نگاه هفته: مجموعه ای از رویدادهای هفته در شهرهای کردستان
نسان نودينيان
گرد آورنده / نسان نودینیان
( ایسکرا 676 )
زخمی شدن٦کارگردرانفجار دیگ بخار کارخانه قند ریزی زرین میاندوآب، خبر تلخ ديگري از نا امني محيط كار است. سالانه صدها كارگر در محل كار دچار صانحه و جان باختن ميشوند. يكي از صورت مساله هاي نا امني محيط كار حرص و ولع بي پايان كارفرماها است. اين پديده جديدي نيست. كارگر شاغل در طول ده ها سال كار در محيط كارخانه با بي توجهي كارفرماها آشنا هستند. ارگانهاي ذیربط هم حلقه بگوش كارفرماها هستند. در ميحط كار ده ها جريان لابيستي در دفاع از كارفرماها موجودند. دزدي مالي و رشوه هم در كشورهاي استبداد زده و دزد و چپاولگر امري عادي است. اينجا ما كارگران را داريم و عطف توجه به ايمني محيط كار كه متاسفانه در ميان كارگران هوشياري و اتكا به عمل جمعي و مجمع عمومي و فشار به كارفرماها براي مدرنیزه کردن و تامين ايمني محيط كار را كمتر شاهد بوده ايم. تامين ايميني محيط كار در گرو اراده جمعي كارگران در محيط هاي كار است. راه حل دفاع از جان و كرامت انساني كارگران در گرو اتحاد در محيط هاي كار است.
مطالبات طرح شده توسط « سندیکای کارگران نیشکرهفت تپه. سندیکای کارگران فلزکارمکانیک تهران. هیات بازگشایی سندیکای کارگران نقاش وتزیینات تهران». گام اول در اعتراضي سازمان يافته به منظور تامين ايمني محيط كار است: ما ضمن تاسف ازاین روند شتاب گیرنده حوادث شغلی در ایران اعلام می کنیم: ١ـ خواستارفعال ترشدن بخش بازرسی وایمنی در وزارت کارهستیم. ٢ـ خواستارموظف کردن کارفرمایان به آموزش حین کاربه کارگران درصنایع وبخش ساختمان که بیشترین حوادث شغلی وتلفات انسانی رابه خود اختصاص داده،هستیم. ٣ـ خواستارمجازات شدید کارفرمایانی هستیم که با صرفه جویی جان انسانها را به خطرانداخته وانسانها راهدف سودجویی خود قرارداده اند. ٤ـ ماهمچنین خواستارآزادی فعالیت های سندیکایی ومتعاقب آن نظارت شدید سندیکاها برایمنی وبهداشت کار هستیم.
کارگری:
30 اردیبهشت: سنندج: به گزارش “کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکل های کارگری” کارگران شاغل در سد “بنیر” در اعتراض به عدم پرداخت دستمزدهای معوقه خود دست به تجمع اعتراضی زدند. برپایه این گزارش، جمعی از کارگران شاغل در سد بنیر واقع در 20 کیلومتری جاده سنندج – مریوان در اعتراض به عدم پرداخت 4 ماه دستمزد معوقه و عیدی و پاداش سال گذشته خود در مقابل دفتر شرکت “استراتوس” پیمانکار این سد تجمع اعترضی برپا کردند و خواستار دریافت مطالبات خود شدند
30 اردیبهشت: به گزارش “کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکل های کارگری” روز یکشنبه فعال کارگری “غالب حسینی” جهت آخرین دفاعیات خود در دادگاه اسلامی رژیم در سنندج حاضر شد. برپایه این گزارش، غالب حسینی ضمن رد اتهام واهی وابستگی به احزاب خارج از کشور از فعالیت خود در کمیته هماهنگی دفاع نموده و بر عضویت خود در این کمیته پا فشاری کرد.کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکل های کارگری، ضمن محکوم کردن اتهامات وارده بر فعالین کارگری، خواهان رفع اتهام از آنان و آزادی فوری و بدون قید و شرط تمامی فعالین کارگری دربند و زندانیان سیاسی می باشد.
30 اردیبهشت: به گزارش “اتحاد آزاد کارگران ایران” فعال کارگری “بهنام ابراهیم زاده” ازجانب مقامات قضایی به زندان احضارشد. این در حالی است نیما فرزند بهنام چهارم خرداد ماه در بیمارستان “محک” کودکان بستری خواهد شد. با پیگیری های بهنام ابراهیم زاده برای تمدید شدن مرخصی اش قاضی ناظر بر زندان پرونده پزشکی نیما را به مقامات پزشکی ارجاع داده تاپزشکان قانونی تشخیص بدهند که بهنام لازم وضروری است در کنار فرزند بیمارش بماند و قرار بر این شد که چهارم خرداد پزشک قانونی در بیمارستان نیما را از نزدیک ببیند اما مقامات قضایی منتظر دستور پزشک قانونی نماندند و با بهنام تماس گرفتند که باید به زندان برگردد.
29 اردیبهشت: حامد محمودنژاد فعال کارگری از اعضای کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکلهای کارگری، با وثیقه ۵۰ میلیون تومانی از زندان سنندج آزاد شد. این فعال کارگری که روز ۱۲ اردیبهشت ماه توسط نیروهای حفاظت اطلاعات دستگیر شده بود، یکشنبه ۲۹ اردیبهشت ماه پس از تودیع قرار وثیقه ۵۰ میلیون تومانی در میان استقبال خانواده و همکارانش از زندان سنندج آزاد شد.
وی پیشتر درساعت ۵ صبح ۱۷ اسفند ماه سال گذشته با مراجعه ماموران امنیتی به منزلش به همراه دو فعال کارگری دیگر بنامهای خالد حسینی و وفا قادری، بازداشت شده بود که در تاریخ ۱۹ فروردین ماه با تودیع وثیقه آزاد گردید. باردیگر مامورین امنیتی در تاریخ پنجشنبه ۱۲ اردیبهشت ماه یک روز پس از روز جهانی کارگر، حامد محمودنژاد را به همراه جلیل محمدی بازداشت میکنند.
از وضعیت دیگر فعال کارگری جلیل محمدی هنوز اطلاع دقیقی در دست نیست.
٢٣ ارديبهشت: به گزارش رسیده عصر دوشنبه 23/12/92 «غالب حسینی» فعال کارگری و عضو کمیته هماهنگی، پس از 54 روز بازداشت در اداراه اطلاعات، با قید وثیقه ی 150 میلیون تومانی از زندان مرکزی سنندج آزاد شد. وی در میان استقبال پر شور جمع کثیری از مردم و فعالین کارگری و خانواده اش، تا منزل همراهی شد. خبر دیگری حاکی از آن است که «جلیل محمدی» دیگر عضو بازداشتی کمیته هماهنگی، طی تماس کوتاه تلفنی با خانواده اش از سلامت خود خبر داده است؛ اما همچنان از «حامد محمودی نژاد» عضو دیگر کمیته هماهنگی خبری در دسترس نیست. کمیته هماهنگی ضمن تبریک آزادی غالب حسینی به تمام مردم آزادی خواه و برابری طلب و خانواده او، خواهان آزادی فوری و بدون قید و شرط تمامی کارگران و فعالین کارگری زندانی و زندانیان سیاسی می باشد.
زخمی شدن 6 کارگردرانفجار دیگ بخار کارخانه قند ریزی زرین میاندوآب
٢٨ ارديبهشت: انفجار دیگ بخار ساعت 14 و 45 دقیقه ظهر روز پنجشنبه 26 اردیبهشت در کارخانه قندریزی زرین میاندوآب واقع در شهرک صنعتی این شهرستان رخ داد و شدت انفجار در آن به حدی بود که موجب ترس و وحشت کارگران کارخانجات اطراف شد که علاوه بر مجروح شدن شش نفر از کارگران در حال کار، موجب تخریب بخش عظیمی از ساختمان این کارخانه و از بین رفتن بسیاری از تجهیزات و تولیدات آن شد. دلیل احتمالی انفجار دیگ درست عمل نکردن شیر اطمینان، خارج نشدن بخار و در نتیجه وارد آمدن فشار بالغ بر 10 برابری بر این دیگ عنوان شد.
زندانیان سیاسی
زانیار مرادی زندانی سیاسی محکوم به مرگ که برای درمان بیماریهای خود به بیمارستان منتقل شده بود، بدون تکمیل مراحل درمان به قرنطینه زندان رجایی شهر کرج منتقل گردید. زانیار مرادی زندانی سیاسی بند ۱۲ زندان رجایی شهرکرج روز پنجشنبه به بیمارستان سینا منتقل گردید تا در مورد بیماری فتخ، مشکل زانو و کمر خود مورد مداوا قرار گیرد. وی روز شنبه ساعت ۵ .۱۱ صبح بعد از انجام عمل فتخ، علی رغم تاکید پزشکان بیمارستان بر بستری بودن وی جهت مراقبتهای بعد از عمل و ادامه روند درمان کمر و زانو به زندان رجایی شهر کرج عودت میشود. یکی از زندانیان زندان رجایی شهر به گزارشگر هرانا گفت: “در هنگام بازگشت زانیار مرادی، وی توسط یکی از زندانبانان بنام (دفتری) مورد ضرب و شتم قرار میگیرد. تاجایی که یکی از بخیه های زانیار پاره میشود. سپس زانیار را به بند قرنطینه زندان رجایی شهر که از آلوده ترین و بدترین بندهای این زندان است، منتقل میکنند و تا این لحظه نیز به داخل بند مراجعت نکرده است.” وی همچنین ادامه داد: “زندانبانی که زانیار را مورد ضرب و شتم قرار داده و برای وی پرونده سازی کرده و به انفرادی فرستاده است، تابستان سال ۸۹ نیز به دلیلی واهی قصد ضرب و شتم زانیار را داشت که با میانجیگری سایر زندانیان سیاسی موفق به انجام این کار نشد.” گفتنی است، زندانیان سیاسی سالن ۱۲ بر این عقیده اند که زندانبان مذکور بر اثر کینه قبلی حوادث اخیر را پیش آورده است.
اجتماعی: مریوان: بنابه گزارش دریافتی، در جریان واژگون شدن یک دستگاه موتور سیکلت در جاده مریوان به روستای “ولژیر” فردی به نام “سیروان نادری” جان خود را از دست داد. برپایه این گزارش، سیروان نادری اهل روستای “هرسینن” از توابع مریوان که دارای همسر و دو فرزند می باشد هنگامیکه که قصد داشت با موتور سیکلت از مریوان به سوی روستای ولژیر” برود دچار حادثه شد و به دلیل شدت جراحات وارده متاسفانه جان خود را از دست داد.(کمیته کردستان حزب کمونیست کارگری ایران مراتب تسلیت و همدردی را به خانواده سیروان نادری، همسر و فرزندان اواعلام میکند).
اشنویه: یک دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق بین الملل و معلم یکی از مدارس شهر اشنویه به سه سال حبس محکوم شد. “آزاد رسول نژاد” در حراست اداره آموزش و پرورش، از سوی نیروهای امنیتی بازداشت و از آنجا به بازداشتگاه اداره اطلاعات شهر اشنویه برده شد و سپس در مورخه 28 اردیبهشت ماه به زندان این شهر منتقل گردید.
30 اردیبهشت: مشکل کمبود نان در شهرهای کُردستان ایران به سرعت در حال گسترش میباشد و در چند روز اخیر، اکثر شهرهای کُردستان را نیز در بر گرفته است و بر اساس گزارشات بوکان نیز به این معضل دچار شدە است. امروز در نانواییهای شهر بوکان، صاحبان نانوایی به مشتریان خود اعلام کردند به هر خانواده ١٥ قرص نان بفروشند. سهمیەبندی نان در شهر بوکان در حالیست که بعضی از خانوارها نیاز بیشتری به نان دارند و با وجود اینکە فصل کار میباشد، کارگرهای ساختمانی و کشاورزان نیز نیاز بسیار بیشتری از این تعداد به نان دارند. از دیگر سو، شهروندان شهرهای سنندج، مریوان، اشنویه، پیرانشهر، دهگلان و تکاب نیز از کمبود آرد و نان به ستوه آمدەاند. تمام این مشکلات درحالیست که شورای آرد و نان در شهرهای کردستان سهمیه آرد نانواییها را کاستە است و نانواییها اکثرا تعطیل شدە و یا فقط چند ساعت میتوانند کار کنند. کمبود شدید نان باعث شدە است که شهروندان برای گرفتن چند قرص نان ساعتها در صف نان منتظر بمانند.(منبع کوردستان میدیا)