در حاشیه اخبار کارگری در اعماق

در حاشیه اخبار کارگری
نسان نودینیان
در اعماق
«در اعماق» دو اثر مهم در ادبیات کارگری است. گورکی نمایشنامه «در اعماق» را در سال ١٩٠٢ نوشت. او حدود ١٥سال قبل از انقلاب اکتبر «در اعماق» را نوشت با این هدف که قوه مشاهده و مقایسه خواننده را بالاببرد. در اواخر دهه ٧٠ میلادی گونتروالراف (در آلمان) کتاب در اعماق را نوشت. والراف خود را به شکل کارگر مهاجر ترک در جنوب آلمان درمیاورد. تلاش والراف انعکاس درد و رنج کارگر مهاجر بود. اما، در ایران تحت حاکمیت نظام جمهوری اسلامی این هزاران کارگر عاصی و معترض هستند که ار اعماق جامعه فریاد میزنند و از درد و رنج و مشقت و فقر و گرانی میگویند. پرسوناژهای در اعماق در جامعه ایران این خود خیل میلیونی هستند که کتاب در اعماق را مینویسند. این وضعیت ننگ سرمایه و ننگ یک دسته از دزدهایی است که دزدی و ثروت آنها در ارقام میلیاردی در روزنامه ها بزبان آورده شده است. باید بفکر این وضعیت و تغییر بنیادی افتاد. در این شماره «در حاشیه اخبار کارگری» فریادهای در اعماق جامعه را آورده ام. فریادهای در اعماق جامعه به اندازه کافی گویا و روان هستند. آنچه وجود ندارد تشکل و تبدیل کردن این فریادها به خشم و اعتراض زیر و رو کننده است. در ماه هایی که به آخر سال نزدیک میشویم تب و تاب و جنب و جوش کارگران بیشتر میشود. «٢میلیون تومان تعین حداق دستمزدها» با مطالبات و ارقامی که توسط کارگران مطرح شده است، راهی برای برون رفت از وضعیت فلاکتبار کنونی و دروازه ای برای ورود به ابراز وجود قدرتمند اجتماعی کارگران و مزدبگیران جامعه است. در این شماره تعدادی از فریادهایی که درد و رنج کارگران را منعکس میکند را میاورم.

مهدی خرمی: با سلام. در تمام دولتهای بعد از انقلاب همیشه رابطه کارگر و کارفرما به نفع کارفرمایان بوده است. حتی قراردادهایی هم که تحت عنوان قانون کار بسته می شود بگونه ای توسط برخی کارفرمایان طراحی و دست کاری می شود که از یک سو حق کارگران در دوران اشتغال ضایع می شود و از سوی دیگر در صورت شکایت کارگر به اداره کار و … نیز دریافت معوقات و مطالبات به سختی ممکن می شود. در اینجا توجه به دو نکته بسیار ضروری است و به نظر می رسد بدون درنظر گرفتن این دو نکته نمی توان به بهبود اوضاع چندان امیدوار بود. اولین مسئله تعریف منطقی و عادلانه از نسبتهای مشاغل است. این تعریف و فرهنگ سازی باید بگونه ای باشد که در جامعه، هرشغلی جایگاه خود را داشه باشد. واقعیت این است که در جامعه امروزی ما از برخی مشاغل بتهایی ساخته اند که نمی تواند در آنها دخل و تصرف و نظارتی انجام داد. مثلا آیا کسی جرات می کند به صورت شفاف و روشن درباره علت فوت بیمارش در بیمارستان یا زیر عمل جراحی، پزشکی را به پای میز محاکمه بکشاند. همیشه علت مرگ در بیمارستانها مرگ به علت بیماری است. آیا دانشجویی می تواند به دلیل کم کاری استاد یا استاد راهنما و یا سو استفاده برخی از اعضایهیات علمی از جایگاه خود، اعتراض خود را به جایی منعکس کند؟ در وهله اول باید این خطوط قرمز و بتها شکسته شوند. دوهله دوم باید امنیت شغلی در جامعه حاکم شد. کارگری که با صداقت در محل کار خود مشغول بکار است نباید هر شب دغدغه سرکار بودن فردای خود را داشته باشد و این امکان پذیر نیست مگر از طریق دگرگون شدن روابط کار. به عبارتی به جای رابطه کارگر و کارفرما اگر رابطه کاری تعریف شود و به یک قانون منسجم و غیرقابل خدشه تبدیل گردد تردید نیس تبعیض و بی عدالتی و فرارقانونی از بین خواهد رفت.
……………
كارگر بیكار: خدا نگذره از دولت مهر پرور عدالت گستر كه ما رو به خاك نشوند. اول دنبال این باشید که حقوق کارگرمانند کارمندان دولت اول ماه به حسابشان واریز شود بعد به دنبال مقدار افزایش آن باشیم وقتی به دلیل عدم پرداخت پول پیمانکار از طرف سازمانهای دولتی حقوق کارگر چند ماهه پرداخت نشده وهیچ گوش شنوایی برای صدای کارگر نیست
………………………..
حسن: در ٨ سال اخیر به دلیل سیاستهای غلط اقتصادی دولت. بسیاری از كارگران بیكار شدند یا تعدیل شدند یا اینكه به خاطر افت شدید ارزش پول ملی و عدم افزایش متناسب دستمزد كارگران با نرخ تورم. بسیاری از كارگران دچار مشكلات معیشتی جدی شدند. به طور كلی ٨ سال گذشته دوران سختی برای قشر كارگران بود.
……………………………..
مسعود: چرا نباید كارگران كه قشر عظیمی در كشور هستند یك اتحادیه كارگری قانونی و رسمی داشته باشند كه در جلسات هیات دولت یا اتاق بازرگانی یا مجلس نماینده ای داشته باشند كه از حقوقشان دفاع كند و مشكلاتشان را مطرح كند؟! صدای كارگران كی و كجا باید به گوش مسوولان برسد؟! گرانی افسار گریخته شده دیگر حتی فراتر از دلار رفته سری به فروشگاه هایپر بزنید ماهی حلوا كیلو ٨٠ هزار تومان و بقیه به همین نسبت ادم فكر می كند به كشور دیگری رفته. این حقوقها درد كه را دوا می كند خودتان را مسخره كردید. ملت را به سیخ كشیده اند اخر گرانی و تورم هم انتهایی دارد.
……………………….
نیما: سلام ما عضوی ازکارگران شرکت نفت امیدیه هستیم. هنوز حقوق تیرماهو بهمون ندادن ..جواب حسابداری شرکت اینه: پول تو حساب شرکت نیست!!!!ولی نفت کارت کارمندا سرماه شارژ شد..همکارای عزیزم، دولت جدید بیشتر طرفدار کارفرمایان هست. نمونش وزیر پیشنهادی نفتمون آقای زنگنست.پس زیاد دلخوش ایشونم نباشین..شرمنده که ناراحتتون کردم.
…………………………….
حسن: در سالهای اخیر در دولت عدالت محور؟ و حامی مستضعفین؟ و مهرورز؟ اجازه حتی حضور كارگران در روز جهانی كارگران و تجمع قانونی به آنها داده نشد!!
…………………………
زی زی: صبر کنیم؟! تا کی؟! میدونی ما کارگرا چی میکشیم از اینهمه گرونی کرایه خونه و اقلام خوراکی؟ پوشاک هم که هیچی، اصلا نمیتونیم بهش فکر کنیم…
………………….
سلام. جمع ستون تورم برابر٦٦٠ درصد است که ظاهرا منبع دولتی دارد. ما که تورم نداریم فقط نمیدونم سکه که سال ٨٠ شصت هزار تومن بوده در این دوازده سال شده یک میلیون تومن.یعنی ١٧٠٠درصد.
تورم کجا بوده …!!!
بقیه اش پیش کش دولت مردان !!!
…………
طبق اظهارنظر اخیر دکتر حسن روحانی؛ رئیس جمهوری که نرخ تورم را ٤٠ درصد اعلام کرده است، حداقل دستمزد باید در سال جاری ٦٩٥ هزارتومان باشد که در این صورت میزان کسری حداقل دریافتی کارگران نسبت به رقم مصوب شده به ٢٠٨ هزارتومان می رسد.
………………

با وجود اینکه رئیس جمهور در گزارش ١٠٠ روزه اقتصادی خود یکی از دغدغه ها و برنامه های جدی دولت را کاهش نرخ تورم و مهار افزایش افسارگسیخته قیمت ها در بازار اعلام کرد، اما نرخ تورم کشور در پایان مهرماه سال جاری به بیش از ٤١ درصد رسیده است که اگر شرایط اجرای ماده ٤١ قانون کار فراهم شود، حداقل مزد کارگران باید به همین میزان به اضافه الزام تامین معیشت افزایش یابد مگر اینکه در ماه های آینده همانگونه که دولت اعلام کرده است، نرخ تورم روند نزولی داشته باشد.
در اینصورت می توان انتظار داشت حداقل دستمزد سال آینده کارگران و مشمولان قانون کار در سال ٩٣ از رقم ٦٠٩ هزارتومان کمتر نباشد و در صورتی که به رقم ٤٨٧ هزار و ١٢٥ تومانی امسال، ١٢٢ هزارتومان معادل ٢٥ درصد افزوده شود؛ حداقل مزد مشمولان قانون کار از ٦٠٠ هزارتومان خواهد گذشت.
…………………..