کنگره ملی کرد و اهداف آن
بخش دوم: کومه له و کنگره ملی کرد
مصاحبه با رحمان حسین زاده
سیوان کریمی: كومه له، سازمان كردستان حزب كمونيست ايران، خود را سازماني چپ و كمونيست مي داند اما در اين كنگره شركت كرده است. اين اتفاق را چگونه ارزيابي مي كنيد؟
رحمان حسین زاده: اینکه در میان این 39 جریان شرکت کننده اینجا به طور مشخص به کومه له میپردازیم، به دلیل همین تاکید این سازمان بر چپ و كمونيست بودن است.بقيه جريانات شركت كننده اين ادعا را نداشته و جای مکث ویژه ای نیست. از نگاه من، براي احزاب ناسيوناليستي و اسلامي كه استراتژي معيني دارند و در خدمت طبقه استثمارگر و بورژواي جامعه كردستان و عليه منافع كارگر و زحمتكش هستند، حضور در این كنگره امري طبيعي است. در پاسخ به اين سئوال كه چرا کومه له در اين پروژه شركت كرده اند، به اين دليل است كه خود را در افق و تصویرو سياستهايي كه كنگره ملي كرد به دنبال آن است، شريك مي داند. به همان نسبت كه خود را شريك در جنبش ملی کرد و در اين كنگره میدانند، از چپ و کمونیسم دور شده و میشوند. اين يك انتخاب يا تصميم خلق الساعه و ساده نيست كه رهبري كومه له آنرا اتخاذ كرده است. از زماني كه بحران و جنگ اول خليج اتفاق افتاد و ناسيوناليسم كرد در كردستان عراق به قدرت رسيد، رهبري كنوني كومه له خط و سياست نزديكي به جنبش ملي كرد و ناسيوناليسم را در پيش گرفته است. پروژه كنگره ملي كرد از مدتها قبل شروع شده و كومه له و رهبري آن از دو سال قبل به استقبال آن رفته اند. کومه له در كنگره اي شركت میکند که آشکارا در مقابل منافع طبقه كارگر و مردم زحمتكش و صف آزادیخواهی جامعه كردستان قرار دارد.
سیوان کریمی: كومه له اعلام كرده است كه به دنبال نقشي دخالتگر است. چرا براي اجراي اين نقش كنگره ملي كرد را انتخاب كرده است؟
رحمان حسین زاده: احزاب سياسي جدي عمدتاً دخالت گر هستند و حتماً بايد در تحولات سياسي دخالت كنند. اما سئوال اين است چه نوع دخالتگری؟ كنگره ملي كرد جاي جمع شدن همه احزاب ناسيوناليست و احزاب ملي اسلامي كردستان و فدراليست چي هاي كردستان است که در اهداف و سیاستهای اساسی ناظربر کنگره تفاوتی با هم ندارند.هر جرياني كه به اين صف متعلق باشد حق دارد كه به اين كنگره برود و سهم خود را مطالبه كند و دخالتگر هم باشد. ما می بینیم که کومه له با قبول مبانی اساسی همین کنگره ملی در آن فعال و دخالتگراست. رهبری کومه له خود میداند، در چارچوب این کنگره جایی برای اعلام سیاست و خط مشی جدا از ناسیونالیسم کرد وجود ندارد. آنوقت سئوال اینست اگر خود را چپ و کمونیست میدانند در درون این کنگره چکار میکنند؟.
كنگره ملي كرد قرار است به يك نهاد پايدار تصميم گيرنده براي مسائل كرد در اين منطقه و به رهبري احزاب رسمي بورژوا – ناسيوناليست تبديل شود. ارگاني تصميم گيرنده است. جلسه مناظره و دبات و ديالوگ نيست. اگر اين ٣٩ حزب و جريان مي گفتند،سميناري را تشكیل میدهند كه هر حزب و جرياني نظرات خود را در مورد مسائل منطقه بيان كند، در آن صورت اگر از حزب حكمتيست هم مي خواستند، نظر شخصي من اين است كه مي بايست شركت كنيم. اما برعكس، قرار است به نهادي تصميم گيرنده تبديل شود، كميته تدارك براي آن تشكيل داده اند و از قبل رهبري براي آن تعيين كرده اند و پروتكل و تصميمات در آن تصويب و اتخاذ مي شود. از قبل معلوم است كه جريانات ناسيوناليستي – اسلامي هستند كه با راي تصميماتي رسمي اتخاذ مي كنند. فرض كنيم كه كومه له در اين كنگره آنطور که خود میگوید، حرفهاي متفاوتي را بيان كند و فرض را بر اين بگيريم كه حرفهاي راديكالي را بيان كند. نهايتاً آنرا به راي مي گذارند و ٣٨ در مقابل يك راي. آنوقت تسليم تصميمات کنگره بورژوازي كرد مي شود؟
مي خواهم اينطور بگويم كه اين دخالت گري نيست، اين توجيهي است در خدمت سياست نزدیکی و ادغام در كنگره ملي کرد. كنگره ملي كرد جايي نيست كه چپ ها و كمونيست ها در آن حضورپیدا کنند. درست مثل آن است، جریانی که خود را چپ و کمونیست میداند در کنگره “شورای ملی ایرانیان” با مسئولیت رضا پهلوی شرکت کند و به بهانه مبارزه با جمهوری اسلامی آن را توجیه کند!! به نظرم هیچ جریان چپی و از جمله کومه له چنین اقدام و توجیهی را نمی پذیرد. واضح است در مقابل پروژه کنگره ملی کرد بايد دخالت گر بود. كنگره ملي كرد، كنگره بورژواهاي كرد است. كنگره احزاب استثمارگران در کردستان. همين ٢٠ سال در كردستان عراق و حاکمیت احزاب ناسیونالیست و استثمار و فشار و سركوب و ناهنجاري براي کارگران و طبقات محروم جامعه یک نمونه است. كنگره، كنگره ي اين احزاب است. جای بحث و ديالوگ نيست. كومه له با فرمول دخالت گري، به دنبال توجيه ادغام خود در يك نهاد بورژوا ناسيوناليستي است. هر كارگر و زحمتكش و از جمله ما كمونيست ها اين توجیهات را رد میکنیم و نقد میکنیم. سياست دخالتگرانه كمونيستها و چپ ها در مقابل كنگره ملي كرد اين است كه صف و خط سياسي و سازمان متفاوت و حتي كنگره چپ ها و كمونيست هاو کنگره آلترناتيو را در مقابل كنگره ملي كرد سازمان داد.
سیوان کریمی: کومه له در اعلامیه اول خود اعلام کرده است، که کنگره ملی کرد را “مکانیسمی برای کم کردن رنج و محنت مردم کردستان و گامی در جهت تداوم مبارزه برای حق تعیین سرنوشت این مردم ستمدیده است” نظرشما در این رابطه چیست؟
رحمان حسین زاده: این ادعا ضد حقیقت است و بزرگترین توهمی است که کومه له حول کنگره ملی کرد به آن دامن میزند. رهبری کومه له اگر برای لحظه ای از انتخاب سیاسی امروزش و توجیهات حول آن فاصله بگیرد و حقیقت را فدای مصلحت روز نکند، خود میداند، اولا کارنامه احزاب ناسیونالیست و اسلامی شرکت کننده در این کنگره نه تحلیلا بلکه به شاهدی پراتیک اجتماعیشان و انبوه اسناد مکتوب موجود در مورد آنها، کارنامه ای ضد مردمی و در راستای افزایش رنج و محنت مردم کردستان بوده است. دوما این کنگره نه سازمانی برای مبارزه و حل واقعی و قطعی مسئله کرد در منطقه آنطور که کومه له تحت نام ” گامی در جهت تداوم مبارزه برای حق تعیین سرنوشت این مردم ستمدیده” توجیه و تئوریزه کرده بلکه به روشنی و از زبان سازماندهندگان رسمی آن قرار است پیام “آشتی و صلح” را به این چهار دولت که دولتهای سرکوبگر مردم کردستان بوده و بانی تبعیضات و اجحافات و از جمله ستمگری ملی بر مردم کردستان بوده، اعلام کنند.برپاکنندگان کنگره آن چهار دولت را به عنوان مهمانان “محترم و دوست” به این کنگره دعوت کرده اند و هیچ اعتنایی هم به حداقل اعتراض کومه له در مورد حضور جمهوری اسلامی و نمایندگان و عوامل آن در این کنگره نکرده اند. بحث من این نیست هیچگاه بورژوازی و در این مورد بورژوازی کرد و احزاب اصلی آن نمیتوانند در راستای حل مسئله ملی گام بردارند، بلکه بحث مشخص من این است که احزاب ناسیونالیست کرد تاکنون خود مانع مهم حل قطعی مسئله کرد بوده اند و این کنگره مشخص که قرار است برگزار شود، هیچ ربطی به حل مسئله کرد ندارد و تردید دارم که رهبری کومه له هم به آن واقف نباشد. در خاتمه فکر میکنم کومه له به جای پرده پوشی حقایق حول کنگره ملی کرد، به جای انتخاب سیاسی مضر کنونی، مناسبتر است راه خود را از کنگره بورژوا ناسیونالیستهای کرد جدا کند. فرصت باقیمانده تا مقطع برگزاری این کنگره، هنوز این امکان را بر روی کومه له باز گذاشته است که تصمیم بگیرد و از شرکت در کنگره ملی کرد انصراف دهد.
***
مصاحبه حول کنگره ملی کرد با رحمان حسین زاده، بار اول توسط رفیق سیوان کریمی از جانب تلویزیون پرتو صورت گرفت. متن کتبی هر دو بخش آن بر اساس آن مصاحبه بازنویسی، تکمیل و تنظیم شده است. بخش اول این مصاحبه دو هفته قبل در کمونیست هفتگی شماره 193 منتشر شد.