اسماعیل ویسی – اخبار و رویدادهای کارگری و عمومی در کردستان شماره 56

اسماعیل ویسی گزیده ای از اخبار و رویدادهای کارگری و عمومی در کردستان شماره 56

تهیه و تنظیم از: اسماعیل ویسی

اعتراض و اعتصابات کارگری

کارخانه ذوب آهن زاگرس و تکذیب مفاد توافق از طرف کار فرما: نمایندگان کارگران کارخانه ذوب آهن زاگرس در ۳۱ تیرماه آخرین روز تجمع اعتراضی شان در مقابل مجلس شورای اسلامی، در جلسه کمیسیون اصل نود که مدیر عامل کارخانه، نماینده های هر یک از سهامداران، نماینده شهرستان قروه و رئیس کمیسیون کارگری مجلس شورای اسلامی نیز شرکت داشتند که برای بررسی این امر تشکیل شده بود، شرکت کردند. این ” نشست، کمیسیون ” کارفرما را متعهد به توافق زیر کرد:

۱- کارفرما حق تعطیلی کارخانه فولاد زاگرس و اخراج کارگران را ندارد و کارگران شاغل در آن کارخانه تحت هر شرایطی کارگر فولاد زاگرس به حساب میایند.

۲- در صورت فروش کارخانه اسناد و مدارک فروش باید در اختیار کمیسیون اصل نود قرار گیرد تا برای این کمیسیون محرز شود که خریدار تمامی تعهدات مربوط به کارگران فولاد زاگرس را پذیرفته است. تعهدات خریدار کارخانه در صورتی مورد قبول واقع خواهد شد که خریدار ادله کافی برای راه اندازی کارخانه، گسترش تولید و حفظ امنیت شغلی کارگران را ارائه نموده باشد.

۳- کارفرما متعهد به پرداخت کلیه معوقات کارگران میشود و می باید تمامی تعهدات خود در مورد آنان را اجرا کند.

۴- از آنجا که در حال حاضر هیچ تولیدی در کارخانه صورت نمیگیرد تا زمان واگذاری کارخانه به خریدار احتمالی، کارفرما می باید ادله های خود را برای توقف تولید به شورایعالی کار ارائه دهد تا این شورا بر اساس آن بیمه مربوط به کارفرمایان را تایید کند تا مبلغ حاصل از دریافت این بیمه به عنوان دستمزد به کارگران پرداخت شود و مابه تفاوت کسری مزد کارگران راسا از سوی کارفرما پرداخت گردد.

دستیابی به این توافق گامی مثبت و موفقیت آمیز بود که کارگران با مبارزه پیگیرانه و متحدانه به آن دست یافته بودند. روشن بود که تامین و تضمین عملی شدن مفاد توافق اساس می باشد. که بر اساس خبر منتشره در خبرگزاری ایلنا بتاریخ اول مرداد ماه ۱۳۹۲، کارفرمای کارخانه فولاد زاگرس ” ابراهیم ملا بیگی ” بخش اساسی از توافقات مورد اشاره نماینده کارگران را تکذیب کرد. و ” زاهد ربیعی ” که به عنوان نماینده کارگران در جلسه کمیسیون اصل ۹۰ شرکت کرده بود درباره نتیجه این جلسه به ایلنا گفته بود: در جلسه کمیسیون اصل ۹۰تصویب شد تمامی ۲۳۵ کارگر اخراج شده به کار خود بازگردند و کارفرما حق قطع رابطه کاری این کارگران با کارخانه را ندارد.رابطه‌ای كه كارگران می‌خواهند قطع نشود.

قطع نشدن رابطه همکاری کارگران با کارخانه، مهم‌ترین موضوعی است که مورد اعتراض و تکذیب کارفرما قرار گرفته است. ” ابراهیم ملا بیگی ” مدیر عامل کارخانه فولاد زاگرس در واکنش به اظهارات نمایندگان کارگران گفت: در جلسه کمسیون اصل نود مصوبه‌ای در خصوص بازگشت به کار کارگران تصویب نشد و قرار شده است همه کارگران برای دریافت بیمه بیکاری به اداره کار معرفی شوند و صحبت از هیچ شورایی که رابطه کارگر با کارفرما را حفظ کند نشده است. و … ملابیگی همچنین درباره اظهارات نماینده کارگران که از مهلت ۱۵ روزه کارفرما برای پرداخت دستمزد معوقه چهار ماه گذشته کارگران خبر داده بود، گفت: معوقات حقوقی کارگران پرداخت خواهد شد اما بر خلاف گفته نماینده کارگران زمانی برای آن تعیین نشده است. در ادامه این کشمکش ” صدیق عزیزی ” یکی دیگر از نمایندگان گارگران درباره مصوبات این جلسه تاکید کرده است: طبق مصوبه کمسیون اصل نود، علاوه بر الزام كارفرما به پرداخت معوقات حقوقی کارگران، مقرر شد او حق اخراج کارگران را ندارد. و … عزیزی درباره ادعای کارفرما درباره معرفی کارگران به بیمه بیکاری گفت: در این جلسه مقرر شد کارگران تا زمان راه اندازی کارخانه از بیمه بیکاری استفاده کنند اما در عین حال اعضای کمسیون اصل نود مصوب کردند برای اینکه رابطه کارگران با کارخانه تداوم داشته باشد، کارفرما با اضافه کردن ۳۵ درصد به ۶۵ درصد بیمه بیکاری، رابطه کارگران با کارخانه را قطع نکند. و … این کشمکش مبارزاتی همچنان ادامه دارد.

متحقق شدن مفاد توافقات اساس است و باید به کارفرما قبولانده شود!

رفقا، دستیابی به این توافق گامی مثبت و موفقیت آمیز می باشد که با مبارزه پیگیرانه و متحدانه به آن دست یافته اید. گام اساسی متحقق شدن این مفاد و رسیدن تان به مطالباتتان می باشد. زیرا توافق با کارفرمایان وقبول وعده و وعید شان به هیچ وجه جای اعتماد نیست. زیرا اینان در شرایط و موقعیتی که طبقه کارگر قاطعانه و در صفی متحد و همبسته برای دستیابی به مطالباتشان ایستادگی بخرج میدهند، برای به بن بست و به شکست کشانیدن مبارزات کارگران و در صورت تداوم پافشاری کارگران بر خواست ها یشان، از سرکوب و ایجاد فضای رعب و وحشت و تفرقه و … دریغ نمی کنند و اگر از سر ناچاری هم به وعده هائی تن بدهند، برای مهار کردن مبارزات و گریز و عدم برآورده کردن مطالبات کارگران از دست یازی به هر ترفند و تاکتیکی خود داری نخواهند کرد. همچنانکه سرباز زدن ” ابراهیم ملا بیگی ” کارفرما ی کارخانه ذوب آهن زاگرس نشان داده است. و … تضمین عملی مفاد این توافقات در گرو مبارزه متحدانه و پیگیرانه شما می باشد. تنها با اعتراضات پیگیرانه و متحدانه تان همچنانکه تاکنون نشان داده اید، می توانید مطالباتتان را عملا به کارفرما بقبولانید. لازم است برای متحقق شدن مطالبات بر حقتان و تضمین عملی آن با دیگر مراکز کاری و تولیدی در شهر قروه و دیگر شهرهای کردستان تماس بگیرید. در این شکی نیست که‌ خواسته های شما با استقبال و همکاری هم طبقه هایتان روبرو خواهد شد.

اعتراضات در کارخانه قند نقده : بنا به گزارش سولدوز خبر در روز 1مرداد ماه 1392، انتخابات شورای کارگری در کارخانه قند نقده باعث تجمع و اعتراضات کارگری گشته است ، شدت اعتراضات به حدی بوده که فرماندار شهرستان نقده مجبور به دخالت و فیصله دادن به موضوع شده است .

کارگران این کارخانه طی مصاحبه ای با سولدوز خبر ، دلیل اعتراضات خود را مداخله هیئت مدیره کارخانه قند در انتخابات شورا عنوان کرده اند . کارگران میگویند : روز شنبه 29 تیر ماه 1392، بعد از مسائل و فشارهای بسیار ، زمان برگزاری انتخابات بود ولی مدیر مالی و مدیر عامل کارخانه قند ، علنا مانع از برگزاری انتخابات شدند. کارگران می افزایند که مدیران کارخانه قصد دارند از طریق نفوذ افراد وابسته به خود در انتخابات شورا ، استقلال شورای کارگری را از بین ببرند که این موضوع به ضرر کارگران این کارخانه خواهد بود .

کارگران تهدید شده اند که اگر نمایندگان مستقل کارگری از رقابت کنار نکشند ، همگی اخراج خواهند شد .

اعتراضات تا جایی پیش رفته که پای بازرسان استانی نیز به ماجرا کشیده شده ، بازرسان استانی اداره کار در حال پیگیری موضوع از طریق قانون هستند که در صورت درست بودن ادعای کارگران ، ممکن است بیش از سه ماه حبس در انتظار مدیران این کارخانه باشد .و …

***

دستمزدها،اخراج و بیکار سازی

اعمال فشار کارفرما کارخانه رویا پلاستیک سنندج بر کارگران: کارخانه رویا پلاستیک واقع در شهرک صنعتی شماره یک سنندج، سازنده ظروف یکبار مصرف و دارای 30 کارگر می باشد. بنا بر گزارش رسیده از سنندج، اخیرا کارفرمای کارخانه، تمامی کارگران را به بهانه تعمیر دستگاه ها، به سه روز مرخصی اجباری بدون حقوق فرستاده است. و …

***

زندان، شکنجه و بازداشت فعالین کارگری و سیاسی- اجتماعی

احضار و تحمیل زندان به فعالین کارگری در شهر سنندج:

بنا بر گزارش های رسيده از شهر سنندج و اطلاعیه های خبری کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکلهای کارگری،، طی هفته های اخیر نهادها ی انتظامی، امنیتی و قضائی حکومت اسلامی در شهر سنندج برای ایجاد جو و فضای رعب و وحشت در ابعاد اجتماعی و برای جلوگیری و ترس از رشد و گسترش جو و فضای اعتراضی مردم در نتیجه فقر و فلاکتی که بر زندگی اکثریت مردم تخمیل کرده اند.تحت عنوان اتهام واهی ” اقدام علیه امنیت ملی؟! ” که صرفا پاپوش دوزی و ایجاد فضای رعب وحشت در میان فعالین کارگری و کارگران در محیط های تولیدی و کاری و آزادیخواهان درشهر سنندج می باشد را تحت فشار قرار داده است و در این راستا عده ای از فعالین کارگری را احضار و به زندان تحمیلی محکوم نموده است از جمله: حامد محمودی نژاد از فعالین کارگری در شهر سنندج که در سال جاری تاکنون بارها از طرف نیروهای انتظامی بازداشت شده است، روز دوشنبه 17 تیر ماه 1392، طی دو احضاريه ی جداگانه به تاريخ های 22/4/92 و 2/5/92 ” برای حضور در شعبه يك دادگاه انقلاب سنندج دريافت نمود.

حامد محمودی نژاد در تاریخ 17 اسفند سال 1391 در آستانه 8 مارس روز جهانی زن همراه چند نفر دیگر از فعالین کارگری باز داشت، شدند وبعد از گذراندن 32 روز حبس در بازداشتگاه اداره اطلاعات سنندج با قرار وثیقه 50 میلیون تومانی آزاد شد که بعد از گذشت حدود 20 روز از آزادی ، مجدد در تاریخ 12/2/1392 در یکی از خیابان های شهر سنندج دستگیر و بعد از 16 روز بازداشت و با قرار وثیقه 50 میلیون تومانی آزاد گردید. و مجددا روز چهارشنبه مورخ 2-05-1392 همراه با وکیل خود در شعبه‌ی اول دادگاه انقلاب سنندج حضور یافت و به اتهام عضویت در کمیته‌ی هماهنگی مورد محاکمه قرار گرفت.و … طی جلسه‌ی دادگاهی، این فعال کارگری تنها جرم خود را دفاع از حقوق ابتدایی خود و دیگر کارگران بیان کرد و هر گونه اتهامی را رد نمود. . .. و روز شنبه 15 تیر ماه شعبه‌ی یکم دادگاه انقلاب سنندج برای خالد حسینی فعال کارگری وعضوکمیته‌ی هماهنگی غیابا دادگاهی شد و حکم ۱ سال حبس تعزیری به اتهام واهی” تبلیغ علیه نظام” را صادر کرد. … قاضي شعبه ي 1 دادگاه انقلاب سنندج براي وفا قادري فعال كارگري را به يك سال حبس تعزيري محكوم كرد و حكم در تاريخ 11/4/92 به وكيل نام برده ابلاغ شد. و همچنین روز چهارشنبه 12/4/92 شعبه ی یک دادگاه انقلاب سنندج، حکم یکسال حبس تعزیری را به ” بهزاد فرج اللهی ” فعال کارگری و عضو کمیته ی هماهنگی تحمیل و ابلاغ نمود. و … روز دوشنبه مورخه 31/4/92 شعبه ی اول دادگاه انقلاب سنندج برای غالب حسینی فعال کارگری وعضو کمیته ی هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکلهای کارگری به اتهام عضویت در کمیته ی هماهنگی و وابستگی به احزاب خارج کشوری 1 سال حبس تعزیری وهمچنین به اتهام واهی تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی ایران حکم 6 ماه حبس تعزیری را بر وی تحمیل نمود .و …

روز پنج شنبه مورخ 27/4/92 دادگستری سنندج ،پدرام نصراللهی فعال کارگری وعضو کمیته ی هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکل های کارگری که هم اکنون در زندان به سر می برد را به شعبه ی چهارم دادگاه انقلاب فراخواند و به دلیل ارسال پیام نامبرده رو به مردم و کارگران به مناسبت 11 اردیبهشت دادگاهی کرد.. .در این جلسه ی دادگاهی بعد از ایراد دستور کار وشکواییه ی نیروهای اداره اطلاعات از این فعال کارگری وغیرقانونی خواندن پیام روز کارگر و همچنین دفاع پدرام از این روز، دادگاه تا صدور حکم خود ، مبلغ 10 میلیون تومان وثیقه صادر نمود وبعد از پایان جلسه ی دادرسی پدرام رامجددا به زندان بازگرداندند. و …

این سیاست و اقدامات ضد کارگری کاملا محکوم است و باید در صفی متحد و همبستگی طبقاتی- اجتماعی به هر شیوه ممکن بدان اعتراض نمود تا بتوان تداوم آنرا خنثی و بشکست کشانید.

پنج نفر از دستگیر شده گان روز جهانی کارگر در سنندج تبرئه شدند

بنا بر خبر رسیده از سندج، روز یکشنبه 30 تیرماه 1392 جمعی از فعالین کارگری “نسرین محمدی، بختیار چتانی، تیمور امجدی، آرام زندی، و فردین قادری” به اتهام “شرکت در راهپیمایی و تجمع اول ماه مه” در شهر سنندج به دادگاه احضار شدند. نامبردگان اتهامات وارده را رد کرده اند. گفتنی است قاضی پرونده به آنان اعلام نموده که روز دوشنبه جهت دریافت حکم صادره به دادگاه مراجعه کنند. و … در ادامه گزارش آمده است که دادگاه انقلاب اسلامی سنندج روز دوشنبه ٣۱ تير ۹۲ حکم تبرئه این پنج نفر را به آنان ابلاغ کرد. تبرئه شدن این دوستان را به خود و سایر رفقای کارگر صمیمانه تبریک می گوئیم! Lomakkeen yläreunaLomakkeen alareuna

گزارشات مسایل، مشکلات و رویدادهای اجتماعی

قربانیان مرد سالاری: بر اساس گزارشات دریافتی از شهر بوکان شب 22 تیر ماه 1392، 12 ماه ژوئیه 2013 محمد محمود پور و همسرش بطور فجیعی به قتل رسیدند. این جنایت هولناک از فرهنگ عقب مانده ناموس پرستی – عشیرتی نشات گرفته است. محمد محمود پور و همسرش توسط پسرشان وچند نفردیگر ازوابستگان همسر قبلی اش، در نهایت قصاوت وبی رحمی در خواب غافلگیرشده اند و به قتل رسیده اند. این جنایت مردم زحمتکش شهر بوکان را داغدار نمود.

زمینه اجتماعی این اعمال جنایتکارانه، فرهنگ ضد انسانی، عقب مانده مرد سالاری، ناموس پرستی و عشیرتی می باشد. رژیم اسلامی در ایران ناظر این جنایت ها و مقصر اصلی است زیرا درطول حاکمیت ننگین و عقب مانده اش در گسترش و دامن زدن به فرهنگ ارتجاعی و ضد زن به هرشیوه ممکن دریغ نکرده است. قتل “محمد محمود پور و همسرش ” جنایتی است که قلب هر انسان شریفی را بدرد می آورد. ضمن محکوم کردن این جنایت، صمیمانه به ” قادر محمود پور ساروجه، برادر محمد و سایر افراد فامیل ایشان و همسرش، تسلیت می گوئیم.
گزارش بانک مرکزی از تغییرات قیمت 11 قلم مواد خوراکی- حبوبات 109 درصد و چای 101 درصد گران شد

بانک مرکزی متوسط قیمت خرده فروشی 11 قلم مواد خوراکی پرمصرف در تهران منتهی به 21 تیرماه سال جاری را اعلام کرد که بر اساس آن، قیمت حبوبات و چای نسبت به هفته مشابه سال گذشته بیش از 100 درصد افزایش یافته است.

بانک مرکزی متوسط تغییرات قیمت خرده فروشی 11 قلم مواد خوراکی پرمصرف در شهر تهران را که مربوط به هفته منتهی به 21 تیرماه سال جاری است منتشر کرد. بر این اساس، در هفته مورد گزارش در گروه لبنیات بهای ماست غیرپاستوریزه افزایش داشت و قیمت سایر اقلام این گروه نسبت به هفته قبل بدون تغییر بود.

بهای تخم مرغ کاهش جزئی یافت و شانه ای 69000 الی 93000 ریال فروش می رفت. در گروه برنج، قیمت برنج داخله درجه یک اندکی کاهش داشت و بهای برنج داخله درجه یک اندکی کاهش داشت و بهای برنج داخل درجه دو ثابت بود. در گروه حبوب، قیمت نخود و لوبیا چشم بلبلی افزایش یافت و بهای سایر اقلام این گروه بدون تغییر بود.

در هفته مورد بررسی، در میادین زیر نظر شهرداری گلابی عرضه نمی شد ولی سایر اقلام میوه و سبزی تازه که تعدادی از آنها از نظر کیفی در سطح پایینی قرار داشتند به نرخ مصوب سازمان میادین میوه و تره بار عرضه می شد.

میوه فروشی های سطح شهر اقلام مرغوب میوه و سبزی تازه را عرضه می نمودند که در گروه میوه های تازه قیمت تمام اقلام این گروه کاهش داشت. در گروه سبزی های تازه بهای سبزی های برگی ثابت بود؛ قیمت خیار، گوجه فرنگی و کدو سبز افزایش ولی بهای سایر اقلام این گروه کاهش یافت.

در این هفته قیمت گوشت گوسفند، گوشت تازه گاو و گوساله و گوشت مرغ کاهش داشت. در هفته مورد بررسی بهای قند، شکر، چای خارجی و انواع روغن نباتی بدون تغییر بود.

لبنیات و تخم مرغ : در هفته مورد گزارش، در گروه لبنیات قیمت ماست غیرپاستوریزه معادل 3.4 درصد افزایش یافت و بهای سایر اقلام این گروه نسبت به هفته قبل بدون تغییر بود. قیمت تخم مرغ معادل 0.7 درصد کاهش داشت.

برنج و حبوب : در گروه برنج بهای برنج داخله درجه یک معادل0.1 درصد کاهش یافت و قیمت برنج داخله درجه دو ثابت بود. در گروه حبوب، بهای نخود معادل 0.1 درصد و لوبیا چشم بلبلی 3.1 افزایش داشت و قیمت سایر اقلام این گروه بدون تغییر بود.

میوه ها و سبزی های تازه : در هفته مورد گزارش، در گروه میوه های تازه بهای تمام اقلام این گروه بین 1.1 درصد تا 9.9 درصد کاهش یافت. در گروه سبزی های تازه قیمت سبزی های برگی ثابت بود. بهای خیار معادل 3.4 درصد، گوجه فرنگی 2.2 درصد و کدو سبز 6.6 درصد افزایش ولی قیمت سایر اقلام ای گروه بین 1.0 درصد تا 9.2 درصد کاهش داشت.

گوشت قرمز و گوشت مرغ : در این هفته بهای گوشت گوسفند معادل 0.4 درصد، گوشت تازه گاو گوساله 0.5 درصد و گوشت مرغ 4.2 درصد کاهش یافت.

حبوبات 108.7 درصد گران شد؛ چای 100.8 درصد

در هفته منتهی به 21 تیرماه امسال نسبت به مدت مشابه در سال قبل، لبنیات 22.2 درصد، تخم مرغ 49.5 درصد، برنج 64.8 درصد، حبوبات 108.7 درصد، میوه های تازه 20.8 درصد، سبزی‌های تازه 84.4 درصد، گوشت قرمز 54.4 درصد، گوشت مرغ 0.2 درصد، قند و شکر 41.1 درصد، چای 100.8 درصد و روغن نباتی 58.2 درصد گران شده است. منبع:مهر-30تیر1392

***

اسماعیل ویسی

esmail.waisi@gmail.com

http://www.october-online.com/

منتشر شده در نشریه اکتبر شماره 119

5 مرداد ماه 1392

****