تینا خلیفه ای-مسئول دانستن مردان در برابر مسئوليت مالي سدی بزرگ برای برابری!

مسئول دانستن مردان در برابر مسئوليت مالي سدی بزرگ برای برابری!

تینا خلیفه ای

خواسته هايي كه ما مطابق ميلمان ميدانيم را دوست داريم و ميخواهيم به دست بياوريم منابع انتظار ما است.اگرچه به چيزي عادت كرده باشيم يا به شيوه اي خاص تربيت شده باشيم اما همگي در يك چهاچوبه ي فرهنگي و اقتصادي رشد كرده ايم.
شايد بسياري از ما در اخبار روزانه و يا از فاميل و آشنايان شنيده باشيم كه مردي به علت ورشكسته شدن يا از دست دادن موقعيت مالي و اجتماعي خود دست به خودكشي زده است!آيا تا به حال چنين خبري را در مورد يك زن شنيده ايد كه به دليل از دست دادن توانايي مالي و فشار رواني وارده از طرف جامعه بر او خودكشي كند؟آيا شنيده ايد كه زني به دليل اينكه نتوانسته زندگي شايسته و مرفه براي خانواده خود(پارتنر و شوهر) بسازد اول افسرده و بعد طي فشار هاي زياد دست به خودكشي بزند؟چرا؟دليل بالا بودن آمار خودكشي مردان به علت شكت مالي در جوامع آسيايي و حتي غربي چيست؟
حقوق ها و مسئوليت مالي زوجين يا دو طرف يك رابطه در واقع تنظيم اقتدار دو طرف در رابطه را هدف قرار گرفته و بازتاب دهنده جايگاه هر يك از زوجين در ساختار قدرت در خانواده است. تحميل مسئوليت مالي به هر يك از دو طرف توانايي حقوقي او براي إعمال قدرت در خانواده را افزايش مي دهد و همان گونه كاستن از مسئوليت هاي مالي هر دو طرف از توانايي حقوقي او در زمينه مذكور مي كاهد. رياست مالي مرد بر خانواده علاوه بر زير پا گذاشتن حقوق زنان و تساوي مسئوليت هاي مالي بين زنان و مردان يك فشار رواني و كاهنده ي استعدادها و توانايي هاي روزانه مرد است و جايگاه اجتماعي او را از توانايي و تلاش هايش به موقعيت مالي ارجاع ميدهند و جامعه و خانواده انتظار مدوامي از مرد براي كسب درآمد يك طرفه دارند. و همچنين فرد طي صد ها سال باقي ماندن اين عادات به خود ميقبولاند كه قبول كردن مسئوليت تمام مخارج زندگي بر عهده اوست.زماني كه مرد در چنين جامعه اي تمام دارايي خودش را از دست ميدهد خود را در قعر چاهي ميبيند كه هيچ راهي براي نجات خود ندارد و بايد منتظر طعنه و تشر مردم و آشنايان و ترد شدن از طرف خانواده باشد به همين دليل تحت فشار هاي رواني مداوم دست به خودكشي ميزند.
دلاليل زيادي هست كه فردي نتواند كار پيدا كند مانند كمبود كار به دليل مشكلات اقتصادي و سياسي يك كشور نداشتن مدرك تحصيلي و…باعث ميشود كه فردي عادي در جامعه نتواند “مرد ايده آل” باشد.اين موضوع فقط در جوامع خاورميانه و آسيايي موضوعي جدي نيست بلكه در اروپا هم اين يك بحث جدي و قابل تأمل است .فشار اقتصادي بر روي مردان از طرفي باعث كم رنگ تر شدن نقش اقتصادي زنان در جامعه ميشود و باعث مسئول نداستن زنان در قبال تأمين مخارج خود و خانواده مي شود و بُعدي از زندگي را درست ميكند كه مرد هسته ي اقتصادي باشد و وظيفه داشته باشد كه كار كند و زن خانه دار باشد يا اگر شاغل هم باشد حقوق خود را صرف مصارف شخصي يا براي خود نگه دارد. چيزي كه امروزه بسيار شاهد آن هستيم در اكثر روابط پارتنري يا زناشويي وقتي از زن بخواهيم پول ميز غذا، پول آب و برق را حساب كند فكر مي كند به جايگاه او توهين شده و از لحاظ اجتماعي و عرفي اين كار را مردان بايد انجام دهند يا به صورت عاميانه وظيفه زن نيست كه مخارجي را بر عهده بگيرد چون چه در جوامع مرد سالار و چه در جوامع متمدن اروپايي يك نقطه ي مشترك چه از نظر رسانه اي و چه از نظر فرهنگي اجتماعي وجود دارد. اينكه زيبايي و جذابيت زن در برابر پول مرد يك عرف عاميانه است. يعني مرد در قبال زيبايي و شأن اجتماعي كه زن به او ميبخشد پول ميدهد چيزي شبيه يك معادله دو طرفه با كمي چاشني احساس و آداب و رسوم!
ما زنان اگر چه سالهاست براي برابري ميجنگيم و قرباني داده ايم هنوز دقيق معني برابري را درك نكرده ايم ما مكمل ميخواهيم نه جنس برتر جنسي كه ديكتاتورانه تمام حقوق را براي خود بخواهد و جنس مقابل را بي ارزش و حقير بنامد اگر برابري ميخواهيم بايد همه چيز برابري را بپذريم و خواهان تحقق آن باشیم چه در سطح اجتماعي و فرهنگي چه در سطح سياسي و اقتصادي. و خودمان را شريك حل همه ي مشكلات و معضل ها بدانيم تا راه كم كم براي جامعه اي آزاد و برابر باز شود، هر چند سخت اما تأثير گذار!

منبع: نشریه سوسیالیسم امروز، شماره ١٠٩
١ مهر ١٣٩٨- ٢٣ سپتامبر ٢٠١٩
Iransocialist2017@gmail.com