اخبارو گزارشات مهم کارگری در هفتەای کەگذشت!
تهیە و تنظیم : عـــــــزیز آجیــــکند
هفت تپه و فوکلاد اهواز
هفتەای را کە پشت سر گذاشتیم توام بود با ادامه مبارزات پیگیرانه کارگران هفت تپه و فولاد اهواز و انعکاس گسترده اخبار آن در شبکه های اجتماعی و رسانه های داخلی و خارجی . این اعتصابات و مبارزات در طول روزهای گذشتە همچنان با گستردگی آن موج گسترده ای از حمایت و اعلام همبستگی ها را نیز به دنبال داشته است. بخش های مختلفی از کارگران ایران و فعالین جنبش کارگری در مراکز مختلف تولیدی و خدماتی در تجمع های خود و یا با صدور بیانیه های حمایتی همبستگی خود را با کارگران فولاد اهواز و هفت تپه اعلام داشتەاند . همچنین حمایتها و همبستگیها مرزها ی ایران را نیز در نوردیدەاست و در اکثر کشورهای اروپایی و دیگر نقاط جهان حمایتها و همبستگیها از کارگران ایران بخصوص کارگران اعتصابی چشمگیر بودەاست .همه قشرهای مختلف جامعە از جملە معلمان مبارز و استادان دانشگاه، دانشجویان و دانش آموزان، زندانیان سیاسی، وکلا و حقوق دانان شریف و آزاده و انسانهای مبارز و آزادیخواه در برخی از شهرهای ایران از مبارزات حق طلبانه کارگران هفت تپه و فولاد اهواز پشتیبانی کرده و تهدید و بازداشت فعالین و نمایندگان کارگران را محکوم کردەاند. در یک دو روز اخیر این اعتصابات وارد بیست و شمین روز خود شدەاست و کارگران نیشکر هفت تپه با گذشت نزدیک بە یک ماە از اعتصاب و اعتراض خود همچنان با اراده و مصمم علیه خصوصی سازی این مجتمع صنعتی و عدم پرداخت دستمزدهای معوقه به خیابانها می ریزنند و شعار سر میدهند و خواستار آزادی فوری اسماعیل بخشی یکی از نمایندگان خود هستند. اکنون سیزدە روز از دستگیری اسماعیل بخشی و سپیده قلیان، فعال مدنی می گذرد و مقام های حکومتی با اتهام بی پایه و اساس امنیتی آنها را در بازداشت نگاه داشته اند.
اسماعیل بخشی بر اثر ضربات و خونریزی شدید معده به یک بیمارستان امنیتی منتقل میشود
بر اساس گزارشات واصله ، نیروهای امنیتی پس از بازداشت اسماعیل بخشی وی را مورد ضرب و شتم و شکنجه شدید قرار میدهند که متاسفانه از ناحیه سر و صورت ضربات متعددی به وی وارد میشود به نحوی که صورتش کبود و متورم شده است.همچنین اسماعیل بخشی دچار خونریزی شدید معده شده است به نحوی که نیروهای امنیتی او را به یکی از بیمارستانهای امنیتی منتقل و بستری کردهاند. برخی گزارشها احتمال میدهند که اسماعیل بخشی را در بیمارستان سپاه پاسداران در اهواز بستری کرده باشند. پس از انتقال اسماعیل بخشی به بیمارستان اطلاعی از او در دست نیست.اسماعیل بخشی یکشنبه ۲۷ آبان همزمان با چهاردهمین روز اعتصاب کارگران نیشکر هفتتپه، بههمراه محسن آرمند، فعال کارگری دیگر این مجتمع و سپیده قلیان، فعال مدنی بازداشت شد.
مأموران امنیتی علی نجاتی، عضو سندیکای کارگران نیشکر هفتتپه و پسرش را بازداشت کردند
پنجشنبه ۸ آذر، مأموران امنیتی به خانه علی نجاتی از اعضای سندیکای کارگران نیشکر هفت تپه هجوم بردند و او و پسرش پیمان نجاتی را بازداشت کردند. مأموران حکم جلب این فعال صنفی را در دست نداشتند. گفته میشود که مأموران علی نجاتی را کتک زدهاند و او هنگام بازداشت از حال رفته است. روز سهشنبه ٦ آذر فرمانده نیروی انتظامی شوش با انتشار بیانیهای هرگونه تجمع در سطح این شهر را ممنوع اعلام کرد. با اینحال کارگران معترض نیشکر هفتتپه هر روز مقابل فرمانداری شهر تجمع میکنند.
بنیاد مستضعفان دستمزد ۴ ماه کارگران پروژه آزادراه تهران- شمال را پرداخت نکردە است
شرکت تالون از چهار ماه پیش دستمزد کارگران قراردادی پروژه آزادراه تهران- شمال را پرداخت نکرده است. ١٧٠ تن از کارگران این پروژه به نشانه اعتراض از دوشنبه ۵ آذر دست از کارگر کشیدەاند.این کارگران گفتهاند که کارفرما دستمزد چهار ماه و عیدی سال گذشته را پرداخت نکرده است. شرکت تالون یکی از شرکتهای وابسته به بنیاد مستضعفان و مجری بخشی از پروژه آزادراه تهران و شمال است. وزارت راه و شهرسازی ایران در سال ۱۳۹۲ قرارداد ساخت تونل البرز را به ارزش ۴۳ میلیارد تومان به این شرکت واگذار کرد. شرکت تالون اما بارها تکمیل پروژه را به دلیل آنچه که «کمبود منابع مالی» عنوان کرد، به تاخیر انداخته است. کارگران پروژه تونل البرز که با قرارداد موقت مشغول به کار هستند، گفتهاند؛ علاوه بر عدم پرداخت دستمزدها، با مشکل غذا و محل خواب روبرو هستند و « وضعیت غذا و بهداشت در استراحتگاهها رضایت بخش نیست». مسئولان شرکت تالون و بنیاد مستضعفان تا به حال واکنشی به اعتراض سه روزه کارگران نشان ندادهاند.
نیروهای رژیم در نوار مرزی یک کولبر دیگر ۳۰ ساله را به قتل رساندند، و دو کولبر نیز زخمی کردند.
منابع خبری از قتل یک کولبر دیگر در مرز بانه و اقلیم کردستان عراق به دست ماموران مرزبانی جمهوری اسلامی ایران خبر دادند. کولبر نیوز که خبرهای مرتبط با کولبران را پوشش میدهد، هویت کولبر کشته را هادی سلیمی، ۳۰ ساله، گزارش کرد. او به همراه گروه دیگری از کولبران صبح پنجشنبه ۸ آذر هدف شلیک ماموران مرزبانی قرارگاه مرزی مالته از توابع بانه قرار گرفتند. در این حادثه دو کولبر دیگر هم مجروح شدند.
٩٠ درصد کارگران در ایران قرارداد موقت و فاقد بیمه هستند
عبدالرضا عزیزی، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی، گفتە است که ۹۰ درصد کارگران در ایران قرارداد موقت و فاقد بیمه هستند. دولت جمهوری اسلامی ایران طی سالهای گذشته بارها اعلام کرده که با اصلاح قانون، اشتغال با قرارداد موقت را ممنوع خواهد کرد. عزیزی اما گفت که دولت شهامت اصلاح قانون کار و رائه لایحه برای پایان بخشیدن به قراردادهای موقت را ندارد. به گفته او تازمانی که قرادادهای موقت در کشور رایج باشد، کارفرمایان به درستی حق بیمه کارگران را پرداخت نمیکنند و بیمه نشدن کارگران ادامه خواهد داشت.
تجمع اعتراضی کارگران فولاد اهواز
خبرهایی که از ایران میرسند بر ادامه اعتراض کارگران مجتمع فولاد اهواز و راهپیمایی و تجمعات آنها در این شهر دلالت دارند. در هر اعتراض کارگران گروه ملی صنعتی فولاد ایران شعارها تغییر دادە میشود:کارگر میمیرد اما ذلت نمی پذیرد، ماکارگران اهنیم ، ریشە ظلم را میکنیم .نه حاکم نه دولت ، نیستن به فکر ملت،نصر منالله و فتح قریب، مرگ بر این دولت مردم فریب…، کارگران فولاد اهواز خواهان راهاندازی خط تولید، بازگرداندن مالکیت این مجتمع از بانک ملی به دولت و پرداخت کامل دستمزدهای معوقهشان هستند. بانک ملی ایران اما میگوید بنگاهداری از وظایفش نیست و بر ضرورت واگذاری این مجتمع صنعتی به بخش خصوصی تأکید میکند.
کارگران شهرداری لالی ۱۱ ماه حقوق عقبافتاده دارند
به گزارش منابع خبری ۳۰ کارگر شهرداری لالی استان خوزستان سهشنبه ۶ آذر در اعتراض به پرداخت نشدن دستمزدهایشان در میدان «شهدای ۲۱ دی» این شهر تجمع کردند.این تجمع پس از ۴ روز اعتصاب کارگران و عدم پاسخگویی مسئولان شهرداری، اعتراض خود را به خیابان آوردند.یکی از کارگران شهرداری به نام بهرام رحیمی در جریان تجمع امروز دچار حمله قلبی و به بیمارستان منتقل شد. پس از این واقعه کارگران معترض نیز بهرغم حضور پرشمار ماموران امنیتی و پلیس به سمت ساختمان دادگستری حرکت کردند و در آنجا خواستار پرداخت دستمزد عقب افتاده خود شدند.
شهرداری سنندج حقوق کارگران را پرداخت نمیکند
در سنندج نیز در حالیکه شهرداری این شهر وعده کرده بود دستمزد معوق کارگران را پرداخت کند، بحران اقتصادی را مانع پرداخت به موقع دستمزد کارگران اعلام کرد.
حشمتالله سیدی بدون اینکه زمان دقیق پرداخت دستمزدها را اعلام کند، تنها گفت که شهرداری هم تلاشش را میکند تا حقوق کارگران و کارکنان به موقع پرداخت شود. کارگران شهرداری سنندج دو تا شش ماه دستمزد معوق دارند.
علاوه بر این بخشی از دستمزد کارگران شهرداریهای شوشتر، خنافر، آبادان، شادگان و اهواز نیز پرداخت نشده است. کارگران این شهرداریها طی هفتههای گذشته بارها در اعتراض به این وضعیت تحصن و تجمع کردند.
در مـــــــــیان خــــــبرها
تجمع فعالان حقوق زنان مقابل مجلس
روز سه شنبه ششم آذرماه، تعدادی از فعالان حقوق زنان با تجمع در مقابل مجلس رژیم، خواستار تصویب قوانینی برای پیشگیری و منع خشونت علیه زنان در ایران شدند.تجمعکنندگان پلاکاردهایی در دست داشتند، که شامل رشته مطالبی حاوی روایتهای زنان خشونت دیده در ایران و مطالبات رفع قانونی این معضل بوند. تجمع کنندگان اظهار داشته اند که ما خواهان تصویب قانونی برای ایجاد خانههای امن و مراکز حمایتی از زنان خشونتدیده در سراسر ایران و تصویب قوانینی در رسیدگی به خشونت خانگی علیه زنان هستیم. این فعالان اجتماعی همچنین تصریح کردند که در ایران از هر سه زن متاهل دو زن خشونت خانگی دیده است. در همین رابطه روز سه شنبه، رئیس شبکه بهداشت کاشمر از اسید پاشی به صورت و گردن یک زن در این شهر خبر داد و گفت که این اسیدپاشی بر اساس آنچه اعلام شده توسط همسر سابق این زن صورت گرفته است. گفتن است کە روز یکشنبه گذشتە مصادف بود با بیست و پنجم نوامبر که روز جهانی رفع خشونت علیه زنان نامگذاری شده و هرساله از ٢٥ نوامبر به مدت ١٦ روز کارزار مبارزه بر علیه وجوه مختلف رفع خشونت علیه زنان ادامه دارد.
آتش سوزی و مصدومیت ١٣ کارگر در تهران
سخنگوی سازمان اورژانس تهران، از مصدومیت ١٣ کارگر بر اثر آتش سوزی در یک انبار در خیابان امیرکبیر تهران خبر داد.روز سه شنبه ششم آذرماه به علت عدم وجود شرایط ایمنی، یک انبار لوزام یکی در خیابان امیرکبیر تهران دچار سانحه آتش سوزی شد.در این حادثه ١٣تن مصدوم شدند که سه تن از کارگران مصدوم برای ادامه درمان به بیمارستان انتقال داده شدند.
بیانیه مشترک دهها نهاد حقوق بشری در حمایت روز خشونت علیه زنان
به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، ۲۵ نهاد مدنی و حقوق بشری در بیانیهای مشترک در این روز، به خشونت علیه زنان که سابقهای طولانی و ریشهای در فرهنگ مردسالارانه جوامع بشری دارد، حمایت کردهاند.
در بخشاز این بیانیه آمدهاست: در جوامع پیشرفته که دارای قوانین مجازات سخت علیه خشونتورزان هستند، نمونه های آشکار و پنهان آن را می توان هنوز مشاهده کرد. به استناد آمار سازمان ملل متحد به ۳۵ درصد از زنان جهان، در طول عمرشان خشونت های جسمی، روانی و آزار جنسی تحمیل میشوند. در قسمت دیگری از این بیانیه که به امضای این ۲۵ نهاد حقوق بشری رسیده، نوشتهشده: طی ۴۰ سالی که از عمر جمهوری اسلامی میگذرد، هزاران تن از زنان سیاسی و مدافع حقوق زنان، از کار خود بیکار، دستگیر، زندانی، شکنجه و اعدام شدهاند.
هشدار مجدد قطعهسازان درباره بیکاری صدها هزار کارگر
مازیار بیگلو، دبیر انجمن قطعه سازان ایران، اذعان کرد که تیراژ تولید به نصف ظرفیت رسیده و قطعه سازان پیش از این هم هشدار داده بودند که اگر روند کنونی ادامه یابد حدود ۴۰۰ هزار کارگر صنعت خودروسازی بیکار میشوند. در هفت ماه ابتدای سالجاری دستکم صد هزار کارگر قطعهساز بیکار شدهاند. علت اصلی این بیکاری گسترده کاهش تیراژ تولید و عدم دسترسی این صنایع به مواد اولیه بوده است. در این خصوص فعالان کارگری کارفرمایان را به گروگان گرفتن کارگران متهم میکنند.
منبع: شماره ٧٧ نشریه سوسیالیسم امروز
١٠ آذر ١٣٩٧
١ دسامبر ٢٠١٨