اخبار کارگری
نسان نودینیان
داوود رفاهی
ترکیه: کارگران بمیدان آمدند
یورو نیوز: در پی تظاهرات سراری اعضای سندیکاهای کارگری در ترکیه، باری دیگر پلیس ضد شورش همراه با خودروهای آبپاش در مراکز شهرهای بزرگ مستقر شد.
رسانه های ترکیه شمار تظاهرکنندگان علیه دولت اسلامگرای رجب طیب اردوغان را بالغ بر ٨٠٠ هزار تن عنوان می کنند.
محمت اوزالپ، عضو اتحادیه سندیکا ها می گوید: «ما خواهان کشوری هستیم که بیشتر دموکراتیک باشد؛ جایی که مردم بتوانند آزادانه عقایدشان را بازگو کنند. دولت نباید فشاری بر ما وارد کند.»
دولت ترکیه برپایی هرگونه تجمع و تظاهرات را ممنوع اعلام کرده و میدان تقسیم و پارک گزی نیز در روزهای گذشته از آثار به جا مانده از معترضان پاکسازی شده است.
یکی از شهروندان استانبول درخصوص اعتراض های صورت گرفته در پارک گزی این شهر می گوید: «بیش از هر چیز دیگری، پارک گزی برای مردم به یک تصویر بدل شده است. این تصویر آزادی و مقاومت را تداعی می کند. بنابراین بستن این مکان دردی را دوا نمی کند.»
پلیس ترکیه تنها در روز یکشنبه ٤٤١ تن را در ارتباط با درگیری های استانبول و ٥٦ تن دیگر را نیز در رابطه با ناآرامی های آنکارا بازداشت کرده است.
اعتراض های مردمی در ترکیه به هجدهمین روز رسیده و علاوه بر پنج هزار مجروح تاکنون دست کم چهار کشته برجا نهاده است.
وزیر کشور ترکیه کارکنان و کارگران اعتصابی را تهدید کرد
وزیر کشور ترکیه روز دوشنبه اعلام کرد اعتصاب امروز اتحادیه های کارگری و کارکنان دولت در اعتراض به خشونت پلیس علیه معترضان ضد دولتی غیر قانونی است و شرکت کنندگان در این اعتصابها تاوان آن را می پردازند.
به گزارش ایرنا، معمر گولر وزیر کشور ترکیه این مطلب را در گفت و گو با خبرنگاران عنوان کرد و افزود : قرار نیست که دولت هر روز که سندیکاها خواهان برگزاری تظاهرات در میادین بزرگ شهرهای کشور شوند به آنان اجازه دهد.
وی گفت: اعتصاب روز دوشنبه اتحادیه های کارگری و سندیکای کارکنان دولت در اعتراض به خشونت پلیس علیه معترضان ضد دولتی غیرقانونی است.
اتحادیه های ١١ سندیکای کارگری با ٨٠٠ هزار عضو اعلام کرده اند که در حمایت از معترضان امروز اعتصاب می کنند
در حالیکه شب گذشته دهها شهر ترکیه شاهد تنشهای میان ماموران پلیس و معترضان بود ، سندیکاهای کارگری، کنفدراسیون حقوق بگیران بخش دولتی و اتحادیههای پزشکان، مهندسان، معماران و دندانپزشکان ترکیه امروز اعضا و هواداران خود را به اعتصاب سراسری دعوت کردند.
اتحادیههای صنفی اصلی ترکیه اعلام کردند، در راستای محکوم کردن خشونت پلیس علیه تظاهرکنندگان مخالف نخستوزیر این کشور از امروز (دوشنبه) در سراسر ترکیه اعتصاب میکنند.
دستگیری های گسترده
پلیس ترکیه از صبح امروز – دوشنبه – در عملیات همزمان در استانبول، ازمیر و آنکارا ٤٥٥ تن از معترضان ضد دولتی را دستگیر کرد.
پایگاه خبری حریت در گزارشی تحت عنوان روند خطرناک نوشت، پلیس استانبول در پی شناسایی شماری از معترضان ضد دولتی که یکشنبه شب قصد ورود به میدان تقسیم را داشتند، امروز عملیاتی را برای دستگیری آنان آغاز کرد.
بر پایه این گزارش همزمان با این عملیات در شهرهای آنکار و ازمیر نیز عملیات دستگیری مخالفان آغاز شد و همچنان ادامه دارد.
حریت با اشاره به اینکه روند رودر رو قرار گرفتن دو قطب مخالف و موافق در جامعه ترکیه روند خطرناکی است ، افزود: پس از حمله خشونت بار شنبه شب گذشته پلیس به پارک گزی استانبول دامنه تظاهرات از شهرهای آنکارا و ازمیر به شهرهای بولو ، ازمیت ، ترابوزان ، قیصریه و زنگولداگ نیر کشیده شد و در این شهرها نیز شعارهای دولت استعفا و همه جا میدان تقسیم است و اردوغان استعفا به گوش رسید.
هزاران نفر از معترضان به سیاست های دولت ترکیه که یکشنبه شب قصد داشتند وارد میدان تقسیم شوند با نیروهای پلیس ضد شورش درگیر شدند که شماری از آنان زخمی شدند.
از سوی دیگر، درگیری بین نیروهای پلیس ترکیه و معترضان به سیاست های دولت آنکارا در شهرهای آدانا ، آنکارا ، ازمیر و چندین شهر کوچک ترکیه، دیشب همچنان ادامه داشت.
درگیری بین نیروهای پلیس ضد شورش ترکیه و مخالفان دولت این کشور در حالی ادامه دارد که دیروز حزب حاکم عدالت و توسعه در حمایت از رجب طیب اردوغان نخست وزیر ترکیه راه پیمایی گسترده ای برگزار کرد.
كارگران
پیام همبستگی تشکل های کارگری با کارگران وزحمتکشان ترکیه
٢٠خرداد: خواهران وبرادران زحمتکش ترکیه ای! ده روز از اعتراضات شما در شهرهای کشورتان نسبت به تصمیم غیرمعقول دولت اردوغان با بازداشت وسرکوب روبرو شده است.با توجه به نقض حقوق ابتدایی انسانی وکارگری توسط دولت اردوغان در آتش گشودن به روی مردم غیرمسلح وتظاهرات آرامتان ،ما کارگران ایرانی نه تنهاخواستار عقب نشینی دولت اردوغان از تصمیم گرفته شده درمورد میدان تقسیم هستیم،بلکه مجازات کلیه افرادی که دستورآتش وضرب وجرح وکشتن معترضان را داده اند نیز خواهانیم. همه دولت های سرمایه داری،معترضین را افرادی آشوبگرمی خوانند واین در مورد دولت ضدکارگری اردوغان نیز به اثبات رسید. ما ضمن همبستگی باشما،خواستارعذرخواهی دولت ازبازداشت اعضا ورهبران اتحادیه کارکنان بخش عمومی ترکیه KESK واتحادیه معلمانEGITIM SEN در ١٩فوریه ٢٠١٣ به بهانه قوانین ضدتروریستی وهمچنین معترضین کنونی که بخش بزرگ بازداشتی ها راکارگران وزحمتکشان راشامل می شود،شده وخواهان آزادی کلیه بازداشتی های اخیرهستیم. بگذار همکاری،تبادل نظر واتخاذ مواضع مشترک ما پیام امیدی باشد برای جنبش کارگری ترکیه وایران. گسترده تر بادهمبستگی کارگری بین سندیکاهای ایران وترکیه
سندیکای کارگران فلزکارمکانیک هیات بازگشایی سندیکای کارگران نقاش وتزیینات
***
از خواست برحق کارگران خبازی های سنندج حمایت کنیم
١٧خرداد: کارگران! مردم آزادیخواه و عدالت طلب! همانگونه که پیش بینی می شد سال جدید برای کارگران چیزی جز گرانی ، تورم ، سختی و مشقت به همراه نیاورده است.اگرچه بانک مرکزی نرخ تورم را٣١ درصد اعلام کرده است که بسیار پایین تر از نرخ واقعی تورم می با شداما شورایعالی کار برخلاف ماده ٤١ قانون کار که صراحتا مبنای افزایش دستمزد را نرخ تورم اعلام شده از طرف بانک مرکزی قرارداده است،نرخ ٢٥درصد را برای افزایش دستمزد کارگران در نظر گرفت.نکته تاسف برانگیز اینکه همین افزایش دستمزداندک نیز در بسیاری از کارخانه ها و کارگاهها به بهانه های مختلف اعمال نمی شود.کارگران زحمتکش خبازی های سنندج از زمره این کارگران می باشندکه هنوز بعد از گذشتن دو ماه از سال جدید دستمزدهایشان هیچ تغییری نکرده است.گویی کارگران خباز که نان مورد نیازمردم را تهیه می کنند،خود نباید نان بخورند و درخواستشان برای افزایش دستمزد منوط به افزایش قیمت نان می شود.اما کارگران شریف خبازی ها که خود بخشی از همان مردم محروم و تنگدست جامعه به شمار می آیند به خوبی می دانندکه این تنها بهانه ای برای ثابت نگه داشتن دستمزدهایشان است و به همین دلیل آگاهانه در مقابل این مسئله ایستادگی می کنند و مخا لفت خود را با هرگونه افزایش قیمت نان که بار سنگینی برگرده مردم خواهد بود اعلام کرده ، تلاش دارند تا با تکیه برنیروی خود از روش اصولی و مناسبی برای رسیدن به این خواسته به حق خود استفاده کنند و دراین راستا روز دوشنبه ١٣ خرداد ماه را اعلام اعتصاب نموده وبرای آنکه برای مردم هیچ مشکلی پیش نیاید این موضوع را از پیش به اطلاع عموم رسانده اند. کارگران در مقابل کارفرمایان که از همه نوع حمایت دولتی و امکانات مالی برخوردارند ابزاری جز اعتصاب ندارند و تنها با تکیه برنیروی جمعی خود وهم طبقه ای ها قادرخواهند بود گام به گام به خواسته های به حق خود دست یابند. کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکلهای کارگری ضمن حمایت از اعتصاب کارگران خباز سنندج از همه مردم زحمتکش تقاضا دارد به هرصورتی که ممکن است از این کارگران شریف حمایت کنند. کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکل های کارگری
***
قسم حضرت عباس را باور کنیم یا دم خروس را
پروین محمدی: چند سالی میشود مسئولین هم زبان به گلایه باز کرده اند و از مسایلی سخن به میان میاورند که گویی هم درد ما کارگران و مردم این جامعه هستند. از اختلاس های میلیاردی و رانت خواریها و خودمانی سازی ها که بگذریم قضیه تغذیه سالم مسئله حیاتی دیگری است که این روزها در باره برنج وارداتی از زبان کسانی عنوان میشود که گردانندگان این جامعه هستند. اینان ابتدا کار را در این جامعه به جائی رساندند که میلیونها خانواده کارگری دیگر نتواستند از برنج سالم استفاده کنند و بناچار به خرید برنج ارزان وارداتی روی آوردند. و اما حال همین ها از نمایندگان مجلس اش تا مسئولین وزارت بهداشت در مقام ناجیانی ظاهر شده اند که فریاد بر میاورند که این برنج مسموم است ،آلوده است، سرطان زا است و یا به کودکان ندهید و غیره… کجای حرفتان را باور کنیم وای و فغان شما در مورد مسموم بودن برنج وارداتی یا رقم زدن آنچنان شرایطی که ما کارگران را به خرید این نوع کالاها سوق داده اید. اعتراض میکنیم و میگوییم شما راه حل چگونه زندگی کردن با این شرایطی را که بوجود آورده اید نشانمان دهید. سخنی نمی گویید. یعنی حرفی ندارید که بزنید، چون مسئول هستید و اگر پاسخ دهید باید شرایط را دگرگون کنید که این نیز کار شما نیست. از آن طرف اعلام میکنید چای آلوده وارد کشور شده است، آرد آلوده و نامرغوب توزیع شده است، گوشت مردار و از نظر پزشکی قابل معدوم شدن در صنعت کالباس و سوسیس استفاده میکنند و اکنون برنج مسموم و سرطان زا به فروش میرسد و شما چه دلسوزانه هشدار میدهید نخورید، مصرف نکنید که میمیرید و وجدانتان آسوده میشود که هشدار دادید. اما انگار فراموش کرده اید که این تاجران بزرگ و قدرتمند ی که توان گردش مالی میلیاردی را دارند یکی از خود همین شماهاست. امروز این صنعت و فردا صنعت دیگر را لو میدهید. برای سود بیشترتان حاضر به قربانی کردن اکثریت جامعه هستید. هر صنعتی را نگاه میکنیم به این موضوع به راحتی میشود پی برد که تنها چیزی که برایتان اهمیت ندارد جان و سلامت افراد این جامعه است. شما نماینده مجلس و دیگر مسئولین برای رنجی که به کارگران ایران به خاطر تحمیل شرایط برده وار با قدرت خرید زیرخط صفر داده اید باید پاسخگو باشید و بدانید که با اینگونه افشاگریها در مورد کالاهای مسموم وارداتی چیزی از مسئولیت شما کم نخواهد شد. ما کارگران از این افشاگریها و اینکه انسانهایی در نتیجه این افشاگری و برای جلوگیری از مسموم شدن برنج وارداتی را نخواهند خرید خوشحالیم اما دیگر برنجی در سفره هایمان نخواهیم داشت. لذا هر طوری بچرخید باز هم همه شما مسئول این زندگی نکبت بار هستید و ما کارگران هرگز قسم حضرت عباس شما را باور نخواهیم کرد.
ویژه كارگران و سازمان جهانی كار
گزارش ١٣ژوئن ژنو درحمایت ازمبارزات کارگران ایران
روز سیزدهم ماه ژوئن ٢٠١٣، در حمایت از مبارزات کارگران ایران، نزدیک به ١٥٠ نفر از فعالین سندیکایی فرانسوی، سوئیسی و سنگالی و فعالین کارگری، اجتماعی و سیاسی ایران به نمایندگی از نهادهای کارگری و دموکراتیک ایرانی فعال در فرانسه ، انگلستان، سوئد، آلمان، هلند ، دانمارک و سوئیس ، در پاسخ بە فراخوان سندیکاهای فرانسوی، در تظاهرات ایستادەای در “میدان ملل” شهر ژنو در حمایت از مبارزات کارگران ایران برای بدست آوردن حقوق خود، شرکت کردند. این بار نیز همچون سال های گذشته همزمان بابرگزاری صدودومین اجلاس سالیانه سازمان جهانی کار،این گردهمائی اعتراضی موردتوجه نهادهای مستقل کارگری داخل کشور ونیز فعالین کارگری زندانی و همچنین طیف بسیار گسترده ای از سازمانهای چپ مدافع طبقه کارگردر اپوزیسیون ، با گرایشات ونظرات متنوع قرار گرفته و بیانیه های متعددی از جانب آنان صادرشد. در این تظاهرات،علاوه بر فعالین دونهاد ایرانی کارگری پاریس،همکار کلکتیو اتحادیه های فرانسه، فعالین نهادها و انجمنهای ایرانی دیگر ، بویژه اعضای “همگامی کانونها و نهادهای ایرانی خارج از کشور در همبستگی وپشتیبانی از مبارزات مردم ایران ” ، “کانونهای همبستگی با کارگران ایران ” ازهانوفر ، کلن ، سوئیس و نیز “کانون دمکراتیک پناهندگان ” زوریخ حضور موثری داشتند . در این مراسم، نمایندگان سندیکاهای فرانسه، از جملە فیلیپ رئو بە نمایندگی ازس.اف.د.ت، خانم اوزلم و آقای پی یر کوتاز بە نمایندگی از س.ژ.ت، آلن بارون و کریستیان مایو بە نمایندگی از سولیدر- همبستگی ، دومینیک جیانوتی بە نمایندگی ازاف.اس.یو( اتحادیه معلمان) و خانم تون تودیاکیتە دبیر بخش زنان و آقای ممدو دیوف دبیر “سندیکای مستقل کارکنان دولتی سنگال”، سخنرانی کردند. سخنرانان در این مراسم، ضمن تاکید برهمبستگی با کارگران ایران، اعلام کردند کە : ما با حضور در این تظاهرات اعتراض شدید خود را نسبت بە نبودن آزادی فعالیت سندیکایی درایران اعلام میکنیم.
آنها اضافە نمودند کە ما آزار و سرکوب فعالین کارگری و سندیکایی ایران و خانوادەهایشان، از جملە بازداشت و زندانیکردن فعالین کارگری، خبرنگاران، معلمان و اخراج از کار را، کە از معدود موارد این سرکوبها هستند، بە شدت محکوم میکنیم. آنها در گفتەهایشان ایراد کردند کە ما بە خوبی آگاهیم که کسانی کە بە نام کارگران ایران در صد و دومین اجلاس سالیانەی سازمان جهانی کار شرکت دارند، نمایندگان واقعی کارگران ایران نیستند و ما ضمن اعتراض بە حضور چنین افرادی، خواستار حضور نمایندگان راستین منتخب کارگران ایران در چنین نشستهایی هستیم. فیلیپ رئونمایندە س.اف.د.ت. و پی یر کوتاز نمایندە س.ژ.ت در رابطە با مورد بازخواست قرارگرفتن جمهوری اسلامی ازطرف کمیسیون کاربست مقاوله نامه ها، دررابطه با مقاولەنامەی شمارە ١١١” تبعیض در اشتغال” کە یکی از هشت مقاولەنامەی بنیادین سازمان جهانی کار می باشد ، ، گزارش کوتاهی ارائە دادند. این کمیسیون، روز هشتم ماه ژوئن٢٠١٣ گزارشهای دریافتی از طرف حکومت ایران راناروشن و غیر واقعی تشخیص داد.این کمیسیون اعلام کرد کە بە دلیل نبودن آزادی فعالیت سندیکایی در ایران گزارشها یک طرفە و دولتی است. این کمسیون افزود کە لازم است با این مسئلە بە گونەای جدی برخورد شود و خواستار شد کە کمیتەای از طرف سازمان جهانی کار بررسی این مسئله را دردستورکارش قراردهد. فیلیپ رئو، تصمیم کمیسیون را آغاز روندی دانست کە میتواند طی فرایندی جمهوری اسلامی را در لیست سیاه پایمالکنندگان حقوق بنیادین کار قرار دهد. بنا بە گزارشهایی از دیگر منابع حاضر در این نشست، خانم مارژوری الکساندر از هیات کارگری فرانسە و آقای رویر از هیات کارگری کانادا در حمایت از کارگران ایران بە مسئلەی تبعیض در اشتغال، پرداخت حقوق، تبعیض جنسیتی در استخدام و مزد در جمهوری اسلامی پرداختند و این نظام را ناقض مفاد این مقاولەنامە اعلام نمودند. خانم اوزلم بنمایندگی ازطرف سندیکای س.ژ.ت افزود که س.ژ.ت سالهاست که ازمبارزات کارگران ایران حمایت می کند ودرهمین راستا امسال محمودصالحی را برای شرکت درپنجاهمین کنگره اش دعوت کرد اوتاکید کرد که حضورمحمود صالحی دراین کنگره موجی ازتشویق و همبستگی دربین نمایندگان کارگران حاضر در کنگره را برانگیخت. پی یرکورتازدرسخنانش گفت:ازاین فرصت می خواهم استفاده کنم وهمبستگی خودم وسندیکای س.ژ.ت را با کارگران ایران وبویژه با مبارزان کارگری ایرانی همچون محمودصالحی اعلام کنم. دومینیک جیانوتی نیزافزود که فراموش نکنیم که کارگران ایران مجازبه برگزاری آزادانه مراسم روزجهانی کارگرنیستند،و همچنین معلمان ایران نیزازحق برگزاری مراسم روزمعلم محروم هستند. ایشان نسبت به زندانی کردن رسول بداغی ومحمدباقری وبویژه حکم اعدام باقری شدیدااعتراض کردند. در حاشیەی این تظاهرات، صبح ١٣ ژوئن، صدها نسخە اعلامیە، از طرف ٥ سندیکای فرانسوی در رابطە با وضعیت کارگران ایران و دعوت بە شرکت در این تظاهرات، بولتن اتحاد بینالمللی در حمایت از کارگران در ایران با عنوان ” پایمالشدن حقوق بنیادین کارگران در ایران” بە دو زبان فرانسوی و انگلیسی در مقابل درب ورودی سالن کنفرانس بین شرکتکنندگان نشست توزیع شد. در همین رابطە، هیاتی متشکل از نمایندگان ” اتحاد بینالمللی در حمایت از کارگران در ایران” و ” همبستگی سوسیالیستی با کارگران ایران- فرانسە” با خانم کارولین دونیس، مسئول کمیتە بینالمللی استانداردهای سازمان جهانی کار ملاقات کردند. در این جلسە ، مبانی مطالب منتشرە از طرف تشکل های مستقل و فعالین کارگری و کارگران زندانی از جملە ( سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومە، سندیکای کارگران نیشکر هفت تپە، سندیکای کارگران فلزکارمکانیک، هیات بازگشایی سندیکایی کارگران نقاش، اتحادیەی آزاد کارگران ایران، کمیتەی هماهنگی برای کمک بە ایجاد تشکلهای کارگری، کانون مدافعان حقوق کارگر، شاهرخ زمانی و بهنام ابراهیم زادە) در رابطە با اعتراض بە حضور نمایندگان دروغین کارگری در اجلاس سالیانە سازمان جهانی کار، و نیز اسامی فعالین کارگری و سندیکایی زندانی ( از جملە رضا شهابی، بهنام ابراهیم زادە، شاهرخ زمانی، محمدجراحی، پدرام نصراللهی، جلیل محمدی، منصور بداغی، محمود باقری، مهدی فراحی شاندیز و …) در اختیار ایشان قرار گرفت. در همین راستا، آخرین اطلاعات مرتبط با وضعیت کارگران ایران، معیشت آنها، وضعیت زنان کارگر، کودکان کار، کارگران مهاجر و … بە ایشان منتقل گردید.
اتحاد بینالمللی در حمایت از کارگران در ایران – پاریس همبستگی سوسیالیستی با کارگران ایران – فرانسە
اعتراضات كارگری
بیانیه شماره یک- کارگران خبازی های سنندج و حومه
اهالی محترم شهر سنندج! همان گونه که مستحضر هستید بیش از دو ماه از سال جدید گذشته است وهنوز دستمزد ما کارگران خباز تغییری به خودندیده است. این عدم افزایش دستمزد در حالی است که مطلع شده ایم انجمن صنفی کارگران خباز طی نامه نگاری هایی که در باره افزایش دستمزد کارگران خباز با نهاد های مربوطه داشته است, بدون پاسخ مانده وتلویحا به نمایندگان کارگران اعلام گردیده که تنهادر صورتی گران شدن قیمت نان می توانند دستمزد انها را افزایش دهند. بحث در باره گران شدن نان در شرایطی بیان می گردد که فقر وگرانی زندگی احاد مردم علی الخصوص کارگران را به شدت تحت تاثیر خود قرار داده است. ما کارگران خباز ضمن اینکه خواهان عدم افزایش قیمت نان می باشیم , می خواهیم دستمزدهایمان بر اساس مواد مندرج در قانون کار افزایش و احراز گردد. به همین خاطر ما کارگران خباز تا سیزده ام خردادماه به نهاد های مربوطه فرصت خواهیم داد تا نسبت به افزایش دستمزد کارگران خباز بر اساس اخرین مصوبه شورای عالی کار که در مورخه ٢١ اسفند ١٣٩١ تصویب شده؛ اقدام نمایند. در غیر این صورت روز دوشنبه سیزده ام خرداد دست از کارهای خود خواهیم کشید واز مردم شریف شهر سنندج میخواهیم به دلیل اینکه در این روزها دچار کمبود نان نشوند به ذخیره سازی نان مصرفی خود افدام نمایند. کارگران خبازی های سنندج و حومه
كودكان كار
بهنام ابراهیمزاده – فردا دیر است همین الان به بهانه ١٢ ژوئن روز مبارزه علیه کار کودک
فردا دیر است همین الان! به بهانه ١٢ ژوئن روز مبارزه علیه کار کود. نوشته بهنام ابراهیمزاده. کانون مدافعان حقوق کارگر – امروزه پدیدهی «کودکان خیابانی» به عنوان یک معضل اجتماعی زمینه ساز افزایش آسیبهای اجتماعی دیگر در جوامع گوناگون است کودکان خیابانی بخشی از جمعیت عظیم کودکان هستند که در فقر شدید به سر میبرند. این کودکان تحت تأثیر فشارها و ناملایمات زندگی به کار در خیابان روی میآورند و فرآیند رشد جسمی، ذهنی، عاطفی و اجتماعیشان، در معرض خطر قرار میگیرد. این کودکان یا برای یاری رساندن به خانوادههایشان کار میکنند و یا تنها نانآوران آنان هستند که اگر کار نکنند خانوادههایشان دچار مشکلات جدی میشوند. بر اساس آخرین یافته ها ٢٥٠ میلیون کودک کار در کشورهای درحال توسعه زندگی می کنند در مقاطع سنی ٥ تا ١٥ سال قرار دارند و شمار پسران سه برابر دختران است بنابر آمارهای موجود ٦١ درصد آنان در آسیا، ٣٢ درصد درآفریقا ٧ درصد در امریکای لاتین و یک درصد در اقیانوسیه زندگی می کنند. اما آمار دقیقی از کودکان کار در ایران نداریم اما واقعیت غیر قابل انکار است که روزانه دهها و صدها کودک بدون حمایت بزرگسالان و نهادهای مسئول ودر معرض انواع آسیب های جسمی و روانی بر اثر تصادف، آلودگی های محیطی،سوء رفتار ، سوء استفاده جنسی و امراض مقاربتی قرار دارند. کودکان خیابانی از هیچ نوع حمایت قانونی برخوردار نیستند و ارتباط محدود با خانواده و یا قطع دائمی این ارتباط می تواند از آنان یا لغوه بسازد. اما مسئول کیست؟ تعداد کودکان خیابانی کار در حال افزایش است، واقعیتی که نمیتوان آن را انکار کرد. حضور آنان در جای جای شهر دیده می شود و به بخشی از هویت شهرنشینی تبدیل شدهاند. نگاه جامعه نیز به این کودکان متفاوت است. ترحم، بیاعتنایی و خشونت، برخوردهایی است که هر روزه در مورد این کودکان تکرار میشود. چرا پدیدهای به نام کودکان کار خیابان در جامعه رو به افزایش است؟ راههای برخورد با این پدیده چیست؟ دلیل شکلگیری پدیدهای به نام کودکان کار خیابان، فقر اقتصادی است. اکثریت قریب به اتفاق این کودکان نانآور خانوادههایشان هستند و تا زمانی که آمار فقر اقتصادی در جامعه بالاست، درصد آسیبهای اجتماعی رو به افزایش است. ما نمیتوانیم مانع کار این کودکان کار در خیابانها، کورههای آجرپزی و کارگاههای سیاه و نمور باشیم. چرا که اگر کار نکنند، نمیتوانند زندگی کنند . برای حذف کار کودک به جای این کودکان باید بر روی مسایل زندگی خانوادههای آنان متمرکز شویم. با سپردن این کودکان به خانوادههای مسألهدار، مشکلی حل نمی شود، بلکه باید با تأمین نیازهای ابتدایی خانواده و نظارت بر آن، مانع از کار دوبارهی این کودکان شویم. این تغییر به عواملی مانند شرایط اجتماعی و اقتصادی هر جامعه بستگی دارد. در جوامع توسعهیافته به دلیل رفاه نسبی و حمایتهای اقتصادی و اجتماعی، کودکان کمتری به کار در خیابان مشغولند و اگر هم وجود داشته باشند از آنان حمایت میشود. اما بد نیست که بدانید اخیراً در پاریس تجربهای برای کودکان کار در خیابانها اجرا شد.
در این شهر که کودکان به کار مشغولند، گروههای سیار در خیابانها حضور دارند تا به این کودکان خدمترسانی کنند. تغذیه، حمام، آموزش و … از جمله خدماتی است که توسط گروههای مدافع کودکان کار ارائه میشود. حداقل دو مددکار برای رسیدگی به امور این کودکان حضور فعال دارند. نخست مددکار اجتماعی فرانسوی و دوم مددکار اجتماعی از کشور مبدأ . مددکار فرانسوی برای انطباق این کودکان با شرایط فرهنگی و اجتماعی کشور فرانسه تلاش می کند و مددکار دیگر برای برقراری ارتباط با کودک و موفقیت این پیوند فرهنگی همکاری دارد. بیشتر کودکان کار در فرانسه به اروپای شرقی تعلق دارند. اما سؤال اینجاست که ما برای کودکان کار ایرانی و غیرایرانی، که بیشتر عراقی و افغانی هستند، چه کارهایی را کرده ایم؟ این درحالی است که این کودکان از حقوق اولیه مانند داشتن شناسنامه، تحصیل و حق اقامت هم محرومند. درحالی که آموزه های دینی و ملی ما همواره بر حمایت از هم نوع تأکید میکند.
***
سرمایه داری وکارکودکان- به مناسبت١٢ژوئن روز جها نی مبارزه با کارکودکان
٢١خرداد: درباره کودکان کار بسیار شنیده ایم.اینکه چگونه از فرصت بازی و تحصیل محروم می شوند وچه طور مورد سوءاستفاده و بهره کشی قرار می گیرند اماآنچه کمتر به آن پرداخته شده علت وریشه این پدیده است. باید از خود پرسید باوجودقوانینی که درقانون کار کشورهای مختلف وجود داردو شعارهایی که در این زمینه داده می شود چرا این پدیده نه تنها از بین نمی رود بلکه روز به روزبیشتر گسترش می یابد. ٢٤٦ میلیون کودک کار در جهان وجود دارد .این کودکان درکارهای کشاورزی،معدن،کارخانگی،کارگاههای تولیدی رستوران ها ،مکانیکی و تعمیر اتوموبیل ،زباله گردی،گل فروشی،واکسی ،باربری وتجارت سکس و غیره مورد بهره کشی قرار می گیرند.اگر سهم هریک ازکودکان را درتولید محصولات یا ارائه خدمات ارزان را در این عدد ضرب کنیم متوجه خواهیم شد که چگونه سرمایه داری با تکیه به چنین منبعی قادر است دستمزدهارا پایین نگه دارد و بخصوص در هنگام مواجهه با بحرانهای اقتصادی با گذاشتن باربحران بر دوش این کارگران کوچک،جان سالم به در ببرد.کودکان به دلایل مختلف از قبیل بیکاری والدین،بی خانمانی و نداشتن امکانات مالی برای ادامه تحصیل به اجبار به کار روی می آورند.آنها به حقوق خویش آگاهی ندارندو به راحتی مورد سوء استفاده قرار می گیرند. طبق ماده ٧٩قانون کار ،گماردن کودکان کمتر از ١٥ سال به کار ،غیر قانونی است. وطبق ماده٨٠و٨١ همین قانون نه تنها کارگر نوجوان در بدو استخدام باید مورد معاینات پزشکی قرار گیرد بلکه این آزمایشات حداقل سالی یک بار باید تجدید شوند وپزشک در مورد تناسب نوع کار باتوانایی کارگر نوجوان اظهار نظر کندو چنانچه کار مربوط را نامتناسب تشخیص دهد کارفرما مکلف است در حدود امکانات خود شغل کارگر راتغییر دهد. طبق ماده ٨٢قانون کارساعات کار روزانه نوجوان شاغل باید نیمساعت کمتر از کارگران دیگر باشد . طبق ماده ٨٣ارجاع هرنوع کار اضافی و انجام کار درشب و نیز ارجاع کارهای سخت و زیان اور و خطرناک و حمل بار با دست،بیش از حد مجاز و بدون استفاده از وسایل مکانیکی برای کارگر نوجوان ممنوع است. وطبق ماده ٨٤ در مشاغل و کارهایی که به علت ماهیت آن یا شرایطی که کار در آن انجام می شود برای سلامتی یا اخلاق کار آموزان و نوجوان زیان آور است،حداقل سن کار١٨ سال تمام خواهد بود.تشخیص این امربا وزارت کار و امور اجتماعی است. واقعیت اینست که همه این قوانین غالبا تنها به روی کاغذ وجود دارند . ما همه روزه به چشم می بینیم که چگونه تعداد کارگران زیر ١٥ سال افزایش پیدا میکند .این کودکان که عمدتا در کارگاهها و رستورانها و غیره به صورت روز مزدی و غیررسمی مشغول به کار هستند عملا تحت پوشش هیچیک از این قوانین نیستند.آنها در محیط های غیر بهداشتی و ناامن ساعات طولانی در مقابل دستمزد اندک بدون برخورداری از امکانات بیمه ای به کار مشغولند. امروزه باتعطیل سازی کارخانه هاو گسترش بخش غیررسمی و انتقال تولیدات به کارگاههای کوچک و استفاده از کارگران روز مزد نه تنها کارگران کودک ونوجوان بلکه کارگران بالغ نیز عملااز شمول قانون کار خارج شده اند. از این گذشته وجود مواد قانونی به خودی خود نمی تواندهیچ دردی را درمان کند و کودک تنها زمانی می تواند به جای کار، به تحصیل وبازی که نیاز جسمی و روحی اوست بپردازد که خود وخانواده اش در رفاه وآسایش باشند. کارکودکان نیر نظیر کارزنان بخش جدایی ناپذیر سیستم سرمایه داری بوده و تنها در صورت استفاده از چنین منابع ارزان کار و چنین کارگران کم توقعی هست که سرمایه داری قادر به ادامه حیات وحفظ،بقا وگسترش خویش می باشد.در جامعه سرمایه داری کارگران تنها در صورت داشتن تشکلها ی مستقل کارگری قادر خواهند بودتا حدی بر شرایط کار کودکان نظارت کنند و از این کارگران کوچک و بی دفاع که استثمار می شوندوزندگیشان برباد می رود حمایت کنند.به امید روزی که هیچ کودکی مجبور نباشد کارکند. کمیته هماهنگی برای کمک به ایجا د تشکلهای کارگری
***
بیانیه کانون مدافعان حقوق کارگر به مناسبت روز جهانی لغو کار کودک
١٢خرداد: بیهوده نیست این ادعا كه رهایی طبقه كارگر از بند بهره كشی به مثابه رهایی بشریت است از قید هر نوع ستم. مبارزه با تبعیض و ستم سنت دیرینهی طبقه كارگر است و جنبشهای اجتماعی موجود شاهدی بر این مدعاست. جنبش كارگران زن كه تلاش برای رفع تبعیض و دفع بیحقوقی خود علیه نظام مرد سالار سرمایه داری بود همزمان فرزند دیگری را نیز به جنبشهای اجتماعی معرفی كرد و جنبش لغو كار كودك زاده شد. اینك مثلث جنبشهای اجتماعی كه ریشه در مبارزات كارگری دارد، میتواند راهنمای عمل تمام نیكاندیشان نوع بشر باشد. مبارزهی طبقه كارگر بر ضد استثمار، مبارزه زنان علیه تبعیض جنسیتی و مبارزهی عمومی برای رفع زشتترین نوع ستم علیه بیدفاعترین موجودات یعنی كودكان میتواند قطبنمای مبارزان راستین اجتماعی باشد برای برونرفت از همهی گونههای ستم. كانون مدافعان حقوق كارگر با توجه به همین اصل از تمام نیروهای اجتماعی، آزادیخواهان، عدالتطلبان و عموم مردم نیكاندیش میخواهد كه علیه شرایطی كه منجر به بهرهكشی از كار كودكان میشود اقدام نموده و اجازه ندهند این استثمار وحشیانه تا بدین حد چهرهی انسان امروز را كریه بنماید. در شرایطی كه در بیشتر كشورهای جهان ممنوعیت كار كودكان زیر ١٨ سال قانونی شده، متاسفانه این اقدام جهانی هنوز نتوانسته تاثیری بر بیحقوقی كودكان كشور ما بگذارد و صاحبان سرمایه به صورت قانونی این مجوز را دارند كه از كودكان ما پس از پانزده سالگی بهرهكشی كرده و از كار این گروه بیپناه سود ببرند. در عصری كه مدعیان حقوق بشر و دموكراسی به هر بهانهای نظامیان خود را تجهیز كرده و به اقصی نقاط جهان گسیل میدارند و بهرغم امضای بسیاری از كشورها در پای مقاولهنامههای بینالمللی لغو كار كودك ، هنوز ٤٠٠ میلیون كودك در جهان از تحصیل بازمانده و مجبورند كه كودكی خود را به بهایی ارزان به فروش رسانند. در كشور ما نیز با توجه به آمار كودكان زیر ١٨ سال كه حدود ١٨ میلیون و كودكان محصل كه ١٤ میلیون ارزیابی میشوند، ٤ میلیون كودك بازمانده از تحصیل داریم كه به صورت رسمی یا غیر رسمی مورد بهره كشی قرار میگیرند. شرایط كار و میزان دستمزدهای اندك ، بیكاری گسترده ی سرپرستان خانواده و نیز نظام آموزشی كودك ستیز در محیطی پر از خشونت و انواع تنبیههای بدنی ناشی از به کار گماردن افراد نالایق در آموزش و پرورش از عوامل اصلی این ستم ضدبشری به كودكان است. از این رو از مردم صاحبعاطفه و ستمستیز میخواهیم اجازه ندهند درآمدهای جامعه صرف نظامیگری و امنیتی كردن زندگی اجتماعی شود. درآمدهای ناشی از فروش منابع و معادن، مالیات و عوارض، صادرات غیرنفتی و … كه ارقامی نجومی را شامل میشود باید صرف ایجاد اشتغال و رفاه عمومی و بهویژه صرف آموزش و بهداشت و سلامتی كودكان گردد و این همتی اجتماعی و متشكل را میطلبد. لغو كار كودكان را باید تبدیل به همتی عمومی كرد. كانون مدافعان حقوق كارگر
***
اطلاعیه شماره ٣ ، نهادها وسازمانهای متولی كودكان كار را فراموش كرده اند!
به مناسبت ١٢ ژوئن روز جهانی مبارزه علیه کار کود ک. در شرایطی كه سازمانها ی بین للمللی پی درپی كار كودكان را غیر قانونی اعلام می كنند واز كشورها می خواهند با تمام قوا این پدیده شوم را از میان بردارند همچنان امار كودكان كار وخیابان روبه افزایش است؛ افزایش این كودكان نگران كننده است؛ نگران كننده برای جامعه ای كه ما به عنوان مدافعان این كودكان در آن زندگی می كنیم ؛ در كشور ما ایران طرح های نظیر استاد وشا گردی از سوی نهادها ی رسمی مطرح می شود و هیچ اراده ای از سوی مسئولان برای حذف یا حداقل سازمان دهی كار كودك به چشم نمی خورد! كودكان كار: در اصطلاع رایج كودكان كار به كودكانی گفته می شود كه بنا به ضرورت هایی به صورت مداوم به كار گرفته می شوند چنین شكلی از كار در عرف بین المللی خلاف قانون است واگر در كشورهایی این پدیده رایج شود سازمان جهانی كار می تواند وارد شود وبا این تخلف مقابه كند كه متاسفانه كشور ما سالهای سال است كه از شیوع پدیده كودك كار رنج می برد اما همیشه دستگاههای نظارتی از پرداختن صریح به این مقوله خوداری كرده اند؛ در سایه همین بی اعتنایی پدیده كودكان كار هرروز ابعاد تازه تری پیدا می كند؛ ٢٥٠ میلیون كودك ٥تا ١٥ساله در جهان كودكی شان با كار همرنگ شده است وبا ورود زود هنگام به بازار كار شكل جدیدی از كودكی ونوجوانی را تجربه می كنند كار كودك غیر قانونی است اما تعریف دارد واتفاقا آنقدر محسوس است كه هیچ كس انكارش نمی كند؛ متولی دارد اما به دلایلی وشاید مصلحتی نقش خود را از این پدیده شوم نادیده می گیرند غیر قانونی است ونمی تواند علاوه بررسوایی در سطع بین المللی بنیا ن های اجتماعی آینده ی مار ا هم متزلزل می كند متاسفانه هیچ كس كاری نمی كند؛ آنها كه نقش خود را در سازمان دهی وضعیت اشتغال انكار می كنند وازرسانه ها می خواهند چشمان خود را برروی پدیده ای به نام كودكان كار ببندند؛ اما نمی شود؛ ساده تر بنویسم رسانه ها نمی توانند وحق ندارند دیده ها را ندیده وشنیده ها را نشنیده فرض كنند؛ ما فعالان ودوستداران كودك دستهای تاول زده وپاهای لاغر وخسته وذهن بیمارشان را می بینیم وحس می كنیم وهم صدا با وجدانهای بیدار و انسانهای دیگر فریاد می زنیم كودك كارگر نیست چرا كه كار كودك فقط تحصیل ودرس خواندن است! بهنام ابراهیم ز اده عضو جمعیت دفاع از كودكان كار وخیابان
***
هفت میلیون کودک ایرانی از تحصیل محروماند
در آستانه روز جهانی منع كار كودك اعلام شد:هفت میلیون کودک ایرانی از تحصیل محروماند! جمعیت دفاع از کودکان کار و خیابان و جمعی از فعالان حقوق کودک در آستانه روز جهانی منع كار كودك، با انتشار نامهای خطاب به رئیس جمهور آیندهٔ کشور، خروج کارگاههای زیر ده نفر و مشاغل خانگی از شمول قانون کار را با اصل ٧٩ قانون اساسی که بر ممنوعیت کار کودکان زیر ١٥ سال صراحت دارد در تناقض دانستهاند. به گزارش ایلنا، در بخشی از این نامه كه در آستانه ٢٢ خردادماه، روز جهانی منع كار كودك منتشر شد با تاکید بر مسئولیت دولت در رفع معضلات و مشکلات زندگی کودکان از رئیس جمهور آینده کشور پرسیده شده است: «برنامه شما برای بازگرداندن بیش از هفت میلیون کودک در سن آموزش و دور مانده از تحصیل به چرخه آموزش چیست؟» در ادامه تصریح شده است: «این کودکان جهت بازی و تفریح و توسعه اوقات فراغت خویش از تحصیل باز نماندهاند بلکه علت اصلی ریزش این کودکان از این چرخه، فقر و کم درآمدی خانوادهها است و متاسفانه درصد بالایی از این کودکان جذب بازار کار میشوند.» فعالان حقوق کودک در این نامه با اشاره به محرومیت عمدهای از کودکان ایرانی از ابتداییترین حقوق و ضروریات زندگی آوردهاند: «این معضل از محلات حاشیهای شهرهای بزرگ تا شهرهای دور و محروم نظیر شهرهای مرزی و روستاهای دورافتاده مشاهده میشودکه بسیاری از ساکنین آنها نه تنها از آموزش و بهداشت بلکه از حداقل نیازهای اساسی مانند تغذیه و آب آشامیدنی سالم نیز محروماند.»
در بخش دیگری از رئیس جمهور آیندهٔ کشور پرسیده شده است: «یکی از سیاستهای مهم و مطرح، سیاست افزایش جمعیت است که دولت، نهادِ مسئول تحقق آن خواهدبود. با وجود این فاکتور تهدیدکننده ی حیات و هستی کودکان، که آیا برای آحاد موجود، برنامهٔ حفظ بقا و شرایط رفاهی مناسب و متناسب با شرایط زیستیشان دارید؟»
اخراج و بیكارسازی
وعده بازگشایی فولاد زاگرس محقق نشد
١٩خرداد: ادامه بیکاری و بلاتکلیفی٢٧٠ کارگر این کارخانه علیرغم وعدههای مسئولان استانی مبنی بر بازگشایی كارخانه. این کارخانه از معدود واحدهای بزرگ صنعتی استان است كه زمینه اشتغالزایی بالایی در استان محروم كردستان دارد و معلوم نیست كارگران ماهر صنعتی كه برای به دست آوردن مهارتشان سرمایهگذاری شده است، از این پس در چه كارگاهی میتوانند از مهارتشان استفاده كنند. بیتوجهی و عدم پیگیری كارفرما و مسئولان استانی به امنیت شغلی و معاش كارگران، نگرانی کارگران را دو چندان کرده است. کارگران معتقدند مدیریت کارخانه فولاد زاگرس نسبت به وضعیتی كه پیمانكار برای کارگران به وجود آورده مسئول است و به دلیل مستمر بودن نوع كار در این كارخانه، طبق قانون كار وظیفه مدیریت این واحد است كه با کارگران قرار داد مستقیم امضاء کند. با وجود آنكه این کارخانه از مرداد ماه سال گذشته فعالیت تولیدی ندارد، اما كارگران از سر ناچاری هر روز برای حضور و غیاب در کارخانه حضور پیدا میکنند. با وجود اینکه اعضای جدید هیئت مدیره انتخاب شدهاند اما هنوز وعدههای مسئولان محقق نشده است.
***
اخراج درتایرسازی «میشلن»
به گزارش١٠ژوئن یورونیوز، میشلن گروه فرانسوی تولید تایر، روز دوشنبه اعلام کرد تا سال ٢٠١٥ فعالیت تولیدی واحد «ژوئه لوتور» درمرکز فرانسه را متوقف خواهد کرد، تصمیمی که بیکاری بیش از هفتصد نیرو از مجموع ٩٣٠ نیروی شاغل در این واحد را در بر خواهد داشت. این تصمیم با توجه به تقاضای پایین برای تایرهای خودروهای سنگین اتخاذ شده ولی مدیران میشلن به نماینده های اتحادیه های کارگری وعده داده اند تا از افرادی که بیکار می شود، با در نظرداشت تمایل آنها در کارخانه های دیگر میشلن در فرانسه و یا در خارج از کشور استفاده کنند. پاتریک فونتین که از سی و شش سال پیش برای میشلن کار می کند، درباره این تصمیم مدیران می گوید: «نگرانیم. بعد از بیش از سی سال سابقه، اینگونه ما را بیرون می اندازند. واقعا منزجر کننده و غیر قابل قبول است.» کلود گوایون یکی از نماینده های اتحادیه های کارگری معتقد است: «وقتی کارنامه میشلن را در سال ٢٠١٢ نگاه می کنیم می بینیم که میشلن پول دارد و سهام شرکت تاکنون اینقدر با ارزش نبوده است. سود سهامداران سه برابر شده است. بنابراین اگر آنها امروز می خواهند کارگران را اخراج کنند باید بالاترین میزان غرامت را به آنها پیشنهاد کنند.» مسئولان دومین تولید کننده تایر دنیا، بر این اعتقادند، سود آوری بیشتر میشلن مستلزم بروز رسانی و مدرن سازی خط تولید و انطباق بیشتر با نیازهای بازار و به تبع، مستلزم تعدیل نیرو و ادغام واحدها است. سرمایه گذاری بیشتر در بخش پژوهش و توسعه تولیدات تایرهای ماشین آلات کشاورزی، از دیگر دلایل این تصمیم اعلام شده است.
ویژه دستگیری و اعتراضات علیه دستگیری فعالین كارگری
تهران: بازداشت فعال كارگری
به گزارش “هرانا” صبح روز جمعه ٢٤ خردادماه ماموران امنیتی رژیم با یورش به منزل فعال کارگری “علی رئوف” وی را بازداشت نمودند. مامورین امنیتی رژیم در تهران با یورش به منزل شخصی این فعال کارگری ضمن تفتیش منزل و به ضبط لب تاپ، کتابها، جزوات و لوازم شخصی وی، نامبرده را بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل نمودند. گفتنی است که ماموران رژیم خانواده این فعال کارگری را تهدید کرده اند که در مورد وضعیت وی اطلاع رسانی نکنند در غیر این صورت دیگر او را نخواهند دید.
***
بهنام ابراهیم زاده را آزاد کنید
٢٥خرداد: کمیته پیگیری ایجاد تشکل های کارگری! بهنام ابراهیم زاده كارگر و عضو كمیته پی گیری كه ٣ سال پیش دستگیر و به اتهام های واهی ٥ سال حكم زندان گرفت. كه در یكسال اخیر متاسفانه تنها فرزندش نیما به بیماری سرطان دچار شده است با نامه مسولین بیمارستان خواهان ملاقات و مرخصی بهنام را كرده بودند. زندان موافقت و با قید وصیغه به مرخصی امده بود. در هفته اخیر به زندان بازگردانده ش. با توجه به بیماری تنها فرزند بهنام ابراهیم زاده لازم و ضروری است كه وی در كنار فرزند بیمارش باشد و این حضور پدر در كنار فرزند بیمار نه تنها لازم و ضروری است بلكه جهت تهیه هزینه های بیماریش و تهیه داروهای لازم حضور و در بیرون زندان امری اجتناب ناپذیر است . ما اعضای كمیته پیگیری و هم چنین خانواده اش و همكارانش از دولت میخواهیم كه این زندانی را فوری و بدون قید و شرط ازاد كند. كمیته پیگیری ایجاد تشكل های كارگری كارگر زندانی، زندانی سیاسی ازاد باید گردد
***
روز ٢٢خرداد سالروز دستگیری فعال كارگری وكودك بهنام ابراهیم ز اده است!
١٩خرداد: در اعتراض به ادامه بازداشت زندانی سیاسی دربند بهنام ابراهیم زاده وتمامی فعالین كارگری دربند اعتراض كنیم ! مردم ایران وجهان كارگران وزحمتكشان ! تمام كسا نی كه بهنام نیز مانند شما یك زحمتكش بود ؛ اتحادیه های كارگری كه بهنام نیز مانند یكی از اعضای كارگران شما بود نهادهای مدافع كودكان كه بهنام نیز مانند شما دوستدار كودكان بود ؛ مردم ازادیخواه وجوانان ودانشجویان كارگران وزنان ومردان سازمانها ونهادهای حقوق بشری وانساندوست تمامی كسانی كه به ازادی وبرابری وانسانیت ورفاه انسانی به دمكراسی ارج می گذارید . بهنام ابراهیم ز اده دوست بزرگ كودكان یارو یاور دهها خانواده كارگری در ٢٢ خرداد ٨٩سوار اتوبوس شركت واحد در مسیر میدان انقلاب وازادی توسط نیروهای لباس شخصی دستگیر شد چها رماه وی را در بند انفرادی ٢٠٩ زیر سخت ترین فشارها واذیت وازار ها نگه داشتند بهنام بارها دست به اعتصاب غذا زد كه در نتیجه دچار بیماری شدید ود رحال حاضر براثر ضرب وشتم های وارده از ناراحتی های گوش وگردن رنج می برد. د ردادگاهی كه هیچ شباهتی به به دادگاه وعدالت نداشت اور ا به بیست سال حبس ناعادلانه محكوم كردند كه در نهایت این حكم به پنج سال حبس تعزیری كاهش یافت. او با فشار بی وقفه شما مردم ازادیخواه شما سازمانها ونهادهای حقوق بشری تشكلهای واتحادیه های كارگری مدتی پیش به مرخصی وبر بالین تنها فرزند بیمارش نیما قرار گرفت امابا وجود اینكه پزشكان بیمارستان محك وپزشك قانونی تهران تایید كرده بودند كه بهنام باید در كنار فرزند بیمارش بماند مجال این را ندادند كه در كنار تنها فرزندش كه هم اكنون مرتب شیمی درمانی می شود بماند وبه وضعیت پزشكی خودش رسیدگی كند بهنام را به زندان برگرداندند؛ نیما ابراهیم ز اده كه بیش از چها رماه است به سرطان خون مبتلا شده است نیاز فوری به حضور پدرش دارد نبودن بهنام در كنار نیما یعنی قطع داروهای نیما ! روز ٢٢خرداد روز دستگیری این فعال كارگری وكودك بهنام ابراهیم ز اده است ما دوستان ورفقای بهنام اكنون رو به تمامی انسانهای شریف وازادیخواه جهان ؛ تشكلهای كارگری وسازمانهای مدافع حقوق بشری رو اورده ایم ؛ ما از همه كارگران ونهادهای كارگری می خواهیم كه برای ازادی این زندانی سیاسی دربند كه پدر فرزندی است كه در بستر بیماری است وهمسری تنها كه چشم به راه وی هست تلاش كنند ما برای ازادی بهنام ابراهیم ز اده با كمك شما انسان دوستان وازادیخواهان امیدواریم وچشم انتظار كمك برای او ودیگر زندانیان سیاسی هستیم . دوستان ورفقای بهنام ابراهیم ز اده.
***
در محکومیت ادامه ی بازداشت فعال کارگری جلیل محمدی
٢١خرداد: کارگران، مردم زحمتکش و آزادی خواه! بحران کنونی سیستم سرمایه داری در سراسر جهان، کارگران وتوده های تحت ستم ومحروم جامعه را دچار معضل نموده و هر روزنیز دامنه ی این بحران با تشدید فقر، بیکاری، گرانی و … رو به فزونی می رود. دستمزدهای کم و تورم زیاد گلوی کارگران را می فشارد و ما برای دفاع از خود چاره ای جز متشکل شدن و ایجاد تشکل های خود ساخته ی طبقاتی و مستقل نداریم. همچنانکه مطلع هستید اعضای کمیته ی هماهنگی و فعالین دیگر تشکل های کارگری دراعتراض به وضعیت بحرانی موجود ودفاع از حقوق کارگران بارها و بارها مورد تعقیب ،بازداشت و ضرب وشتم قرار گرفته که آخرین مورد آن جلیل محمدی فعال کارگری می باشد که در مورخه ١٢/٢/٩٢ توسط نیروهای امنیتی دستگیر و تا کنون در بازداشت اداره اطلاعات به سر می برد که بعد از گذشت یک ما ه طی تماس تلفنی کوتاه خانواده را از وضعیت خود مطلع کرد . کارگران و نهادهای کارگری در سراسر جهان! بیایید برای جلوگیری از ادامه بازداشت و زندانی کردن فعالین کارگری خصوصا ادامه بازداشت جلیل محمدی به هر طریق ممکن اعتراض نماییم . ما اعضای کمیته ی هماهنگی ضمن محکوم کردن ادامه بازداشت جلیل محمدی خواهان آزادی فوری و بی قید و شرط وی و دیگر کارگران و فعالین کارگری در بند می باشیم. کمیته ی هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکل های کارگری
***
دیدار جمعی از فعالین کارگری و اعضای کمیته ی هماهنگی با خانواده ی فعال کارگری
٢١خرداد: بر اساس خبر دریافتی روز یکشنبه ١٩ خرداد ماه ١٣٩٢،خانواده جلیل محمدی ، فعال کارگری و عضو کمیته هماهنگی برا ی کمک به ایجاد تشکل ها ی کارگری به ستاد خبری سنندج ، محل بازداشت جلیل محمدی مراجعه نمودند. مسئولین ستاد خبری بر روال هفته ها ی گذشته ازارائه روند پرونده جلیل محمدی خود داری کردند. خانواده نامبرده از ادامه بازداشت جلیل ابراز نگرانی کرده اما مامورین و مسئولین اداره اطلاعات سنندج جوابگوی تقاضای مادر سالخورده نامبرده نشده اند. در پی این مراجعه ،جلیل محمدی طی یک تماس تلفنی کوتاه ،خانواده را از وضعیت خود مطلع کرد . همچنین جمعی از فعالین کارگری واعضای کمیته ی هماهنگی در دیداری با خانواده ی این فعال کارگری، ضمن محکوم کردن ادامه ی بازداشت وی واعلام حمایت خود از این خانواده، خواهان آزادی فوری و بدون قید و شرط جلیل محمدی شدند. آنان در این دیدار یادآور شدند که از هر گونه پشتیبانی و تلاش در جهت آزاد نمودن این فعال کارگری دریغ نخواهند نمود. ما اعضای کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکل های کارگری ادامه بازداشت جلیل محمدی را محکوم کرده و خواستار آزادی فوری و بی قید و شرط نامبرده هستیم. “کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکل های کارگری”
***
در محکومیت بازگرداندن بهنام ابراهیمزاده به زندان
٢٠خرداد: بر اساس گزارش کمیته دفاع از بهنام ابراهیمزاده، روز یکشنبه ١٩ خرداد ١٣٩٢، بهنام ابراهیمزاده، فعال کارگری و حقوق کودک که برای حضور در کنار تنها فرزند بیمارش نیما در مرخصی به سر میبرد در پی تمدید نشدن مرخصی و تماس مقامات قضایی، با همراهی و بدرقه خوانواده، دوستان و آشنایان، خود را به زندان اوین معرفی کرد. قابل ذکر است که چند روز پیش پزشکان بیمارستان محک و همچنین پزشکی قانونی اعلام کرده بودند که بهنام باید در طول مدت درمان در کنار نیما باشد اما مقامات قضایی با این امر مخالفت کردند و بهنام را به زندان فرا خواندند ، این در حالیست که بهنام خود از ناحیه گوش و گردن دچار آسیبهای فراوانی شده و خودش نیز باید تحت درمان قرار گیرد. کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکلهای کارگری ضمن محکوم کردن احضار مجدد بهنام ابراهیم زاده و ادامه زندان او، خواستار آزادی فوری و بدون قید و شرط وی و کلیه فعالین کارگری زندانی است.
کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشكلهای کارگری
***
جای بهنام ابراهیم زاده در زندان نیست!
١٠جون ٢٠١٣: بهنام ابراهیم زاده، علی رغم تایید پزشکان بیمارستان محک و همچنین پزشکی قانونی مبنی بر اینکه که او باید در طول مدت درمان در کنار تنها فرزندش، نیما که مبتلا به سرطان خون است، باشد با مخالفت مقامات قضایی با این امر و به دنبال تمدید نشدن مرخصی و تماس مقامات قضایی امروز یک شنبه نوزدهم خرداد ١٣٩٢ به زندان اوین برگردانده شد. بهنام ابراهیمزاده،عضو کمیته پیگیری ایجاد تشکل های کارگری، عضو جمعیت دفاع از کودکان کار و خیابان و وبلاگ نویس در تاریخ ٢٢ خرداد ماه ٨٩ در تهران بازداشت و در بند ٢٠٩ زندان اوین مورد ضرب وشتم قرار گرفت، وهفتاد در صد از شنوایی گوش چپ خود را بر اثر شکنجه و ضربات وارده در زندان از دست داده است، از آرتروز گردن در عذاب است و طبق تایید پزشک اوین مهره های ٥ و ٦ وی از هم فاصله گرفته اند. بهنام از تاریخ ٧ مهر در اعتراض به وضعیت خود دست به ١٥ روز اعتصاب غذا زد، او پس از اتمام اعتصاب غذا به بند ٣٥٠ زندان اوین منتقل گردید. بهنام ابراهیم زاده در دادگاه تجدید نظر به پنج سال زندان محکوم شد. وضعیت جسمانی نیمای ١٣ ساله، فرزند این فعال کارگری و حقوق کودکان که در بیمارستان “محک” تهران بستری و تحت مراقبت است، بسیار وخیم گزارش شده است. بهنام در تلاش برای تهیه دارو، به دلیل تحریمها و قیمت گزاف داروهای فرزندش، با زحمت زیادی مواجه میباشد. رژیم جمهوری اسلامی بیشتر از هر زمان دیگر از فعالین کارگری، فعالینی که حرفی به جز دفاع از حقوق اولیه کارگران نمی زنند، به وحشت افتاده است. بهنام ابراهیم زاده هیچ جرمی به جز دفاع از حقوق انسانی خود و هم طبقه ای هایش مرتکب نشده است. رژیم حتی وبلاگ خانواده بهنام ابراهیم زاده را به دلیل واهی “عدم رعایت قوانین کشوری” مسدود کرده است. این فعال کارگری جایش در زندان نیست. رژیم حق اولیه و انسانی در کنار خانواده بودن را در شرایطی از او سلب کرده است که فرزندش بیشتر از هر زمان دیگری به محبت، همیاری، کمک، و دلگرمی های پدر در مبارزه برای زنده ماندن نیاز دارد. بهنام صدای مردم به ستوه آمده، کارگران ومحروم جامعه که از ابتدایی ترین نیازهای خویش محرومند است. او در دفاع از مردم، کارگران و کودکان حتی در داخل زندان هم یک لحظه از پای ننشسته است. بهنام در دفاع ازکارگران و کودکان وزنان و تلاش برای لغو اعدام، شهامت و مقاومت و پایداری کرده است.امروز نباید در مقابل وضع موجود بهنام بی تفاوت باشیم. بهنام و فعالین حقوق کارگری که اکنون در زندان های رژیم بسر می برند را باید با تلاش و همبستگی همه انسان های آزاده، برابری طلب و آزادی خواه به آغوش خانواده و جامعه برگردانیم. اتحاد بین المللی در حمایت از کارگران در ایران
***
اطلاعیه شماره ٥٣- صدور قرار ٤ میلیون تومانی برای رضا شهابی و بازجویی از همسر وی!
٢٠خرداد: بنا بر گزارش رسیده روز شنبه ١٩ خرداد، رضا شهابی را به شعبه ی ٤ بازپرسی دادسرای اوین برده اند و به او اعلام كرده اند كه ١٢ روز غیبت داشته ای و به همین دلیل برای او ٤ میلیون تومان قرار صادر كرده اند! البته رضا شهابی به آنها گفته است: من غیبتی نداشته ام و مأموران امنیتی و دادستانی طی تماس های تلفنی به من گفته بودند كه هر وقت قرار شد به زندان بازگردی ما خودمان زنگ می زنیم و آن وقت بیا و خودت را معرفی كن؛ طبیعتاً رضا هم بر این اساس عمل کرد و هنگامی که با وی تماس گرفته شد راهی زندان اوین شد. اکنون قرار شده است كه این موارد را از دادستانی استعلام كنند. همچنین لازم به ذکر است چند روز پیش ربابه رضایی، همسر رضا شهابی، به اداره ی پیگیری وزارت اطلاعات احضار شد و مورد بازجویی قرار گرفت. در این بازجویی ربابه رضایی برای انعکاس شرایط همسر زندانی خود مورد بازخواست قرار گرفت و در جواب این بازخواست ها عنوان کرد که: من تنها به تماس هایی که با من در رابطه با احوال پرسی همسرم می شود جواب داده ام و هیچ عمل خلافی انجام نداده ام.
کمیته ی دفاع از رضا شهابی ضمن محکوم نمودن صدور قرار نابجا برای رضا شهابی و همچنین بازجویی از همسر این کارگر زندانی، خواستار پایان دادن این برخوردهای ضدکارگری مأموران امنیتی و قضایی است. کمیته ی دفاع از رضا شهابی
***
شریف ساعدپناه به دادگاه احضار شد
اتحادیه آزاد کارگران ایران: دیروز مورخه ١٩ خرداد ماه ٩٢ شریف ساعد پناه یکی از هماهنگ کنندگان طومار اعتراضی ٣٠ هزار نفری به دادگاه احضار گردید. شریف ساعدپناه دیروز ساعت ١١ صبح به شعبه ١ دادگاه انقلاب اسلامی سنندج جهت محاکمه احضار گردید و به مدت ٤٠ دقیقه مورد بازجویی قرار گرفت ودر پایان جلسه ، اقدام علیه امنیت ملی را به وی نسبت دادند. ضمنا در تاریخ ٢٢ فروردین ماه ١٣٩٢ نیز حکم محکومیت شریف ساعد پناه و مظفر صالح نیا در شعبه اول دادگاه بدوی انقلاب سنندج به وکیل این کارگران ابلاغ شد. بر اساس این حکم شریف ساعد پناه و مظفر صالح نیا هر کدام به اتهام واهی توهین به نظام به شش ماه حبس تعزیزی محکوم شده اند. شریف ساعدپناه از ١٥ دی ماه ١٣٩٠ تا کنون مکررا مورد بازجویی و احضارو بازداشت قرار گرفته است در صورتی که هیچ جرمی جز دفاع از حقوق انسانی خود و همکارانش مرتکب نشده است اتحادیه آزاد کارگران ایران احضار و محاکمه شریف ساعد پناه را اعمال فشاری علنی بر فعالین و رهبران کارگری برای به سکوت واداشتن آنان ارزیابی میکند و با محکوم کردن آن اعلام میدارد اعمال فشار برای به تمکین واداشتن کارگران معترض از طریق وارد کردن اتهامات واهی و به زندان افکندن آنان نه تنها ذره ای از صورت مسئله تحمیل شرایط غیر انسانی بر کارگران ایران و تلاش آنان برای دستیابی به یک زندگی انسانی را پاک نخواهد کرد بلکه بر عمق و دامنه نفرت و انزجار کارگران از وضعیت موجود خواهد افزود.
***
نامه سرگشاده نیما ابراهیم زاده به دادستان
٢٠خرداد: برگشت پدر و خواست من و کودکان زندانیان سیاسی
دیروز بود که پدرم را برای برگشتن به زندان بدرقه کردم.مثل این که آقای دادستان حرف کسی را گوش نمیدهد و تاکید پزشک قانونی وپزشکان بیمارستان محک را مبنی بربودن پدر در کنار من را نادیده گرفته است حال دیگر چکار کنم دلم بر این خوش بود که پدرم در کنارم هست و مرا در شکست دادن بیماریم کمک خواهد کرد اما جناب دادستان بازهم دست بکار شد و پدرم رابه زندان احضار کرد من نمیدانم که جدا کردن پدری از فرزندش که مبتلا به سرطان است چه نفعی برای آن ها دارد!هنوزبا بیماریم سازگار نشده ام که عده ای پدرم را از من جدا کرده اند حال علاوه بر مبارزه با بیماری باید چشم انتطار آزادی پدر هم باشم شما که در بهترین دوران زندگی ام که ده یازده ساله بودم حق داشتن پدری در خانه را از من گرفته بودید و شماکه کودکی من را مثل هزاران کودک دیگر از من گرفته اید حداقل حال که به این بیماری مبتلاهستم پدرم را به من باز گردانید. حال که بیشتر فکر میکنم این سوال در ذهنم پدید آمد که آن هزاران کودک دیگر چکار میکنند جناب دادستان آیا شما هم مثل ما فرزندان زندانیان سیاسی درد چشم انتظار پدر بودن را کشیده اید آیا شما هم صبح و شب در این فکر بوده اید که الان پدرتان در چه وضع وحالی است آیا زنده است وآیا به خانه باز خواهد گشت ! حتما نه! چون اگر یک روز این درد را میکشیدید دلتان نرم میشد و به سختی سنگ نبود من از زبان آن هزاران کودک میگویم که پدرانمان را به ما باز گردانید وکودکی که ازما گرفته اید به ما باز گردانید آن خاطراتی را که قرار بود به شیرین ترین لحظه های زندگی ما تبدیل شود به تاریک ترین روز هایمان بدل کردید.به ما باز گردانید.نیماابراهیم زاده فرزند زندانی سیاسی در بند بهنام ابراهیم زاده.
***
***
نوشتهای از بهنام ابراهیم زاده دقأیقی قبل از بازگشت به زندان
١٩خرداد: عزیزان! در لحظات و دقایق بازگشتم به زندان بغض گلویم را گرفته و احساس غیر قابل وصفی دارم. بجا گذاشتن نیما و همسرم در لحظاتی که بیشترین نیاز به اینکه درکنارشان باشم را با تمام وجودم احساس میکنم بطرزغیر قابل تصوری سخت وسهمگین است . صدای ضربان قلبت را میشنوئی اما نفس کشیدن بسیار دشواراست. کلامی برای گفتن نمیابی. تلاشی دشوار برای لبخندی به هر بهانه ایی بخصوص وقتی نیمای عزیزم هم تلاش میکند ازناراحتی و نگرانی من بکاهد کاری دشواراست. درحالیکه لحظات باهم بودن بس کوتاه است وباید تنهایش بگذارم.صحبت کردن برایم در این لحظات بسیار سخت است. اجازه میخواهم در دقایق آخر مرخصیم با شما انسانهای آزادیخواه و شریف سخن بگویم و این لحظات سخت رابا شما همسرنوشتهایم شریک شوم. تصاویرانبوهی در مقابل چشمم است نمیتوانم از نیمای عزیزم چشم بردارم. عمق نیازش در این لحظات به بودن من در کنارش را میشود از هرحرکت وهرکلمه اش خواند، دردآور است برای هر پدری.همسرم تاب نگاه کردن درچشمان نیما ومشاهده این لحظات را ندارد. چه روز سخت چه لحظات سنگینی است چه دشواروتلخ روبه پایان است. این خانه از پایه ویران است باید از نو ساخت. سوالی که بلافاصله به ذهن میرسد این است، چه جرم سنگینی یک فعال کارگری وحقوق کودک مرتکب شده است که سزایش سپری کردن عمر و زندگیش پشت میله های زندان است؟ دقایق بسرعت میگذرند و من نمیتوانم منسجم صحبتم را با شما در میان بگذارم. فریاد میزنم من جرمی مرتکب نشده ام که این چنین باید خودم و خانواده ام تحت بدترین شرایط جسمی روحی و راونی قرار بگیریم. دیروز در سالن شیرودی جوانان فریاد برآوردند زندانی سیاسی آزاد بایدگردد. سخنم خطاب به جوانان به کارگران و به زنان و مردم ایران این است این شعار باید محورهر تجمع وگردهمایی باشد. میدانید همبندان من در زندان چه کسانی هستند؟ کسانی که خواستشان آزادی و برابری و رفاه مردم بوده است.کسانی که بهترین سالهای زندگیشان را در سلولهای افرادی در بندهای زندانهای اوین، رجائی شهر، گوهردشت و دیزل آباد سپری میشود ،حرفشان چیست و چه میگویند؟ آنها صدای انسانیت و یک زندگی انسانی هستند. کارگران وفعالینی که گفتند ما کارگران حق داریم تشکل مستقل خود را داشته باشیم. مادر مقابل عرق ریخته برای گذران زندگیمان باید حقوقهایمان پرداخت شود. جوانان و دانشجویانی که در زندان بسرمیبرند آنهایی هستند که خواهان شرایط آزاد برای جوانان و دانشجویان بودند و اعلام کردند دانشگاه پادگان نیست. زنانی در زندان هستند که در تجمعات مختلف سینه سپر کردند وخواهان حقوق برابر برای شهروندان این جامعه شدند وعلیه بی حقوقی همسران،خواهران، دختران و مادران ما لب به اعتراض گشودند.زندان جای هیچکدام ازآنها و پاسخ خواسته های برحق آنان نیست. در این لحظات فقط میتوانم بگویم وجدانهای بیدار انسانهای مبارزوهمسرنوشتانم شعار؛زندانی سیاسی آزاد باید گردد؛ را باید وسیعااجتماعی کرد و خواهان آزادی بی قید شرط و فوری تمامی زندانیان سیاسی شد. بهترین انسانها، شریفترین انسانها و عزیزترین فرزندان این جامعه درزندانها اسیرهستد. دوستان و همسرنوشتهایم؛ در این لحظات بسیار دشوار لازم میدانم از تمامی شما عزیزانم از شمافعالین کارگری، زنان و جوانان فعالین جنبش کودکان و از تشکلهای کارگری درسراسر دنیا که من و خانواده ام را حمایت کردند صمیمانه تشکر و قدردانی کنم.وهمچنان خواهان ادامه و گسترش این حمایتها باشم. هر انسان آزادیخواه میتواند صدای ما زندانیان در بند باشد. جای کارگر زندان وبندواسارت نیست. بهنام ابراهیم زاده فعال حقوق کارگر و حقوق کودکان
***
قطعنامه کنگره اتحادیه کمونال سوئد، ٣١ مه ٢٠١٣ :کارگران زندانی در ایران به حمایت بین المللی نیاز دارند!
رضا شهابی، عضو هیت مدیره سندیکای کارگران شرکت واحد و حومه تهران پس از مرخصی کوتاه پزشکی به زندان ننگین اوین بازگشت داده شده است. شهابی پس از اعتصاب رانندگان شرکت واحد در سال ٢٠٠٧ بکرات زندانی شده، مورد ضرب و جرح قرار گرفته و شکنجه شده است. ایشان در حال حاضر حبس چهار سال به اتهام “اقدام علیه دولت (امنیت ملی)” را می گذراند. اتهام واهی به تلاش برای سازماندهی اتحادیه مستقل. همین امر در مورد بهنام ابراهیم زاده، فعال اتحادیه ای (کارگری) و حقوق کودک، که پس از یک کمپین بین المللی اجازه یافت مدتی با پسر بیمار سرطانی اش باشد اما اکنون باید پسر بیمارش را در بستر بیماری رها کرده و به پشت میله های زندان برگردد، صدق می کند. این ها نمونه هایی از فعالین کارگری زندانی هستند که در آستانه انتخابات رئیس جمهوری در ایران تحت محدودیت ها و اقدامات امنیتی قرار گرفته اند. این اقدامات به دلیل ترس رژیم از اعتراضات و قیام انجام می گیرد. در شرایط حاضر طبقه کارگر ایران از نظر معیشتی و بیکاری بالا بشدت تحت فشار قرار دارد. بدین وسیله کنگره اتحادیه کمونال ضمن اعلام همبستگی با کارگران ایران خواهان آزادی فوری و بی قید و شرط همه فعالین کارگری و سیاسی می باشد. اتحادیه کمونال از مبارزه کارگران و مردم ایران برای آزادی ،حق تشکل و اعتصاب، و حق فعالیت آزاد بدون تهدید زندان و شکنجه و اعدام برای رفاه، برابری، عدالت و زندگی ارزشمند حمایت می کند. ترجمه از : اتحاد بین المللی در حمایت از کارگران در ایران – سوئد منبع : سایت اتحادیه کمونال، اخبار کنگره
سبد هزینه كارگران
٧٠٠هزارتومان برای سفره بخور و نمیر
مریم بابایی: هزینه ماهانه یك خانواده چهار نفره در تهران تنها از بابت حداقل مواد غذایی ضروری و نه حداقل مواد غذایی مصرفی و دیگر هزینههای ضروری ٧٠٠ هزار تومان است. در این ٧٠٠ هزار تومان هزینه ماهانه، نه تنها هزینههای بالای اجارهبهای مسكن، حمل و نقل، آب، برق، گاز، بنزین، بهداشت و درمان، آموزش، پوشاك، لوازم منزل، تفریح و كالاها و خدمات متفرقه و انواع و اقسام هزینههایی كه خانوادهها روزانه با آن درگیرند، در نظر گرفته نشده است، بلكه اساسا بسیاری مواد غذایی مصرفی خانوادهها نیز به حساب نیامده است.براساس برنامه سلامت توسعه هر فرد برای زنده ماندن در روز باید از هر ماده غذایی اصلی به میزان مشخصی در برنامه غذایی خود داشته باشد. با در نظر گرفتن میزان ضروری هر ماده غذایی مورد نیاز برای زنده ماندن براساس این برنامه و با احتساب حداقل قیمت فعلی مواد غذایی در بازارهای میوه و تربار و نه قیمتهای متنوع مغازهها و دیگر مراكز خرید هر شهروند تهرانی باید روزانه به طور متوسط ٥٦٠٠ تومان هزینه كند. با این حساب یك خانواده چهار نفره بدون اینكه هیچ ماده غذایی تفننی مصرف كند و با حذف بسیاری از مواد خوراكی مصرفی روزانه، تنها برای اینكه حداقل مواد غذایی را بر اساس گزارش سلامت در برنامه پنجم توسعه، در سبد غذایی خود برای زنده و سلامت ماندن داشته باشد، باید روزانه ٢٢ هزار و ٤٠٠ تومان و ماهانه نزدیك به ٧٠٠ هزار تومان هزینه مواد غذایی كند. در این شرایط اگر قیمت مواد غذایی را در طول یك سال ثابت فرض كنیم، كه عملا چنین اتفاقی در واقعیت نمیافتد، هزینه سالانه مواد غذایی یك نفر، دو میلیون و ٤٤ هزار تومان و یك خانواده چهار نفره بیش از هشت میلیون تومان خواهد بود. این در حالی است كه هر كارگر مشمول قانون كار در سال جاری بر اساس پنج مولفه اصلی و جانبی حداقل مزد، بن نقدی، سنوات، حق اولاد و حق مسكن؛ بدون اضافه كاری، پاداش، حق پست و موارد مشابه آن؛ ماهیانه بین ٥٤١ تا ٦٣٨ هزارتومان دریافت خواهد كرد. در این شرایط اگر هزینههای ماهانه اجاره مسكن، رفت و آمد، پوشاك، درمان، تحصیل فرزندان را به جمع هزینههای ماهانه یك خانواده حداقلبگیر اضافه كنیم، عملا سهمی برای تامین حداقل ضروریات تغذیه و سلامت باقی نمیماند. در این شرایط رفته رفته سهم مواد غذایی اصلی از سبد خانوار كم و با مواد غذایی كم خاصیتتر و كم هزینهتر جایگزین میشود.
دستمزدهای پرداخت نشده
عدم پرداخت٣ماه حقوق ٤٠ کارگر نساجی تابان یزد
٢١خرداد: عدم پرداخت ٣ماه حقوق٤٠کارگرنساجی تابان یزد. طی این مدت به صورت علیالحساب مبالغ ناچیزی به حساب کارگران واریز شده است. تعداد کارگران شاغل تا چند ماه گذشته ٦٠ نفر بوده است وطی چند ماه گذشته تعداد ٢٠ نفر از کارگرانی که شرایط بازنشستگی پیش از موعد در مشاغل سخت وزیان آور را داشتند، بازنشسته شدهاند.
***
تاخیر سه ماهه در پرداخت حقوق ٤٠ کارگر نساجی تابان
کارگران كارخانه نساجی تابان كه تعدادشان ٤٠ نفر است به علت مشکلات مالی کارخانه، سه ماه متوالی حقوق دریافت نکردهاند. کارخانه نساجی تابان یزد با سابقه طولانی که در حوزه تولید دارد به سبب مشکلات نقدینگی، از عهده پرداخت سه ماه از حقوق کارگران خود بر نیایده است و تنها به صورت علیالحساب مبالغ ناچیزی را به حساب کارگران واریز کرده است.
هم اکنون ٤٠ کارگر باسابقه و ماهر در این کارخانه، منتظر دریافت معوقات حقوقی برای تامین مایحتاج روزانه خانوادههایشان هستند. طی چند ماه گذشته تعداد ٢٠ نفر از کارگرانی که شرایط بازنشستگی پیش از موعد در مشاغل سخت وزیان آور را داشتند، بازنشسته شدهاند. تعداد کارگران کارخانه نساجی تابان یزد در سالهای گذشته ٣٢٠ نفر اعلام شده است. با بازنشسته شدن و خارج شدن تعداد زیادی از نیروهای کار این کارخانه، هم اکنون این رقم به ٤٠ کارگر رسیده است.
نا امنی محیط كار
سوختگی٣کارگربراثرانفجار دیگ بخار در جاده ورامین
٢١خرداد: انفجار دیگ بخار در کارگاه تولیدی فوم و یونولیت در جاده ورامین، چال ترخان، روبروی شهرك موزاییك سازی موجب سوختگی٣کارگر از ناحیه تمام بدن شد.
***
قطع پای کارگر کارگاه ریخته گری
٢١خرداد: به علت حادثه ای در یک کارگاه ریختگری واقع در شریف آباد، کارگر این واحد صنعتی دچار قطع پا از ناحیه زانو گردید.
***
کارگر معدن ١٨ ساله در استخری در شهریار غرق شد
١٩خرداد: جوان ١٨ ساله ای که کارگر معدن بود، در استخری واقع در شهرستان شهریار غرق شد. این استخر در جاده شهریار، به طرف کرج، بعد از سازمان موتوری شهرداری، معدن رضا واقع شده است.
***
مرگ کارگرمقنی درعمق چاه
٢٤خرداد: این حادثه بامداد روز٢٤خرداد به دنبال ریزش دیواره چاه خیابانی در خیابان دماوند و گرفتار شدن این سه کارگر مقنی اتفاق افتاد. سه کارگرافغانی در عمق ٧ متری چاه مشغول کار بودند که ناگهان دیواره چاه بر روی آنها فروریخت به طوریکه یک نفر از آنان به طور کامل در میان خروارها خاک مدفون شد و دو نفر دیگر تا گردن درمیان آوار خاک گرفتار شدند. خاک چاه به علت دستی بودن آن به شدت سست بوده و دیواره های چاه استحکام لازم را نداشت به این خاطر هرلحظه احتمال می رفت با ریزش های مداوم خاک، این دو نفر هم در زیر خاک دفن شده و جان شان به خطر افتد.
گزارش
ایران: گسترش فقر، کاهش حقوق کارگری
پاریس، ژنو، ٢٠ خرداد ١٣٩٢ (١٠ ژوئن ٢٠١٣) ـ در آستانه انتخابات ریاست جمهوری در ایران در روز ٢٤ خرداد، فدراسیون بین المللی جامعه های حقوق بشر و جامعه دفاع از حقوق بشر در ایران گزارشی با عنوان «ایران: گسترش فقر، کاهش حقوق کارگری» منتشر می کنند که نقض حقوق اقتصادی و اجتماعی در ایران را مستند کرده است. وضعیت اقتصادی و اجتماعی در ایران رو به وخامت می رود و تاثیر آن بر شرایط زندگی مردم بلافاصله است. بیکاری رو به رشد است، تورم به سطح بی سابقه ای رسیده است و بیشتر مردم ناگزیر از اشتغال به چند شغل هستند زیرا مزد حداقل برای خنثا کردن تورم کافی نیست. شکاف بین درآمد ثروتمندان و فقرا رو به گسترش است. در چنین وضعیتی، کارگران از حق سازمان دهی آزاد برخوردار نیستند. عبدالکریم لاهیجی، رییس فدراسیون بین المللی جامعه های حقوق بشر و رییس جامعه دفاع از حقوق بشر در ایران، گفت: «سازمان های رسمی کارگری ابزاری در دست دولتمردان برای اعمال کنترل بر کارگران هستند. تلاش برای تشکیل اتحادیه های مستقل کارگری در سالهای اخیر با سرکوب خشن روبرو بوده و رهبران کارگران به اتهام «اقدام علیه امنیت ملی» و «تبلیغ علیه نظام» زندانی شده اند.»نقض گسترده حقوق کار، در عمل و قانون، به ویژه علیه زنان و نیز به دلایل ناشی از دین، قومیت و عقیده سیاسی کاملا آشکار است. عبدالکریم لاهیجی افزود: «سیاست های دولت در مغایرت کامل با اصل جهانی برابری زن و مرد، زنان را به حاشیه می راند. اقدامات اخیر برای برچیدنِ سیاست های کنترل جمعیت به منظور افزایش میزان باروری تبعیض علیه زنان را بیشتر می کند.» روزنامه نگاران، مدافعان حقوق بشر، منتقدان دولت به خاطر عقاید سیاسی خود در محل کار مورد تبعیض قرار می گیرند. مسئولان علاوه بر زندانی کردن آنها، اغلب آنها را از کار در سازمان های دولتی اخراج می کنند یا باعث اخراج آنها از شرکت های خصوصی می شوند. خویشاوندان آنها نیز با آزار و اخراج از کار روبرو هستند. تعدادی از وکلای دادگستری و روزنامه نگاران علاوه بر زندان به محرومیت از اشتغال به حرفه محکوم شده اند. با وجود پنهانکاری دولتی و نبودِ اطلاعات معتبر رسمی، فدراسیون بین المللی جامعه های حقوق بشر و جامعه دفاع از حقوق بشر در ایران با استفاده از منابع معتبر و داخلی به این نتیجه رسیده اند که بیش از ٥٠% از جمعیت بیشتر از ٧٥ میلیون نفری ایران در زیر خط فقر زندگی می کنند. گزارش های تحقیقی اخیر نشان می دهند که قدرت خرید مردم در ظرف هشت سال از سال ١٣٨٤ تا ١٣٩٢ به میزان ٧٢% کاهش پیدا کرده است. عبدالکریم لاهیجی این طور نتیجه گیری کرد: «در شرایطی که فقر و بیکاری گسترش می یابد، کارگران از هیچ راه قانونی برای طرح خواسته های خود و از حق مذاکره دسته جمعی برخوردار نیستند.» انتخابات ١٣٩٢ تغییراتی را که بسیار هم ضروری است به بار نخواهد آورد. باوجود این، در صورت ادامه رکود اقتصادی، خواست های اجتماعی و مطالبه حقوق کارگری نیز می تواند رشد کند و سرانجام این رژیم را به چالش بطلبد. کمیته حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی سازمان ملل در ماه مه ٢٠١٣ (اردیبهشت ١٣٩٢) دومین گزارش ادواری جمهوری اسلامی ایران را مورد رسیدگی قرار داد. ملاحظات پایانی این کمیته به طور عمده یافته های مشترک «فدراسیون بین المللی جامعه های حقوق بشر» و «جامعه دفاع از حقوق بشر در ایران» را تایید کرده اند.
***
خطر بیكاری كارگران واحدهای كوچك اردبیل با انتقال صنایع بالا دستی
تعدیل نیرو و تعطیلی واحدهای اقتصادی از كارگاههای كوچك فراتر رفته و به مراكز مهم صنعتی استان اردبیل نیز سرایت کرده است.
چند واحد تولیدی بحرانزده یا در آستانه بحران همچون کارخانه چرم مغان، شرکت فراوردهای سیب زمینی، نساجی اردبیل و… در حال حاضر تولید این كارخانهها به حداقل رسیده است. از کارخانه چرم مغان كه در گذشته رونق بسیاری داشت و محصولات آن به کشور ایتالیا و سایر کشورهای اروپایی صادر میشد، اكنون چیزی باقی نمانده است. شرکت فراوردهای تولیدی سیب زمینی نیز که در گذشته حرف اول تولید در کشور را میزد هم اکنون به سبب نداشتن صنایع تبدیلی دچار مشکل شده و ظرفیت تولیدش را به حداقل رسانده است. نساجی اردبیل یکی از پروژههای نیمه رها شده دولت است که با هدف اشتغال ١٠ هزار نیروی کار احداث شد اما در بدو تاسیس تعطیل شد و مدیران آن مجددا با دریافت تسهیلات بانکی این کارخانه را با ظرفیت هزار کارگر و به صورت نیمه فعال راه اندازی کردند.
***
جلوگیری شهرداری از تعمیر سكونتگاه کارگران كورهپزخانهها
ممانعت شهرداری برای تعمیرات اتاقهای محل سکونت کارگران کوره پزخانهها. شهرداری مدعی است برای تعمیرات اتاقهای محل سکونت کارگران کوره پزخانههای شمس آباد باید مجوز گرفته شود و زمانی که کوره داران برای اخذ مجوز اقدام میکنند نسبت به پایان کار اتاقهای ساخته شده و ساخت و سازهای غیر قانونی ایراد گرفته میشود. ٢٥ خانوار در هر کارخانه زندگی میکنند که برای هر ٥ خانوار یک سرویس بهداشتی و حمام وجود دارد. هیچگونه نظارت و محدودیتی برای کار کردن کودکان کارگران در کوره پزخانههای شمس آباد وجود ندارد. موارد متعددی از کار مشهود کودکان ١١ ساله در کوره پزخانههای شمس آباد دیده شده است.
***
كارگران واحدهای كوچك تضمینی برای دریافت حداقل مزد قانونی ندارند
در حال حاضر در کارگاههای بالای ٥٠ نفر، مطالبات کارگران در حد و اندازه حداقلهای قانونی پرداخت میشود. با این حال مشاهده میشود که در محیطهای کوچک صنفی و کشاورزی مطالبات کارگران براساس معیارهایی خارج از قانون تعیین و پرداخت میشود. در محیطهای کوچک صنفی به دلیل درآمد پایین کارگاه و سوءاستفاده برخی کارفرمایان، قوانین کار و تامین اجتماعی بصورت سلیقهای اجرا میشود.
اخبار بین المللی
یونان – تجمع اعتراضی کارمندان خدمات بهداشت
کارمندان بخش بهداشت یونان روز جمعه ٧ ژوئن (١٧ خرداد) در اعتراض به سیاست های ریاضت اقتصادی دولت دست از کار کشیدند. پزشکان و پرستاران بیمارستان های دولتی یونان در مقابل وزارت بهداشت این کشور تجمع کردند و علیه موج جدید کاهش بودجه بهداشتی این کشور که به عنوان بخشی از تلاش ها برای جلوگیری از بحران بدهی یونان صورت می گیرد، شعار دادند. یکی از معترضان در این باره می گوید: “من فکر می کنم که نظام بهداشت یونان دارد فرو می ریزد. البته اوضاع در پرتغال و اسپانیا نیز به همین شکل است. ما فکر می کنیم که اگر نتوانیم همبستگی را با هم صنفان خود سازماندهی کنیم. در آینده این روند تخریبی، همه کشورهای اروپایی را در بر می گیرد.” اتحادیه های کارگری در کشورهای بحران زده اروپایی، تاکید می کنند که سیاست های ریاضت اقتصادی دولت ها، برای کارگران ناعادلانه است و راه به جایی نمی برد.
مصر – اعتراض معلمان در اسکندریه با خواست قرارداد دائم
به گزارش Ahram Online روز دوشنبه ١٠ ژوئن (٢٠ خرداد) صدها معلم با خواست تبدیل قرارداد کارشان از موقت به دائم مقابل شهرداری اسکندریه دست به تحصن و اعتراض زدند. این معلمان میگویند هم اکنون شش سال است کا با قرارداد موقت مشغول کار هستند و هیچ مسئولی به خواست آنها توجهیندارد. احمد حمدی نماینده معلمان میگوید: “آنها با دستمزد ماهی٣٠٠ لیره (٤٢ دلار) کار میکنند: وی اضافهٔ میکند که: “ما خواهان عقد فوری قرارداد دائم هستیم” در ماه ژوئن سال گذشته قانونی به تصویب رسید که حداقل دستمزد را ٧٠٠ لیره (١٠٠ دلار) تعیین کرده بود، ولیاین قانون فقط شامل کارکنان دائم میشود.
یونان – راهپیمایی هزاران معترض در اتن
به گزارش یورو نیوز روز شنبه ٨ ژوئن (١٨ خرداد)هزاران نفر از اعضای جنبش های سوسیالیست اروپا از کشورهای مختلف در اعتراض به سیاست های سختگیرانه اقتصادی در آتن، پایتخت یونان تظاهرات کردند. این راهپیمایی یک روز پس از نشست دو روزه جنبش های سوسیالیست در آتن انجام شد. یکی از شرکت کنندگان می گوید: “قصد داریم همه گروههای سوسیالیست اروپا را سازماندهی کنیم تا اروپای دیگری بسازیم و بگوییم که ریاضت بس است.” دیگری می افزاید:”از سالها پیش فعالیت هایی را علیه سیاست های اروپا سازماندهی کرده ایم و تلاش می کنیم تا جایگزین های بهتری برای این سیاست ها که به مردم تحمیل شده پیدا کنیم.” شرکت کنندگان در نشست دو روزه از سیاست های نظام های سرمایه داری انتقاد کردند. آنها همچنین خواستار لغو مالیات برای قشرهای کم درآمد و افزایش آن برای ثروتمندان شدند. خبرنگار یورونیوز در آتن می گوید:”از دید برگزار کنندگان، این نشست فرصتی فراهم آورده است تا گروههای سوسیالیست اروپایی دیدار و تبادل نظر کنند و اجرای سیاست های سیاست های اقتصادی ریاضتی و خشن در سراسر اروپا از جمله یونان را مورد اعتراض قرار دهند.”
فرانسه – اعتصاب سراسری کارکنان فرودگاه ها
به گزارش خبر گزاریها کارکنان فرودگاهها در چندین شهر فرانسه از روز سه شنبه ١١ ژوئن (٢١ خرداد) دست به اعتصاب سه روزه زدند. این اعتصاب بر علیه طرح اجرای آسمان واحد اروپایی شکل گرفته است که معترضین معتقدند باعث از کار بیکار شدن هزاران کارمند این فرود گاهها خواهد شد. فرانسه و همچنین کشورهای دیگر عضو اتحادیه اروپا در نظر دارند برای صرف جوئی بیشتر دست به این اقدام بزنند. در اثر این اعتصاب تا کنون هزاران پرواز از فرود گاههای فرانسه لغو شده است و احتمال این میرود که کارکنان فرود گاهها در کشورهای دیگر اروپایی نیز به این اعتصاب بپیوندند. بر اساس آخرین گزارشها کارکنان فرودگاهها در بلژیک، ایتالیا، اسپانیا و پرتقال تصمیم گرفته اند که از چهار شنبه شب ١٢ ژوئن (٢٢ خرداد) در یک اقدام هماهنگ به همکاران خود در فرانسه بپیوندند.
روسیه – تظاهرات مردم بر علیه دولت
به گزارش یورو نیوز روز چهارشنبه١٢ ژوئن (٢٢ خرداد) هزاران نفر از مخالفان دولت با شرکت در یک راهپیمایی در مسکو و با وجود حضور سنگین نیروهای پلیس، خواستار استعفای ولادیمیر پوتین، رییس جمهوری روسیه، اجرای عدالت و آزادی زندانیان سیاسی شدند. شرکت کنندگان در این تظاهرات خواستار آزادی افرادی بودند که سال گذشته بدلیل اعتراض به سیاست های دولت پوتین دستگیر و زندانی شده بودند. این تظاهرات تا مقابل کاخ کرملین ادامه داشت. یکی از معترضان می گوید: “من طبق معمول برای اعتراض علیه چیزهایی که در کشورمان افاق می افتد آمده ام. من فکر می کنم پوتین آزادی، عدالت و انتخابات را از روس ها دزدیده است.” همزمان با این مراسم، کارناوالی نیز تحت حمایت دولت روسیه و به مناسبت روز استقلال در این کشور، ترتیب داده شده بود که با استقبال مردم روسیه مواجه نشد و در خیابان های خالی از جمعیت مسکو به اجرای برنامه پرداخت.
یونان – تعطیلیرادیو و تلویزیون دولتی و بیکاری و اعتراض کارمندان
شامگاه سه شنبه١١ ژوئن (٢١ خرداد) در پی تعطیل شدن شبکههای رادیو تلویزیون دولتی یونان موسوم به ایآرتی، حدود دو هزار و ٧٠٠ تن بیکار شدند. با اینحال آتن میگوید این شبکهها پس از انجام یک سری اصلاحات بازگشایی خواهند شد. به گزارش خبرگزاری فرانسه دولت یونان روز ٢١ خردادماه ضمن انتقاد شدید از پرهزینه بودن رادیو و تلویزیون دولتی این کشور، دلیل این اقدام را عمل به سیاستهای ریاضت اقتصادی و برآورده کردن تعهدات بین المللیاش عنوان کرد. در همین روز سخنگوی دولت، شبکههای پخش ایآرتی را مایه آبروریزی خواند. با اینحال دولت روز٢٢ خردادماه در واکنش به اعتراضات گسترده خبرنگاران، اتحادیههای کارگری واحزاب ائتلافی دولت آن کشور اعلام کرد که رادیو تلویزیون دولتی یونان را پس از انجام اصلاحات ساختاری بازگشایی خواهد کرد. روز٢٠ خردادماه وام دهندگان به یونان یعنی نمایندگان اتحادیه اروپا، صندوق بین المللی پول و بانک مرکزی اروپا بررسی میزان پیشرفت یونان در راستای اجرای اصلاحات ساختاری و سیاستهای ریاضتی را آغاز کردند و بر این مبنا از یونان خواستند تا با ادغام یا تعطیلی سازمانهای دولتی، بخش دولتی را به شدت کوچک کند. این تصمیم نه تنها موجب شکاف در ائتلاف احزاب سه گانه دولت شده، که نارضایتی خبرنگاران این کشور را هم فراهم کرده است، به طوریکه خبرنگاران حوزه رادیو و تلویزیون این کشور دست به اعتصاب نامحدود زدهاند. ضمن اینکه بنا بر اعلام اتحادیه خبرنگاران، روزنامهنگاران و دیگر فعالان رسانههای نوشتاری نیز اعتصابشان را از روز پنجشنبه١٣ ژوئن (٢٣ خرداد) شروع میکنند. اتحادیه خبرنگاران، پایان اعتصاب را مشروط به عقبنشینی دولت کرده و گفته است این اعتصاب تنها زمانی پایان میپذیرد که دولت “این کودتایی را که به خاموشی اطلاعات می انجامد”، را لغو کند. این تصمیم دولت موجب شکاف در ائتلاف سه گانه دولت شده، بطوریکه احزاب سوسیالیست و دموکراتیک چپ، دو حزب از مجموع سه حزب ائتلافی دولت، از مخالفتشان با این تصمیم خبر دادهاند.
اخبار کوتاه
مصر – اعتصاب و تحصن خلبانان شرکت هواپیمایی
روز پنج شنبه ١٣ ژوئن (٢٣ خرداد) خلبانان شرکت هواپیمایی مصر Egypt Air با خواست افزایش دستمزد دست از کار کشیدند و دست به تحصن زدند. آارعر عصر این اعتصاب تا کنون دستکم ٥٠ پرواز لغو شده است.
فرانسه – اعتصاب کارگران خطوط راه آهن
روز پنجشنبه ١٣ ژوئن (٢٣ خرداد) کارگران خطوط راه آهن دست به اعتصاب زدند. بدنبال اعتصاب کارکنان فرودگاه ها، اعتصاب این کارگران باعث فلج شدن بیشتر سیستم حمل و نقل کشور شده است. این کارگران به طرح دولت برای یکپارچه کردن خطوط راه آهن فرانسه با دیگر کشورهای اروپایی معترض هستند و معتقدند که باعث بیکاری تعداد زیادی از کارگران خواهد شد.
سوریه – افزایش تعداد کشته شدگان به بیش از ٩٣ هزار نفر
بر طبق آخرین گزارش سازمان ملل تعداد کشته شدگان جنگ در سوریه از مرز ٩٣ هزار تن گذشته است. از این تعداد بیش از ٧ هزار کودک شناسایی شده اند. حکومت جمهوری اسلامی با کمکهای بیدریغ مالی و نظامی از حکومت سوریه یکی از مسئولین اصلی قتل و کشتار مردم بشمار میرود.
انگلستان – تصمیم بانک RBS به اخراج ٢٠٠٠ کارمند
بانک RBS روز پنجشنبه ١٣ ژوئن (٢٣ خرداد) اعلام کرد که بدلیل کاهش سود بانک تصمیم دارد ٢٠٠٠ تن را از مراکزی که زیان میدهند و یا سود دهی آنها پایین است، اخراج بکند. آنها دلیل این اقدام را کاهش هزینهها و بازگشت دوباره بانک به سود دهی اعلام کرده اند.