اسماعیل ویسی – گزیده ای از اخبار و رویدادهای کارگری و عمومی در کردستان شماره62

تهیه و تنظیم از: اسماعیل ویسی

اعتراض و اعتصابات کارگری

کارگران کارخانه ذوب آهن زاگرس کردستان و سیرمبارزاتشان

کارخانه ذوب آهن زاگرس کردستان، دارای 130 هکتار زمین و 16 هکتار کاربری صنعتی و سوله و مساحت می باشد و با دو حلقه چاه عمیق و دوخط برق فشار قوی و دو معدن آهن و منگنز و یک کوره بلند 100متر مکعبی تولید چدن متالوژی بوده که احتیاج به تعمیر آجرکاری مجدد دارد و در صورت برآورد 5میلیارد تومان اعتبار می توان مانند ذوب آهن اسد آباد غرب کشور به کوره تو لید فرو منگنز تبدیل شود. و با 500 کارگر دایم مشغول بکار شود با درآمد میلیاردی . کارفرمایان کارخانه فولاد زاگرس تشکیل شده است از 51 درصد سهم دولت،49 درصد سهام بخش غیر دولتی که از کانون بازنشستگان کشوری ،شرکت ملی فولاد وصندوق تامین اجتماعی می باشد،که مسوولیت وضعیت کنونی کارخانه را قبول نمی کنند و از برآورده کردن توافقات ومطالبات کارگران شانه خالی می کنند.

این کارخانه در منطقه قروه – دهگلان قرار دارد دارای تعداد ۳۰۰ نفرکارگر می‌باشد.که‌ ۲۵۰نفر از آنها توسط کارفرما از کاراخراج شده بودند. این کارگران چهار ماه دستمزد و علاوه بر این مبلغ ٨۰۰هزار تومان به عنوان مانده تسویه حساب سال ۱۳۹۱ به همراه سنوات آن سال را نیز دریافت نکرده اند. هر یک از این کارگران دارای ۱۵- ۱۲سال سابقه کار می باشند. کار آنها از نوع سخت و زیان‌آور است، اما از طرف مدیریت کارخانه بیمه سخت و زیان آور برای آنها منظور نشده است. در اعتراض به این وضعیت تحمیل شده بر شرایط کاری، معیشتی و زیستی شان از” تیرماه گذشته  –   اوایل آبانماه 1392 ”  در اعتراض به اخراج ازکار و عدم پرداخت دستمزدهای معوقه و سایر  مطالباتشان بویژه بازگشت به سر کار، دست به  تجمعات  اعتراضی در شهرهای سنندج، قروه و در تهران جلو دفتر حکومتی خامنه ای و ساختمان مجلس شورای اسلامی و وزارت کار زدند. و در روز 31  تیرماه درتجمع اعتراضی شان در مقابل مجلس شورای اسلامی، ۳ نفر به نمایندگی از طرف کارگران فولاد زاگرس در جلسه کمیسیون اصل نود  برای بررسی این امر تشکیل شده بود، شرکت کردند. در این نشست که مدیر عامل کارخانه، نماینده های هر یک از سهامداران،  نماینده شهرستان قروه و رئیس کمیسیون کارگری مجلس شورای اسلامی  نیز شرکت داشتند ” نشست : کمیسیون کارفرما را متعهد به توافق زیر کرد:

۱- کارفرما حق تعطیلی کارخانه فولاد زاگرس و اخراج کارگران را ندارد و کارگران شاغل در آن کارخانه تحت هر شرایطی کارگر فولاد زاگرس به حساب میایند.

۲- در صورت فروش کارخانه اسناد و مدارک فروش باید در اختیار کمیسیون اصل نود قرار گیرد تا برای این کمیسیون محرز شود که خریدار تمامی تعهدات مربوط به کارگران فولاد زاگرس را پذیرفته است. تعهدات خریدار کارخانه در صورتی مورد قبول واقع خواهد شد که خریدار ادله کافی برای راه اندازی کارخانه، گسترش تولید و حفظ امنیت شغلی کارگران را ارائه نموده باشد.

۳- کارفرما متعهد به پرداخت کلیه معوقات کارگران میشود و می باید تمامی تعهدات خود در مورد آنان را اجرا کند.

۴– از آنجا که در حال حاضر هیچ تولیدی در کارخانه صورت نمیگیرد تا زمان واگذاری کارخانه به خریدار احتمالی، کارفرما می باید ادله های خود را برای توقف تولید به شورایعالی کار ارائه دهد تا این شورا بر اساس آن  بیمه مربوط به کارفرمایان را تایید کند تا مبلغ حاصل از دریافت این بیمه به عنوان دستمزد به کارگران پرداخت شود و مابه تفاوت کسری مزد کارگران راسا از سوی کارفرما پرداخت گردد”.

اما کارفرمای کارخانه متعاقب این نشست، سریعا و عملا مفاد توافقات را انکار نمود و در حمایت نهادها و ارگانهای اداری و امنیتی حکومت اسلامی، از زیر بار آن شانه خالی نمود. اما گارگران همچنان پیگیرانه در صفی متحد و همبسته هر چند تنها، به مقاومت و مبارزه خود ادامه داند و تمامی ترفندهای کارفرمایان خنثی نمودند. و … و ناچارا در اوایل ابانماه 1392 مجددا راهی شهر تهران شدند و بمدت 3 روز در مقابل ساختمان وزارت کار،  دست به تجمع اعتراضی زدند. دراین تجمع اعتراضی مسؤلین وزارت کار، محجوب از خانه کارگر حکومت اسلامی و نماینده شهر قروه در مجلس شورای اسلامی،  و با استفاده از نیروهای انتظامی و متوسل شدن به ترفندهای متفاوت برای بر هم زدن تجمع اعتراضی شان، بارها تلاش نمودند، اما با ایستادگی و قاطعیت کارگرن روبرو شده و موفق نشدند. و … و عاقبت بدنبال سه روز اعتراض متحدانه کارگران فولاد زاگرس در تهران، آنان ساعت 10 شب روز 7 آبانماه 1392گذشته موفق شدند و مدیر عامل فولاد زاگرس و مسئولین وزارت ناچار شدند، سه ماه از حقوق معوقه بعلاوه 250 هزار تومان علی الحساب را به حساب کارگران واریز کنند. و …  اما این کشمکش و تقابل طبقاتی همچنان پا بر جاست و ادامه دارد. و …

دوستان. این موفقیت را به شما صمیمانه تبریک می گوئیم. قاطعیت ، پیگیری و همبستگی مبارزاتی شما در این کشمکش طبقاتی مبنای اساسی دستیابی به بخشی از مطالبلتتان می باشد. باین این  اتحاد وهمبستگی تا دست یابی به تمامی مفاد توافق شده که خواسته های بر حق تان می باشد را، همچنان ادامه داد.

 زیرا بطور قطع کارفرمایان کارخانه در حمایت نهادها و ارگانهای حکومت اسلامی، همچنانکه طی این مدت نیز نشان داده اند به برآورده کردن مفاد توافقات گردن نخواهند گذاشت. اما باید همچنان متحد و همبسته صف و آمادگی خود را حفظ نمود و برای دستیابی به مطالبات بر حق خود تلاش نمود. برای پیشروی و دستیابی به مفاد توافق شده لازم است دیگرکارگران دیگر مراکز کاری – تولیدی را در شهرهای کردستان را در جریان گذاشت و آنان را به حمایت قاطع و همبستگی طبقاتی فراخواند و کمک طلبید. به مبازرات خود در ابعاد اجتماعی بعد سراسری بدهید. و مطالبات بر حق خود از جمله بیمه بیکاری را بکار فرمایان و دولت قبولاند. زیرا اخراج و بیکار کردن و در واقع مسئله بیکار سازی چون سیاستی به شیوه های متفاوت هر روزه زندگی کارگران را تهدید می کند. و … باید مطالبه بیمه بیکاری مکفی را در تقابل این سیاست بیکار سازی، سرلوحه مطالبات قرار داد!

همبستگی مبارزاتی کارگران زاگرس حاوی درس و تجربه مبارزاتی بسیاری است. لازم است کارگران در کردستان تجارب این کشمکش را در مارزات جاری خود بسط و گسترش بدهند و با تمامی توان در همبستگی طبفاتی و حمایت از  مبارزات کارگران کارخانه ذوب فلز زاگرس کردستان، برای دستیابی به تمتمی مطالباتشان در ابعاد اجتماعی از هیچ تلاشی فروگذاری نکنند!

***

حوادث کاری

سنندج: بنابر خبر رسیده  از سنندج، روز پنج شنبه 2 آبانماه 1392 ” رحمان امینی ٢٩ ساله ساکن روستای دادانه ی کمانگر از توابع سنندج ” هنگام کار یدلیل عدم امکانات ایمنی در محیط کار،  از داربست طبقه ی چهارم ساختمانی در شهرک علوم پزشکی سنندج سقوط و دچار حادثه گردید و بعد از ساعاتی که به بیمارستان منتقل شد متاسفانه جان خود را از دست داد. جانباختن رحمان را به خانواده و دوستانش صمیمانه تسلیت می گوئیم!

***

زندان، شکنجه و بازداشت فعالین کارگری و سیاسی-  اجتماعی

سنندج: بنا بر اطلاعیه خبری کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکل های کارگری در11 آبان1392، روز شنبه 11/8/  1392 ” وفاقادری فعال کارگری” که پیشتر توسط دادگاه انقلاب شهرسنندج به اتهام عضویت در کمیته هماهنگی و به جرم دفاع ازکارگران به 5 ماه حبس تعزیری محکوم شده بود برای تحمل مدت زمان حبس ،خود را به دادگاه این شهر معرفی کرد وروانه ی زندان شد. و …

 احضار چند تن از اعضای هیئت مدیره انجمن خبازان سنندج: بنا بر اخبار رسیده از سنندج، اول آبانماه 1392  اداره حفاظت اطلاعات نیروی انتظامی رژیم در سنندج، ” اقبال شبانی، اقبال ویسی، محی الدین مردای، رئوف خداکرمی و یدالله صمدی ”   از اعضای هیئت مدیره انجمن خبازان سنندج را احضار و به آنان اعلام نمود که بایستی روز شنبه خود را به دادگاه معرفی کنند.  اتهام شان صرفا ” جمع آوری یکهزار و پانصد امضاء از کارگران 300  نانوایی سنندج و تهدید به اعتصاب برای افزایش دستمزد کارگران ” می باشد. و …  روز دوشنبه ٢٩ مهرماه نیز اینپنج عضو هیئت مدیره انجمن خبازان سنندج به حفاظت اطلاعات نیروی انتظامی رژیم احضار وبه مدت سه ساعت و نیم مورد بازجویی قرار گرفتند.

***

  گزارشات مسایل، مشکلات و رویدادهای اجتماعی

گزارش جدید بانک مرکزی از گرانی مواد خوراکی – میوه 76 درصد گران شد: به گزارش8آبان مهر،بانک مرکزی متوسط قیمت خرده فروشی برخی از مواد خوراکی در تهران در هفته منتهی به 3 آبان ماه امسال را در 11 گروه کالایی اعلام کرد، همچنین نرخ میوه های تازه با افزایش 75.9 درصدی و سبزی‌های تازه با افزایش 88.1 درصدی در یکسال مواجه شد.

برپایه این گزارش،بانک مرکزی متوسط قیمت خرده فروشی برخی از مواد خوراکی در تهران در هفته منتهی به 3 / 8 / 92 را منتشر کرد که بر اساس آن در گروه لبنیات بهای کره پاستوریزه اندکی افزایش داشت و قیمت سایر اقلام این گروه نسبت به هفته قبل بدون تغییر بود.

بهای تخم مرغ  افزایش یافت و شانه ای 81000 الی 110000 ریال فروش می رفت. در گروه برنج، قیمت برنج داخله درجه یک ثابت بود و بهای برنج داخله درجه دو افزایش جزئی داشت. در گروه حبوب، قیمت لپه نخود، لوبیا سفید و لوبیا قرمز افزایش یافت و بهای سایر اقلام این گروه بدون تغییر بود.

در هفته مورد بررسی، در میادین زیر نظر شهرداری سیب گلاب و هلو عرضه نمی شد و انجیر عرضه کمی داشت ولی سایر اقلام میوه و سبزی تازه که تعدادی از آنها از نظر کیفی در سطح پائینی قرار داشتند، به نرخ مصوب سازمان میادین میوه و تره بار عرضه می گردید.

میوه فروشی های سطح شهر اقلام مرغوب میوه و سبزی تازه را عرضه می نمودند که در گروه میوه های تازه قیمت پرتقال درجه یک، انار و هندوانه کاهش ولی بهای سایر اقلام این گروه به ویژه هلو افزایش داشت.  در گروه سبزی های تازه  قیمت کدو سبز، سیب زمینی و پیاز کاهش ولی بهای سایر اقلام این گروه افزایش یافت.

در این هفته قیمت گوشت گوسفند و گوشت تازه گاو و گوساله افزایش ولی بهای گوشت مرغ اندکی کاهش داشت.در هفته مورد بررسی، قیمت قند، شکر، انواع روغن نباتی ثابت بود و بهای چای خارجی کاهش جزئی یافت.

گروههای مواد خوراکیو لبنیات و تخم مرغ:در هفته مورد گزارش، در گروه لبنیات بهای کره پاستوریزه معادل 0.8 درصد افزایش داشت و قیمت سایر اقلام این گروه نسبت به هفته قبل بدون تغییر بود. بهای تخم مرغ معادل 1.4 درصد افزایش یافت.

برنج و حبوب: در هفته مورد بررسی، در گروه برنج، قیمت برنج داخله درجه یک ثابت بود و بهای برنج داخله درجه دو معادل 0.6 درصد افزایش داشت. در گروه حبوب، قیمت لپه نخود معادل 1.4 درصد، لوبیا سفید 0.1 درصد و لوبیا قرمز 0. 6 درصد افزایش یافت و بهای سایر اقلام این گروه بدون تغییر بود.

میوه ها و سبزی های تازه: در هفته مورد گزارش، قیمت پرتقال درجه یک معادل 15.8 درصد، انار 0.5 درصد و هندوانه 1.6 درصد کاهش ولی بهای سایر اقلام این گروه بین 0.4 درصد تا 27.7 درصد افزایش داشت. در گروه سبزی های تازه قیمت کدو سبز معادل 0.1 درصد، سیب زمینی 0.3 درصد و پیاز 0.1 درصد کاهش ولی بهای سایر اقلام این گروه بین 0.3 درصد تا 5.7 درصد افزایش یافت.

گوشت قرمز و گوشت مرغ: در این هفته بهای گوشت گوسفند معادل 2.4 درصد و گوشت تازه گاو و گوساله 1.4 درصد افزایش ولی بهای گوشت مرغ 0.5 درصد کاهش داشت.

قند، شکر، چای و روغن نباتی: در هفته مورد بررسی، قیمت قند، شکر و انواع روغن نباتی ثابت بود و بهای چای خارجی معادل 0.2 درصد کاهش یافت.

تغییرات قیمتی در یکسال: براساس این گزارش متوسط قیمت خرده فروشی گروه لبنیات در هفته منتهی به سوم آبان ماه سال جاری نسبت به هفته مشابه سال قبل 17.9 درصد، تخم مرغ 22.3 درصد، گروه برنج 53.2 درصد، حبوبات 70.2 درصد، میوه های تازه 75.9 درصد، سبزی های تازه 88.1 درصد، گوشت قرمز 37.5 درصد، گوشت مرغ 42.5 درصد، قند و شکر 22.3 درصد، چای 37.5 درصد و روغن نباتی 22.8 درصد افزایش داشته است.

***

اسماعیل ویسی

esmail.waisi@gmail.com

http://www.october-online.com/

12 آبانماه 1392

منتشر شده در نشریه اکتبر شماره 126، نشریه کمیته کردستان حزب حکمتیست

***