سماعیل ویسی: گزیده ای از اخبار و رویدادهای کارگری و عمومی در کردستان شماره63
تهیه و تنظیم از: اسماعیل ویسی
اعتراض برای متوفق کردن ماشین کشتار جمعی حکومت اسلامی در ایران
ماشین کشتار جمعی حکومت اسلامی در ایران براه افتاده است و بر اساس اخبار موثق و اذعان نهادها و مقامات رسمی خود حکومت اسلامی در ایرا ن، طی چند هفته اخیر 50 نفر را در اقصی نقاط ایران و از جمله در کردستان کشتار نموده است. که قلب هر انسان شریف و آزاده ای را بدرد آورده است.
برای متوقف کردن و در محکومیت این سیاست و اعمال جنایتکارانه و ضد انسانی در سطح جهانی حرکات اعتراضی براه افتاد. و مردم آزادیخوه، کمونیست و برابری طلب و شریف و در کشورهای اروپائی و آمریکای شمالی.آکسیون های اعتراضی را برگزار کردند. در کردستان، بویژه مردم مبارز و آزادیخواه در شهرهای ” سنندج، مریوان، سقز و سردشت ” علیرغم برقراری جو و فضای سرکوبگری و رعب و وحشت، با سر دادن ” نه به اعدام، آری برای زندگی ” اعتراض نمودند و نفرت و انزجار عمیق خود را نشان دادند. همزمان و همراه با این حرکت جهانی، کمونیست ها و آزادیخواهان در حمایت از تشديد اعتراضات عمومی مردم کردستان علیه موج اعدامهای اخیر در ایران. فراخوانی را اعلام نمودند که صدها نفر آنرا امضاء نمودند و مردم مبارز و شریف در شهرهای ” سلیمانیه، حلبجه و هولیر، اریبل ” نیز آکسیون اعتراضی برگزار کردند و این اعمال ضد انسانی را محکوم کرند. مردم معترض و متنفر از موجودیت حکومت اسلامی در ایران در آکسیون اربیل به کنسولگری رژیم اسلامی حمله نمودند و آنرا سنگباران کردند. چندین نفر از معترضین توسط نیروهای انتظامی حکومت اقلیم کردستان دستگیر و باز داشت شدند.
آقای كريم سنجاري وزير داخلي حکومت اقلیم کردستان در عراق امروز ١١ نوامبر2013 از ” عظيم حسينی كنسول ايران ” استقبال كرد. و بیان داشت كه اعتراضات اخير هيچ ربطی به حكومت منطقه ای کردستان نداشته و خود را مسئول دانسته و عاملان اين حركت را به سزای اعمالشان مي رسانند، که عملا، اعمال جنایتکارنه حکومت اسلامی را مورد تائید قرار داد. و تمامی پرنسیپ های اخلاقی و انسانی را بخاطر روابط دیپلماتیک و منافع اقتصادی و سیاسی شان زیر پا گذاشته است.
” کریم سنجاری و حکومت اقلیم کردستان ” باید بدانند که چه در داخل ایران و چه در خارج ایران، موج عظيمي از اعتراضات برای متوقف کردن این ماشین کشتار جمعی به راه افتاده و در شهرهای کردستان نیز همچنان ادامه خواهد داشت. و تهدیدات و شاخ و شانه کشیدنهای امثال سنجاری راه به جائی نخواهند برد!
حکومت اقلیم کردستان مسئول حفظ جان و امنیت دستگیر شدگان اخیر در ” هولیر، اربیل ” می باشد. باید جامعه جهانی را از این امر مطللع نمود و برای نجات این دستگیر شدگان تلاش نمود. باید آنان بدون قید و شرط هر چه زودتر آزاد شوند!
***
دستمزدها، اخراج و بیکار سازی
سنندج: بنا بر گزارش رسیده از سنندج، یک شرکت ساختمانی پیمانکار در احداث تونل میدان ” نبوت شهر سنندج ” از پرداخت حقوق معوقه کارگران خود امتناع می ورزد. و بیش از یکصد تن از کارگران ” شرکت راه و ساختمان معتبر” که در احداث تونل میدان نبوت سنندج مشغول به کارند از دریافت دستمزد سال جاری خود محروم شده اند.و .. همچنین در ادامه کزارش آمده است که؛ با افتتاح این تونل 30 نفرکارگربیکارمیشوند.
در این رابطه، یکی از کارگران شاغل در” شرکت پیمانکاری معتبر مجری احداث تونل انقلاب در میدان نبوت شهر سنندج ” از تعویق ۶ ماه حقوق ۳۰ نفر کارگر به بهانه کمبود منابع مالی و عدم پرداخت شدن صورت وضعیتهای مالی شرکت از سوی شهرداری سنندج، توان پرداخت به موقع حقوق کارگران و سایر هزینههای جانبی را ندارد.و گفت: ۷۰ کارگر این کارگاه از اوایل سال جاری به مرور با اتمام قرار داد کاریشان تعدیل شدهاند. و تاکید کرد حقوق و دستمزد کارگران از اردیبهشت ماه سال جاری به تعویق افتاده است، و کارگران به دلیل فقدان کامل امنیت شغلی به دلیل کوتاه بودن مدت قرارداد و ترس از اخراج قدرت پی گیری مطالبات صنفی خود را ندارند.
این کارگر در ادامه در مورد بیکار سازی تدریجی ۷۰ کارگر اضافه کرد: تعداد کارگران شاغل در احداث پروژه تونل انقلاب در ابتدای سال جاری حدود ۱۰۰ نفر بود که به مرور با آماده سازی بخشهایی از پروژه، کارگران نیز از سوی کارفرما تعدیل شدند. در ادامه بیان داشت که؛ این کارگران بیکار شده هنوز نتوانستهاند مطالبات معوقه خود را از کارفرما دریافت کنند. بهانه کارفرما در پرداخت نکردن حقوق کارگران، عدم دریافت صورت وضعیتهای مالی شرکت از سوی شهرداری است. و بدین صورت از زیر بار پرداخت دستمزدهای معوقه خود داری می کند. و …
بوکان: تعطیلی کارخانه سیمان بوکان و بیکاری ٥٠٠ کارگر: کارخانه ” سیمان کاوان ” در منطقه بوکان سال 1385 دست بکار کرده و در آذرماه سال 1391 بازدهی سیمان را آغاز کرده است. و بیش از ٥٠٠ کارگر وکارمند در این کارخانه مشغول به کار بودهاند.
به گزارش خبرگزاری کردپا در روز21 ابانماه 1392، کارخانه سیمان کاوان بعد از یک سال بازدهی، به بهانه اتمام سوخت مازوت برای فعال کردن بخشهای کارخانه تعطیل گردیده است و در نتیجه ” 500 نفر کارگر و کارمند ” این کارخانه بیکار شده اند.
کامیارن: بنا بر اخبار رسیده از شهر کامیاران ” 38 نفر کارگر و نیروی فنی شرکت فلارگ در پروژه آبیاری تحت فشار سد گاوشان ” واقع در شهر کامیاران مدت 14 ماه است که دستمزد معوقه دارند و اجبارا از کار نیز اخراج شده اند.
این کارگران به مدت 3 سال در این پروژه مشغول بکار بوده اند طی مراجعات مکرر به اداره آب منطقه ای، اداره کار و شرکت فلارگ زیر نظر آب منطقه ای کردستان. تاکنون هیچ جواب قانع کننده ای دریافت نکرده اند. کارگزاران رژیم همواره به کارگران وعده های دروغین می دهند. کارگران از اداره کار خواستار بیمه بیکاری شده اند و اداره کار نیز درخواست بیمه کارگران را رد کرده است. و …
***
حوادث کاری
جان باختن 7 نفر از کارگران سد داریان پاوه در اثر سقوط ماشین: بنا به اطلاعیه خبری کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکل های کارگری در روز 22 آبانماه 1392، “محفوظ گلناری، مرشد گلناری، کریم خدادادی، صیاد نظری، غریب رمضانی، غفار کریمی و رحمان نظری” هفت نفر از کارگران ” سد داریان واقع در چند کیلومتری شهرستان پاوه در تاریخ 19 ابانماه 1392، پس از پایان کار روزانه در حال بازگشت به منازلشان در روستای “ناو” بر اثر سقوط سرویس ایاب و ذهاب، به درون رودخانه سیروان، متاسفانه جانشان را از دست میدهند. و 2 تن دیگر از کارگران به نام های “لایق نظری و شیروان رمضانی” نیز مجروح می شوند. تعدادی از آنان نیز از فارغ التحصیلان دانشگاه و یا دانشجو بودند که جهت امرار معاش مجبور به کار در این سد شده بودند.
جانباختن این دوستان را به خانواده، بستگان و تمامی دوستان کارگر صمیمانه تسلیت می گوئیم و آرزوی بهبودی هر چه سریعتر ” لایق نظری و شیروان رمضانی” را داریم!
گزارشی درباره وضعیت بیمه و محل استقرار کارگران قربانی سد داریان: گزارش ایلنا در روزه 21آبانماه 1392، علیرغم گفته کارگران سد داریان در جریان حادثه یکشنبه شب در کرمانشاه که به کشته شدن ۷ کارگر انجامید سه نفر از همکاران کشته شده آنها در قسمت حمل بار خودرو حضور داشتهاند، پیمانکار این پروژه عمرانی منکر حضور کارگران کشته شده در قسمت حمل بار شد.
«جمیل سجادی» با اعلام اینکه در جریان سقوط خودروی وانت دو کابینه حامل کارگران این پروژه عمرانی به درون دره هیچکدام از کارگران کشته شده در قسمت حمل بار خودور حضور نداشتهاند، گفت: در این حادثه تنها یک نفر از کارگران در قسمت حمل بار نشسته بود که خوشبختانه زنده مانده است. وی در خصوص دلیل استفاده از خودروی وانت دوکابینه برای جابجایی کارگران شاغل در پروژه عمرانی سد داریان، گفت: در این منطقه کوهستانی تردد وسایط نقلیهای چون مینی بوس به ندرت صورت میگیرد و بیشتر جابجایی مسافران از طریق وانت بار انجام می شود.
این کارفرما بابیان اینکه از مجموع کارگران حادثه دیده تنها دو نفر زنده ماندهاند، گفت: یکی از کارگران پس از انتقال به بیمارستان قدس پاوه مداوا و ترخیص شد اما کارگر دوم هم اکنون در بیمارستان امام رضا شهر کرمانشاه بستری است.
سجادی همچنین در خصوص وضعیت بیمه کارگران مصدم و کشته شده حادثه دور روز پیش گفت: بیشتر این کارگران یا بیمه بودهاند و یا پرونده بیمه آنها در مرحله تکمیل بوده است.
وی یادآوری اینکه از نظر قانون کار و تامین اجتماعی، حتی خانواده کارگران بیمه نشدهای که در جریان حادثه حین کار دچار سانحه بشوند مشمول حمایتهای اجتماعی هستند، گفت: هیچ نگرانی از بابت جبران خسارت قربانیان این حادثه وجود ندارد.
گفتگو با برادر کارگر کشته شده: این اظهارات در حالی از سوی کارفرما مطرح شده است که به گفته کارگران سد داریان در جریان حادثه اخیر حداقل سه نفر از همکاران کشتهشده آنها در قسمت حمل بار خودرو حضور داشتهاند.
همچنین به گفته این کارگران، قربانیان حادثه اخیر به همراه تعداد دیگری از کارگران شاغل در پروژه سد داریان تا این لحظه از دریافت پوششهای بیمه ای محروم بودهاند و پیمانکار سد تنها به آنها وعده بیمه شدن را داده است.
در همین رابطه «بختیار نظری» برادر لایق و رحمان نظری، که یکی از آنان در جریان حادثه روز یکشنبه کشته و دیگری مجروح شده است، درباره وضعیت بیمه کارگران اظهار بیاطلاعی کرد و گفت: تعدادی از قرباینان این حادثه جوانانی دانشجو یا تازه ازدواج کرده ای بودند که به دلیل نبود کار در منطقه از مدتی پیش در پروژه ساخت سد مشغول فعالیت شده بودند.
او ادامه داد: انتظار میرود که کارفرمایان این کارگران به تعهدات قانونی خود در خصوص تشکیل پرونده بیمه برای کارگران اقدام کرده باشند.
آقای بختیار نظری که در همین حادثه رانندگی یکی از برادران خود را از دست داده است و برادر دیگرش نیز در بیمارستان امام رضا بستری است، گفت: برادرم در این حادثه از ناحیه گردن و کمر دچار آسیب شده است و ما منتظریم تا طبق تشخیص پزشکان عمل جراحی او را آغاز کنند.
***
زندان، شکنجه و بازداشت فعالین کارگری و سیاسی- اجتماعی
” افشین ندیمی و مهرداد صبوری، کارگران دستکیر شده هنوز در بازداشت هستند: بنا بر خبر دریافتی ، افشین ندیمی ومهرداد صبوری همچون دهها هزار نفر کارگر دیگر جهت دستیابی به کار در کردستان عراق مدتی به کار کارگری مشغول بودند. تقریبا در تاریخ 17 ابانکاه 1392، هنگام بازگشت به ایران در منطقه بانه توسط نیروهای انتظامی مرزی دستگیر می شوند و از سرنوشت آنان اطلاعی در دست نبود. بعد از بیشتر از یک هفته به زندان اطلاعات کامیارن منتقل شدند و انوز هم در بازداشت هستند.
شکایات اداره اطلاعات از خالد حسینی فعال کارگری: روز سه شنبه 21/8/92 از سوی شعبه پنجم دادیاری دادسرای انقلاب وعمومی سنندج اخطاریه ای به خانواده خالد حسینی تحویل داده شد که سه روز پس از ابلاغ باید این فعال کارگری جهت دفاع از اتهام انتسابی که اداره اطلاعات به او وارد کرده در دادگاه حاضر شود .
خالد حسینی که در تاریخ 17 اسفند 91 توسط نیروهای اداره اطلاعات در خانه اش دستگیر و به مدت 31 روز در بازداشت بود با وثیقه 50 میلیون تومانی اززندان ازاد گردید و طی ماهای گذشته سه با ر از سوی شعبه اول دادگاه انفلاب سنندج مورد محاکمه قرار گرفته که هنوز نتیجه این محاکمه به او ابلاغ نشده واین با رمعلوم نیست طرح این شکایات به چه اتهامی صورت گرفته است. کمیته هماهنگی ضمن محکوم کردن احضار و بازداشت کارگران و فعالین کارگری ،خواهان آزادی تمامی کارگران ، فعالین کارگری و زندانیان سیاسی در بند می باشد. کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکل های کارگری-22 آبان 1389
***
گزارشات مسایل، مشکلات و رویدادهای اجتماعی
گزارشی از وضعیت شهرک صنعتی فلزکاران سنندج: “پروژه ی شهرک صنعتی فلزکاران سنندج” در سال 1365 با مشارکت اتحادیه ی صنفی جوشکاران از طریق تشکیل تعاونی و خرید زمین آن ازشهرداری و تأمین اعتبار و جمع آوری هزینه ی آن توسط اعضای اتحادیه برای ساخت تحویل شهرداری سنندج داده شد. شهرداری از همان ابتدا به بهانه ی کمبود بودجه و نبوداعتبارات، عملیات آماده سازی شهرک را به تعویق انداخته و عملا به جز مسطح کردن زمین کار دیگری انجام نداد. سرانجام در سال 1370 اعضای اتحادیه با پیگیری های مکرر پس از دریافت زمین، شخصن اقدام به ساختن کارگاه های جوشکاری کردند. با این وجود شهرک فلزکاران همچنان بعد از گذشت 22 سال از ساخت این شهرک از کمترین امکانات بهداشتی و رفاهی برخوردار است. برای دریافت امکانات (آب، برق، آسفالت، خانه بهداشت و…) اعضای اتحادیه باید طی ماه ها وسال های متعدد هزینه های سرسام آور میلیونی بپردازند و باز با بی مسؤلیتی اداره ها و ارگان های دولتی دست و پنجه نرم کنند. این شهرک دارای حدودن400 کارگاه بزرگ و کوچک است که در هر یک از آنها بطور متوسط 3 کارگر جوشکار مشغول به کار میباشند.
از آخرین خواست ها ومطالبات بحق فلزکاران، آسفالت سازی خیابان ها وپارکینگ شهرک است که با توجه به خاکی بودن خیابان های شهرک، در فصول گرم سال با گردوخاک و شیوع انواع بیماری های ریوی و درفصول سرد وبارانی نیز با آب گرفتگی معابر و کارگاه ها و گِل ولایِ کارگران را دچار مشکلات عدیده می کند. باتوجه به بی کفایتی وبی مسؤلیتی همیشگی شهرداری و شورای شهر و دیگر ارگان های مربوطه و همچنین در نبود نمایندگان واقعی کارگرانِ جوشکار در اتحادیه و بی کفایتی اتحادیه، سرانجام فلزکاران با همفکری اقدام به تشکیل و تعیین هیئت امنائی برای پیگیری بهتر مسائل شهرک کردند. در مورد آسفالت خیابان های شهرک ، هیئت امناء مذکور مذاکراتی با شهرداری و دیگر ارگان های مسؤل انجام داد و قرار بر این شد که اعضای اتحادیه و فلزکاران شهرک، مبلغی را با عنوان همیاری به شهرداری بپردازند و شهرداری سریعا آسفالت خیابان ها را شروع کند که متأسفانه بعداز گذشت حدود 1 سال تنها قسمت هایی از خیابان اصلی با کیفیت پایین آسفالت شده و خیابان دوم هنوز در مرحله ی جدول گذاری بسر می برد و کار آن به اتمام نرسیده و وضعیت پارکینگ نیز کما فی سابق دست نخورده باقی مانده است. کمیته ی هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکل های کارگری-23 آبان 1392
***
اسماعیل ویسی
esmail.waisi@gmail.com
http://www.october-online.com/
26 آبانماه 1392
منتشر شده در نشریه اکتبر شماره 126
***