چند روز گذشته برای سپری کردن مدت محکومیت خود در زندان بسر می برد، به بیمارستان امام خمینی شهرستان مهاباد منتقل شد. محمد مولانایی که از بیماری واریس رنج می‌برد، جهت عکسبرداری از پای او به بیمارستان منتقل و سپس به زندان برگردانده شد. قابل ذکر است که محمد مولانایی 76 سال سن دارد و از نظر جسمی وضعیت مناسبی ندارد. کمیته دفاع از فعالین کارگری مهاباد، ضمن محکوم کردن بازداشت و زندانی کردن کلیه کارگران و فعالان سیاسی، خواهان آزادی فوری و بدون قید و شرط کلیه دستگیرشدگان می باشد. شماره تماس با سخنگوی کمیته دفاع از فعالین کارگری مهاباد، کوروش بخشنده/ 0937996074709379960747 / komitedefaa@gmail.com / komitedefaa.blogspot.com / 30 بهمن ماه 1392

***

گزارشات مسایل، مشکلات و رویدادهای اجتماعی

گزارشی از کارگران فصلی شهرستان دهگلان در کردستان: کارگران فصلی شهر دهگلان همچون سایر کارگران در ایران از نبود بیمه، امنیت شغلی و مشکلات دیگر رنج می‌برند .

اطراف میدان ورودی دهگلان همه روزه محل تجمع کارگرانی است که با هر سن و سال در این سوز و ساز زمستان منتظرند تا شاید کاری به آنان پیشنهاد شود و لقمه نانی بر سر سفره خانواده‌هایشان ببرند. روی جدول کنار خیابان با چهره‌ای پر از غم و شانه‌ای افتاده کیسه به دست، زمان را انتظار می‌کشد و به ماشین‌های گذرا نگاه می‌کند تا ماشینی بایستد و بگوید کارگر می‌خواهم و شاید کاری به او پیشنهاد شود. وی که سیگارش را با سیگار دیگری روشن می‌کرد، به محض دیدن ماشینی به سرعت وسایلش که داخل کیسه برنج گذاشته بود، برداشت و به امید کار به طرف ماشین دوید ولی با وجود کارگر جوانی که آنجا بود امید به انتخابش را به یاس تبدیل کرد و همانجا بی‌هیچ اراده‌ای بر زمین میخکوب ماند.

علی جواهری کارگر سالخورده که با نگاه خود تعقیبم می‌کرد، وقتی فهمید خبرنگارم جلوتر آمد و از مشکلاتش گفت تا به قول خود فرجی شود و دل مسئولان به رحم آید و فکری اساسی به حال این همه بدبختی کارگران فصلی بکنند. می‌گوید: هیچ منبع درآمدی ندارم تا در دوران سالخوردگی به آن اکتفا کنم. این کارگر سالخورده افزود: برای تامین معیشت خود، مشکلات مختلفی دامن‌‌‌گیرم شده‌ است و این مزایای کم جوابگوی نیاز خود و خانواده‌ام نیست.

وی که اشک در چشمانش موج می‌‌‌‌‌زد با صدای لرزان خود گفت: نزدیک به 2 هفته است که اینجا بیکار نشسته و منتظر پیشنهاد کار حتی جاروکشی هستم. جواهری افزود: امنیت شغلی ندارد چه بسا ممکن است در طول کار حوادث پیش بینی نشده‌ای هم برایش اتفاق افتد. این کارگر دهگلانی تصریح کرد: یکی از عمده مشکلاتش نداشتن بیمه است.

کارگری جوانتر به گلایه‌های این مرد سالخورده پیوست و بدون مقدمه وارد حرف‌های این کارگر شد و افزود: کارگر در طول ماه شاید فقط برای چند روز به کار گرفته شود که این اصلا پاسخگوی نیاز زندگی نیست. وی که فقط 26 سال سن داشت و گویی غم زمانه شمار چروک‌های صورتش را بیشتر کرده و ظاهرش بیان‌گر وضعیت تنگدستی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌اش بود، ادامه داد: با این اوضاع اقتصادی مانده‌ام برای تامین معاش خانواده ام چگونه زندگی کنم چون تا جوان هستم می‌توانم کار کنم و برای دوران سالمندی‌ام منبع درآمدی ندارم. این جوان مسئولان را به چاره‌اندیشی برای جوانان پرانرژی بیکار خواند و گفت: اگر مسئولان دغدغه‌ای برای جوانان بیکار نداشته باشند، زندگی‌شان به ناکجا آباد ختم می‌شود. و … امروزه که اکثر کارمندان ادارات هم قراردادی هستند، بیکاری دور از تصور نیست اما این مسئله اهمیت خود را در صورت نداشتن شغل به صورت پررنگ‌تری نشان می‌دهد.

گزارشی از مراکز کاری و در صد بیکاری در شهرستان دهگلان: بنا بر اذعان زاهد روشنی رئیس اداره کار، تعاون و رفاه اجتماعی، 93 درصد کارگاه‌های این شهرستان را کمتر از 10 نفر تشکیل داده و کارگاه‌های 10 تا 50 نفر 60 درصد و 50 تا 500 نفره نیز یک درصد این مهم را به خود اختصاص می‌دهند.

بزرگترین مجتمع کارگری کارگاهی فصلی در دهگلان سد قوچم است: این سد 250 نفرکارگر دارد که به دلیل شروع فصل سرما نیمی از آن‌ها به مدت 3 ماه تعدیل می‌شوند ولی پس از این مدت می‌توانند به کار خود ادامه دهند. و شرکت پیمانکار پروژه سد قوچم طی این 3 ماه که کارگران بیکار هستند نصف حقوقشان را پرداخت خواهد کرد.

آمار کارگران این شهرستان در رده های سنی متفاوت و عبارتند از: رده سنی 15 تا 18 سالگی 5 درصد، رده سنی 18 تا 40 سال 77 درصد و 41 تا 61 سال بین 18 تا 20 درصد. … وی بیان داشته است که بعد از سنندج، دهگلان دومین شهر از لحاظ تعداد شکایات از طرف کارگران است. شکایات کارگران مربوط به عدم پرداخت دستمزد به موقع و پرداخت حق بیمه کارگران است. و …

***

اسماعیل ویسی
esmail.waisi@gmail.com / http://www.october-online.com/

4 اسفند ماه 1392/ 23 فوریه 2014