در حاشیه اخبار کارگری

در حاشیه اخبار کارگری
نسان نودینیان
١)) اعتصاب برای افزایش دستمزد! مورد ایران، مورد امریکا
در هفته گذشته (نیمه اول آذرماه١٣٩٢) کارگران در ایران خواهان افزایش دستمزدها تا سقف دومیلیون تومان شدند. طرح خواست افزایش دستمزدها در سال ١٣٩٢ در شرایطی توسط کارگران مطرح میشود که کارگران در آستانه سال جدید در انتظار تعیین دستمزدها در سال ١٣٩٣ هستند. اعتصاب کارگران شرکتهای پتروشیمی بسباران و خوارزمی با خواست افزایش مزد، و پیوستن کارگران پتروشیمی بسباران نیز به این اعتصاب، انعکاس فضای اعتراض و نارضایتی به معیشت و زندگی میلیونها نفر از کارگران با خانواده هایشان است. کارگران پتروشیمی های خوارزمی و بسباران، در اعتصابات خود اعلام کرده اند که با افزایش ٣٢ درصدی دستمزد شان که قبلا مورد توافق مدیر عامل پتروشیمی بندر امام قرار گرفته بود، موافق نیستند و خواهان افزایش چندین برابری دستمزدهایشان می باشند. همزمان با اعتصابات در در پتروشیمی بسباران و خوارزمی، توسط “دیوان عدالت اداری” اعلام شده که شکایت تعدادی از تشکلها علیه دستمزدها در سال ١٣٩٢ مورد رسیدگی قرار نگرفته و گفته اند:” با گذشت ٩ ماه از شکایت کارگران علیه دستمزد ٩٢ و باقی ماندن تنها ٣ ماه از سال جاری، رئیس دیوان عدالت اداری امروز با اشاره به ” باز بودن پرونده شکایت از مزد” اعلام کرد: رسیدگی به پرونده رسیدگی به شکایت کارگران، مستلزم این است که دولت بستر و اعتبارات لازم را فراهم کند ایلنا ١٧آذر١٣٩٢”. جهت یادآوری، “در نیمه دوم فروردین ماه امسال تعدادی از تشکل‌های کارگری در نقاط مختلف کشور برای اولین بار در واکنش به آنچه “تعیین مزد ناعادلانه” می‌خواندند، شکایت‌های جداگانه‌ای را در دیوان عدالت اداری ثبت کردند که در آن از دستگاه قضایی خواسته شده بود مصوبه افزایش ٢٥ درصدی حداقل دستمزد امسال کارگران به دلیل مغایرت با ماده ٤١ قانون کار لغو شود.” اعتصابات کارگران پتروشیمی بسباران و خوارزمی یکی از مهمترین اعتراضات کارگری در دوره اخیر است. کارگران در سال ٩٢ عکس العملهای گسترده ای در شکل اعتصاب و اعتراض علیه “تعیین حداقل دستمزدها” از خود نشان دادند. تشکلهای خودی و وابسته به خانه کارگر این میزان از “تعیین حداقل دستمزدها” را نپذیرفتند. و کارگران مراکز صنعتی با طومار چهل هزار امضا، به سطح دستمزدها در سال ١٣٩٢ اعتراض کردند. تجمع اعتراضی در مقابل مجلس شورای اسلامی برپا کردند. افزایش دستمزدها یکی از اصلی ترین و محوری ترین مطالبات طبقه کارگر و خانواده های آنها در ابعاد میلیونی است. به هر درجه جنبش کارگری بتواند افزایش دستمزدها را از حالت تاکنونی و پراکنده در بیاورد و به این اعتراضات شکل سراسری بدهد، در موقعیت تعرضی تر و فدرتمند تری قرار میگیرد. فراخوان به اعتصابات کارگری قدم اول در تغییر زندگی و معیشت خانواده های کارگری است. جواب دولت دهم (احمدی نژاد) سرکوب و بیکارسازی میلیونی بود. و جوابهای دولت یازدهم هم کماکان (دستگیری و سرکوب کارگران و بیکارسازی) است.
تجربه اعتصاب گسترده کارگران آمریکایی برای افزایش حداقل دستمزد: کارگران رستوران‌های زنجیره‌ای در شهرهای مختلف ایالات متحده آمریکا برای افزایش حداقل دستمزد دست به اعتصابی ٢٤ ساعته زده‌اند. در شهرهایی چون نیویورک، شیکاگو، واشنگتن دی‌سی و همچنین دیترویت و میشیگان کارگران به طور دسته‌جمعی محل کار را ترک کرده‌اند. اتحادیه‌های کارگری خواهان وضع حداقل دستمزدی به میزان ١٥دلار در ساعت هستند. کارگران رستوران‌های زنجیره‌ای خواهان دو برابر شدن حداقل دستمزدها هستند. از سال ٢٠٠٩ حداقل دستمزدها برای این بخش از کارگران کمی بیشتر هفت دلار تعیین شد. کارگران خواهان دو برابری حداقل دستمزدها چیزی در حدود ١٥دلار شده اند. بارک اوباما رئیس‌جمهور آمریکا، گفته است که از حداقل دستمزد ١٠ دلار در ساعت حمایت می‌کند.
٢)) بیماری ایدز و کودکان کار
مصائب و مشکلات کارگران و خانواده های آنها در این نظام سرتاپا استثمار یکی دو تا نیستند. هر گوشه ای از مشکلات اجتماعی را باز میکنید درد و رنج مزدبگیران جامعه را منعکس میکند. ایدز در بین کودکان کار ایران ٤٥ برابر بیش از جمعیت عادی است. کمتر از نصف جمعیت کودکان کار به بیماری ایدز مبتلا هستند. و به نقل از وزارت بهداشت از هر هزار کودک کار و خیابانی در شهر تهران، چهار و نیم درصد آنها به ایدز مبتلا هستند. و این در حالی است که شیوع ایدز در جمعیت ایران یک دهم درصد است. به این ترتیب شیوع ایدز بین کودکان کار و خیابانی ٤٥ برابر جمعیت عادی ایران است. ٧٢ درصد این کودکان کار و خیابانی از مصرف مواد مخدر بین دوستانشان سخن گفته‌اند. ١٥ درصد این کودکان نیز اعلام کرده‌اند که خودشان مواد مخدر مصرف کرده‌اند. ٦ / ٤ درصد آن‌ها نیز گفته‌اند که مواد تزریقی استفاده کرده‌اند. در ایران سیصد تا چهارصد هزار معتاد تزریقی وجود دارد که بخشهایی از اینها از کودکان خیابانی هستند. بسیاری از کودکان کار و خیابان در معرض سوءاستفاده های جنسی قرار دارند. کودکان کار از خانواده های مزدبگیر این نظام استثمارگر هستند. بیکاری میلیونی و پایین بودن درآمد و حقوق و دستمزدها هر روز بر ابعاد کودکان کار میفزاید. عامل و بانی اصلی کودکان کار این نظام سرتاپا کثیف و استثمارگر است. طبقه کارگر در ایران در سخت ترین شرایط اجتماعی قرار گرفته است. در ابعاد میلیونی بیکار میشود. و در نتیجه این شرایط هر روز تعداد زیادی از کودکانشان به کودکان کار می پیوندد. این وضعیت و شرایط را باید دگرگون کرد. راه حل فوری، طرح آن مطالبات و خواستهایی است که در زندگی خانواده های کارگران تغییر ایجاد میکند. افزایش دستمزدها و بیمه بیکاری مکفی با استاندارد نرخ تورم و خرید و اجاره مسکن و بهداشت و رفاه اجتماعی، است.
نهم دسامبر ٢٠١٣
نتشر شد