اسماعیل ویسی گزیده ای از اخبار و رویدادهای کارگری و عمومی در کردستان شماره61

تهیه و تنظیم از: اسماعیل ویسی
اعتراض و اعتصابات کارگری
تجمع اعتراضی کارگران کارخانه ذوب فلززاگرس: بنا بر اطلاعیه خبری اتحادیه آزاد کارگران ایران در روز11 مهر ماه 1392، روز چهارشنبه دهم مهر ماه 1392، همزمان با برگزاری جلسه هیات حل اختلاف اداره کار شهرستان قروه، کارگران شرکت فولاد زاگرس دست به تجمع اعتراضی در مقابل این اداره زدند و خواهان تحقق خواسته هایشان شدند. در ادامه خبر آمده است که، هیئت تشخیص اداره کار شهرستان قروه در پی اعتراضات متعدد کارگران فولاد زاگرس در مقابل مجلس و سایر نهادهای دولتی و در پی شکایات آنان از کارفرما، رای به ابقا به کار و پرداخت کلیه مطالبات این کارگران داده بود. اما کارفرمای شرکت فولاد زاگرس ضمن عدم تمکین به این رای، اعتراض خود را نسبت به آن طی شکایتی به هیئت حل اختلاف اداره کار شهرستان قروه ارائه کرده بود. بر این اساس ظهر روز چهارشنبه 10 مهر ماه، این هیئت برای رسیدگی به شکایت کارفرما تشکیل جلسه داد. کارگران فولاد زاگرس با تجمع در مقابل اداره کار این شهرستان اعلام کردند: تا رسیدن به خواسته های خود مبنی بر بازگشت بکار و دریافت کلیه مطالبات معوقه از کارفرما، به تجمع خود ادامه خواهند داد. و …
شکایت کارگران نانوائی ها در شهر سقز: بنا بر اخبار پخش شده در شهر سفز، رئیس انجمن صنفی خبازان سقز، از شکایت ۸۰ کارگر نانوا در این شهر در خصوص عدم اجرای بخشنامه دستمزد شورای عالی کار خبر داده است و اعلام کرده است که، با وجود گذشت شش ماه از سال 92، هنوز بخشنامه افزایش دستمزد در مورد کارگران نانوایی های سقز اجرا نشده زیرا مقامات رژیم اجرای این بخشنامه را به افزایش قیمت نان منوط کرده اند.
***
دستمزدها،اخراج و بیکار سازی
بیکارشدن 200 نفر از کارگر ساختمانی در سقز: بنا بر خبر رسیده از شهر سقز، اخیرا، پیمانکاران مجری پروژهای مسکن مهر در شهر سقزفعالیت های خود را متوقف کرده اند و بیش از 200 نفر از کارگران ساختمان سازی که در بخش‌های مختلف مسکن مهر از جمله پروژه‌های 3700 واحدی مهر کیان (جاقل) در شهر سقز مشغول به کار بودند، عملا اخراج و بیکار شده اند. بعد از توقف فعالیت پیمانکاران، شغل خود را از دست داده و اکنون در انتظار یافتن مشاغل ساختمانی در میادین شهر سقز سرگردان شده‌اند.
سنندج: بنا بر خبر رسیده از سنندج، اخیرا هیئت اجرایی هیئت امنای شهرک های صنعتی شماره 1 و 3 سنندج در اقدامی ضدکارگری بجای رسیدگی به خواست های کارگران رفتگر، شرکت پیمانکاری آنان را تعویض کرده است.
کارگران رفتگر این شهرک ها بارها نسبت به شرایط سخت کاری و پائین بودن دستمزدها و مزایای شان اعتراض کرده که هر بار بنا به دلایلی واهی مورد بی توجهی قرار گرفته اند و آخرین مورد آن تعویض شرکت پیمانکاری و واگذاری آنان به یک شرکت خصوصی بنام ” نیرو جوان ماد ” می باشد. این شرکت کارگران را که تعداد آنان 4 نفر است به شدت استثمار می کند و ماهیانه مبلغ 340 هزار تومان به این کارگران دستمزد می دهد در حالی که به اندازه 8 نفر از آنان کار می کشد.
***
حوادث کاری
سنندج: بنا بر خبری از شهر سنندج، مجتبی امیری کارگر اداره برق سنندج در هفته گذشته  بر اثر سقوط از تیر برق در حین کار در محله ی ” دگران سنندج ” از ناحیه هر دو پا دچار آسیب جدی میشود به بیمارستان توحید انتقال میابد. اکنون پزشکان به وی گفته اند که یک پای وی متاسفانه، دچار فلجی گشته و بهبود نمی یابد.
سنندج: بنا بر اطلاعیه خبری ” کمیته‌ی هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکل‌های کارگری در روز 1 مهر 1392 ” روز 20 شهریور” انور گویلی شاغل در دانشگاه آزاد واقع در جاده سنندج – کامیاران در حین کار با دستگاه چمن زنی ” متاسفانه یک انگشت خود را از دست داد و به خیل کارگرانی پیوست که سالانه در محیط‌های کار بر اثر نبود ایمنی یا جانشان را از دست داده و یا دچار نقص عضو می‌شوند و قربانی سودپرستی سرمایه‌داران می‌گردند. و …
سنندج: بنا بر خبری دیگر از شهر سنندج، روز شنبه 30 شهریور ماه 1392 ” کارگر جوشکار جمشید محمدیان، اهل روستای تخته از توابع ژاورود سنندج ” هنگام کار از طبقه‌ی ششم ساختمانِ محل کارش واقع در ویلاشهر سنندج به پایین پرت شد و متأسفانه در دم جان سپرد.
پیرانشهر: روز چهارشنبه 10 مهرماه 1392، یک کارگر اهل پیرانشهر به نام “احمد” به هنگام کار دچار حادثه شد. این کارگر سالخورده برای درمان به یکی از بیمارستان های ارومیه منتقل گردید اما به دلیل شدت جراحات وارده متاسفانه، جان خود را از دست داد.
جوانرود: “عثمان رمضانی کارگر جوان شاغل در شرکت روستای قایچه در شهر جوانرود ” به دلیل عدم ایمنی در محل کار، و به علت نبود حفاظ بر روی نوار نقاله و تسمه‌ی دستگاه حفاری، به داخل تونل سقوط و متاسفانه، جان خود را از دست داده است.
دیواندره: روز 30 شهریورماه 1392، در روستای کیله‌کبود شهرستان دیواندره ” جلال دهقان کارگر حفاری، به هنگام حفر چاه و ریزش دیواره‌ی آن، متاسفانه جان خود را از دست داد.
بانه: در خبری دیگر از شهربانه، کارگر جوشکار” محمد حسین‌پناه ١٨ ساله و اهل روستای سونج ” در حین کاربر اثر سقوط از اسکلت ساختمان در حال احداث درشهر بانه، متاسفانه جان باخت.
ما جانباختن ” جمشید محمدیان، انور گویلی، عثمان رمضانی، جلال دهقان، محمد حسین پناه و احمد، را به خانواده، بستگان و دوستانشان صمیمانه تسلیت می گوئیم!
***
زندان، شکنجه و بازداشت فعالین کارگری و سیاسی-  اجتماعی
دهگلان: بنا بر خبر پخش شده اخیرا، در شهرستان دهگلان ” فرزاد اصلانی، مسعود رحیمی و جبار رحیمی” توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل  گردیده اند. خانواده این سه تن به منظور اطلاع از سرنوشت فرزندانشان چندین بار به مراکز امنیتی حکومت مراجعه کرده اند، اما مقامات امنیتی از ارائه هرگونه پاسخی امتناع می ورزند.
مریوان: طبق گزارش منتشره در شهر مریوان، دستگاه قضایی رژیم اسلامی در شهر مریوان فعالین دانشجویی “محمد کهنه پوشی، که به یکسال حبس تعلیقی به مدت ٥ سال محکوم کرده بود. و داود قسیمی، سامان محمودی و خالد احمدی” که به “عضویت در یکی از احزاب اپوزیسیون” متهم شده بودند، را از این اتهام تبرئه نمود. و همچنین “سوران دانشور، دیگر فعال دانشجویی نیز که به تلاش علیه امنیت ملی و عضویت در یکی از احزاب اپوزیسیون” متهم شده بود نیزتبرئه نمود. در ادامه گزارش آمده است. … طی روزهای اخیر ماموران امنیتی رژیم با یورش به ” منزل صلاح ایرانخواه ساکن مریوان ” ضمن تفتیش منزل، نامبرده را بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل نموده اند.
مهاباد: به گزارش “هرانا” یک زندانی سیاسی محکوم به اعدام به نام “منصور آروند” اهل مهاباد که در انتظار رای دیوان عالی کشور رژیم بسر می برد در معرض خطر اجرای حکم قرار دارد. منصور آروند که در خردادماه سال ۱۳۹۰ در منزل مسکونی خود بازداشت شد، به اتهام “محاربه از طریق همکاری با یکی از احزاب مخالف نظام” در شهریورماه ۱۳۹۱ به اعدام محکوم شد. پرونده این زندانی سیاسی که به شدت شکنجه شده، پس از اعتراض به دیوانعالی رژیم ارجاع گردید اما هنوز پاسخی در این زمینه به وی یا خانوده اش داده نشده است.
حکم اعدام در مهاباد : به گزارش ” آژانس خبری موکریان ” روز شنبه 30 شهریورماه 1392 دستگاه قضایی رژیم اسلامی در مهاباد ” زندانی سیاسی، محمد عبداللهی ” را به اعدام محکوم کرد. محمد عبداللهی، در تاریخ 4 فروردین ماه 89 دستگیر و پس از سه ماه بازداشت در اداره اطلاعات به زندان مرکزی مهاباد منتقل شد. این حکم ضد انسانی، پس از گذشت سه سال و نیم از بازداشت این زندانی سیاسی اهل بوکان صادر شده است.
شریف ساعد پناه و مظفر صالح نیا بار دیگر مورد محاکمه قرار گرفتند
بنا بر اطلاعیه اتحادیه آزاد کارگران ایران در روز8 مهر ماه 1392: پس از گذشت 21 ماه از بازداشت شریف ساعد پناه و مظفر صالح نیا و برگزاری دادگاههای متعدد بر علیه این کارگران، روز هفتم مهر ماه شعبه اول دادگاه تجدید نظر استان کردستان این دو فعال کارگری و عضو هیات مدیره اتحادیه آزاد کارگران ایران را مورد محاکمه قرار داد.
در این دادگاه که 7 مهر ماه 1392 و با شرکت وکیل این کارگران آقای محمد قوامی برگزار شد ابتدا قاضی دادگاه بحث استعفای شریف ساعد پناه و مظفر صالح نیا را از اتحادیه آزاد کارگران ایران به میان کشید اما پس از دفاعیات  این کارگران و آقای محمد قوامی و بحث حول فعالیتهای اتحادیه، قاضی دادگاه از شریف ساعد پناه و مظفر صالح نیا دعوت کرد تا برای ثبت قانونی اتحادیه آزاد کارگران ایران تلاش نمایند. قرار است ظرف روزهای آینده حکم دادگاه شعبه اول تجدید نظر استان کردستان در مورد مظفر صالح نیا و شریف ساعد پناه به آنان ابلاغ شود.
مظفر صالح نیا و شریف ساعد پناه به ترتیب در روزهای 15 و 18 دی ماه 1390 از سوی مامورین امنیتی با اتهامات واهی بازداشت و روز 29 دی ماه همانسال با قرار وثیقه 80 میلیون تومانی از زندان آزاد شدند و بدنبال آن تا 22 فروردین ماه 1392 بارها مورد محاکمه قرار گرفتند. در این محاکمات قاضی دادگاه شرط صدور حکم برائت برای این کارگران را استعفا از اتحادیه ازاد کارگران ایران اعلام کرده بود. اما آنان در این دادگاهها بارها بر حق کارگران مبنی بر برپائی تشکلهای مستقل کارگری تاکید نموده و حاضر به استعفا از اتحادیه نشدند. به همین دلیل دادگاه شعبه اول شهر سنندج در روز 22 فروردین ماه سالجاری هر کدام از آنان را به شش ماه حبس تعزیری محکوم کرد و بدنبال آن وکیل این کارگران خواهان تجدید نظر در احکام صادره شد. و …
سنندج: طبق گزارش منتشره شده، اخیرا نیروهای اطلاعاتی رژیم در تهران پنج کارگرمهاجر”هژار لطفی، قانع رضایی، رفتار خدایاری، ماکوان بهاری و عزیز خدایاری” اهل روستای “آویهنگ، سنندج شاغل هنگام کار در یک پروژه ساختمان سازی درحصارک دماوند ” بدون ارائه هیچ دلیل مشخصی بازداشت کردند. گفتنی است که روز سه شنبه 2 مهرماه 1392 نیز یک کارگر به نام “قباد غفوری اهل روستای نسمه از توابع شهر پاوه ” توسط افراد ناشناس در تهران ربوده و با ضربات چاقو به قتل رسید.
دهگلان: بنا بر خبر پخش شده اخیرا، در شهرستان دهگلان ” فرزاد اصلانی، مسعود رحیمی و جبار رحیمی” توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل  گردیده اند. خانواده این سه تن به منظور اطلاع از سرنوشت فرزندانشان چندین بار به مراکز امنیتی حکومت مراجعه کرده اند، اما مقامات امنیتی از ارائه هرگونه پاسخی امتناع می ورزند.
***
گزارشات مسایل، مشکلات و رویدادهای اجتماعی
افزایش نرخ تورم در ایران: بنا بر گزارش ” خبرگزاری حکومتی مهر” اخیرا، اداره آمار اقتصادی بانک مرکزی رژیم با اعلام شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی در مناطق شهری ایران؛ خلاصه نتایج به  دست آمده براساس سال پایه 1390 را اعلام کرد. بر اساس این شاخص ها نرخ تورم در دوازده ماه منتهی به شهریور ماه 1392 نسبت به 12 ماه منتهی به شهریورماه 1391 افزایش یافته است و معادل 40،1 درصد است.
کودکان کار
گزارش سازمان جهانی کار از کود‌‌‌کان کار!  سازمان جهانی کار با انتشار گزارشی د‌‌‌رباره وضعیت کار کود‌‌‌کان د‌‌‌ر مناطق مختلف جهان و مبارزه با بد‌‌‌ترین اشکال کار کود‌‌‌ک تا سال 2016 از کاهش تعد‌‌‌اد‌‌‌ کود‌‌‌کان کار از 246 ‌میلیون نفر د‌‌‌ر سال 2000 به 168 ‌میلیون نفر د‌‌‌ر حال حاضر خبر د‌‌‌اد‌‌‌ و اعلام کرد‌‌‌: هنوز 85 ‌میلیون کود‌‌‌ک به کارهای خطرناک اشتغال د‌‌‌ارند‌‌‌. سازمان جهانی کار د‌‌‌ر تازه‌ترین گزارش خود‌‌‌ د‌‌‌رباره وضعیت کود‌‌‌کان کار د‌‌‌ر کشورهای مختلف جهان اعلام کرد‌‌‌: روند‌‌‌ رو به رشد‌‌‌ ورود‌‌‌ کود‌‌‌کان به بازار کار نسبت به سال 2000 به یک سوم کاهش یافته و مبارزه با کار کود‌‌‌کان د‌‌‌ر مسیر صحیح است، اما هد‌‌‌ف از بین برد‌‌‌ن بد‌‌‌ترین اشکال آن تا سال 2016 اد‌‌‌امه خواهد‌‌‌ د‌‌‌اشت.  هم‌اکنون تعد‌‌‌اد‌‌‌ کود‌‌‌کان کار از 246‌میلیون نفر د‌‌‌ر سال 2000 به 168 ‌میلیون نفر کاهش یافته اما با وجود‌‌‌ بهبود‌‌‌ شرایط، برای رسید‌‌‌ن به هد‌‌‌ف از بین برد‌‌‌ن بد‌‌‌ترین اشکال کار کود‌‌‌کان تا سال 2016 که توسط جامعه بین‌المللی توافقاتی برای آن وجود‌‌‌ د‌‌‌ارد‌‌‌ اقد‌‌‌امات جد‌‌‌ی‌تری مورد‌‌‌ نیاز است. سازمان بین‌المللی‌كار تاکید‌‌‌ د‌‌‌ارد‌‌‌ به کود‌‌‌کان کار محروم از کود‌‌‌کی، آسیب‌های جسمی و روانی فراوانی وارد‌‌‌ می‌شود‌‌‌. اگر جد‌‌‌یت د‌‌‌ر جلوگیری از کار کود‌‌‌کان وجود‌‌‌ د‌‌‌اشته باشد‌‌‌ می‌توان امید‌‌‌وار بود‌‌‌ که د‌‌‌ر آیند‌‌‌ه معضل کار کود‌‌‌کان حل شود‌‌‌؛ بنابراین وجود‌‌‌ 168 ‌میلیون کود‌‌‌ک کار د‌‌‌لیل خوبی است که بتوان برای د‌‌‌ستیابی به اهد‌‌‌اف جلوگیری از کار کود‌‌‌کان تلاش کرد‌‌‌. آخرین برآورد‌‌‌های سازمان بین‌المللی کار نشان می‌د‌‌‌هد‌‌‌ که بسیاری از اقد‌‌‌مات صورت گرفته بین سال‌های 2008 و 2012 باعث شد‌‌‌ تا تعد‌‌‌اد‌‌‌ جهانی کود‌‌‌کان کار از 215 ‌میلیون نفر به 168 ‌میلیون نفر کاهش یابد‌‌‌. با این حال، د‌‌‌ر حال حاضر بیش از نیمی از 168 ‌میلیون کود‌‌‌ک کارگر د‌‌‌ر سراسر جهان د‌‌‌ر مشاغل خطرناک نقش د‌‌‌ارند‌‌‌ که به‌طور مستقیم توسعه سلامتی، ایمنی و اخلاقی کود‌‌‌کان را به خطر می‌اند‌‌‌ازد‌‌‌. هم‌اکنون تعد‌‌‌اد‌‌‌ کود‌‌‌کان کار شاغل د‌‌‌ر بخش‌های خطرناک از 171 ‌میلیون نفر د‌‌‌ر سال 2000 به 85 ‌میلیون نفر کاهش یافته است. طبق اعلام سازمان جهانی کار، بیشترین تعد‌‌‌اد‌‌‌ کارگران کود‌‌‌ک د‌‌‌ر منطقه ” آسیا و اقیانوس آرام ، تقریبا 78 ‌میلیون نفر” وجود‌‌‌ د‌‌‌ارند‌‌‌، اما کشورهای جنوب صحرای افریقا همچنان به عنوان منطقه‌ای با‌د‌‌‌رصد‌‌‌ بالای کود‌‌‌کان کار مواجه است. بروز مساله کار کود‌‌‌کان د‌‌‌ر کشورهای فقیرتر د‌‌‌ارای بالاترین میزان است. همچنین کار کود‌‌‌کان د‌‌‌ر میان د‌‌‌ختران نسبت به سال 2000 به میزان 40 ‌د‌‌‌رصد‌‌‌ کاهش یافته اما این میزان برای پسران 25 د‌‌‌رصد‌‌‌ است. بخش کشاورزی مهم‌ترین بخشی است که د‌‌‌ر آن کارگران کود‌‌‌ک را می‌توان یافت و طبق آمارها 98 ‌میلیون کود‌‌‌ک یا 59 ‌د‌‌‌رصد‌‌‌ کود‌‌‌کان کار د‌‌‌ر این بخش فعالیت د‌‌‌ارند‌‌‌. از سویی 54 ‌میلیون کود‌‌‌ک کار د‌‌‌ر بخش خد‌‌‌مات و 12 ‌میلیون نفر نیز د‌‌‌ر صنعت د‌‌‌رگیر هستند‌‌‌ که البته بیشتر جنبه‌های غیررسمی اقتصاد‌‌‌ را د‌‌‌ربرمی‌گیرد‌‌‌. بین سال‌های 2008 و 2012 کار کود‌‌‌کان بین 17-5 ساله د‌‌‌ر منطقه آسیا و اقیانوس آرام، آمریکای لاتین و کاراییب و مناطق جنوب صحرای افریقا کاهش یافته است. د‌‌‌ر آسیا و اقیانوس آرام تاکنون بزرگ‌ترین کاهش تعد‌‌‌اد‌‌‌ کود‌‌‌کان کار از 114 ‌میلیون نفر د‌‌‌ر سال 2008 به 78 ‌میلیون نفر د‌‌‌ر سال 2012 به ثبت رسید‌‌‌ه است. از سویی، تعد‌‌‌اد‌‌‌ کود‌‌‌کان کارگر د‌‌‌ر کشورهای جنوب صحرای افریقا نیز 6 ‌میلیون نفر کاهش یافته که این تعد‌‌‌اد‌‌‌ کاهش د‌‌‌ر آمریکای لاتین و کاراییب 6،1 ‌میلیون نفر است. هم‌اکنون طبق آمارها 2،9 ‌میلیون کود‌‌‌ک کارگر د‌‌‌ر خاورمیانه و شمال افریقا وجود‌‌‌ د‌‌‌ارد‌‌‌. د‌‌‌ر سال‌های اخیر بعضی اقد‌‌‌امات از جمله سرمایه‌گذاری د‌‌‌ر آموزش‌وپرورش و حمایت‌های اجتماعی برای کاهش تعد‌‌‌اد‌‌‌ کود‌‌‌کان کار انجام شد‌‌‌ه است.
لازم است تاکید کرد که ای آمار رسمی است که سازمان جهانی کار توانسته است بدان دست یابد. اما در دنیای واقعی آمار کودکان کار بسیار بیشتر از این می باشد!
***
اسماعیل ویسی
esmail.waisi@gmail.com
http://www.october-online.com/
14 مهررماه 1392/ 6 ماه اکتبر 2013
منتشر شده در نشریه اکتبر شماره 124
***