مرگ هاي ناشي از كار جرم جنايي كارفرماست!
نسان نودینیان
شرايط سخت و نا امن كار هر روز جان عده اي از كارگران را مورد مخاطره قرار ميدهد. هر روز موارد متعددي از آسيب ديدن و يا كشته شدن كارگران بر اثر عدم وجود امكانات ايمني در گوشه و كنار اين جامعه مصيبت زده اتفاق ميافتد كه تنها تعداد كمي از آنها ثبت و يا منتشر ميشود. در استان كردستان، در سه ماه دوم سال قبل(سال ٩٠) در اثر حوادث ناشی از کار ۱۳۱ نفر مصدوم به پزشکی قانونی مراجعه کردند که تابستان امسال این رقم با افزایش ۱۴۷ نفر، ۱۲درصد رشد داشته است. طبق خبري از مدير كل پزشكي قانوني استان كردستان؛ «در تابستان امسال میزان مرگهای ناشی از حوادث کار در استان نسبت به سال قبل با ۱۱۴ درصد افزایش روبرو بوده است». و « در سه ماه دوم سالجاری ۱۵ نفر در استان بر اثر حوادث کار جان خود را از دست دادهاند، افزود: این رقم در مقایسه با سه ماه دوم سال ۹۰ که تعداد فوتیهای ناشی از حوادث کار ۷ نفر بود، ۱۱۴ درصد افزایش یافته است».
از دلائل مهم بروز حوادث ناگوار و بالا بودن میزان مرگ ناشی از کار در سه ماه تا هفت نفر اینها هستند.
1ـ عدم وجود وسایل ایمنی و حفاظتی اصولی، کافی و مرغوب و در انطباق با آخرین امکانات ایمنی .
2ـ شدت کار و طولانی بودن ساعات کار یکی دیگر و اصلی ترین عوامل بروز سوانح و مرگ است. اولا کارفرمایان اغلب برای بالا بردن شدت کار و تحت فشار قرار دادن کارگران برای تحرک و کار بیشتر تا آنجا که ممکن است از بکارگیری وسایل ایمنی پرهیز میکنند. زیرا استفاده از وسایل ایمنی در عین حال از تحرک و سرعت کار کارگر میکاهد. تا آتحا که کارگرانی که کار کنتراتی میکنند(در شرکت های راه و ساختمان سازی بیشتر) خود عمدا از این وسیل استفاده نمیکنند تا بتوانند کار را با سرعت بیشتری انحام دهند. ثانیا طبیعی است که خستگی ناشی از طولانی بودن ساعات کار، خود به میزان زیادی درصد بروز حوادث را افزایش میدهد.
شدت کار و خستگی مفرط دو عامل دیگر در بروز حوادث است.
آنچه مسلم است این است که سرمایه داران همچون کالایی بی ارزش به کارگر مینگرند و آنچه که برایشان اهمیت حیاتی دارد کسب سود هر چه بیشتر است. و از آنجا که رعایت اصول ایمنی و بهداشت محیط کار جز هزینه هاست و از سود آنها میکاهد، بنابراین طبیعی است که سرمایه داران به این مساله توجه چندانی نکنند.
تضمين ايمنى و بهداشت محيط کار و تقليل مخاطرات کار به حداقل ممکن، بدون هيچ صرفه جويى، با استفاده از پيشرفته ترين تسهيلات و امکانات مورد استفاده در سطح جهان. نظارت و معاينه پزشکى منظم در برابر مخاطرات و بيمارى هاى حرفه اى(كه در محيط كار از قبيل بيماري هاي ريوي، كمر درد و فشار بر روي اعصاب و عضلات و كليه و چشم وارد ميشود) و ناشى از کار، توسط مراجع پزشکى مستقل از کارفرما، به هزينه کارفرمايان و دولت. بيمه کامل کارگران در مقابل صدمات و خسارات ناشى از کار، اعم از اينکه در محيط کار و يا خارج آن رخ دهد و بدون اينکه کارگر نيازى به اثبات قصور کارفرما و يا مديريت داشته باشد. پرداخت حقوق کامل بازنشستگى به کارگرانى که در نتيجه صدمات ناشى از کار توانايى کار کردن را از دست ميدهند. در راس مطالبات و خواستهای فوری و دائمی کارگران باید قرار گیرد.
برای جلوگیری از مرگ و سوانح کار حساس بودن به امکانات محیط کار است. کارگران باید همه جا، دائما نسبت به بی تفاوتی به امر بهداشت و ایمنی محیط کار هشدار بدهند. اولین گام جمع شدن و تشکیل مجمع عمومی است. جمع شدن و به بحث گذاشتن شرایط ایمنی محیط کار و تحت فشار گذاشتن کارفرما و ارگانهای مسئول با قدرت و تصمیم جمعی عملی میشود.