گفتگوی کمونیست هفتگی با فاتح شیخ
دبیر کمیته مرکزی حزب حکمتیست
کمونیست هفتگی::فاتح شیخ، ارزیابی عمومی شما از کنگره ششم حزب حکمتیست چیست؟ چه پیامی برای جامعه در باره کنگره ششم حزب دارید؟
فاتح شیخ: ارزیابی من این است که کنگره ششم حزب، اهداف اصلی خود را با موفقیت آشکار و قدرتمندی بی کم و کاست بدست آورد. کنگره ششم دو هدف اصلی داشت که تمام تدارک سیاسی و سازمانی کنگره حول آنها چیده شده بود: اول به صحنه آوردن یک تعرض نیرومند سیاسی و حزبی علیه کلیت جمهوری اسلامی و علیه کل نظام سرمایه داری و دوم انتخاب یک کمیته مرکزی قدرتمند و معرفی آن به جامعه.
قصد من از تامین اهداف کنگره صرفا اشاره به قطعنامه ها و قرارهایی نیست که در کنگره تصویب شدند. اینها اسناد روشن و راهگشایی هستند. اما در دنیای واقعی جایگاه صاحبان و مجریان هر قطعنامه و قراری تعیین کننده تر از خود قطعنامه ها و قرارهاست. کنگره ششم محل تجمع مجموعه وسیع و متنوعی از فعالین کمونیسم کارگری بود که کارنامه تک تکشان و مجموعشان سرشار از تعرض قاطع، روشن و با تمام قامت، علیه وضع موجود، علیه نظام بردگی مزدی سرمایه داری و مشخصا علیه استبداد سراپا جنایت و کثافت جمهوری اسلامی است. امروز هیچ حزب سیاسی دیگری در اپوزیسیون با چنین قامت سیاسی و حزبی مستحکمی خود را در معرض قضاوت و انتخاب جامعه نگذاشته است. این حزب احیا کننده امید جامعه به کمونیسم و به چپ است. یک ویژگی جامعه معاصر ایران بخصوص در سه دهه اخیر، احترام بالائی است که برای کمونیسم و چپ قائل است. کنگره ششم حزب نشان داد که به موقعیت کمونیسم مورد احترام جامعه متکی است و به سهم خود آن احترام را ارتقاء داده و محکمتر کرده است.
قطعنامه ها و قرارهای مصوب کنگره (که همگی در ضمیمه کمونیست فصلی ١۸٠ منتشر شده اند) درباره: اوضاع سیاسی ایران، اولویتهای حزب حکمتیست در دوره آتی، موقعیت کنونی طبقه کارگر- پلاتفرمی برای تغییر تناسب قوا، تحولات شمال آفریقا و خاورمیانه، علیه آلترناتیو سناریوسیاهی جریانات راست پروغربی و غیره که پس از جدلهای روباز و شفاف کادرهای صاحب نظر در کنگره ای با پخش زنده اینترنتی به تصویب رسیدند، همه اسناد راهگشایی هستند. اما نقطه تاکید من این است که: صاحبان قطعنامه ها، کنگره ای که آنها را تصویب کرده، حزب حکمتیست و صف محکم و گسترده ای از کادرهای پرشور، باتجربه و باانرژی که اجرای آنها را به عهده گرفته اند، اهمیت و مصداقیت این اسناد را دوچندان کرده اند.
نقطه تاکید دیگر من این است که این کنگره کمیته مرکزی قدرتمند، شناخته شده و قابل اعتمادی به جامعه در آستانه تحول ایران معرفی کرده است. این رهبری قوی و بانفوذ و اتوریته میتواند رهبری کمونیستی بر تحولات آتی جامعه را تامین کند که این یک نیاز حیاتی امروز جامعه ایران است. نیازی که رفیق رحمان حسین زاده هم در افتتاحیه کنگره بر ضرورت حیاتی تامین آن تاکید کرد.
پیام کنگره ششم به جامعه پیام امید و خوشبینی به تامین رهبری کمونیستی بر تحولات آتی ایران است. تمام این ارزیابی و خوشبینی را صرفا از واقعیت فعلی حزب حکمتیست نتیجه نمیگیرم، بلکه اضافه بر آن، از پتانسیل رشد و گسترش سریع حزب در دوره آتی استنتاج میکنم. واضح است که تحقق تمامیت این خوشبینی و پیامی که کنگره به جامعه میدهد، به پراتیک رهبری و کادرهای حزب، بخصوص کادرهای فعال در صفوف طبقه کارگر و صفوف آزادیخواهی و برابری طلبی جامعه بستگی دارد.
کمونیست هفتگی: از نظر شما کنگره ششم حزب تا چه حدی توانست به نیاز مبارزه طبقاتی حاد امروز در صحنه سیاست ایران پاسخ بدهد؟
فاتح شیخ: مهمترین نیاز مبارزه طبقاتی در صحنه سیاست ایران شکل دادن به آلترناتیو پرولتری در قبال تحولات سرنوشت ساز در چشم انداز، یا به تعبیر دیگر تامین رهبری کمونیستی و پرولتری بر تحولات آتی جامعه است. پایه و اساس چنین آلترناتیوی، بیگمان حزب سیاسی کمونیستی کارگری قدرتمند دخالتگر حاضر در صحنه های گوناگون جدال بر سر قدرت سیاسی است. حزبی که برای کارگران آگاه و فعالین آزادیخواه در مقیاس توده ای در جامعه قابل دسترس و قابل انتخاب باشد. کنگره ششم تصویر این حزب را در جریان دو روز کار پرشور و زنده اش رو به جامعه گرفت. به این معنی به سهم خود آن را قابل دسترس، قابل اعتماد، قابل امید بستن و قابل انتخاب کرد. کنگره کار خود را به خوبی انجام داد. و با کار خود یلاتفرم بسیار مساعد و مومنتوم نیرومندی در اختیار رهبری حزب گذاشت که برود به نیاز حیاتی مبارزه طبقاتی در صحنه سیاست ایران پاسخ بدهد. آلترناتیو پرولتری در قبال تحولات آتی جامعه را شکل بدهد.
از روز بعد از کنگره این دیگر تماما بر عهده رهبری منتخب کنگره است که با چه گامآهنگی، با چه تپش و تحرکی، با چه قدرتی و مهمتر از همه با چه سیاستها و عملکردهای متشکل کننده و متحدکننده ای، نیروی کادر و اعضای حزب و فعالین کارگری و کمونیست درون جامعه را بسیج میکند و به میدان میآورد و برای نبردهای طبقاتی آتی آماده میسازد.. با چه سرعت و جدیتی خود را به حزب سیاسی مدرن، حزب رهبر و سازمانده (نه فقط مبلغ و مروج) ارتقاء میدهد. این رشد و تحول را باید نه در بلند مدت و حتی میان مدت، بلکه در کوتاه مدت در تحرک و فعالیت میلیتانت حزب مشاهده کرد.
حضور مهمانان شاخص و صمیمی، پیامهای پرشور کمونیستهای عراق و مصر و سوئد و ایتالیا و فرانسه که حضورا یا وکالتا خوانده شدند، نشانه های واقعی امیدوارکننده در ارزیابی از موقعیت حزب حکمتیست و اهمیت و امیدبخشی کنگره ششم آن بودند. امروز وقت آن رسیده که خطاب به همه آن کمونیستهایی که در تلاطمهای گذشته سنت حزبی ما به درجاتی دچار ناامیدی شده اند و از این حزب فاصله گرفته اند بگوئیم: با مراجعه به واقعیت امیدبخش کنگره ششم و دستاوردهای آن، جا دارد به حزب حکمتیست امید ببندند و بی تردد به آن بپیوندند.
کمونیست گفتگی: شما در پلنوم ٢٧ حزب که روز بعداز کنگره برگزار شد به دبیری کمیته مرکزی حزب انتخاب شدید. ضمن تبریک به این مناسبت، فکر میکنید قرار گرفتن در این مسئولیت جدید در مقایسه با موقعیت تشکیلاتی قبلی که در حزب داشتید چه وظیفه جداگانه ای بر عهده شما میگذارد؟
فاتح شیخ: از بدو تاسیس حزب حکمتیست (پاییز ٢٠٠۴) بیش از هفت سال رئیس دفتر سیاسی حزب بودم. با تغییر آرایش رهبری حزب در پلنوم ٢٢ (نوامبر ٢٠١١)، برای ادامه آن مسئولیت کاندید نشدم، چون در آرایش جدید دفتر سیاسی عهده دار کل رهبری سیاسی و اجرائی حزب است و انرژی و امکاناتم برای چنان مسئولیتی کافی نبود. درعوض در هیات دائم دفتر سیاسی با مسئولیت رفیق رحمان حسین زاده به فعالیت ادامه دادم تا در حد توانم در پروسه مستحکم شدن رهبری جمعی بالای حزب سهم ادا کنم. تجربه رهبری جمعی در راس حزب در این یک سال و نیم، استحکام آن را به روشنی نشان داده است. هیات دائم و دفتر سیاسی به خوبی از عهده گسستن و پیوستنی که حزب حکمتیست با آن روبرو شد برآمدند. علاوه بر جبران لطمه ای که جمع جداشده به حزب زدند، با هدایت دقیق پروسه پیوستن رفقای حزب اتحاد، رشد سریع و ارزشمندی در سطح حزب و احیاء امید جدیدی در سطح جنبش کمونیسم کارگری را متحقق کرد. برگزاری دو کنگره بزرگ ظرف همین مدت کوتاه، ازجمله نقاط درخشان کارنامه رهبری حزب در دوره گذشته است. رفیق صالح سرداری دبیر کمیته مرکزی، از ماهها قبل تمایل خود برای عضویت در دفتر سیاسی به جای دبیری کمیته مرکزی را اعلام کرده بود. من هم قبل از کنگره تمایلم به کاندیداتوری دبیری کمیته مرکزی را به رئیس دفتر سیاسی، دبیر کمیته مرکزی و هیات دائم اطلاع دادم. فکر کردم انرژی و امکاناتم برای این مسئولیت مناسبتر است. اضافه کنم که گرفتن هر مسئولیتی در حزب، شرکت در تقسیم کار رهبری است و تقسیم کار به معنی تقسیم مشغله نیست. ما هر ۴۸ عضو کمیته مرکزی منتخب کنگره ششم، با هر تقسیم کار در سطح محلی و سراسری حزب، مشغله مشترکمان این است که بنابه امکانات و توان شخصی و اجتماعی مان، مدام به بنیه سیاسی و پراتیکی و مالی حزب کمک کنیم. در سطح بعدی دفتر سیاسی (با ١۹ عضو) مسئول رهبری و پیشبرد همه جانبه فعالیتهای حزب است و در تقسیم کار درون خود هیات دائم را دارد.
کمیته مرکزی چند ماه یک بار پلنوم دارد. در فاصله پلنومها، اعضای کمیته مرکزی در تشکیلاتهای دیگر حزب به فعالیت حزبی مشغولند و از کانال آن تشکیلاتها در فعل و انفعال حزبی شرکت میکنند. پلنوم علاوه بر نظارت و حسابرسی بر فعالیتهای دفتر سیاسی، سیاستهای جدید برای پیشبرد برنامه و استراتژی حزب طرح و تصویب میکند. وظیفه دبیر کمیته مرکزی پیشبرد این کارکردهای کمیته مرکزی به عنوان بالاترین مرجع حزب بعد از کنگره است. اساس این وظیفه حفظ وحدت حزب در سطح رهبری و رابطه رهبری با کادرها و اعضای حزب است. وحدت بر مبنای پراتیک کردن سیاستهای مصوب حزبی و موازین حزبی، و نه صرفا بر مبنای نظرات. بالا رفتن انسجام فکری و نظری در حزب هدفی است که تنها با تقدم دادن به وحدت در پراتیک حزبی متحقق میشود. مبنای نزدیکتر شدن فکری انسانهای متشکل در حزب سیاسی واقعی، بخصوص در حزب کمونیستی کارگری، مشارکت فعال در پراتیک مشترک است، نه عکس آن. فعال کردن مکانیسمهای حزبی برای تبادل نظر و طرح و پیشبرد تاکیدات متفاوت و سایه روشنهای نظری در عین تاکید بر اصالت پراتیک حزبی در چارچوب موازین و اصول حزبی، از این رو مصداق پیدا میکند. این مسئولیت و مشغله مشترک رهبری حزب است که دفتر سیاسی بطور مستقیم و پیوسته و هرروزه پی میگیرد و کمیته مرکزی هم در پلنومهایش به آن رسیدگی و در آن شرکت میکند.
در احزاب سیاسی واقعی، موقعیت شخصیتها در رابطه حزب و جامعه، جایگاه و اهمیت برجسته ای دارد. حزب حکمتیست از این نظر امکانات انسانی و فکری غنی و راهگشایی دارد. این نقطه قوت مهم حزب ما و جنبش ما در شرایط حاضر و در چشم انداز تامین رهبری کمونیستی در تحولات آتی جامعه است. در حزب حکمتیست صفی از شخصیتهای باسابقه، باتجربه و با پایگاه سیاسی و اجتماعی وافر فعالیت دارند که گنجینه فکری منصور حکمت را در همه عرصه های فعالیتشان قطبنمای خود کرده اند. سند “اصول و شیوه های رهبری کمونیستی” و مباحث مربوط به دیالکتیک حزب و شخصیت ها در مبحث “حزب و جامعه” منصور حکمت، پشتوانه فکری این ماتریال انسانی قوی در صفوف حزب حکمتیست است. هم اکنون سه نسل از کادرهای کمونیسم کارگری در رهبری حزب حکمتیست جمع اند. حضور فعال و تجربه سیاسی غنی نسل مسن تر (گارد قدیمی حزب) در ترکیب با انرژی و نواندیشی و نوآوری کادرهای جوانتر رهبری حزب و آشنائی بیشترشان با دانش و تکنولوژی روز، کمک شایانی به ارتقاء کارائی رهبری در پیشبرد فعالیتهای حزب کرده است. بعلاوه این ترکیب میتواند راهگشای غلبه بر معضل انتقال نسلی رهبری حزب، ضمن حفظ تداوم خط فکری و حزبیت کمونیستی حکمت گردد. انتقال نسلی رهبری حزب، معضلی است که در جوامعی مانند ایران تقریبا همه احزاب سیاسی ازجمله احزاب چپ و کمونیست از آن رنج برده اند. با برگزاری کاملا موفق کنگره ششم، من به پیشرفت سریع حزب حکمتیست در پاسخ دادن به نیاز جامعه به رهبری کمونیستی قدرتمند، بااتوریته و داری نفوذ اجتماعی گسترده در صفوف طبقه کارگر و در کل پهنه جامعه، خوشبینتر شده ام.
://www.hekmatist.org/
١٨ مه ٢٠١٣