اخبار کارگری
١٤آبان ـ ٢٠آبان ماه ١٣٩٢
نسان نودینیان
داوود رفاهی
اعتراضات کارگری
تجمع و اعتراض کارگران نیروگاه دماوند
١٨ آبان: کارگران نیروگاه سیکل ترکیبی دماوند در اعتراض به پرداخت نشدن حقوق های معوقه در مقابل درب نیروگاه تجمع کردند. کارگران از ماه های پیش به صورت فردی به شیوه های مختلف به پرداخت نشدن اضافه کاری، پاداش ها و تاخیر در پرداخت دستمزد ماهانه اعتراض کرده بودند. کارگران عاصی و خسته از شرایط حاکم بر نیروگاه از روزهای پیش با مشورت با هم قرار گذاشتند که به صورت گروهی به بی حقوقی های تحمیلی اعتراض کنند. هر کارگر نیروگاه حدود ٧ میلیون تومان از کارفرما طلب دارند و کارگران هیچ تشکلی برای پیگیری مطالبات شان ندارند.نیروگاه ١٨ واحدی سیکل ترکیبی با ظرفیت ٢٨٠٠ مگاوات بزرگترین نیروگاه خاورمیانه است که به دنبال برنامه واگذاری نیروگاه ها از دولت به بخش خصوصی به بنیاد شهید واگذار شد. منبع: وبلاگ کارگران نیروگاه های ایران- شنبه ١٨ آبان ١٣٩٢
***
تجمع کارگران قطعات بتنی گیلان وارد پنجمین روز شد
١٨آبان: اعتراض کارگران شرکت قطعات بتنی گیلان در محوطه این کارخانه (شنبه ١٨ آبان ماه) درحالی وارد پنجمین روز میشود که حقوق کارگران هنوز پرداخت نشده و مسئولان استانی همچنان در برابر مطالبات صنفی ٢٠٠ کارگر سکوت کردهاند. یکی از کارگران قطعات بتنی گیلان با انتقاد از بیتوجهای مسئولان استانی در مورد اعتراضات پی در پی کارگران این واحد، گفت: عمده مشکلات کارگران مربوط به تأخیر در پرداخت ٤ ماه حقوق نیست بلکه تامین امنیت شغلی کارگران با حذف شرکت خدماتی «گیلان آفتاب یکتا» اولین و مهمترین خواسته کارگران به شمار میرود، با وجود برپایی ٥ روز تجمع که از دوشنبه (١٣ آبان ماه) آغاز شده است، مسئولین این واحد تولیدی و یا مسئولان استانی سعی نکردهاند در جمع کارگران حاضر شوند و صدای ما را بشنوند، تنها یکبار در روز پنجشنبه (چهارمین روز) نمایندهای از جانب اداره تعاون کار و رفاه اجتماعی همراه با کارفرما در بین کارگران حاضر شد که همان سخنان کارفرما را تکرار میکرد. گفتنی است، ٢٠٠ نفر از کارگران کارخانه قطعات بتنی گیلان که زیر نظر شرکت پیمانکاری «گیلان آفتاب یکتا» فعالیت دارند در اعتراض به ٤ ماه حقوق معوقه و با مطالبه حذف شرکت پیمانکاری طی روزهای دوشنبه، سه شنبه، چهارشنبه و پنجشنبه هفته گذشته و نیز، شنبه ١٨ آبان ماه- اقدام به برپایی تجمع اعتراضی در محوطه این کارخانه کردهاند.
***
سومین تجمع کارگران کارخانه قطعات بتنی گیلان در مقابل کارخانه
١٦ آبان: ١٣٠نفر از کارگران کارخانه قطعات بتنی گیلان برای سومین بار طی چهار روز گذشته، در مقابل ساختمان این کارخانه در رشت تجمع کردند. از چهار ماه پیش کارگران این واحد واحد تولیدکننده کانال پیش ساخته، لوله و قطعات بتنی دستمزد خود را از شرکت پیمانکاری «گیلان آفتاب یکتا» دریافت نکردهاند. کارگران معترض علاوه بر در یافت حقوق خواهان تسویه حساب کامل کارفرما با سازمان تامین اجتماعی و تغییر وضعیت استخدامی خود از پیمانکاری به قرارداد مستقیم نیز هستند.
***
اعتصاب کارگران «قطعات بتنی گیلان» برای دومین روز متوالی در اعتراض به عدم ٤ماه حقوق
١٥آبان: کارگران کارخانه قطعات بتنی گیلان برای دومین روز متوالی در اعتراض به ٤ ماه حقوق معوقه، در مقابل ساختمان این کارخانه در رشت تجمع کردند.
***
اعتراض به تاخیردرپرداخت حقوق
١٥آبان: عدم پرداخت حقوق کارگران سازمان پارک ها و فضای سبز و رفتگران شهرداری رشت وتجمع اعتراضیشان مقابل ساختمان شورای اسلامی. عدم پرداخت به موقع دستمزد ماهانه این کارگران مشکلات عدیده ای را در معیشت آنان به وجود آورده و موجب به تعویق افتادن اجاره بها و اقساط آنان شده است.
***
اعتراض به عدم پرداخت ٤ماه حقوق!
١٣٠ نفر از پرسنل و کارگران شرکت گروه صنعتی فلات کوهرنگ که در تولید لبنیات ـ تجاری ˈکوهرنگˈ ـ اعلام کردند حدود چهارماه است حقوق نگرفته ایم و باید این مشکل رفع شود. و حق بیمه تامین اجتماعی کارکنان این شرکت نیز از خردادماه سال جاری نیز پرداخت نشده است. این شرکت به ٣٠ نفر از پرسنل از شش سال پیش تاکنون بیش از ١٣٠ میلیون تومان معوقه بدهکار است که هنوز این پرسنل نتوانسته اند معوقات خود را دریافت کنند. شش ماه است مدیرعامل این شرکت در محل شرکت حضور نیافته و هیچ کدام از مسوولان شرکت نیز پاسخگوی کارکنان نیستند. گروه صنعتی فلات کوهرنگ در شهر ˈکیانˈ از توابع شهرستان شهرکرد و در فاصله هفت کیلومتری مرکز استان چهارمحال و بختیاری واقع شده است.
***
تجمع مقابل مجلس در اعتراض به افزایش قیمت
١٤آبان: متقاضیان مسکن ویژه تهرانسر در اعتراض به افزایش قیمت این مسکن مقابل درب شمالی مجلس تجمع کردند. تجمع کنندگان نسبت به تعویق در تحویل مسکنهای خود و همچنین افزایش ٥٠ میلیونی قیمت این مسکن ویژه اعتراض داشتند.
***
تجمع اعضای تعاونی تولیدی روستایی مقابل مجلس
١٤آبان: اعضای شرکتهای تعاونی تولیدی روستایی مقابل درب شمالی مجلس تجمع کردند. یکی از تجمع کنندگان ،با اشاره به مصوبه مجلس شورای اسلامی درباره استخدام اعضای تعاونی تولیدی گفت:مجلس این قانون را به تصویب رسانده اما دولت آن را اجرایی نمیکند که ما نسبت به این موضوع انتقاد داریم. در حال حاضر حدود چهار هزار نفر در تعاونی تولیدی روستایی کشور فعالیت میکنند که خواستار اجرای مصوبه مجلس هستند.
***
تجمع کارگران فاز ١٣ میدان گازی پارس جنوبی در عسلویه دراعتراض به عدم پرداخت ٤ماه حقوقشان
١٣آبان: کارگران فاز ١٣ میدان گازی پارس جنوبی در عسلویه در اعتراض به پرداخت نشدن حقوق چهار ماهه خود تجمع کردند. این تجمع با وعده مسوولان سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس مبنی بر پرداخت حقوق معوقه کارگران به پایان رسید.
نا امنی محیط کار
کشته شدن ٧ نفر از کارگران سد «داریان» در هنگام بازگشت از کار
شامگاه گذشته (یکشنبه ٢٠ آبانماه) یک خودرو وانت حامل کارگران سد «داریان» در مسیر روستای «هجیج» شهرستان پاوه استان کرمانشاه به روستای «ناو» از توابع سروآباد استان کردستان به داخل دره سقوط کرد و ٧ نفر از کارگران که در انتهای وانت دو کابین (در قسمت بار) نشسته بودند جان باختند.
به گزارش خبرنگار ایلنا در پاوه، حسین خدرویسی فرماندار شهرستان پاوه با تایید این خبر، گفت: این افراد بر اثر سقوط خودروی وانت به درون دره کشته شدهاند.
فرماندار پاوه بیان داشت: این خودرو حامل کارگران سد «داریان» بوده که بعد از تعطیلی کار به منازل خود باز میگشتند.
٢ نفر از مصدومان این حادثه نیز برای درمان به بیمارستان پاوه اعزام شدند.
گفتنی است علت این حادثه لغزندگی جاده و عدم توانایی راننده در کنترل خودرو، اعلام شده است.
علت سقوط خودرو حامل کارگران سد داریان و اسامی قربانیان
منابع کارگری ایلنا در کرمانشاه اسامی کشته شدگان حادثه شب گذشته در مسیر بازگشت کارگران سد داریان از محل کار را اعلام کردند.
به گزارش ایلنا، شب گذشته یک دستگاه وانت بار حامل ٩ تن از کارگران سد داریان در هنگام بازگشت از کار بدلیل خارج شدن چرخ خودرو، از مسیر جاده منحرف شد و پس از سقوط به داخل دره ٧ کارگر جان باختند. در این حادثه دو کارگر دیگر نیز مصدوم و راهی بیمارستان شدند که منابع غیر رسمی از کشته شدن هشتمین کارگر در جریان انتقال از بیمارستان قدس پاوه به بیمارستان امام رضا خبر میدهند.
منابع کارگری ایلنا در کرمانشاه اسامی کشته شدگان این حادثه را صیاد نظری، رحمان نظری، کریم خدادادی، مرشد گلنار، محفوظ گلنار، غفار کریمی و محمد سعید رمضانی اعلام کردهاند. همچنین دو کارگر با نامهای «لایق نظری» که رانندگی وانت را بر عهده داشته و همچنین کارگر دیگری به نام رحیمی که در بین راه به جمع کارگران سد داریان پیوسته بود به بیمارستان منتقل شدند.
«حسین خدرویسی» فرماندار شهرستان پاوه مرگ کارگران در هنگام «بازگشت از محل کار» را پذیرفته است و این در حالی است که «اولیا علی بیگی» رئیس هیات مدیره کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور که همزمان مسئولیت اداره کانون هماهنگی شوراهای اسلامی کار استان کرمانشاه را نیز برعهده دارد با یادآوری تکالیف قانونی کارفرمایان مبنی بر تدارک وسیله نقلیه کارگران به ایلنا گفته بود: چنانچه در حادثه شب گذشته سد داریان کارگران مصدوم و کشته شدهاند در قسمت حمل بار خودروی وانت نشسته بوده باشند کارفرمای این پروژه عمرانی به دلیل تأمین نکردن وسیله ایاب و ذهاب ایمن برای کارگران مرتکب تخلف شده است.
یک وظیفه فراموش شده کارفرما
سانحه شب گذشته درحالی به کشته و زخمی شدن ٩ نفر از کارگران شاغل در پروژه احداث سد داریان منجر شد که مطابق قانون کار کارفرمایان دولتی و خصوصی موظفاند برای رفت و آمد کارگران خود وسیله نقلیه مناسب تدارک ببینند.
به موجب ماده ١٥٢ از فصل هشتم قانون کار، «در صورت دوری کارگاه و عدم تکافوی وسیله نقلیه عمومی، صاحب کار باید برای رفت و برگشت کارکنان خود وسیله نقلیه مناسب در اختیار آنا قرار دهد.»
همچنین قانونگذار با پیش بینی کردن احتمال کوتاهی کارفرمایان از تامین وسیله حمل و نقل مناسب کارگران به عنوان یک تکلیف قانونی دنباله همین قانون مجازاتهایی را برای برخورد با کارفرمایان متخلف پیش بینی کرده است.
بر همین اساس در ماده ١٧٣ از فصل یازدهم قانون کار مصوب سال ٦٨ آمده است: «متخلفان از ماده ١٥٢ قانون کار علاوه بر رفع تخلف، در مهلتی که که دادگاه با کسب نظر نماینده وزارت کار و امور اجتماعی تعیین خواهد کرد، با توجه به تعداد کارگران و حجم کارگاه، در کارگاههای کمتر از ١٠٠ نفر برای هر بار تخلف به پرداخت جریمه نقدی از هفتاد تا یکصد و پنجاه برابر حداقل مزد روزانه رسمی یک کارگر در تاریخ صدور حکم محکوم خواهند شد و به ازای هر صد نفر کارگر اضافی در کارگاه، ١٠ برابر حداقل مزد به حداکثر جریمه مذکور اضافه خواهد شد.»
با توجه به اینکه قانونگزار در سال ٦٩، درماده ١٣ از فصل دوم همین قانون یادآور شده است «در مواردی که کار از طریق مقاطعه کاری انجام یابد، مقاطعه دهنده مکلف است قرارداد خود با مقاطعه کار را به نحوی منعقد نماید که در آن مقاطعه کار متعهد گردد که تمامی مقررات این قانون را در مورد کارکنان خود اعمال نماید، بدیهی است که در جریان پروژه احداث سد داریان تمامی مسئولیت مربوط به تامین سرویس رفت و آمد کارگران بر عهده شرکت پیمانکار ساختمانی قراردارد که از سوی دولت به عنوان مجری ساخت سد انتخاب شدهاست.»
البته با توجه به اینکه حادثه شب گذشته سقوط خودروی حامل کارگران سد داریان دارای خسارتهای جانی هم بودهاست، طبیعی است که روند رسیدگی به این حادثه تنها به هیاتهای تشخیص و حل اختلاف محدود نبوده و باید در دادگاههای جزایی آن را پیگیری کرد.
مرگ و مصدومیت دو کارگر در حادثه ریزش دیواره گودبرداری
١٥آبان: در خیابان هنگام نرسیده به خیابان فرجام ریزش ناگهانی خاک دیواره محل گودبرداری شده روی كارگران كه در داخل این گودال مشغول کار بودند موجب مرگ و مصدومیت دو کارگر شد. این حادثه هنگامی رخ داد كه کارگران روی دیواره ضلع غربی مشرف به پیاده روی محل گودبرداری به وسعت ٢٢٠ متر مربع با عمق ٣ مترمشغول کار بودند كه ریزش خاك این دیواره جانبی باعث شد دو نفر از کارگران افغانی زیرخروارها خاك گرفتار شوند.
***
مرگ کارگرجوان در اولین روز کاری
١٣آبان: کارگر جوان٢٣ ساله افغان در نخستین روز کاریاش به عمق ٢٨ متری چاهی قیطریه خیابان قلندری ،سقوط کرد و جان خود را از دست داد. این کارگر اولین روز کاری خود را آغاز کرده بود.
***
انفجار گاز در یک شیرینی فروشی
١٣آبان: انفجار گاز در یک شیرینی فروشی در میدان شهر زیبا ،باعث سوختگی دو نفر از کارگران و مصدومیت یک رهگذر شد.
اخراج و بیكارسازی
تعطیلی کارخانه سیمان لوشان وبیکاری١٥٠کارگر
١٥آبان: تعطیلی کارخانه سیمان لوشان وبیکاری١٥٠کارگرش با سابقه کاری١٠تا١٨سال. ١٥٠کارگرکه باشرکت پیمانکاری «خوشایند خزر» از پیمانکاران وابسته به کارخانه سیمان لوشان قرارداد داشتنددردومرحله(در تاریخ ٣١ تیر ماه، ٧٦ کارگر و ٣١ شهریور ماه، ٧٤ کارگر) اخراج شدهاند. با وجود تعطیلی کارخانه واخراج کارگران،ا هنوز ٤ ماه از معوقات حقوقی این کارگران پرداخت نشده است.
***
بیکاری ٤٠ کارگر در پی تعطیلی کارخانه تولید قطعات خودرو گیبورمشهد
١٣آبان: اخراج٤٠کارگر کارخانه گیبورمشهدبدلیل تعطیلی. کارفرمای این واحد با بکار گیری چندین کارگر قراردادی به صورت شبانه فعالیت دارد. کارگران اخراجی از تیر ماه حقوق نگرفتهاند و بیمه آنان نیز پرداخت نشده است. از٤٠کارگراخراجی١٨نفرشان رسمی بودندوسابقه کارکارگران قراردادی ورسمی اخراجی از١٦تا٢٧سال است و با این وجود اکثر آنان به دلیل کوتاهی کارفرما در پرداخت منظم حق بیمه، امکان بازنشستگی ندارند. با وجود آنکه کارگران بیکار شده با طرح شکایت به مراجع قانونی، حکم بازگشت بکار گرفتهاند اما کارفرما از ورود کارگران به کارخانه ممانعت میکند.
كارگران
پاسخ منفی وزرات کار به خواست کارگران برای افزایش حداقل مزد
اتحادیه آزاد کارگران ایران: بدنبال استقرار دولت جدید و وعده هایی که رئیس جمهور در دوران تبلیغات انتخاباتی برای افزایش حداقل مزد کارگران داده بود، هماهنگ کنندگان طومار چهل هزار نفری کارگران بیست و دوم مهر ماه سالجاری در ادامه پیگیرهای خود برای تحقق خواستهایشان طی نامه ای به وزیر کار خواهان تشکیل فوری جلسه شورایعالی کار برای افزایش حداقل مزد شدند. در این نامه با توجه به طومار اعتراضی کارگران و عدم افزایش حداقل مزد سالجاری بر اساس ماده ٤١ قانون کار و همچنین روند صعودی افزایش قیمتها و وعده ریاست جمهوری در دوران تبلیغات انتخاباتی برای افزایش حداقل مزد، هماهنگ کنندگان طومار اعتراضی خواهان تشکیل فوری جلسه شورایعالی کار برای افزایش حداقل مزد شده بودند. اما پس از گذشت نزدیک به سه هفته وزرات کار دولت روحانی پاسخ خود به خواستهای کارگران در طومار اعتراضی را همان پاسخی قید کرده است که وزیر کار دولت احمدی نژاد به آنان داده بود. هماهنگ کنندگان طومار اعتراضی کارگران اعلام کرده اند “جوابیه وزارت کار دولت روحانی یک “نه بزرگ” به خواست میلیونها کارگر برای افزایش فوری حداقل مزد است و مطلقا مورد قبول نمیباشد به همین دلیل ما برای تحقق خواستهایمان اقدامات اعتراضی تری را در دستور خواهیم گذاشت.” متن جوابیه اسماعیل ظریفی آزاد مدیر کل روابط کار و جبران خدمت در خصوص نامه هماهنگ کنندگان طومار اعتراضی به مقام بالاتر وزارت کار که عینا در اختیار هماهنگ کنندگان طومار اعتراضی کارگران قرار گرفته است به شرح زیر میباشد: جناب آقای منیری! مشاور محترم وزیر و مدیر حوزه وزارتی. بازگشت به نامه شماره ١٢٥٥٢٨ مورخ ٢٣/٧/١٣٩٢ در خصوص درخواست آقایان جعفر عظیم زاده، شاپور احسانی راد و خانم پروین محمدی مبنی بر تقاضای افزایش حقوق کارگران، به استحضار میرساند: پاسخ نامبردگان قبلا طی نامه شماره ٢٠٢٥٩١ مورخ ٨/١٢/٩١ این اداره به متقاضیان اعلام گردیده است که به پیوست برای هر گونه بهره برداری ارسال میگردد. اسماعیل ظریفی آزاد مدیر کل روابط کار و جبران خدمت
***
علی نجاتی ،عضوهیئت مدیره سندیکای کارگران نیشکر هفت تپه:
کارگر زندانی ، زندانی سیاسی آزاد باید گردد!
کارگران ، هم زنجیران! روز شنبه یازده هم آبان ماه ١٣٩٢ ، ساعت ١٤ بعداز ظهر وفا قادری کارگر آگاه و صادق جنبش کارگری به زندان مرکزی سنندج منتقل شد. وفا قادری عضو کمیته هماهنگی برا ی کمک به ایجاد تشکل های کارگری توسط بی دادگاه سرمایه داری به پنج ماه حبس تعزیری محکوم شده است . وفا قادری از چهره های خوش نام و آگاه جنبش کارگری می باشد که سالیان سال در راستای دفاع از منافع کارگران در تلاش بوده و بار ها مورد تهدید واقع شده است. وفا قادری کارگر نساجی شین بافت در سنندج می باشد که با داشتن مشکلات مالی، همیشه حامی کارگران در بند و خانواده های کارگری بوده است . من بعنوان یک کارگر به این حکم ناعادلانه اعتراض داشته و خواستار آزادی وفا قادری ودیگر کارگران زندانی، آقا یان رضا شهابی، محمد جراحی، شاهرخ زمانی پدرام نصرالهی ،بهنام ابراهیم زاده بوده و هم چنین خواستار پایان دادن به پرونده سازی علیه فعالین کارگری هستم . امید وارم ما کارگران بتوانیم در کنار هم به زندانی شدن کارگران اعتراض کنیم و هم صدا خواستار آزادی وفا قادری و دیگر کارگران زندانی باشیم . زنده باد اتحادو همبستگی کارگران علی نجاتی ،عضوهیئت مدیره سندیکای کارگران نیشکر هفت تپه-١٣ آبانماه ١٣٩٢
***
شرکت پیمانکاری عمومی ایران(آی جی سی)، کمپ بردگی کارگران در جزیره لاوان
شرکتهای پیمانکاری مستقر در پروژه های نفتی و گازی و یا پتروشیمی ها، بویژه پتروشیمی های در حال ساخت جزو آندسته از شرکتهای پیمانکاری هستند که به معنای واقعی کلمه از عسلویه تا شرکت صدرا در بندر بوشهر تا پتروشیمی های در حال ساخت در کرمانشاه و… تشکیلاتی وسیع از بردگی صدها هزار کارگر را سازمان داده اند. یکی از نمونه های چنین شرکتهایی، شرکت پیمانکاری عمومی ایران(آی جی سی) مستقر در جزیره لاوان می باشد. این شرکت با داشتن ١٥٠٠ کارگر در کمپ های متعددش مسئول تعمیر و نگهداری و ساخت پالایشگاه لاوان می باشد و همه کارگران شاغل در آن، در برده وارترین شرایط مشغول کار در سودآورترین صنعت کشور هستند. بنا بر گزارشهای رسیده به اتحادیه آزاد کارگران ایران، در خوابگاههای این شرکت که حدود ٣٠ متر می باشد ١٢ کارگر را جا داده اند و چنین فضایی همه آن چیزی است که کارگران در آن زندگی میکنند. بهداشت در اینجا معنایی ندارد، همچون دیگر شرکتهای پیمانکاری مستقر در پروژه های نفتی، در اینجا نیز هیچ نظارتی بر چگونگی زندگی کارگران وجود ندارد، به همین دلیل بسیاری از کارگران شاغل در این شرکت از فرط خستگی و شرایط طاقت فرسای کار به مواد مخدر روی آورده اند و در خوابگاهها هیچکس نسبت به این وضعیت حق اعتراض ندارد، حمامها بسیار شلوغ هستند و برای شست و شوی ظروف جای معینی اختصاص داده نشده است، بدلیل عدم نظارت بر وسایل گرمگن حمامها، بارها آب داغ باعث سوختگی کارگران شده است، شب ها از ساعت ٩ و ظهرها آب شیرین وجود ندارد و کارگران میباید با آب شور دریا حمام کنند. کارگران شرکت پیمانکاری عمومی ایران(آی جی سی) هر روز از بندر مقام به جزیره لاوان و بالعکس بصورت گروههای ١٢ نفره در هر قایق موتوری جابجا می شوند. دریا طوفانی هم باشد فرقی نمیکند و از آنجا که این قایقها فاقد امکانات ایمنی از قبیل جلیقه نجات می باشند در هر بار جابجایی استرس شدیدی به کارگران وارد می شود. همه اینها در حالی است که شرکت پیمانکاری عمومی ایران به شرکت نفت تعهد داده بود کارگرانش را با اتوبوسهای دریائی و با رعایت کامل ایمنی جابجا کند اما نه این شرکت به تعهداتش عمل میکند و نه شرکت نفت کاری به تعهدات آن دارد. در قرارداد کارگران با شرکت ذکر شده است که هزینه جابجائی کارگران با شرکت است اما عملا از پرداخت این هزینه خودداری میشود. ساعت کاری از ٥ و ٤٠ دقیقه صبح تا ١٧ و ٤٠ دقیقه به مدت ١٢ ساعت می باشد و با این ساعت کار دریافتی ماهیانه کارگران ساده ٧٣٠ هزار تومان و کارگران فنی کمی بیشتر است. در این شرکت پیمانکاری کارگران از هیچ مزایای قانونی برخوردار نیستند، مرخصی آنان جزو ایام کار به حساب نمی آید و کارگران نیز برای احقاق حق شان دست شان به جائی بند نیست چرا که در این شرکت از همان اولین روز اسخدام همه فرمهای تسویه حساب را از کارگران می گیرند تا چنانچه کارگری به شرایط موجود معترض بشود از آنجا که فرمهای تسویه را اول کار امضا کرده است بلافاصله و بدون هیچ اما و اگری اخراج گردد.
اتحادیه آزاد کارگران ایران – ١٣ آبانماه ١٣٩٢
دستگیری، زندانی کردن و آزار و اذیت کارگران
اطلاعیه شماره ٦١ کمیته دفاع از رضا شهابی: اقدام فوری عفو بین الملل برای آزادی رضا شهابی
سلامت فعال کارگری در خطر است! عفو بین الملل در فراخوانی به تاریخ ٦ نوامبر ٢٠١٣ نگرانی شدید خود از وضعیت خطرناک رضا شهابی را اعلام نموده است و خواهان آزادی فوری و بدون قید و شرط رضا شهابی شده است. در بیانیه “اقدام فوری” سازمان عفو بین الملل آمده است: رضا شهابی، فعال کارگری ایران، محبوس در زندان اوین تهران، نیاز فوری به مراقبت های پزشکی ای دارد که نمی تواند در زندان از آنها برخورد باشد. رضا شهابی، زندانی عقیدتی ای که در حال گذراندن حکم شش سال زندان می باشد، باید فورا و بدون قید و شرط آزاد شود. عفو بین الملل در فراخوان “اقدام فوری” خود از عموم درخواست کرده است که به زبانهای فارسی، عربی، انگلیسی یا هر زبان دیگری ازمقامات ایرانی بخواهند که رضا شهابی را فورا و بدون قید و شرط آزاد کنند چرا که عفو بین الملل معتقد است ایشان یک فعال اتحادیه ای کارگری است که تنها به دلیل فعالیتهای مسالمت آمیزکارگری زندانی شده است. عفو بین الملل همچنین خواهان آن شده است که رضا شهابی بدون تاخیر به درمان پزشگی خارج از زندان دسترسی پیدا کند. کمیته ی دفاع از رضا شهابی ضمن ابراز نگرانی شدید از وضعیت وخیم او، همانطور که بارها اعلام کرده است هرگونه پیامدهای ناشی از تداوم حبس رضا شهابی و عدم درمان مناسب او را متوجه مقامات و مأموران قضایی، امنیتی و زندانبانان می داند و از تشکل های کارگری ایران و جهان و مدافعین حقوق انسانی کارگران می خواهد تا به هر شکل ممکن به این وضعیت غیر انسانی اعتراض کنند و خواهان آزادی فوری و بدون قید و شرط رضا شهابی گردند.
کمیته ی دفاع از رضا شهابی –١٦ آبان ١٣٩٢
دستمزدهای پرداخت نشده
شرکت «رهنما صنعت» نیشابور
تعویق ٥ ماه حقوق و عدم پرداخت ١٨ ماه بیمه کارگران شرکت «رهنما صنعت» نیشابور به سبب آنچه از سوی کارفرما «کمبود منابع مالی» عنوان میشود. شرکت رهنما صنعت که در زمینه تولید ماشین آلات بسته بندی در شهرک صنعتی خیام فعالیت دارد به دلیل کمبود نقدینگی و کاهش سفارشات، توان پرداخت حقوق کارگران و سایر هزینههای جانبی کارگاه را ندارد. سال گذشته در این کارگاه ٢٥ نفر کار میکردند که به تدریج طی یک سال گذشته تعدیل شدند.
***
کارخانه صنایع غذایی اسپوتا
ارومیه، تعویق ٩ ماه حقوق بیش از ١٢٠ کارگر کارخانه صنایع غذایی اسپوتا. کارگران این کارخانه از دی ماه سال گذشته حقوقی دریافت نکردهاند. معوقات حقوقی کارگران مربوط به ٧ ماهه سال جاری و دو ماه انتهایی سال ٩١ است، علاوه بر ٩ ماه حقوق، بخش قابل توجهی از حق بیمه کارگران نیز به سازمان تأمین اجتماعی پرداخت نشده است.
***
عدم پرداخت دستمزد کارگران پروژه تونل میدان نبوت سنندج
اتحادیه آزاد کارگران ایران: بیش از یکصد کارگر شرکت راه و ساختمان “معتبر” پیمانکار احداث تونل میدان نبوت سنندج از اول سالجاری تاکنون فقط دستمزد فروردین ماه خود را دریافت کرده اند. بنابر گزارشهای رسیده به اتحادیه آزاد کارگران ایران ، مراجعات مکرر این کارگران به کارفرما نیز تاکنون نتیجه ایی در بر نداشته است و کارفرما در مقابل خواست آنان برای دریافت دستمزدشان اعلام کرده است “وضعیت همین است میخواهید کار کنید نمیخواهید بروید”. بنابر این گزارش کارگران پروژه احداث تونل میدان نبوت سنندج برای احقاق حقوق خود به اداره کار این شهرنیز مراجعه کرده اند اما اداره کار نیز اعلام کرده است “کاری از دست ما برنمیآید”. این کارگران بدلیل ترس از اخراج که براحتی برای کارفرما مقدور است علیرغم شرایط بسیارسخت معیشتی که دارند همچنان ناچار به ادامه کار در این پروژه هستند . بنابر اظهار کارگران پروژه احداث تونل میدان نبوت ، پیمانکار این پروژه ، دهها پروژه دیگر نیز در سطح کشور دارد که مجموعا بیش از سه هزار کارگر در آنها مشغول بکارند از جمله پروژه های این شرکت ساخت سد ژاوه در استان کردستان میباشد.
***
عدم پرداخت ١٥ماه حقوق کارگران کارخانه شیشه طوس پس ازگذشت٤سال
١٣آبان: عدم پرداخت ١٥ماه حقوق کارگران کارخانه شیشه طوس پس ازگذشت٤سال. کارخانه شیشه ایمنی «طوس» که از سال ٨٧ دچار بحران اقتصادی و به تبع آن کمبود منابع مالی شده بود نتوانست معوقات ١٥ ماهه کارگران خود را پرداخت کند و کارفرما با تعطیلی کارخانه در فروردین ماه سال ٨٩ تمامی ٦٠ کارگر شاغل را برای دریافت مقرری بیمه بیکاری به اداره کار معرفی کرد. همچنین این کارگران تا کنون نتوانستهاند حق سنوات خدمت خود را از کارفرما دریافت کنند.
گزارش
کارگران خباز
١٤آبان: عدم اعمال افزایش٢٥درصدی مزدکارگران خباز پس ازگذشت ٧ماه ازسال. مزد سال ٩٢کارگران خباز بر اساس مصوبه شورای عالی کار باید ٢٥درصد افزایش پیدا میکرد اما کارفرمایان نانواییها میگویند تا زمانی که افزایش مزد در قیمت نان منظور نشود توانایی پرداخت مابه التفاوت به کارگرانشان را نخواهند داشت. کارگران خباز در سال جاری ماهانه ١٥٠ هزار تومان یارانه به دولت پرداخت کردهاند و به عبارتی، جایگاه کارگران خباز با دولت در طرح هدفمندی یارانهها عوض شده است. دولت های احمدی نژاد وروحانی تابه امروزدرماه هشتم سال جاری هستیم،دررابطه با عدم اعمال مصوبه شورای عالی کاردرزمینه حداقل حقوق تعیین شده ،سکوت اختیارکرده اند.
***
تلاش بی نتیجه کارگران جاده ابریشم (اطلس) مشهدبرای راه اندازی مجددکارخانه وبازگشت بکار!
کارخانه جاده ابریشم تولید کننده انواع لوازم صوتی تصویری که با نام تجاری اطلس در استان خراسان رضوی فعالیت میکرد، پس از واگذاری به بخش خصوصی در اسفند ماه سال ٨٧ با بحران مواجه شد که سرانجام این بحران، تعطیلی کارخانه در فروردین ماه سال ٩١ وبیکاری کارگران پس از٢٠ سال کار،بود. کارگران پی گیریهای زیادی را در خصوص بازگشت بکار خود و ادامه فعالیت کارخانه انجام دادند و به غیر از برپایی چندین تجمع اعتراضی در مشهد، با انجام چندین سفر به تهران و برپایی تجمعات اعتراضی در مقابل دفتر مرکزی کارخانه، وزارت صنایع، مجلس و… اما در نهایت نتیجهای حاصل نشد. کارگران بعد از ٥ ماه بیکاری، از مرداد ماه سال ٩١ توانستند بیمه بیکاری خود را برای مدت ٣٦ ماه برقرار کنند. ٦٠ کارگر رسمی این کارخانه که هم اکنون اخراج شده و از مقرری بیمه بیکاری استفاده میکنند، به دلیل ناکافی بودن سوابق بیمهایشان امکان بازنشستگی ندارند به همین دلیل پی گیر ادامه فعالیت در کارخانه برای پر کردن سوابق خود هستند اما این تلاش تاکنون ثمری نداشته است. گفتنی است، کارخانه اطلس با تولید روزانه بیش از ٢ هزار رادیو پخش و ٥٠٠ تلویزیون و سایر محصولات صوتی تصویری یکی از برندهای معتبر داخلی بود ومنابع مالی خوبی نیز داشت. منبع:ایلنا–١٥آبان
***
اخبار بین المللی
مصر – تجمع در حمایت از مجری برنامه طنز
به گزارش یورو نیوزتصمیم یک شبکه تلویزیونی خصوصی در مصر مبنی بر تعلیق برنامه طنز یکی از سرشناس ترین مجریان این کشور، خشم گروه های مدافع آزادی بیان را در این کشور به همراه داشت. شماری از حامیان این پزشک و مجری تلویزیونی شنبه شب در مصر تجمع کردند. مدیران شبکه تلویزیونی سی بی سی مصر ساعاتی پیش از آغاز برنامه “باسم یوسف” مانع از پخش آن شدند و اعلام کردند که دلیل این تصمیم گیری اصرار عاملان برنامه بر «تخطی از اصول حرفه ای» بوده است. باسم یوسف در برنامه هفته گذشته خود عبدالفتاح السیسی، فرمانده ارتش را دستمایه طنز خود قرار داد. یکی از دوستداران این مجری می گوید: “ما به اینجا آمده ایم تا علیه آن چه بر سر باسم یوسف، مجری انقلابی تلویزیون آمده است اعتراض کنیم. تا بگوییم که آزادی رسانه های از مهمترین خواسته های مردمی بود که انقلاب کردند. ما مخالف هرگونه سرکوبی در مصر هستیم. “احمد حسن می گوید: “به نظر من آن چه که رخ داده مایه شرمساری رسانه ها است. هم رسانه های خصوصی و هم رسانه های دولتی. این خجالت آور است، چرا که باسم یوسف حتی در زمان حکومت اخوان المسلمین می توانست برنامه اجرا کند. “در زمانی که اخوان المسلمین و محمد مرسی بر مصر حاکم بودند، باسم یوسف به دلیل دست انداختن محمد مرسی در برنامه طنزش به دادگاه فراخوانده شد اما بعدا از اتهام توهین به اسلام تبرئه شد.
پرتغال – تظاهرات هزاران نفرا بر علیه تصویب بودجه ریاضتی دولت
روز جمعه ١ نوامبر (١٠ آبا ن) هزاران نفر در لیسبون پایتخت این کشور در اعتراض به تصویب بودجه ریاضتی جدید دست به تظاهرات زدند.قانونگذاران پرتغال همزمان با این تظاهرات کلیات بودجه سال آینده این کشور را تصویب و دست دولت را برای سختگیری بیشتر بر کارکنان خود بازتر کردند.در جلسه روز جمعه، نمایندگان دو حزب تشکیل دهنده دولت ائتلافی به این بودجه ریاضتی رای دادند. در حالی که احزاب دیگر با آن مخالفت کردند. کمتر از یک ماه دیگر متن کامل بودجه در پارلمان به رای گذاشته می شود.سال ٢٠١٤ چهارمین سال متوالی خواهد بود که دولت پرتغال بودجه ای ریاضتی را به کار می گیرد.گروه وام دهندگان بین المللی که شامل اتحادیه اروپا، بانک مرکزی اروپا و صندوق بین المللی پول می شود، کشورهای دریافت کننده وام را به اجرای سیاستهای صرفه جویانه اقتصادی ملزم کرده اند.
روسیه – تظاهرات بر علیه بیگانه هراسی
به گزارش یورو نیوز روز شنبه ٢ نوامبر (١١ آبان ( صدها نفر از اهالی شهر سن پترزبورگ در اعتراض به بیگانه هراسی و بدرفتاری با اقلیتهای نژادی و جنسی در خیابانهای این شهر تظاهرات کردند.این تجمع دو روز مانده به تظاهرات سراسری مشابهی برگزار شد که قرار است در شهرهای مختلف روسیه در اعتراض به رشد بدرفتاری با مهاجران در سایه ملی گرایی صورت بگیرد. یکی از اعضای حزب یابلوکو می گوید: “بیگانه هراسی و تنفر از دیگران در ذهنیت و ایدئولوژی دولت روسیه ریشه دارد. در سالهای اخیر بیگانه هراسی حتی در میان حلقه های لیبرالتر هم محبوبیت یافته است. در چنین شرایطی این که مردمی با عقاید لیبرال به خیابانها بیایند و علیه چنین ایدئولوژی شعار بدهند بسیار مهم است. “یکی ازفعالان در زمینه حقوق کودکان می گوید: “آن چه که امروز رخ می دهد بدرفتاری وحشتناک با مهاجران و همجنسگراها است. این واقعا وحشتناک است. دولت با دامن زدن به این مسائل قصد دارد که توجه ما را از دزدیهایی که صورت می گیرد بگیرد. “ماه گذشته افرادی که خود را ملی گرا معرفی می کردند در اعتراض به قتل یک جوان روس که گفته می شد توسط یک فرد قزاق تبار کشته شده بود، در شهر مسکو دست به اعتراضهای خیابانی زدند. این اعتراضها خیلی زود تبدیل به شورش شد.
گرجستان – کارگران راه آهن دست به اعتصاب میزنند
اتحادیه کارگران راه آهن گرجستان اعلام کردند که چنانچه به مطالباتشان بیتوجهی شود روز ١٤ نوامبر (٢٣ آبان) دست به اعتصاب خواهند زد. خواست این کارگران دریافت دستمزد بابت اضافه کاری، دریافت یکماه دستمزد اضافه در سال (دستمزد سیزدهم) و دریافت حق تجربه کاری هستند. آنها همچنین خواهان تعویض مدیریت راه آهن هستند. در این اتحادیه ٦ هزار کارگر عضو هستند. آنها روز ١٤ نوامبر را روز قطعی اعتصاب اعلام کردهاند، مگر اینکه قبل از آن به مطالباتشان پاسخ مثبت داده شود.
یونان – تظاهرات و اعتصاب کارکنان بخش دولتی و خصوصی
همزمان با اعتصاب بیست و چهار ساعته کارکنان بخش دولتی و خصوصی یونان، هزاران تن روز چهارشنبه٦ نوامبر (١٥ آبان) با برگزاری تظاهراتی در آتن مخالفت خود را با کاهش دستمزد ها و تعدیل نیروی انسانی در بخش های مختلف نشان دادند. اعتصاب سراسری و تظاهرات کارکنان بخش های دولتی و خصوصی با ورود نمایندگان اتحادیه اروپا، بانک مرکزی اروپا و صندوق بین المللی پول به آتن همزمان شده است. یکی از تظاهرکنندگان که با خطر از دست دادن کارش روبروست میگوید: “تغییرات در نیروی انسانی از ماه ژوئیه شامل حال ما شده است. آن ها ما را به سخره گرفته اند. ما از کارمان کنار گذاشته می شویم.” یکیدیگر میگوید: “پیام ما این است که اجازه دهید مردم بدانند دولت پلیسی چیزی جز فقر و بیکاری به همراه نمی آورد.”این اعتصاب در ادامه اعتصابهای کارکنان بخش دولتی و خصوصی و در اعتراض به تشدید تدابیر ریاضت اقتصادی و کاهش هزینه های دولتی است. آنچه اتحادیه اروپا در ازای کمک مالی، یونان را ملزم به انجام آن ها کرده است. دولت این کشور بحران زده منطقه یورو که تحت فشار نهادهای سه گانه اعطای کمک مالی است، باید بتواند تا پایان سال جاری میلادی ٤٠٠٠ هزار فرصت شغلی در بخش دولتی را تعدیل کند.