اعتراضات کارگران برعلیه سیاستهای ارتجاعی رژیم عربستان
محمد شکوهی
وضعیت غیر انسانی، شزایط بد کار با دستمزدهای پائین به همراه سیاستهای سرکوبگرانه رژیم عربستان برعلیه کاگران خارجی، در ماههای اخیر موجب اعتراضات گسترده هزاران نفری کارگران برعلیه سیاستهای ضد کارگری دولت عربستان شده است. حدود ٩ میلیون کارگر خارجی در عربستان کار می کنند. لازم به توضیح است که سازمانهای حقوق بشر و اتحادیه های کارگری جهان در طول چند سال گذشته بارها از رژیم عربستان خواسته اند که نقض حقوق کارگران را پایان بدهد. پاسخ رژیم عربستان نظیر هر رژیم سرمایه داری وحشی دیگر، سرکوب، کشتار، دستگیری، زندان و اخراج بوده است.
در اعتراض به سیاستهای دولت ارتجاعی عربستان و در دفاع از حق کار و اقامت در عربستان در هفته های اخیر دهها هزار کارگر در شهرهای ریاض، جده و مدینه و در بنادر نفتی عربستان دست به تظاهراتهای گسترده زد ه اند. اعتراض کارگران به قوانین ضد کارگری جدید در مورد دستمزدها، کنترل ویزای عبور و مرور بین عربستان و بر علیه قانون کار جدید میباشد. اخیرا مجلس سران عشایر رژیم سعودی به بهانه ” مبارزه با بیکاری ” بالای ١٢ درصدی، مصوبه کنترل ویزا، اخراج کارگران و جایگرینی آن با کارگران بومی را تصویب و به اجرا گذاشته است. معنای عملی این سیاست بیکار سازی های میلیونی کاگران غیر بومی، سختتر کردن صدور ویزای کار و اقامت در عربستان، تحمیل دستمزدهای کم و جمع آوری کارگران مهاجر از مناطق اسکانشان در نزدیکی شهرهای بزرگ و انتقال به مناظق دور افتاده برای کنترل بیشتر می باشد. تا به امروز کارگران چند اعتصاب بزرگ در اعتراض به این سیاستها برپا کرده اند. جواب رژیم ارتجاعی عربستان حمله به تطاهراتهای کارگران، دستگیری و اخراج بوده است. در پاسخ به این وضعیت غیر انسانی اتحادیه های کارگری که بخشا مخفی و علنی در میان کارگران در حال شکل گیری هستند، فراخوان اعتراض داده اند. لازم به توضیح است که کارگران در عربستان حق تشکل، اعتصاب و اعتراض ندارند. اما علیرغم این وضعیت، ایده برپایی اعتصابات و اعتراضات بطور وسیع برای مقابله با حملات دولت در میان کاگران ریشه دوانیده و امر مبارزه برای بهبود این وضعیت در دستور میلیونها کارگر قرار گرفته است.
در تازه ترین خبر از اعتصابات و اعتراضات دهها هزار نفری، کارگران روز یکشنبه در ریاض وجده به تظاهرات بر علیه سیاستهای اعمال کنترل ویزا و اخراج ها دست زدند. رژیم عربستان اعلام کرده است: ” با سپری شدن مهلت شش ماهه تعیین شده برای کارگران مهاجر شاغل در عربستان سعودی، مسئولان این کشور از هفته گذشته، رسیدگی گسترده به وضعیت ویزای کارگران مهاجر و و برخورد با آنان را در دستور کار خود قرار داده اند”. روز یکشنبه پلیس و نیروهای امنیتی عربستان به تجمات بزرگ کارگران در ریاض و جده حمله کرده دونفر را کشته، حدود ٦٨ نفررا زخمی و بیش از ٥٠٠ کارگر معترض رابازداشت کرده اند. به دنبال حمله نیروهای امنیتی به تظاهرات، کارگرا ن نیز ساکت ننشسته و مقاومت بزرگی را در برابر یورش پلیس سازمان داده اند. خبرگزاریها ی مختلف گفته اند که شهرهای ریاض و جده عملا حالت حکومت نظامی به خود گرفته است. در همین حال کارگران در گروههای چند صد نفر در مناطق مختلف شهر و در اطراف مراکز کار به تجمعاتشان ادامه میدهند. در ادامه این اعتراضات دو روز پیش هزاران کارگر در برابر سفارت اندونزی تجمع کرده و خواهان موضعگیری دولت اندونزی در برخورد رژیم عربستان به کارگران اندونزیایی شدند. همچنینن هزاران کارگر اتیپوپیایی در جده بر علیه قواینین محدودیت اقامت و کنترل ویزا و در اعتراض به قانون جدید کار عربستان دست به تظاهرات زدند. لازم به توضیح است که وزارت کار عربستان اخیرا مصوبه های جدیدی به عنوان تبصره به قانون کار این کشور اضافه کرده که محدودیتهای زیادی برای اشتغال و دستمزد و شرایط کارکارگران مهاجر به دنبال داشته است. یک بخش دیگر از اعتراضات جاری کارگرا ن بر علیه قانون کار می باشد. یک بند جنجالی این قانون کار، اخراج کارگران خارجی و جایگزین کردن آن با نیروی کار کارگران بومی می باشد که دولت این کشور آن را به بهانه ایجاد اشتغال برای نیروی کار خودی به اجرا گذاشته است. معنای عملی اجرای این بند، قانون اخراج میلیونها کارگرمی باشد.
بر اساس گزارش وزارت کار عربستان در طول سال جاری ٩٥٠ هزار کارگر از عربستان اخراج شده اند. و اخراج بیش از ٣ میلیون کارگر نیز در دستور رژیم عربستان می باشد.
لازم به توضیح است که نزدیک به ٩ میلیون کارگر مهاجر در عربستان در بدترین و وحشیانه ترین شرایط کار و زندگی می کنند. بیشتراین کارگران در بخشهای خدمات، ساختمان، بنادر، هتلداری و توریسم، کشتیرانی ها بخش های حمل و نقل بار، کار روی کشتی های نفت کش در بنادر نفتی ودر بدترین شرایط کار می کنند. خبری از امکانات ایمنی محیط کار، پزشک، دارو و درمان و بیمه های درمانی نیست. کارگران برای رفتن به شهرهای بزرگ باید تقاضای اجازه از پلیس بنمایند. ویزای کار، موقت و اکثرا ٦ ماهه صادر میشود. پرداخت دستمزدها با تاخیر صورت میگیرد. کارفرمایان و دولت و باندهای مافیایی رژیم، کنترل محلات و مناطق اقامت موقت این کارگران را در دست دارند. ورود و خروج کارگران از کمپها فقط با اجازه پلیس میسر می باشد. سیاست راسیستی دولت جلوگیری از تماس و ایجاد رابطه اجتماعی کارگران با مردم عادی این کشور می باشد. سیاستی که عملا میلیونها کاگر را مجبور به اقامت اجباری در گتوها که شبیه پادگانهای نظامی می باشند، کرده است.
کار وزندگی در عربستان با این شرایط یعنی بردگی تمام عیار، تحمیل ارتجاعی ترین قوانین و مقررات راسیستی بر گرده کارگران بویژه کارگران آفریقایی، سرکوب اعتراضات و تحمیل فقر وفلاکت و ناامنی بر میلیونها کارگر.
رژیم ارتجاعی مذهبی عربستان در برابر این اعتراضات تا کنون عقب ننشسته و بر سرکوب و دستگیری و اخراج تاکید دارد. در عین حال کارگران نیز کوتاه نیامده و به اعتراضات و مبارزات گسترده شان ادامه میدهند. رژیم عربستان جان و زندگی میلیونها کارگر را به گروگان گرفته است. در برابر جنایات رژیم عربستان در سرکوب مبارزات کارگران، بویژه در برابر قانون کار فوق ارتجاعی جدید این رژیم، در برا بر خطر اخراج میلیونها کارگر، جامعه متمدن و کارگران و اتحادیه های کارگری جهانی نباید ساکت بنشینند. باید به این سیاستهای ارتجاعی و ضد کارگری رژیم عربستان نه فقط اعتراض کرد، بلکه یک همبستگی جهانی کارگری در دفاع از میلیونها کارگر شاغل در عربستان را سازمان داد. باید رژیم عربستان زیر ضرب اعتراض جهانی وموج همبستگی کارگران در منطقه و جهان قرار بگیرد. سیاستهای ارتجاعی رژیم عربستان در سرکوب میلیونها کارگر بشدت محکوم است. رژیم عربستان به خاطر این جنایاتش برعلیه میلیونها کارگر بایداز مجامع جهانی اخراج گردد. حق کار و اقامت ابتدایی ترن حق انسانی می باشد.