اسماعیل ویسی گزیده ای از اخبار و رویدادهای کارگری و عمومی در کردستان شماره59

اسماعیل ویسی گزیده ای از اخبار و رویدادهای کارگری و عمومی در کردستان شماره59

تهیه و تنظیم از: اسماعیل ویسی

اعتراض و اعتصابات کارگری

تجمع اعتراضی کارگران فولاد زاگرس در مقابل اداره کل کار، تعاون و رفاه اجتماعی استان کردستان و صدور رای ابقا بکار از سوی هیات تشخیص اداره کار شهرستان قروه

بر اساس گزارشات دریافتی و اخبار منتشر شده در رسانه های جمعی روز 10 شهریور ماه 1392 بیش از یکصد نفر از کارگران کارخانه ذوب فلز راگرس کردستان در مقابل اداره کل وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی استان کردستان دست به تجمع اعتراصی زدند و خواهان صدور رای هیات تشخیص اداره کار شهرستان قروه در مورد شکایت خود شدند. این تجمع همزمان با برگزاری یک جلسه خبری با شرکت خبرنگاران رسانه های استانی در دفتر مدیر کل بود. کارگران با مشاهده این وضعیت و علیرغم ممانعت از ورودشان به محل جلسه، در اقدامی اعتراضی با ورود به جلسه خبری مدیر کل، معترضانه خواهان صدور رای نسبت به شکایت خود در هیات تشخیص اداره کار شهرستان قروه شدند. بدنبال این وضعیت مدیر کل و مدیر روابط کار اداره کل وزارت کار در استان کردستان، طی نشستی با کارگران در حضور خبرنگاران به آنان وعده دادند روز سه شنبه هفته جاری رای بازگشت بکار ٢٣۵ کارگر اخراجی فولاد زاگرس و پرداخت ۵ ماه دستمزد معوقه آنان از سوی هیات تشخیص اداره کار شهرستان قروه صادر خواهد شد. کارگران فولاد زاگرس بطور متحدانه و قاطعانه ای اعلام کرده اند چنانچه هیات تشخیص اداره کار شهرستان قروه اقدام به صدور رای غیر قانونی در مورد شکایت شان بکند دامنه اعتراضات خود را بار دیگر به تهران خواهند کشاند و تا رسیدن به حقوق قانونی خود از پای نخواهند نشست. و … در ادامه گزارش آمده است که؛ روز 14 شهریور ماه حکم ابقا بکار این کارگران از سوی هیات تشخیص اداره کار شهرستان قروه صادر شد. و بر اساس این حکم کارفرما مکلف شده است تمامی معوقات کارگران فولاد زاگرس را پرداخت و با واریز حق بیمه آنان به حساب سازمان تامین اجتماعی، این کارگران را در کارهای سابق شان ابقا بکار نماید.

این گام موفقیت آمیزی است. این موفقیت را به این دوستان که در نتیجه مبارزات همبسته و متحدانه شان بدست آورده اند را، صمیمانه تبریک می گوئیم! اما باید همچنان متحد و همبسته صف و آمادگی خود را حفظ تمود. زیرا ممکن است هر آن کارفرمای کارخانه در حمایت نهادها و ارگانهای حکومت اسلامی، همچنانکه طی این مدت نشان داده است از اجرای مفاد توافق عملا شانه کند. برای پیشروی و دستیلبی به مفاد توافق شده لازم است دیگرکارگران دیگر مراکز کاری – تولیدی را در شهرهای کردستان در جریان گذاشت و آنان را به حمایت قاطع و همبستگی طبقاتی فراخواند و کمک طلبید. به مبازرات خود بعد سراسری در ابعاد اجتماعی بدهید. مطالبات بر حق خود از جمله بیمه بیکاری را بکار فرمایان و دولت فبولاند. زیرا اخراج و بیکار کردن و در واقع مسئله بیکار سازی چون سیاستی به شیوه های متفاوت هر روزه زندگی کارگران را تهدید می کند. و … باید مطالبه بیمه بیکاری مکفی را در تقابل این سیاست بیکار سازی، سرلوحه مطالبات قرار داد.

***

دستمزدها،اخراج و بیکار سازی

کارگران مرزی، بیکاری و روی آوری به کارهای خطر ناک در کردستان: کارگران حمل کالا در مرز ” کولبران ” کارگرانی هستند که در نتیجه بیکاری وسیع در کردستان، ناچارا عیلرغم تمامی مخاطراتی که هر آن زندگی شان را تهدید می کند بدان روی آورده اند. که از هیچگونه حق و حقوق و مزایائی بجز دستمزد ناچیزی که دریافت می کنند، نیستند. مقصر اصلی حکومت اسلامی سرمایه در ایران می باشد که هر روز به انحاء متفاوت کارگران را از کار اخراج و بیکار می کند و چنین شرایطی را به جامعه تحمیل کرده است. این وضعیت به خبرگزاری های حکومتی کشیده شده است و در گزارشی خبرگزاری حکومتی “ایلنا” آورده است که؛ هم اکنون چند هزار کارگر مرزی در مناطق سردشت، بانه، سقز و مریوان در حرفه خطرناک کولبری مشغول به کار می باشند. کارگران کولبر مناطق مرزی “عدم تمایل دولت به سرمایه گذاری، نبود کارخانجات و فقدان سیاست های مشوق سرمایه گذاری در استان کردستان” را عامل روی آوردن آنان به حرفه کولبری میدانند. گفتنی است هر سال صد ها نفر از کارگران کولبر جان خود را در مناطق مرزی کردستان از دست می دهند و این در حالی است که اگر امکان اشتغال و کسب درآمد در منطقه فراهم بود، نیروی کار این کارگران صرف تولید می شد.

حوادث کاری

سنندج / بنا بخ گزارش رسیده از سنندج، روز شنبه 9 شهریورماه “خدامراد منبری”،اهل منطقه ژاورود از توابع سنندج ” که در سد ” ژاوه در مسیر سنندج- کامیاران ” به عنوان راننده تراکتور مشغول به کار بود، به دلیل سقوط از تراکتور متاسفانه، جان خود را از دست داد.

مریوان / بنا بر خبر رسیده از مریوان، روز دوشنبه 4 شهریورماه در ارتفاعات مرزی دالانی واقع در منطقه اورامانات ” فریدون کریمی از اهالی روستای دزلی” از توابع شهرستان سروآباد، که مشغول حمل کالا در منطقه مرزی بود. بر اثر انفجار مین بجا مانده از جنگ ایران و عراق درآن ارتفاعات مرزی متاسفانه، جان خود را از دست داد.

جان باختن خدامراد و فریدون را صمیمانه به خانواده ، بستگان و دوستانشات تسلیت می گوئیم!

پاوه سد داریان / به گزارش 14شهریور کُردپا، روز سیزدهم شهریورماه1392، “حامد وهابی ” که در سد داریان مشغول به کار بوده است، در حین کار به دلیل عدم امکانات ایمنی محیط کار، سقوط به داخل دستگاه سنگ شکن سقوط می کند و متاسفانه جان خود را از دست می دهد. و … جان باحتن حامد را به خانواده، بستگان و همکارانش تسلیت می کوئیم!

سلیمانیه / بنا بر گزارش پخش شده در سلیمانیه، روز جمعه 8 شهریور ماه 1392 با کمال تاسف “امجد توریوریانی و فریدون جعفری” اهل روستای “توریور از توابع منطقه ژاورود سنندج ” که در کردستان عراق مشغول کار ساختمانی بودند هنگام شنا کردن در آب سد دوکان غرق شدند و جان خود را از دست دادند. و … جان باختن امجد و فریدون را صمیمانه به خانواده، بستگان و دوستانشان تسلیت می گوئیم!

***

زندان، شکنجه و بازداشت فعالین کارگری و سیاسی- اجتماعی

سنندج/ احضار جلیل محمدی فعال کارگری، به گزارش کمیته ی هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکل های کارگری، روز دوشنبه 4 شهریورماه 1392 ، جلیل محمدی فعال کارگری در شعبه ی چهار دادیاری دادگستری سنندج برای ایراد آخرین دفاعیاتش حاضر شد. این فعال کارگری تنها جرم خود را دفاع از کارگران بیان کرد و از آزادی ایجاد تشکل های کارگری دفاع کرد. لازم به ذکر است که جلیل محمدی در تاریخ 12 اردیبهشت سال جاری به همراه ” حامد محمودی نژاد” توسط مأمورین اداره ی اطلاعات دستگیر و مدت 62 روز در بازداشتگاه اداره ی اطلاعات بسر برد و در آخر با قرار وثیقه ی 50 میلیونی از زندان آزاد شد.

سنندج/ دادگاهی شریف ساعد پناه . مضفر صالح نیا برگزار می شود: به گزارش “اتحادیه آزاد کارگران ایران” پس از نزدیک به دو سال از بازداشت و برگزاری دادگاههای متعدد، شعبه اول دادگاه تجدیدنظر رژیم اسلامی در استان کردستان طی ابلاغیه ای اعلام کرد در تاریخ هفتم مهرماه 1392، دادگاه تجدیدنظر “شریف ساعدپناه و مظفر صالح نیا” مجددا برگزار خواهد شد.

شریف ساعدپناه سالها نماینده کارگران کارخانه ریسندگی پرریس و از چهره های خوشنام کارگری در شهر سنندج می باشد. مظفر صالح نیا معلم اخراجی و فعال کارگری در شهر سنندج، انسان شریفی است که به دنبال کمک به یک فرد خیابان خواب در سرمای شدید شهر سنندج و اعتراض به چنین وضعیتی بازداشت شد. و …

بیانیه جمعی ازکارگران فصلی و کارگران کشاورز منطقه ی مارنج وموچش از توابع کامیاران در محکومیت فشار بر فعالین کارگری در کردستان:

چندی پیش سیستم قضائی ایران به اتهامات واهی وبی اساس همیشگی وهدفمند وتکراری‌اش برای جمعی از فعالین کارگری وبخصوص اعضای کمیته‌ی هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکل‌های کارگری حکم‌های ناعادلانه ی زندان صادر کرده است و سعی دارد فعالین کارگری را با پرونده‌سازی‌های جعلی و ساختگی امنیتی به احزاب خارج کشوری مرتبط کند تا فعالیت مستقل وانسانیشان را متوقف کند وهمه‌ی آنها را به زندان بیاندازد؛ این در حالی است که جرم و گناه این انسان‌های شرافتمند فقط دفاع از حق وحقوق خود و دیگر کارگران مانند خود بوده وگناه دیگری بغیر از اعتراض به سفره‌ی خالی کارگران زحمتکش واعتراض به دستمزدهای کم و ناکافی برای یک زندگی انسانی وهمچنین اعتراض به بیکاری واخراج‌های زیاد کارگران ندارند. همه می‌دانیم که بیکاری ویا نداشتن درآمد کافی در این بازار داغ گرانی برای کارگر یعنی نابودی و فعالین کارگری به همین موارد اعتراض کرده اند پس آیا برای چنین اعتراض بحقی باید به زندان رفت؟؟ نه، این حکم‌های زندان برای این افراد دور از انسانیت وعدالت است.

ما جمع کثیری از کارگران فصلی، جوانان وکارگران کشاورز منطقه‌ی مارنج وموچش کامیاران پشتیبانی خود را از فعالیت برحق این فعالین کارگری اعلام می‌داریم و بدینوسیله حکم‌های زندان علیه فعالین کارگری را محکوم می‌کنیم وخواهان پایان دادن به این نوع برخوردها وصدور چنین احکام غیرانسانی هستیم وخواهان آزادی بی قید وشرط تمام کارگران و فعالین کارگری دربند و زندانیان سیاسی هستیم. 6 شهریور 1392Lomakkeen yläreunaLomakkeen alareuna

***

گزارشات مسایل، مشکلات و رویدادهای اجتماعی

کسر مالیات غیر قانونی از حقوق صدها کارگر فضای سبز سنندج: شرکت پیمانکاری امید جوان که صدها کارگر فضای سبز و دیگر ارگانهای شهرداری سنندج تحت پوشش آن مشغول بکار هستند در سه ماهه اول امسال بطور غیر قانونی اقدام به کسر مبلغ ۵٠ الی ۶٠ هزارتومان از حقوق ماهیانه کارگران تحت عنوان مالیات بر مشاغل کرده ، که با اعتراض کارگران مواجه شد و در نتیجه این اعتراض که در استانداری کردستان صورت گرفت شرکت مزبور بناچار از اول تابستان این مبلغ را به ده هزار تومان کاهش داد. این در حالی است که دریافتی ماهیانه اغلب این کارگران حدود ۶٠٠ هزار تومان است و مشمول مالیات بر مشاغل نمیشود. بنا بر اظهار کارگران فضای سبز شهر سنندج علیرغم اینکه پیمانکار مزبور ناچار شد در نتیجه اعتراضات کارگران، کسر مبلغ ۵٠ – ۶٠ هزار تومان از حقوق ماهیانه آنان را تحت عنوان مالیات بر مشاغل به ده هزار تومان کاهش دهد اما هیچ ارگان مسئولی نسبت به کسر غیر قانونی ده هزارتومان از حقوق کارگران به عنوان مالیات بر درآمد پاسخگوی آنان نیست. این کارگران همچنین خواهان عودت ۵٠ -۶٠ هزار تومانی که در سه ماهه اول سال از حقوق شان تحت عنوان مالیات بر مشاغل کسر شده است می باشند اما در این زمینه نیز نهادهای مسئول در شهر سنندج پاسخگوی خواست آنان نیستند.

این گردنکشی اشکار کارفرمای شرکت جوان می باشد. و نباید توهم داشت که ارگانها و نهادهای حکومتی برای باز پس گیری مبلغ ربوده شده توسط کارفرما، در رفاع از حق و حقوق کارگران اقدامی کنند. تنها راه اتحاد و همبستگی مبارزاتی و متشکل شد نتان می باشد که باز پرداخت مبالغ ربوده شده را همراه دیگر مطالبلتتات را به کارفرما بقبولانید!

افزایش مرخصی زایمان،رعایت حقوق انسانی یا امتیاز نمایشی؟!

پس از آنکه اجرای لایحه کاهش ساعت کار زنان شاغل که توسط دولت دهم ارائه شده بود با دستور معاون اول رئیس دولت یازدهم متوقف شد و سپس مجددا مورد استثناء قرار گرفت و ابلاغ شد، مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی با انتشار مقاله‌ای ۱۰ بندی، کلیات لایحه کاهش ساعت کار زنان شاغل را مورد انتقاد قرار داد.

به گزارش 14شهریورایلنا، مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی اعلام کرد: با توجه به مجموعه‌ای از اشکالات وارده و مغایرت این لایحه با اصل ۴۶ قانون اساسی، به‌نظر می‌رسد متن پیشنهادی قابل تأیید نیست و بنابراین رد کلیات لایحه توصیه می‌شود.

این مرکز پژوهشی لایحه کاهش ساعات کار زنان شاغل را از نظر وسعت شمول و معافیت محیطهای کار، ابهامات ناشی از همپوشانی با قوانین هم ارض و موازی به چالش کشیده است.

مرکز پژوهش‌ها در حالی با طرح ایرادات به ظاهر منطقی و معقول به استقبال قانون کاهش ساعات زنان رفته است که پیش‌تر بعضی فعالان مستقل صنفی کارگری از دیدگاه متفاوتی بر اجرایی نبودن این لایحه تاکید داشتند.

“هاله صفر‌زاده” پیرامون این لایحه گفته است: افزایش مرخصی زایمان تا زمان دستیابی به حقوق اولیه کار، بی‌معناست.

این فعال مستقل کارگری با یادآوری اینکه هم اکنون در بسیاری از محیط‌های کار زنان را به شرط ازدواج نکردن و یا بچه دار نشدن استخدام می‌کنند، گفته بود: با این شرایط نمی‌توان به قانون افزایش سه ماهه مرخصی زایمان خوشبین بود.

به باور صفر‌زاده، از آنجا که رواج قراردادهای موقت و پیمانی زیربنای ثبات و امنیت شغلی را متزلزل کرده است، با اجرای این قانون جدید کارفرمایان می‌توانند به راحتی با کارگرانی که می‌خواهند از مرخصی زایمان‌شان استفاده کنند تسویه حساب کنند.

وی همچنین گفته بود: مادامی که دولت و مجلس بدون کسب نظر از تشکل‌های مردم نهاد زنان و نهادهای مستقل صنفی و مراجعه به متن جامعه طرح‌ها و لوایح را تصویب می‌کنند باید انتظار ناکارآمد بودن قوانین را داشت.

در این رابطه و در اظهار نظری کاملا متفاوت، «پروین محمدی» از دیگر فعالان مستقل صنفی کارگری در خصوص افزایش مرخصی زایمان گفته است: لغو افزایش مرخصی زایمان برای کارگران زن می‌تواند به چراغ سبزی برای اجحاف در سایر حقوق زنان تبدیل شود.

به باور این فعال صنفی کارگری برخلاف مصوبات غیرمنطقی و خلق الساعه‌ دولت قبلی در خصوص اعمال سیاست‌های تشویقی و تهدیدی برای ازدواج و تولید مثل مردم و مزدبگیران، مسئله افزایش سه ماهه مرخصی زایمان کارگران زن اقدامی معقول و منطقی برای تامین سلامت جامعه است که نباید متوقف شود.
گزارشی در باره میزان تورم در ایران، ایران دارای بالاترین میزان تورم در بین 148 کشور:

به گزارش16شهریورایسنا،مجمع جهانی اقتصاد در تازه‌ترین گزارش خود اعلام کرد که ایران بالاترین میزان تورم را در بین 148 کشور دنیا در سال 2012 داشته است.

در رده‌بندی مجمع جهانی اقتصاد نرخ تورم در ایران 30.6 درصد اعلام شده و به این ترتیب ایران دارای بالاترین میزان تورم در جهان اعلام شده است. در این رده‌بندی تورم در دو کشور گرجستان و سوئیس منفی بوده و تورم در ژاپن نیز صفر اعلام شده است. همچنین تورم در کشورهای برونئی، اوکراین، امارات، نروژ و سوئد نیز زیر یک درصد اعلام شده است.

10 کشور ایران، اتیوپی، مالاوی، ونزوئلا، تانزانیا، گینه، مغولستان، اوگاندا، سیرالئون و نیجریه نیز دارای بالاترین میزان تورم در جهان هستند. 10 کشور گرجستان، سوئیس، ژاپن، برونئی، اوکراین، امارات، نروژ، سوئد، یونان و نیوزلند نیز دارای کمترین میزان تورم در جهان هستند.

مجمع جهانی اقتصاد رده‌بندی خود را براساس اطلاعات منتشر شده از سوی صندوق بین‌المللی پول اعلام کرده است.

براساس این گزارش،بانک مرکزی ایران نیز اخیرا اعلام کرد که نرخ تورم در مرداد ماه امسال با افزایش 1.5 درصدی نسبت به ماه قبل از آن به 39 درصد رسید.

اسماعیل ویسی

esmail.waisi@gmail.com

http://www.october-online.com/

17 شهریورماه 1392

منتشر شده در نشریه اکتبر شماره 122

***