گزارشاتی از خوزستان

وضعیت زلزله زدگان، معضل بی آبی و آلودگی آب، بحران تنفسی، حوادث جاده ای، اعتراضات معلمان

۱- گزارشی از آخرین وضعیت زلزله زدگان اندیکا و ایذه

از روز دوازدهم مهرماه تا کنون، پنج زمین لرزه بزرگ و دهها پس لرزه در مناطق روستایی شهرهای اندیکا و ایذه رخ داده است. این زلزله ها یک بار دیگر وضعیت بی تامینی مردم و بی مسئولیتی حکومت در قبال زندگی مردم را به نمایش میگذارد. زلزله دارد زندگی مردم را تباه میکند و بسیاری از مناطق حتی از جاده قابل عبور و مروری برای ارتباط ساده برخوردار نیستند. چه رسد به تامینات اجتماعی و مسکن وشرایط زندگی مناسب.

آخرین برآوردها نشان می دهد  که در زلزله دو روز پیش ۳۸ روستا به صورت کامل در اندیکا خسارت دیده‌اند،  که از این تعداد ۶۲۰ واحد مسکونی به صورت کامل تخریب شده‌اند و باید مجددا احداث شوند. همچنین ۶۸۰ واحد دیگر آسیب دیده‌اند که باید نسبت به تعمیر آن‌ها اقدام شود تا ساکنان بتوانند در یک محیط ایمن به زندگی خود بپردازند. بنا بر خبرها در مجموع و تا کنون تقریبا یکصد و پنجاه روستا طی این زمین لرزه ها دچار خسارات شده و ویران شده اند.

این تعداد  روستاهایی هستند که مسیر و راه دسترسی جاده ای داشته اند. اما روستاها و سکونتگاههای عشایری زیادی در این منطقه وجود دارند که در مناطق صعب العبور کوهستانی قرار گرفته اند.  به گونه ای که آمار و گزارشی از میزان خسارات به آنها وجود ندارد و هیچگونه امداد و کمک رسانی به آسیب دیدگان احتمالی آنها صورت نگرفته است.

تصاویر منتشر شده از وضعیت مناطق آسیب دیده پس از زمین لرزه در این استان که عمدتاً توسط خود روستاییان و مردم محلی در فضای مجازی منتشر شده بسیار دردناک و قابل تامل است. مردم این منطقه غالبا در خانه‌های سنگی و سرپناهی که از ساده‌ترین مصالح ساخته شده زندگی می کردند که اکنون بر سر آنها فرو ریخته و تمام دارایی شان که تنها چند گوسفند هستند که شاید فقط پاسخگوی امرار معاش و تغذیه خود و فرزندانشان باشد هم زیر آوار تلف شده‌اند. ️ حجم خسارات بسیار بالاست و تقریباً هر مکانی که قابل سکونت بوده تخریب شده و اکنون با رسیدن فصل سرما در این مناطق وضعیت را برای ادامه زندگی بدون داشتن سرپناهی مناسب دشوار و ناممکن کرده است.

علاوه بر این خسارات و تلف شدن دام و احشام روستاییان، به ۵ مزرعه در مجتمع پرورش ماهیان سردابی سوسن و سرخاب واقع در روستای سر بازار هم خسارت وارد شده به گونه ای که ۱۵ تن ماهی در این مجتمع از بین رفته و همچنین خساراتی به دیواره و بدنه ۵۱ استخر بتنی وارد شده است.

این ابعاد از آسیب به زندگی و هست و نیست مردم در این منطقه نشانگر وضعیت بشدت نابسامان مسکن و بی تامینی مطلق مردم است. مردم آسیب دیده این منطقه باید فورا به لحاظ مسکن تامین شوند و دولت موظف است که خسارت ناشی از زلزله را به مردم بپردازد و زندگی تک تک شهروندان را تامین نماید. داشتن یک زندگی انسانی حق مسلم همه است.  

۲- معضل آب و آلودگی آن در خوزستان همچنان یک فاجعه است

مدیر شبکه بهداشت و درمان شادگان با اشاره به مشکلات آب شرب این منطقه گفته است آب شادگان حتی برای استحمام مناسب نیست و موجب بروز مشکلات پوستی به ویژه در کودکان شده است.

پس از انتشار گزارشات متعدد در مورد آلودگی های میکروبی آب شهر شادگان و اعتراف برخی مقامات شهری و استانی به این موضوع، اکنون مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خوزستان با رد و تکذیب این موضوع؛ اخبار منتشره در رسانه های اجتماعی را شایعه خوانده و با تاکید بر سلامت آب شادگان گفته است آب آشامیدنی شهرستان شادگان آلوده به فاضلاب نیست.

این تکذیب در حالی صورت گرفته که پیشتر نماینده شادگان در مجلس اسلامی و فرماندار این شهر هم صراحتا آلوده بودن آب شرب شادگان به فاضلاب را معترف شده بودند. در استان خوزستان کمتر از ۵۴ درصد از جمعیت شهری تحت پوشش شبکه فاضلاب هستند؛ در این مناطق دفع فاضلاب عمدتاً از طریق چاه‌های جذبی بوده که این مسئله به‌خصوص در مناطقی که منبع تامین آب شرب از منابع آب زیرزمینی است، مشکلاتی را در کیفیت آب شرب ایجاد می‌کند. این در حالی است که میزان جمعیت روستایی بهره‌مند از شبکه دفع فاضلاب صفر درصد است. علاوه بر شادگان، بسیاری از مناطق دیگر خصوصا در روستاها مردم با نبود آب آشامیدنی مناسب و بهداشتی مواجه هستند.

برابر آمارهای دولتی که معمولا مشکلات کوچک نمایی میشود، از مجموع ۳ هزار و ۵۷۱ روستای خوزستان، قریب به هفتاد روستا تحت پوشش آبفا نیستند و ۱۱۳ روستا از روستاهای تحت پوشش شرکت آبفا فاقد لوله‌کشی‌اند و ۵۳۸ روستا نیز از روستاهایی که تحت پوشش این شرکت نیستند فاقد لوله‌کشی هستند. همچنین میزان مطلوبیت میکروبی آب بخش روستایی در مسجدسلیمان، آغاجاری، هویزه، ماهشهر، غرب اهواز، دشت آزادگان، شادگان، رامهرمز، شوش، گتوند و حمیدیه بسیار نامطلوب است و مردم این مناطق در خطر ابتلا به بیماری‌های مختلف روده‌ای قرار دارند.

این خبرها یک بار دیگر محرومیت مطلق مردم در خوزستان از اولیه ترین نیازهای زیستی و تهدید دائمی جان و زندگی آنها بخاطر بی آبی و  عدم گرفتن آنها تحت پوشش شبکه فاضلاب را به نمایش میگذارد. بی آبی معضلی است که در شهرهای مختلف خوزستان خیزشی به پا کرد. و وخیم بودن اوضاع به این لحاظ و به خاطر فقر و بی تامینی خوزستان را همچون بسیاری دیگر از استانها آبستن اعتراضات گسترده مردمی کرده است. مردم حق دارند برای دستیابی به زندگی بهتر علیه مفتخوران حاکم دست به شورش و اعتراض و انقلاب بزنند.

۳- بحران تنفسی مردم اهواز در فصل پاییز

شهر اهواز به یکی از آلوده‌ترین شهرهای دنیا بدل شده است.

همه ساله با شروع فصل پاییز و پس از نخستین بارش پاییزی هزاران نفر در اهواز با علائم شدید تنگی نفس، سرفه، خس خس سینه و فشار خون بالا به مراکز درمانی و بیمارستانها مراجعه می کنند.

در سال گذشته تنها در فاصله روزهای ۲۷ مهر تا دهم آبان، ۱۲هزار و۵۷۶ نفر با عارضه تنفسی در اهواز راهی مراکز درمانی شدند. تحقیقات علمی شماری از متخصصان در سال ۱۳۹۲ و بررسی شواهد موجود بر تأیید اپیدمی بحران سندرم حاد تنفسی در ساکنان شهر اهواز استوار است. امسال اما با توجه به شیوع کرونا و در راه بودن موج ششم این بیماری و همزمانی آن با باران‌های پاییزی، بروز مجدد بیماری و مشکلات حاد تنفسی مردم نگرانی های جدی ای ایجاد کرده است.

در سالهای گذشته عوامل متعددی در بروز این وضعیت دخیل شناخته شده اند. از آلودگی های ناشی از سوزاندن گازهای اضافی در فلورهای شرکت های نفتی و گازی استان گرفته تا سوزاندن مزارع نیشکر، سوزاندن زباله های شهری و وجود گیاه کنوکارپوس که سهم زیادی در فضای سبز شهر اهواز به این گیاه اختصاص داده شده است به عنوان عوامل تنگی‌نفس معرفی شدند.

اکنون رئیس دانشگاه علوم پزشکی اهواز می گوید با آزمایش عصاره گیاه کنوکارپوس توسط تیم تحقیقاتی ثابت شده که این گیاه عامل اصلی ایجاد بحران تنفسی در خوزستان است.

به گفته او عصاره گیاه کنوکارپوس توسط تیم تحقیقاتی این دانشگاه تهیه و روی بیمارانی که در این بازه زمانی با علایم تنفسی مراجعه می‌کنند، تست شده که تاثیر گیاه کنوکارپوس بر بیماران تنفسی اثبات شده است.

در صورت درستی نتیجه این تحقیق، بنابراین با توجه به گرده‌افشانی درختان کنوکارپوس در فصل پاییز و بروز تنگی‌نفس پس از بارندگی‌ پاییزی، لازم است گیاهان کنوکارپوس قبل از نخستین بارندگی هرس شوند.

در بسیاری ازمناطق ایران آلودگی آب و هوا به یک معضل جدید مردمی تبدیل شده است و به این لحاظ خوزستان در راس قرار دارد. بی آبی و آب آلوده و آلودگی هوا در کنار بسیاری مصائب دیگر بطور جدید زندگی و معیشت مردم در این منطقه را به خطر انداخته است. جمهوری اسلامی و بساط سرمایه داری مافیایی دزدسالار حاکم عامل مستقیم این ابعاد از فجایع زیست محیطی  در جامعه است. فجایعی که دارد از مردم قربانی میگیرد و زندگی و معیشت آنها را به مخاطره انداخته است. هم اکنون یک جنبش قدرتمند در جامعه و بطور ویژه در خوزستان جنبش مبارزه علیه تخریب محیط زیست است. باید وسیعا به این اعتراضات پیوست. یک خواست مردم اختصاص بودجه لازم به رفع مصائب محیط  زیستی و از جمله آلودگی های آب و هوا و صدمه مستقیم آن به حیات انسانها و  به کار و زندگی آنانست. باید صنایعی که موجب این درجه از آلودگی و تخریب محیط زیستی میشوند مورد بررسی قرار گیرند. در بخشهایی که سودی برای مردم ندارد کار آنها  متوقف شود و  در مورد صنایع مورد نیز به لحاظ علمی تجهیزات لازم برای از بین بردن صدمات زیست محیط فراهم گردد.

۴- حوادث جاده ای در خوزستان

آمار حوادث جاده ای هر روز بالا تر میرود و جاده های نا امن یک عامل مهم آنست. قربانیان این حوادث نیز در واقع قربانیان حکومتی هستند که کاری جز چپاول و سر کیسه کردن مردم و اختصاص بودجه های عمومی به آقازاده ها و گروههای تروریستش را دنبال نمیکند. عامل عدم امنیت جاده ها حکومتی است که به بنا به تعریف مسئول امن کردن جاده هاست.  اما این حکومت درست جهت عکس عمل میکند.

 آمار حوادث جاده ای در استان خوزستان در سالها و ماههای اخیر به‌ طور چشمگیری افزایش داشته است و بطور مثال واژگونی خودروهایی حامل کارگران شاغل در مناطق مختلف نفتی و کاری از جمله موضوعات خبری بوده است. بنا بر گزارشات ۱۶۴ نقطه حادثه خیز در شهرهای مختلف در استان خوزستان وجود دارند که تاکنون اقدام موثری برای شناسایی و رفع این نقاط صورت نگرفته و این مسئله هزینه های مالی و جانی غیر قابل جبرانی بر مردم تحمیل کرده است.

سال گذشته مدیر سابق مدیریت بحران خوزستان به صراحت گفت خوزستان در بخش زیرساختی و بخش جاده‌ای فقیر است. جاده‌های موجود نیز از ایمنی خاصی برخوردار نیستند و با یک سیلاب پل‌ها از بین می‌رود.

تلفات انسانی نه تنها در بخش جاده ها بلکه در حوادث ناشی از تصادف خودروهای درون شهری نیز افزایش داشته است که عمدتا به دلیل کیفیت پایین خودروها و نداشتن ایمنی کافی آنها و همچنین نامناسب بودن کیفیت خیابان ها و نبود زیرساخت‌های استانداردهای ترافیکی بوده است.

یکی از آخرین نمونه های حوادث جاده ای که روز ۲۲ مهر اتفاق افتاد، واژگونی خودروی نیسان حامل کارگران فصلی در جاده دزفول به روستای شهیون بوده است.

از دزفول تا این روستا ۱۵۰ کیلومتر است که در حدود ۵۰ کیلومتر از این مسیر خاکی و به‌شدت خطرناک و غیر قابل رفت و آمد است، و تنها با وسایل نقلیه‌ ای مانند نیسان و ماشین‌های کوهستانی می توان از این مسیر عبور کرد.

این حادثه منجر به مصدومیت ۱۵ نفر گردید که حال برخی از کارگران مصدوم وخیم اعلام شده است.

عضو شورای این روستا می گوید روزانه بیش از پنجاه خودرو در این مسیر خطرناک عبور و مرور می کنند و آمار حوادث این جاده بسیار بالاست اما به‌ راحتی می‌توان با هزینه‌ای بسیار ناچیز برای مردم این منطقه محروم جاده احداث نمود، به‌گونه‌ای که با احداث یک تونل، شهیون نجات می‌یابد.

بیشترین آمار تلفات در حوادث جاده ای در استان خوزستان مربوط به شهرهای دزفول، مسجدسلیمان، شوشتر، شادگان، کارون، شوش، هویزه، باغملک، بهبهان، گتوند، اندیمشک، سوسنگرد، رامهرمز، هندیجان، لالی، هفتکل، آغاجاری و ایذه است.

در چند سال اخیر کارزارهای مبارزاتی مختلفی در اعتراض به جاده های نا امن و ابعاد فجایع انسانی در جاده ها در جریان بوده است. از جمله یک مطالبات رانندگان کامیون در اعتراضاتشان خواست امن شدن جاده های بوده است. از این اعتراضات باید وسیع حمایت و پشتیبانی کرد.

۵- اعتراضات معلمان خوزستان

شمار زیادی از معلمان خوزستان در شهرهای مختلف در اعتراض به اجرا نشدن طرح رتبه‌بندی و همسان نشدن حقوق ها و علیه فقر، گرانی، تبعیض ها، سرکوبها و اختلاسها و پیگیری خواستها و مطالباتشان تجمع کردند.

این تجمعات در شهرهای اندیمشک، خرمشهر، اهواز، بهبهان و ایذه مقابل ادارات کل آموزش و پرورش این شهرها صورت گرفت.

در اهواز علاوه بر این، تعدادی از معلمان و کارمندان آموزش و پرورش در اعتراض نسبت به حقوق و مزایای دریافتی خود مقابل صدا و سیمای خوزستان تجمع کردند.

بر روی بنر‌های کارمندان آموزش و پرورش  و معلمان نوشته بود؛ معلمان چند شغله برای فرار از فقر، جامعه پویا با رفع دغدغه معیشت معلمان، فرهنگی زیاد است، ولی فرهنگی زیادی نیست، رتبه بندی معلمان شعار تبلیغاتی دولت‌های مختلف، رتبه بندی با حفظ همترازی ۸۰ درصدی هیات علمی دانشگاه، خط قرمز ما فرهنگیان است، حقوق بالای خط فقر حق من است و….

کمیته سازمانده حزب کمونیست کارگری، واحد خوزستان

۲۳مهر ۱۴۰۰–
tel:00447435562462


tel:00447435562462