کمونیست هفتگ-درباره پلنوم ٢۸ حزب حکمتیست مصاحبه با فاتح شیخ دبیر کمیته مرکزی حزب

درباره پلنوم ٢۸ حزب حکمتیست
مصاحبه با فاتح شیخ دبیر کمیته مرکزی حزب
کمونیست هفتگی: محورهای اصلی مباحث پلنوم ٢۸ کمیته مرکزی حزب چه بود؟ پلنوم چه تصمیماتی گرفت؟
فاتح شیخ: پلنوم ٢۸ اولین پلنوم بعد از کنگره ششم حزب حکمتیست بود. در فاصله دو کنگره، کمیته مرکزی عالیترین ارگان رهبری حزب است که در سازمان رهبری حزب ما ارگان همیشه دایری نیست، در پلنوم دایر است. آن کنگره و مصوباتش آغاز دوری جدید از فعالیت یک حزب سیاسی کمونیستی استوار بود که مشکلات گذشته را پشت سر گذاشته و با عزم و بصیرت کمونیستهای انقلابی، رو به آینده و پتانسیل تحولات مهم جامعه جهت گرفته بود. یک محور اصلی پلنوم ٢۸ از این رو گزارش فعالیتهای حزب و کارکرد رهبری حزب در چندماه پس از کنگره بود. این پلنوم میبایست بر مبنای جهت و مصوبات کنگره و ارزیابی از میزان و چگونگی پیشروی تاکنون، راه و روش دوره ای را ترسیم کند که حزب ما همچون یک گردان کمونیستی انقلابی روشنبین، آمادگی و امکانات خود را چنان بالا ببرد که در تحولات آتی جامعه بتواند به عنوان یک بازیگر اصلی صحنه سیاست ایران نقش ایفا کند. به این ترتیب پلنوم ٢۸ یک اتصال روبه گذشته یعنی کنگره ششم داشت و یک اتصال روبه جلو در استقبال از تحولات آتی جامعه داشت.
یک محور اصلی پلنوم ٢۸ مبحث گزارش بود که در آن حول دو گزارش رئیس دفتر سیاسی و دبیر کمیته مرکزی از فعالیتهای حزب و کارکرد رهبری در دوره گذشته، مباحث جدی صورت گرفت و با تقدیر از پیشرویهای ارزشمند انجام شده، متفقا بر ضرورت چاره جوئی عاجل برای رفع کندی پیشرفت کار و انجام سریع پروژه های انجام نشده تاکید شد. یک محور دیگر بررسی اوضاع سیاسی ایران پس از روی کار آمدن روحانی و بالاخص دور جدید دیپلماسی جمهوری اسلامی با آمریکا و غرب بود. حاصل تبادل نظرات در این زمینه در یک بیانیه منتشر شده است. مبحث دیگر بررسی اقدامات مشخص برای رفع محدودیت منابع مالی حزب بویژه تضمین در دسترس بودن روزمره حزب از راه تلویزیون بود. یکی دیگر از مباحث پلنوم جمعبندی پیشبرد سیاست حزب درباره مناسبات با احزاب و جریانات چپ در پاسخگویی به نیاز تقویت اردوی چپ جامعه بود. پلنوم در پایان جمعبندی با تصویب قراری بر پیگیری جدی این سیاست تاکید کرد. علاوه بر اینها پلنوم ٢۸ یک ماده واحده الحاقی به سند سازمان رهبری حزب حکمتیست، مصوب پلنوم ٢٢ اضافه کرد که متن آن در کمونیست هفتگی ٢٠5 منتشر شده است. در مبحث قرار و قطعنامه ها هم تعدادی قرار به تصویب رسپد.
کمونیست هفتگی: تغییری که پلنوم ٢۸ در سازمان رهبری حزب داد ناشی از چه ضرورتی بود و چهارچوب آن چیست؟
فاتح شیخ: تغییری که پلنوم ٢۸ در سازمان رهبری حزب داد در چارچوب همان سازمان رهبری مصوب پلنوم ٢٢ است و هدف از آن تسهیل فعال شدن بیشتر کل دفتر سیاسی در امر رهبری سیاسی اجرایی حزب و رفع کندی پیشرفت کار رهبری است. به همین دلیل این تغییر در فرم ماده واحده الحاقی به سندی است که در دو سال گذشته مبنای کار رهبری حزب بوده است. مشخصا ضرورت این تغییر از آنجا پیش آمد که دفتر سیاسی در یکسال و نیم گذشته موفق نشده بود تمرکز رهبری در جغرافیای سیاسی واحدی را تامین کند در عین حال پتانسیل تحولات مهم در جامعه، دخالت فعالانه دفتر سیاسی حزب در امر رهبری را مبرمتر کرده است. به رسمیت شناختن این واقعیات، ایفای نقش فعالانه تر کل دفتر سیاسی در سوخت و ساز رهبری حزب را ایجاب میکرد. تغییر در این جهت صورت گرفته است.
کمونیست هفتگی: جهت و تاکیدات اصلی بیانیه سیاسی مصوب پلنوم در مورد مناسبات جمهوری اسلامی و آمریکا چیست؟ با توجه به جهت و محتوای بیانیه، سیر مذاکرات جمهوری اسلامی و گروه ٥ + ١ را چگونه ارزیابی میکنید؟
فاتح شیخ: جوهر بیانیه این است که دور جدید دیپلماسی جمهوری اسلامی با آمریکا و غرب، برخلاف پروپاگاند میدیای دو طرف، حاصل روی کار آمدن روحانی و سیاست “اعتدال” او نیست؛ برعکس، آمدن روحانی و سیاست نرمش ناگزیر جمهوری اسلامی در مقابل آمریکا و غرب، حاصل مولفه های پایه ای است که اساسی ترینشان فشار سنگین بحرانهای اقتصادی و سیاسی و اجتماعی بر جمهوری اسلامی، افت موقعیت منطقه ای آن و هراس آن از انفجار اجتماعی مردم به تنگ آمده است. دولت روحانی دولت دوره تشدید بحران جمهوری اسلامی است. فلسفه وجودش اداره این بحرانها و تلاش برای بقای نظام است. از طرف دیگر آمریکا و دیگر قدرتهای غرب هم با بهره برداری از این موقعیت ضعیف شده جمهوری اسلامی، در تلاشند تا شروط خود را تحمیل کنند و رژیم را به تن دادن به سازش بیشتر و بیشتر سوق دهند. بیانیه تاکید کرده است که جمهوری اسلامی در همان حال که ناگزیر از کوتاه آمدن و عقب نشینی در مقابل آمریکا و غرب است، ذره ای از سرکوب و خفقان و کشتار مردم کوتاه نخواهد آمد و جز با مبارزه متحدانه و قاطعانه در برابر مردم عقب نخواهد نشست. بیانیه پلنوم درباره سیاست حزب حکمتیست در این زمینه تاکید کرده که دیپلماسی جمهوری اسلامی با آمریکا و غرب به هر جا بکشد، ناسازگاری سیاسی و اجتماعی این رژیم با جامعه ایران یک واقعیت مسلم است. درنتیجه توافقی میان طرفین این کشمکش دیپلماتیک حاصل شود یا نشود حزب حکمتیست در صف مقدم مبارزات کارگران و مردم بیش از پیش بر مبارزه برای بهبود شرایط کار و زندگی و در همان حال برای سرنگونی جمهوری اسلامی پافشاری میکند.بیانیه همچنین اعلام کرده که: هر درجه بهبود روابط و “عادی سازی” مناسبات جمهوری اسلامی و دولت آمریکا با مخالفت ما به عنوان یک جریان انقلابی سرنگونی طلب روبرو نمیشود. ما همواره خواهان برچیدن تحریمهای اقتصادی بوده ایم و هستیم. در همان حال تاکید میکنیم که پایان تحریمها مترادف با پایان فقر و بیکاری و گرسنگی و ریاضت کشی اقتصادی تحمیل شده بر کارگران و مردم نخواهد بود. هر ذره بهبود شرایط کار و معیشت و پایان دادن به وضع موجود، تنها و تنها حاصل مبارزات طبقه کارگر و مردم معترض و پی گیری متحدانه و سازمان یافته مطالبات اقتصادی و سیاسی شان است.
سیر سه روزه مذاکرات جمهوری اسلامی و گروه ٥ + ١ در ژنو که طی هفته گذشته در راس خبر و تحلیل میدیای جهان توجه افکار عمومی را جلب کرده بود و به نتیجه نرسید، دقیقا موید درستی جهت و محتوای بیانیه پلنوم است. همچنانکه عملکرد سرکوب و توحش جمهوری اسلامی در این مدت هم موید این حقیقت است. بیش از سیصد اعدام در این سه ماه رکورد تازه ای از توحش رژیم اسلامی را به ثبت رسانده است. همچنین روند مذاکرات ژنو نشان داد که جمهوری اسلامی برای رسیدن به توافق با غرب عجله دارد اما طرف مقابل عجله ندارد. جمهوری اسلامی با هر طبق اخلاص و سازشی برای معامله با آمریکا و غرب به ژنو رفته باشد، طرف مقابل خواهان اعمال فشار بیشتر برای وادار کردن آن به دادن امتیازات بیشتر است. بررسی و ارزیابی همه جانبه روند مذاکرات جاری، در این مختصر نمیگنجد و لازم است در مجال دیگر ازجمله با انجام دور آتی مذاکرات در هفته آینده این بررسی و ارزیابی ادامه یابد.
***