رحمان حسین زاده-جنبش سرنگونی در عراق به آلترناتیو رادیکال و شورایی نیاز دارد!

جنبش سرنگونی در عراق به آلترناتیو رادیکال و شورایی نیاز دارد!

رحمان حسین زاده

دور جدید جنبش توده ای سرنگونی طلبانه مردم عراق با خشمی عمیق تر و گستردگی بیشتر از دور اول علیه کل هیئت حاکمه ارتجاعی قومی-مذهبی تحمیل شده به آن جامعه به میدان آمده است. اعتراضشان سر راست و ساده علیه کلیت سیستم فاسد و علیه فقر و عدم تامین زندگی است. ترفند اعلام شده امروز برهم صالح رئیس جمهور مبنی بر استعفای نخست وزیر و برپایی “انتخابات زودرس” تقلایی حقه بازانه در جهت آرام کردن جنبش اعتراضی کوبنده کنونی است. بعید است چنین مانوور حیله گرانه اوضاع را آرام کند. چون معترضین خواستشان بی ابهام برکناری کل هیئت حاکمه قومی مذهبی با همه دارودسته های مافیایی است که نزدیک به دو دهه است در همدستی با هم، خون مردم عراق را در شیشه کرده اند. از سال ۲۰۰۳ تا بحال وعده های زیادی را از این حاکمیت ضد مردم و فاسد و دزد شنیده اند و اما هر روز و هر سال اوضاع سختتر و غیر قابل تحمل تر را تجربه کرده اند. مردم دیگر فریب دروغ و مانوورهای کل هیئت حاکمه را نمیخورند. همانطور که فریب قولهای ۱۷ ماده ای و ۱۳ ماده ای بی پایه نخست وزیر را نخوردند و اکنون دولتداری خودش با لایحه هایش به پایان میرسد. نسل جوان جسور و مردم رنج دیده در تجربه واقعی خود به این نتیجه رسیده اند، که کل دستگاه حاکمه و بخشهای سه گانه کذایی آن، دولت و پارلمان و ریاست جمهوری باید برچیده شوند. به علاوه مردم با شعارهای رسا و با برافراشتن بنرهای گویا خواستار پایان دخالتهای دولتهای مرتجع منطقه و به ویژه جمهوری اسلامی در اوضاع عراق و کوتاه شدن دست آمریکای تحمیل کننده این سناریوی ضد انسانی بر مردم عراق هستند.

این جنبش اعتراضی کوبنده در بغداد و شهرهای بزرگ و کوچک وسط و جنوب عراق جاری است. اما همه میدانند قلب پرتپش این مبارزات برحق، با حضور صدها هزار نفره و بعضا میلیونی میدان تحریر بغداد است. در روزهای اخیر سازندگان جنبش اعتراضی دیگر شهرها اعلام کردند، نگاهشان به میدان تحریر بغداد است و از آن تبعیت میکنند. میدان تحریر بغداد، درست مشابه میدان تحریر قاهره در سال ۲۰۱۱ نقش کلیدی و تعیین کننده را در سرنوشت سیاسی این مبارزات و آینده عراق دارد. افت و خیز میدان تحریر بغداد، افت و خیز کل جنبش اعتراضی و سرنگونی طلبانه در عراق خواهد بود. پیشروی و عقب نشینی این جنبش عظیم در کل شهرهای وسط و جنوب، و به ویژه در میدان تحریر بغداد در گرو اینست چه پلاتفرم و آلترناتیو سیاسی ای در همین کوتاه مدت آتی از دل این مبارزه بزرگ دست بالا پیدا میکند.

نگرانی جدی وجود دارد، که جناحهای دیگری ازجریانات ارتجاعی راست و مذهبی، از ناسیونالیسم عرب پرو عربستان و نزدیکتر به “جامعه عربی” تا جناح های دیگری از اسلامیون “شیعی” فاصله گرفته از جمهوری اسلامی و یا ترکیبی از ایندو که چهره اپوزیسیونی بیشتری علیه هیئت حاکمه به خود بگیرند و به امید واهی سوار بر موج اعتراضات گسترده، کنترل اوضاع را به دست بگیرند. در غیاب شکل گرفتن و عروج یک رهبری رادیکال و آزادیخواهانه هر تحول ضد مردمی و ارتجاعی ممکن است. همانطور که در مصر و تونس دیدیم و بدتر از آنها سناریوی سیاه لیبی و سوریه و یمن را دیدیم. اما این یکی از احتمالات است. مساله قابل توجه اینست که نسل جوان و مردم بپاخاسته تشنه آزدی و رهایی و رفاه به دنبال راه حل دیگری برای تامین آینده بهتر در زندگی شان هستند. این را در شعارها و خواسته ها و آژیتاسیونهای پرشور در میدان تحریر بغداد و دیگر میادین مرکزی شهرها بیان میکنند. برای آروزوهایشان با میلیتانسی بالا به میدان آمده و تاکنون صدها نفر جانباخته و هزاران زخمی و دستگیر و زندانی شده اند. با تکیه به این واقعیت میتوان شکل دادن به رهبری رادیکال و سوسیالیستی را مطرح کرد. همه مولفه های مادی قدعلم کردن آلترناتیو رادیکال و سوسیالیستی در بطن این حرکت عظیم وجود دارد. یک جنبش عظیم برخاسته از اعماق جامعه، با نقطه عزیمت به شدت حق طلبانه و برجسته شدن خواسته ها و توقعات کارگران و رنج دیدگان و محرومان، فاکتورهای مساعد و تسهیل کننده شکل گیری و عروج راه حل کارگری و رادیکال و عروج رهبری روشن بین و متعهد به منافع مردم را نوید میدهد. به میدان کشیدن چنین آلترناتیوی مصافی مهم در یک تندپیچ تاریخی بسیار کوتاه مدت در مقابل پیشروان جنبش طبقه کارگر و آزدایخواه مردم، در مقابل کمونیستها و سوسیالیستهای جامعه عراق به طور کلی و به طور مشخص در مقابل کمونیستهای کارگری درعراق است. امروز وقت آنست کمونیستها و آزادیخواهان در صف مقدم حضور موثر در میدان تحریر بغداد و دیگر میادین مرکزی شهرها با تکیه بر همان خواسته های برحق علیه فقر و بیکاری و پافشاری بر سرنگونی کلیت نظام فاسد (اسقاط نظام) نیروی عظیم مردم معترض را بسیج و سازماندهی کنند. مبلغ و مبتکر تحرکی برای تعیین نمایندگان مستقیم مردم در میدان تحریر و دیگر میادین مرکزی شهرها در قامت شورای نمایندگان مردم به عنوان ارگان اعمال اراده مستقیم مردم قیام کرده در قامت آلترناتیو هیئت حاکمه فاسد کنونی باشند. اتحاد بین نمایندگان و رهبران مبارزه مردم همه شهرها را با هم تامین کنند، تا کل این حرکت اعتراضی و نمایندگانشان به عنوان پیکره واحد در مقابل هیئت حاکمه واپسگرا و سرکوبگر قد علم کنند. اکنون دوره نفی سلطه همه جناحهای فاسد بورژوازی قومی مذهبی عراق و دوره عروج آلترناتیو شورایی کارگران و مردم در همه سطوح حیات جامعه برای به دست گرفتن قدرت و اداره امور جامعه در مسیر تامین آزادی، برابری و رفاه برای همه شهروندان جامعه است.

***