الهام صالح نیا-هشتم  مارس امسال و جنبش زنان در ایران

هشتم  مارس امسال و جنبش زنان در ایران

الهام صالح نیا

هشتم مارس ، روزجهانی زن در راه است. روزی که علاوه بر جهانی بودن،برای زنان در ایران معنای بسیار جدی تری دارد. چهار دهه است زنان در ایران از بیحقوقی کامل تاحد آپارتاید جنسی رنج می برند و با آن دست و پنجه نرم می کنند. تبعیض جنسی در ایران در قانون اساسی و قوانین شریعت آشکارا ضدیت با زن را نهادینه کرده است.

اما زنان در ایران هیچگاه به این قوانین اعتنا نکرده و علیه آن ایستاده اند. برخلاف این فشار عظیم ضدیت با زن، به پشتوانه سرمایه،دستگاه قضایی،پلیس، زندان و شکنجه،  زنان در ایران عرصه های مهمی را فتح کرده اند. از جمله زنان در کارخانه ها و مراکز کار و عرصه های اجتماعی گسترده، حضور جدی دارند. در زمینه تحصیلات عالی می شود گفت دانشگاه هارا فتح کرده اند، حجاب را به  تمسخر گرفته و از آن عبور کرده اند، تا حدیکه بخشهایی از حاکمیت اعتراف می کنند که در ایران حجاب، اجباری نیست!

جامعه ایران و زنان در ۸ مارس امسال اما در شرایط متفاوتی نسبت به سالهای قبل قرار دارند. کشمکشهای اجتماعی در عرصه حقوق زن همزمان با دیگر مبارزات کارگری و اجتماعی بسیار عریان تر و تعرضی تر شده است.

در یک سال اخیر بخصوص این حضور اجتماعی و تعرضی زنان در عرصه های مختلف انکار ناپذیر است. از جمله دختران خیابان انقلاب، یک نمایش شجاعانه و حکم به لغو حجاب اجباری بود. حضور زنان در همه ی عرصه های مبارزات اجتماعی می توان گفت فاصله تبعیض آمیز زنان را پر کرده و شانه به شانه ی کارگران و دیگر بخشهای جامعه  حرکت کرده است. حضور زنان در اعتصابات کارگری هفت تپه و فولاد، شرکت زنان کارگر و خانواده های کارگری در تظاهرات و اعتصاب شانه به شانه دیگر هم سرنوشتان خود به این مبارزات رنگ و بوی اجتماعی بسیار معنادارتری بخشیده است. برای مثال سپیده قلیان مثل ستاره ای در جنبش اعتراضی کارگران جنوب درخشید و ادعا و سنت و عرف ارتجاعی و ضد زن جمهوری اسلامی را به تمسخر گرفت. پروین محمدی فعال کارگری در مقابل استبداد و قوانین ضد کارگری جمهوری اسلامی و در کنار همسرنوشتان طبقاتی خود ایستاده است. سانازالهیاری ، عسل محمدی و ده ها و صدها مبارز زن در میان معلمان، پرستاران، بازنشستگان و در عرصه مبارزه با خشونت علیه زنان و قتل های ناموسی قدعلم کرده اند.

هشتم مارس امسال در چنین شرایطی فرا می رسد. روزی که زنان در ایران می توانند با سربلندی اعلام کنند که بندهای اسارت تبعیض و ستم و نابرابری جنسی را میگسلند  و زنجیرهای بردگی جنسی را بر دست و پای خود پاره میکنند. این موقعیت را در کم ترکشوری درجهان می توان دید. حضور موثر و مبارزات جانانه زنان در همه عرصه های کارگری و اجتماعی و بویژه علیه قوانین اسارتبار ضد زن، به زنان بعنوان نیمی از انسان های جامعه شخصیت و موقعیتی بخشیده است که شایسته است کارگران، معلمان و دیگر بخشهای اجتماعی در ۸ مارس امسال در کنار زنان بایستند و این روز را روز خود بدانند.

هشتم مارس امسال روز اعلام برابری کامل زن و مرد در ایران است. طبقه کارگر و کل انسان های آزادیخواه جامعه امروز به این باور رسیده است که بدون آزادی و برابری کامل زن و مرد جامعه آزاد نیست. آزادی و برابری زن و مرد نشانه آزادی و سعادت و خوشبختی کل جامعه است. برابری زن و مرد از جمله امر طبقه کارگر است. طبقه کارگر از مرد و زن  در روز جهانی زن اعلام می کنند که تا رسیدن به آزادی و برابری در جامعه و تا برابری کامل زن و مرد، از پای نمی ایستند.

طبقه کارگر ایران پرچمدار برابری زن و مرد و ساختن جامعه ای آزاد و برابر است. جنبش زنان به مبارزات طبقه کارگر توان و قدرت بیشتری بخشیده و می بخشد. طبقه کارگر و جامعه ایران شایسته است در روز جهانی زن امسال از مبارزات خستگی ناپذیر زنان و دختران جوان علیه تبعیض جنسی در چهار دهه اخیر قدردانی کرده و این مبارزات را ارج نهند. چرا که در ایران مساله زن و خصومت ارتجاع مذهبی با برابری زن و مرد، یکی از پایه های ایدئولوژیک جمهوری اسلامی را تشکیل داده  و زنان به مصاف با آن برخاسته اند. امرور می توان ادعا کرد که ایدئولوژی کثیف مذهبی و ضد زن رژیم،در مقابل جنبش زنان برای برابری، شکست خورده است. این را بخشهایی از خود حاکمیت اعتراف می کنند. ما بارها از دولتمردان جمهوری اسلامی شنیده و می شنویم که می گویند: ” ما در مقابل حق طلبی و برابری طلبی زنان و اعتراض علیه حجاب اجباری و تبعیض جنسی و تلاش برای اسیر و منفعل کردن نیمی از جامعه، شکست خورده ایم !” هشتم مارس امسال مهر این شکست را بر پیشانی رژیم می زند.

بعلاوه فراموش نمی کنیم که زنان علاوه بر ستم جنسی که به قانون جمهوری اسلامی تبدیل شده با مشکلات و معضلات مردسالاری، قتل های ناموسی، ازدواج کودکان دختر، ازدواج اجباری دختران، زنان بیکار و بیحقوق سرپرست خانواده، دختران کم سن و سال قالیباف، کودکان دختر و پسر کار و آواره خیابان ها، زنان تن فروش و ده ها معضل اقتصادی و اجتماعی دیگر روبرو هستند. جنبش زنان در ۸ مارس امسال تنفر و انزجار خود را از این وضعیت اعلام و ادعانامه خود علیه این شرایط دردناک را صادر کرده و همه ی زنان و مردان برابری طلب را به مقابله و مبارزه با این پدیده های غیرانسانی فرا می خواند. خوشبختانه امروز در ایران شاهد هستیم که مردسالاری به پشتوانه قوانین شریعت اسلامی رژیم، در مقابل اعتراض و جنبش زنان برای برابری مدام تحت فشار و مجبور به عقب نشینی می شود.

جنبش زنان برای آزادی و برابری در ۸ مارس امسال، نشانه پیروزیهای تا کنونی و ادعانامه مکرر خود علیه ستم و تبعیض جنسی، بی حقوقی زنان کارگر و سرپرست خانواده، کودکان دختر و زنان تن فروش…، برپرچم خود دارد.

زنده باد جنبش برابری طلبی زنان

زنده باد ۸ مارس روزجهان زن