مصاحبه ایسکرا تی وی با نسان نودینیان در مورد
اعتصاب غذاي زندانيان سياسي و اعترضات توده اي در كردستان تركيه
پيشرو علي پور: در چند هفته گذشته در زندانهاي تركيه اعتصاب غذاي زندانيان سياسي كه دامنه آن به تعداد زيادي از زندان ها هم رسيده و بيش از هفتصد زنداني سياسي را در برميگيرد وجود دارد. خواست و مطالبات اين زندانيان، و اعتراضات توده اي در كردستان تركيه و اينكه اين اعتصاب و اعترضات توده اي در دل اوضاع سياسي مشخصي در جريان بوده است را با نسان نودينيان درميان گذاشته ايم. قبل از اينكه به اين سوالها جواب بدهيد براي شنوندگان موضع كميته كردستان حزب كمونيست كارگري در اين رابطه را بيان كنيد؟
نسان نودينيان: همچنانكه اشاره كرديد كميته كردستان حزب كمونيست كارگري در ارتباط با اعتصاب غذاي زندانيان سياسي و اعتراضات توده اي در کردستان ترکیه اطلاعيه اي منتشر کرده و از خواست و مطالبات اين اعترضات حمایت شده و اعلام كرده ايم که: “كمیته کردستان حزب کمونیست کارگری ایران از خواست زندانیان سیاسی و مردم کردستان ترکیه مبنی بر استفاده از زبان کردی در نظام آموزشی و دستگاه اداری و قضائی و همچنین آزادي همه زندانيان سياسي و حقوق شهروندي مساوي براي همه شهروندان حمايت ميکند وسیاستهای سرکوبگرانه دولت ترکیه در قبال مردم کردستان و اعمال تبعیض، ستم و نابرابری عليه شهروندان اين کشور را محکوم ميکنيم”.
ما از اين خواستها و آزادي عبدالله اوجلان حمايت ميكنيم. هم اكنون اعتصاب غذاي بيش از هفتصد زنداني سياسي در بيش از هشت زندان از زندانهاي تركيه توجه جامعه و ميديا را بخود جلب كرده است. اين اعتصاب و اعتراضات توده اي البته ابتدا بساكن نيست. مردم در كردستان تركيه بارها اعتراضات توده اي را در خيابانها به نمايش گذاشته اند و براي خواستهايشان در شكل توده اي و ده ها هزار نفري به اعتراض و تظاهرات دست زده اند. اين اعتصاب و اعتراضات در دل اوضاع سياسي مشخصي كه هم اكنون در بخش هاي مختلف خاورميانه به طبع در سوريه، عراق و كل منظقه در جريان است، شكل گرفته است. مساله كرد و خواست و مطالبات شهروندان كرد زبان در تركيه از پيشينه و سابقه بسيار طولاني برخوردار است. دولت تركيه بجاي تحقق مطالبات و برسميت شناختن حقوق شهروندي مساوي براي شهروندان تركيه هربار از طرق مختلف به سياست سركوب متوسل شده و اينبار عملا سياست سكوت و سركوب و بي تفاوتي را تحت نام “سياه نمايي” را اتخاذ كرده است. اين اعترضات در دل اوضاع سياسي معيني شروع شده است. با شروع اعترضات توده اي در سوريه حدود دو سال قبل در مناطق كردستان سوريه هم اين اعترضات شروع و اما بعد از مدتي فروكش كرد. و با اوج گيري اعتراضات و تخاصمات نظامي در شهرهاي حلب و دمشق دولت بشار اسد عملا بخشهاي زياد و قابل توجهي از ارتش و نظاميان خود را در شهرهاي كردنشين سوريه بطرف حلب و دمشق برد و عملا با توافقات پنهاني راه به اصطلاح تصرف و استقرار نيروهاي نظامي حزب اتحاد دمكراتيك(پارتييا يكييتا دمكرات) و پ. كاكا فراهم و اين نيروها در بخشهاي زياد و شهرهاي كردستان تركيه مستقر شدند. اين وضعيت و استقرار اين نيروها براي دولت تركيه ناخوشايند و با عكس العمل شديد وگسيل لشكرهاي نظامي ارتش به مرز مشترك تركيه و سوريه انجاميد. دولت تركيه هم اعلام كرد كه نميتواند حضور نيروهاي پ. كاكا در شهرهاي كردستان تركيه را تحمل كند و با تهديدات نظامي موضع گرفت و از طرف ديگر اوج نارضايتي ها و بغرنج شدن منطقه خاورميانه خود نيز عاملي است كه به شدت و حدت اعترضات در اين مناطق منجر شده است، در دل اين شرايط است كه زندانيان سياسي در کردستان ترکیه با خواست اينكه از دادگاه هاي دولت تركيه ميخواهند كه بزبان كردي در دادگاه حاضر خواهند شد. اين خواست مورد توجه قرار نميگيرد و با مقاومت زندانيان و وارد شدن آنها به اعتصاب عمومي در بيش از هشت زندان مطالبات آنها و سپس موج نارضايتي هاي توده اي كه در شكل اعتراضات مدني در شهرهاي تركيه براه افتاد. مطالبات معترضين شكل روشن و شفافي بخود ميگيرد كه ما در ابتداي اين مصاحبه به آن اشاره كرديم.
پيشرو علي پور: اعتراض در زندانها و شهرهاي تركيه وسيع و با پر دامنه بوده است، سوال اين است كه اين اعترضات چه نقشي در قدرتگيري نيروي مردم دارد؟
نسان نودينيان: اين هم يك جنبه مهم از ارزيابي و بررسي اين اعتراضات است. اولين فاكتور اين است كه جامعه و شهروندان در مقابل مسائل سياسي و اعترضات موجود بي تفاوت نيستند. اين اعتراضات از زندانهاي دولت تركيه شروع شد، دامنه اين اعترضات از زندان به شهرها كشيده شد. و همچنانكه مي بينيم در چند روز گذشته در شكل تظاهراتهاي وسيع و توده اي در جريان بوده است. يكي از درسهاي اين اعترضات اين است كه جامعه مرعوب نميشود. با سركوب و تهديد نظامي عقب نمي نشيند. در كردستان تركيه اين اعترضات كشمكش واقعي شهروندان اين جامعه با دولت مركزي است و اينبار نيز با خواست و مطالباتي كه سالها تكرار ميشود با تظاهراتهاي وسيع بارديگر بر خواستهايشان پايفشاري كرده و در اين اشكالي كه ما مي بينيم. اين اعترضات بارديگر در عين حال بر لزوم اعتراضات مدني و شهري كه شهروندان وسيع جامعه در آن شركت دارند و بر مطالبات و خواستهايشان پايميفشارند بر قدرت و توان آنها ميفزايد. و به نظر من جايگاه اين اعتراضات را در اينجا بايد ديد و ارزيابي كرد.
پيشرو علي پور: جايگاه مطالبات مطرح شده و فشار بر دولت تركيه را چگونه ارزيابي ميكيند!. آيا اين اعترضات ميتواند موجبات عقب نشيني و به بيان ديگر پيشروي شهروندان كرد در كردستان تركيه را بدنبال داشته باشد؟
نسان نودينيان: ما در چند ماه گذشته ديديم كه در پارلمان تركيه بحث اينكه زبان كردي در مدارس تدريس بشود و مردم بتوانند اموارت اداري و قضايي خود را به زبان كردي انجام دهند مطرح شد. اما اين گفتمان كه در پارلمان مطرح شده جنبه عملي پيدا نكرده است. دولت اردوغان مقاومت ميكند. خواست استفاده از زبان کرُدی در نظام آموزشی و دستگاه اداری و قضائی و حقوق شهروندي مساوي براي همه شهروندان يك خواست مشروع است و اينها مطالبات و خواستهاي بيش از دوازده ميليون از شهروندان كرد در تركيه است. از زاويه ديگر در صورتيكه دولت تركيه به اين مطالبات و خواستها تن بدهد، به نظر من تخاصم و نفرت قومي كه اكنون در جامعه تركيه تحت نام ترك و كرد در جريان است از بين ميرود. و خارج از اينها كه از تبعات ستم ملي است، از ميدانداري احزاب ناسيوناليستي و قوم پرست و جريانات ارتجاعي ميكاهد. همين جا اينرا اضافه كنم كه اين مطالبات مطالبات برحقي است و مورد حمايت ما است. صحبت كردن بزبان مادري و انجام امورات اداري و قضايي و حقوق شهروندي مساوي براي همه شهروندان جامعه يك خواست مشروع است. ما بارها به مناسبتهاي مختلف در دفاع از زندانيان سياسي وآزادي آنها صحبت كرده و بخشي از مبارزه ما عليه استبداد و نظامهاي ارتجاعي است كه بزور اسلحه و زندان در مقابل مردم و جامعه مي ايستند. خواست آزادي زندانيان سياسي و از جمله عبدالله اوجلان هم قابل دفاع است. اين اعتراضات ميتواند در همسرنوشتي طبقه كارگر در سطح سراسري و هم سرنوشتي مردم و شهروندان جامعه تركيه موثر باشد و طبق اخباري كه منتشر ميشود، اعتراضات مردم شهرهاي كردستان تركيه هم اكنون از حمايت هاي شهروندان ساير مناطق كردنشين هم برخوردار شده است. اين حمايتها ميتوانند در هم سرنوشتي و اعتراض مشترك شهروندان ميليوني جامعه تركيه موثر واقع شود.
از مردم شهرهاي كردستان ايران ميخواهم اين تجارب را بكار بگيرند. وسعت و دامنه وسيع اين اعترضات قابل تاكيد است. هم اكنون ما در شهرهاي كردستان ايران بيش از صد نفر از زنداني سياسي را داريم كه اعدام آنها توسط جمهوري اسلامي مساله و تهديد جدي است. اعتراضات توده اي براي آزادي زندانيان سياسي و دفاع از آنها و ممانعت و جلوگيري از اعدام اين انسانها به اعترضات توده اي و بهم وصل شده در شهرهاي كردستان ايران بستگي دارد. مردم شهرهاي كردستان در اين زمينه تجارب مهم و با ارزشي دارند، بارها با تجمعاتشان در مقابل درب زندانها از اعدام زنداني ها جلوگيري كرده اند. برپايي تجمعات توده اي و گسترده با توجه به اوضاع پر التهاب كنوني عملي و قابل اجرا است. فراخوان ما اين است كه در فكر برپايي اين تجمعات باشند. و زندانيان سياسي و محكوم به اعدام را از زير تيغ اعدام توسط جمهوري اسلامي نجات دهند.