امیرجواهری لنگرودی
amir_772@hotmail.com
اکنون دربرابرچشمان ما چهل روز ازقتل حکومتی مهسا “ژینا” امینی واژه رمزِ کلون گشای ورود به دروازه باغ بسیاردرخت برابری- شادی و آبادی و همه آرزوهای انسانی ماست . قتل اوبا عصیان و سرکشی انقلاب نوین مردم ایران درپرتو شعار« زن- زندگی – آزادی» و دهها و صد ها و صد ها شعار راه گشای دیگر، با برجستگی تمام هویداست !
برای نسل ما که قیام خونین سال ۱۳۵۷را پشت سرداریم . درچله جانفشانان راه آزادی وقایع خونین شهرهای قم، تبریزودیگرشهرها، دستگاه روحانیت می خواست،آن مراسم را به گریه وعزا بدل کنند، مردم ما مجالس یاد آوری نام یکایک آن عزیزان را به همایشی بزرگ برای یادآنان وبه نوعی روزهای خونین بدل نمودند. بطوری که انجام مراسم چهلم دربرخی ازمناطق باسرکوب وحشیانه عوامل رژیم سلطنتی روبه روشد و حوادث خونین دیگری را رقم زد.
مهمترین حادثه ۲۹بهمن درشهرتبریزروی داد. پلیس مانع تجمع شد و سبعانه برروی شان آتش گشود باآغازدرگیری قیام۲۹بهمن تبریزوبعد آن مجالس پی درپی”چهلم”ها به عنوان بزرگترین رهیافت “چله انقلاب”بعد ازتبریزازاستانی به استانی وازشهری به شهری وازروستایی به روستایی تلالوقیام را زودرس نمود وجنبش اعتراضی۵۷ وارد مرحله ی جدیدی شد که با اعلام حکومت نظامی در شهرهای مختلف، ضربآهنگ پیشروی مردم را شتابانترکرد. دست به دست شدن قدرت و دولتی بعد از دولتی دیگر، مهار مردم را ناممکن ساخت وفرارشاه را در۲۶ دی۵۷ رقم زد وآتش انقلاب بهمن با آغازدرگیری۱۹ بهمن و سقوط پادگان ها و مراکر نظامی و رادیو و تلویزیون ، شعله ورترشد ورژیم شاهنشاهی در۲۲ بهمن سقوط کرد . دولت اسلامی که روحانیت درراس آن قرارگرفته بود، دولتی بودکه ازهمان آغاز،ارتجاعی، ضد انقلابی، سنتی ، نابهنگام ، تاریک اندیش مینمود، کشتارانقلابیون را ازهمان آغازدردستور کارخود داشت، که نمونه بارز آن کشتاربدون دادگاه دهه خونین شصت است . نظام اسلامی، حکومتی ست که پایه های آن برنفی صریح اصل حاکمیت مردم گذاشته شده و هدف اصلی آن انطباق دادن جامعه با احکام عهد دقیانوسی شریعت اسلامی بود که نتوانست طی بیش از چهاردهه ، جامعه را با خود همراه کند و شکست فاحشی خورد.
از فردای بهمن، جامعه ما درمسیری پرطنش با کل حاکمیت، قرارگرفت این آتش زنهِ آتش افروزخود را درجایِ جایِ کشوربه نمایش گذاشت . رخداد دی ماه خیزش ۹۶ و مرداد ۹۷ بر بستر بحران عمومی سیاسی – اقتصادی جامعه در کشور ، سوختبار این تنش های بیشمار را فراهم آورد و جامعه را وارد یک دوره پیشا موقعیت انقلابی ساخت و آنچه را درخونچکان جنایت آبان ۹۸ دیدیم موج وسیع دستگیری ها وپشته وپشته، کشته های تلمبارشده که حاکمیت اسلامی هیچگاه آماری ازکشته ها به افکارعمومی بدست نداد، اما حافظه آگاه مردم آنرا به رقم۱۵۰۰نفردرخود به ثبت رساند. افزون براین رخداد های برشمرده، می توان ازبحران آب خوزستان، نمایش خونین موشک پرانی به پرواز هواپیمای اکرائینی ونمای اسفبارخشک شدن زاینده رود ونصب چادرهای کشاورزان در طلب حقابه برمتن زاینده رود اصفهان و پیوستن واحدهای کوچک و بزرگ با وجود خطر کرونای دلتا، با حضور واقعی بالای ۶۰ هزار نفر از کارگران پروژهای نفت از سراسر کشور را شاهد بوده ایم .
درآستانه ورود به سال۱۴۰۱،آنچه رژیم را به هراس وا داشت نزدیکی و همگرایی کارگران و معلمان وبازنشستگان درسراسرکشوربود که به تهاجم همه جانبه به آنان و سناریوسازی های از پیش سوخته امنیتی انجامید.که بامقاومت شگرف وتحسین آمیزدستگیرشدگان زندانی و رسوایی هر چه بیشتر رژیم منجرشد.
بربسترچنین رخدادهایی، جامعه ما با قتل نونهالان و بی شمارانی از فرزندان برومند این مرزو بوم رودرروست و شمار بازداشت شدگان نیز رو به افزایش است … فشرده تمامی این رخدادهای خونین طی چهل روز اخیر را می توان در « فراخوان فعالان حقوق زنان» به روشنی مشاهد کرد: « در این چهل روز دستگاه سرکوب از هیچ شری فروگذار نکرد. فرزندانمان را از مدارس ربودند و کُشتند. معلمان و کارگران را سرکُوب کردند. کارخانه ها و دانشگاهها را پادگان کردهاند. زنان معترض را در خیابانها به صورت سیستماتیک آزار و اذیت دادند. نمازگزاران را در صفوف نماز به رگبار بستند، زندانها را به آتش کشیدند، کوشیدند فریاد حقطلبی ملت کرد و ترک و بلوچ و لر و عرب و ترکمن و … را با قساوتی دو چندان در هم شکنند، غافل از آنکه مردمی که به پا خاستهاند، دیگر از پا نمیشینند. » (۱) ، حماسه زندگی مهسای امینی و چهلم او با کشتارآبان ۹۸ گره خورد. ما نمی بخشیم و نه فراموش می کنیم .
سزاوار است که به پاس خون های ریخته شده بر سنگ فرش های خیابان های ایران ، مراسم چهلم مهسا امینی ها،نیکا ها، سارینا ها ، حدیث ها، حنانه ها، غزاله ها، آرنیکا ها و تازه ترین آن جنایت قتل وحشیانه نگین عبدالملکی، دانشجوی دانشگاه صنعتی همدان، رشته مهندسی پزشکی واهل قروه کردستان و رامین فاتحی اهل سنندج که در زیرشکنجه جان باخت، رسم برگزاری چهلم مهسای عزیز را نه به سبک و سیاق عزاداری های سنتی، بل به زمینه ای :
برای اعتراض ،
برای دادگری اجتماعی ،
برای رهایی ،
برای آزادی
و برای« زن – زندگی – آزادی» بدل سازیم و بدینگونه مشت محکمی بر دهان یاوه گوی سردمداران رژِیم پیشا تاریخی و عقب مانده قرون وسطایی بکوبیم . ایدون باد!
سه شنبه ۳ آبان ۱۴۰۱ برابر با ۲۵ اکتبر ۲۰۲۲
http://karegari.com
(۱)- سایت رادیو زمانه ، فراخوان فعالان حقوق زنان برای پاسداشت چهلم ژینا (مهسا) امینی https://www.tribunezamaneh.com/archives/324572