عبداله دارابی- کومه له در حسرت ناکام ماندن “کنگره ملی کرُد”

کومه له در حسرت ناکام  ماندن “کنگره ملی کرُد”

طرح ایده برگزاری “کنگره ملی کرُد” که 14 سال قدمت دارد، ابتدا توسط پ.ک.ک مطرح گردید. ولی این بار در پرتو برآیند تحرکات انقلابی مردم مصر و تونس و منجر شدن آن به تحولاتی مهم در خاورمیانه از جمله سوریه و عراق و کردستان عراق، این ایده مجددا جانِ تازه تری بخود گرفت و باعث شد همه احزاب و جریانات ناسیونالیسم کرُد منطقه  حول آن متمرکز گردند. ولی تأثیرات ناشی از این تغییر و تحول این بار، ابتکار برگزاری چنین”کنگره ای” را روى دوش مسعود بارزانی قرار داد که ابتدا توافق ضمنی پ.ک.ک را هم بدست آورده بود.  با توجه به آن، قرار بود برگزاری “کنگره ملی کرُد” در 21 اوت 2013 با حضور نمایندگان دولتهای فاشیست و سرکوبگر منطقه و نماینده دولت آمریکا و 39 حزب و سازمان جنبش ملی و اسلامی کرُد، در شهر اربیل کردستان عراق برگزار شود. ولی سرانجام در دهم نوامبر 2013 اعلام کردند که برگزاری آنبرای”مدت نامعلومی” به تعویق خواهد افتاد.
در این وسط، کومه له بعنوان یکی از جریانات شرکت کننده  در این”کنگره”، تا حال چند بار با آه و حسرت فراوان و مملو از تناقضات و توهم،  به دلايل بن بست و ناکامی این کنگره پرداخته تا بلکه به گونه ای شرکت خود در این”جبهه” را توجیه نماید. برای صحت این موضوع، بهتر است ابتدا به سراغ  تازه ترین اظهار نظر کومه له در”اطلاعیه شماره دو کومه له” که در 7 آذر ماه 1392-28 نوامبر 2013  منتشر شده است برويم،  تا بروشنی عمق توهم کومه له در برخورد به مسببین اصلی  تحمیل ستم ملی بر مردم کرُد و حارسان ازلیت دادن به آن مشخص گردد. در این اطلاعیه آمده است:
“اگر”کنگره ملی کرُد” وجه المصالحه حفظ قدرت و تحکیم مناسبات دیپلماتیک با دولتهای سرکوبگر منطقه قرار نمی گرفت، “کمیته تدارک کنگره ملی کرد”، می توانست از موضع دفاع  از منافع اکثریت مردم کردستان ماهیت سیاست های ضد انسانی دولت ترکیه و صلح خواهی دروغین آن در روند مذاکره با پ.ک.ک را برای مردم روشن کند”.
عجيب است، کومه له از فرط اشتیاق برای رسیدن به سهمی نا چیز دربارگاه ناسیونالیسم کرُد،  آگاهانه تلاش مى كند  تا ماهیت واقعى و عوامل به بن رسیدن”کنگره ملی کرُد” را تخفیف دهد، و  در نهایت امر آنرا  به گردن دو حزب ناسیونالیست کرُد و دولت ترکیه آویزان کند. تا با توسل به آن  نشان دهد:
“اگر پارت دمکرات کردستان عراق و پ ک.ک، و دولت ترکیه دست اندر کار اصلی این کنگره نبودند بقیه احزاب ناسیونالیست کرُد از جمله اعضای”کمیته برگزار کننده کنگره” که خود یکی از آنها بود، می توانست از زاویه “منافع  اکثریت مردم کرُد” وارد عمل شود و ماهیت و سیاست های ضد انسانی دولت ترکیه  و صلح خواهی دروغین آنرا برای مردم روشن کند”!
اینجا باید بصراحت براى چندمين بار  گفت که، برگزاری این”کنگره”، مطلقا بر سر تحقق منافع اکثریت مردم کردستان و یا صلح خواهی به نفع پیشبرد روند مذاکره ترکیه با پ.ک.ک تشکیل نشده بود و تشکیل نخواهد شد. دولت ترکیه و هیچیک از شرکت کنندگان در آن هم با چنین تمایل و چشم اندازی  وارد “کنگره ملی کرُد” نشده بودند.  در نتیجه، باید تأکید نمود که در این زمینه یکی از مشکلات پیشارو، خودِ کومه له بود که با کوله باری از توهم در این کنگره شرکت کرد و بر این باور بود که با شركت خود در این جبهه، بخشی ازامیال و آرزو هایش به بار خواهد نشست و از این رو سهم نا چیزی عاید آن خواهد شد. زيرا کومه له از سالها قبل از برگزاری  چنین نشستى، احزاب ناسیونالیست کرُد را بعنوان نماینده مردم کرُدستان و بشارت دهنده  رفع ستم ملی برسمیت شناخته است. در عالم واقع و جدا از این “کنگره”،  ماهیت سرکوبگرانه  و فاشیستی دولت ترکیه در قبال مردم كردستان  ترکیه بر کسی پوشیده نیست و در واقع توجيه توهم خود و تبرئه ديگر احزاب ناسيوناليست شركت كننده است. این اگر و قید و شرط گذاشتن های کومه له در برابر”کنگره ملی کرُد”، بخودی خود چیزی غیر از توهم و خیالپردازی آنها نسبت به ناسیونالیسم کرُد نیست . کومه له نمیتواند با این اما و اگرها شانه از زیر بار این همه توهم پراکنی خالی کند. کومه له باید مشخص کند که بر مبنای کدام فاکتور و کدام نگرش سیاسی و طبقاتی، پارت دمکرات کردستان عراق و پ.ک.ک را از بقیه شرکت کنندگان در “کنگره” جدا کرده و تقصیر را تنها به گردن آنها می اندازد!  مگر بقیه احزاب و جریانات دست اندرکار”کمیته تدارک کنگره ملی کرد” و….از همين جنس و قماش نبودند؟ مگر ماهیت این جریانات ناسیونالیسم و قوم پرست و مذهبی، چیزی جدا از اهداف و سیاست طبقاتی این دو جریان را تعقیب می کرد؟  “دفاع از منافع اکثریت مردم کرُد” به هیچ وجه، دستور جلسه این”کنگره” نبود و خودِ کومه له هم بر مبنای بخشیدن چنین داده ای به “اکثریت مردم کردستان” در این”کنگره”، شرکت نکرد. این تناقض گویی ها، نشان آشکاری از عمق توهم به ناسیونالیسم و سطحی گری در شناخت جامعه و صف بندی های طبقاتی آن است. واقعیت امرنشان داد که با این شیوه برخورد نمی توان خود را از زیر بار این همه توهم پراکنی  در جامعه، نجات داد. چون کومه له آگاهانه و از سر منافع و مصالح گروهی خود شرکت در “کنگره ملی کرُد” را انتخاب کرد و از اجازه ورود به آن نیز بر خود می بالد  و از آن بمثابه  دستاوردی گرانبها ياد میکند.  کومه له به همین خاطر،  اسم رمز شرکت خود در “کنگره ملى کرُد” را”احساس مسئولیت” در قبال سرنوشت مردم کردستان نام گزاری کرده  و به همین خاطرکمونیستها از جمله حزب  حکمتیست را هم به باد ناسزا می گیرد.  قبل از ورود به “کنگره ملی کرُد”، هم کومه له و هم بقیه جریانات شرکت کننده در آن، بخوبى  بر این امر واقف بودند که پایه و اساس این حرکت  چیزی جدا از منافع و مصالح  حزبی و گروهی ناسیونالیستها و تحکیم روابطشان با دولت های سرکوبگر منطقه نیست. همه می دانستند که نمایندگان دولت های فاشیست و سرکوبگر منطقه و نماینده دولت آمریکا، خود بخود به این “کنگره” دعوت نشده بودند. همه آنها بر وجه مشترک خود با دیگر احزاب و جریانات ناسیونالیسم و مذهبی شرکت کننده در این “نمایش”،  آگاه و با خبر بودند.
اما در بخش دیگری از  اطلاعیه شماره دو کومه له آمده است :
“روند تدارک برای برگزاری کنگره ملی کرُد و سیاست وجهت های گیری های احزاب ناسیونالیست در کردستان هم بروشنی نشان داد، این احزاب منافع طبقاتی و حزبی خود را بر مصالح اکثریت مردم ستمدیده کردستانترجیح می دهند و مردم کردستان برای رهایی از ستم ملی و کسب حق تعیین سرنوشت خود نمی توانند به آنها اتکا کنند”.(خط تأکید از من است).
عجبا از این کشف خارق العاده جدید کومه له! سرانجام بعد از 34 سال  نشست و بر خواست کومه له با احزاب و جریانات ناسیونالیست کرُد در سطح منطقه و شناخت کامل از تعرضات و اجحاف روزمره شان به  ابتدایی ترین حق و حقوق مردم در کرُدستان و آزار و اذیت و دستگيرى و حتی ترور کارگر کمونیست و دفاع قهرمانانه کمونیست ها در برابر جنگ تحمیلی احزاب ناسیونالیست کرُد و ده ها نمونه قدیم و جدید دیگر و……، تازه متوجه شده است که، احزاب ناسیونالیست در کردستان منافع طبقاتی اشان را بر مصالح اکثریت مردم کرُد ترجیح میدهند؟ جدا به خاطر این کشف جدید، باید به  کومه له درود فرستاد! مگر کومه له قبل از “کنگره ملی کرُد”، به “مصالح طبقاتی ناسیونالیست ها” آشنا نبود؟ بر عکس، کومه له در پاسخ به ناهمخوانی و جبران منافات خویش با مردم، چنان خود را به بیراهه میزند که، انگار ناسیونالیستها بخاطر رفع ستم ملی بر مردم کرُد بمیدان سیاست پا گذاشته اند ولی حالا در جریان تدارک برگزاری این”کنگره”، کشف کرده اند که به منافع مردم کرُد خیانت  می شود! در همین رابطه، ضروریست از کومه له سئوال شود که، مگر این نوع گفته ها، الف-بای سیاست کمونیستها نیست؟ چطور”کومه له کمونیست”، آنرا فراموش کرده است؟  مگر حزب حکمتیست، قبل از برگزاری “کنگره ملی کرُد”، همین موضوع را که خودتان به آن  اشاره داريد ، با تفصیل و تشریح کامل با شما در میان نگذاشت؟ حزب حکمتیست بعنوان اولین جریان کمونیستی بصراحت اعلام کرد در چنین کنگره ای هیچ حق و حقویی و لو ابتدايي ترین آنها عاید مردم کردستان نخواهد شد. بهمین خاطر، بصراحت بشما توصیه کردیم در چنین نشستی شرکت نکنید چون ضرر خواهید کرد.
در صورتیکه کومه له خوب می دانست و می داند که حکمت اصلی طرح ایده”کنگره ملی کرُد، و تلاش برای عملی ساختن آن، اقدامی است در نقطه مقابل رفع ستم  ملی برمردم کرُد وایستادگی مستحکم و سازمانیافته احزاب ناسیونالیست کرُد در برابر منافع اکثریت مردم کردستان بویژه کارگران. جای هیچ تردیدی نیست که هر وقت احزاب ناسیونالیست بر رفع موانع پیشاروی کنونی “کنکره ملی کرُد” فایق آیند، مجددا از آن بمثابه یک کارت برنده و یک امتیاز بسیار بزرگ در بازی بده و  بستان و معامله با دولتهای فاشیست و سرکوبگر منطقه از آن استفاده خواهند کرد. با توجه به آن، جا دارد این بار کومه له با درس گرفتن از تجربه اخیرش در”کنگره ملی کرُد”، یکبار برای همیشه خود را از شتر سواری دولا دولا تا کنونی اش نجات دهد و با دوری از سکتاریسم گروهی  وازموضع منافع طبقه کارگر به نقد طبقاتى  احزاب  ناسیونالیست  بر خیزد. امروز ناسيوناليسم وحتى احزاب در قدرت شان، در اثر فساد و بى عدالتى  و سياستهاى سركوبگرانه، مورد بى اعتمادى واعتراض بخش هاى چشمگيرى از جامعه هستند. جريانات چپ وكمونيستى بجاى توهم پراكنى، بايد از موضع كارگر ومردم زحمتكش در افشاء و طرد جريانات ناسيوناليستى دركردستان بكوشند. در راستای رسیدن به چنین هدفی، لازم است رهبرى كومه له  به  سئوالاتیکه جامعه در مقابلشان قرار داده است جواب بدهند . آیا شکست و نا کامی کنگره ملى كرُد براى كومه له، به درس وتجارب جدیدی برای دوری و تقابل سیاسی با احزاب ناسیونالیست کرُد تبدیل خواهد شد؟ اگر چه دیر شده است  ولی باز ضرورت دارد کومه له به سياستهاى تاكنونى خود در مقابل ناسيوناليسم و احزابش  پایان دهد. و به جای آن، با اتخاذ موضع كمونيستى، به زدودن توهمات ناسيوناليستى در صف كارگران و مردم زحمتكش در كردستان كمك كند.  پراتیک در این زمینه محک اصلی سنجش فعالیت سیاسی کومه له در آینده خواهد بود.
عبداله دارابی
دهم دسامبر 2013- 19آذر 1392