اخبار کارگری
بخش ایران: نسان نودینیان
بخش بین المللی داوود رفاهی
تجمع اعتراضی علیه بیکاری
تعدادی از جوانان جویای کار شهرستان هویزه خوزستان دوشنبه ١٤ آبان ماه ، مقابل درب ورودی شرکت توسعه نفت آزادگان جنوبی تجمع و خواهان کارشدند .
تجمع کارگران گروه ملی فولاد اهواز در اعتراض به سه ماه حقوق معوقه
بدنبال فراخوان کارگران گروه ملی فولاد اهواز برای برگزاری تجمع اعتراضی در محل کارخانه فولاد دوشنبه ١٤ ابان جمع زیادی از کارگران گروه ملی در مقابل مجموعه اداری این شرکت تجمع نموده و اعتراض و نارضایتی خود را از ٣ ماه عدم دریافت حقوق و دستمزد خود ابراز نمودند.
پس از آن جمعیت معترض به تالار اجتماعات شرکت وارد شده و خواستار پاسخگویی مدیران ارشد گروه ملی فولاد شدند.
نعمتی نژاد عضو هیئت مدیره این کارخانجات در محل تالار و در جمع کارگران معترض و خشمگین حاضر شد اما همچون روال روزهای گذشته چیزی جز وعده و وعید عاید کارگران نشد.
کارگران اعلام کرده اند که مدیریت گروه ملی تنها تا پایان همین هفته فرصت خواهد داشت تا دستمزد کارگران را پرداخت نماید.
تهرانتجمع كارگران مترو
روز یک شنبه ١٣آبان ٩٧ كارگران خط شش مترو تهران در اعتراض به عدم پرداخت ٦ ماه حقوق خود دست به تجمع و اعتراض زدند.
١٣ آبان اعتصاب سراسری رانندگان کامیون
خواست اول رانندگان کامیون آزادی ٢٦٢ همکار بازداشتی آنهاست
تجمع اعتراضی کارگران حملونقلِ پالایشگاه آبادان
صبح روز ٧ آبان نزدیک به٩٠ نفر از کارگران پیمانکاری بخش حمل و نقل پالایشگاه آبادان برای پیگیری مطالبات مزدی خود یک تجمع اعتراضی برپا کردند. به گفته کارگران مدیریت پالایشگاه از آغاز سال ٩٧ میزان پرداختی دستمزد این کارگران را تغییری نداده و حتی کمتر از حداقل دستمزد ناچیز تعیین شده شورایعالی کار که چند برابر زیر خط فقر است، پرداخت میکند. بعلاوه یکماه از دستمزد آنان و بخش دیگری از مزایای مزدی شان نیز پرداخت نشده است. کارگران پیمانی حمل و نقل پالایشگاه به زورگویی های کارفرما و دزدی آشکار از دستمزدهایشان اعتراض دارند و خواستار افزایش فوری دستمزدهایشان و پرداخت تمامی طلبهایشان هستند.
اعتراض کارگران شرکت واحد تهران
١٠ آبان اعتراض کارگران شرکت واحد تهران و حومه برای مطالبه معوقات و وعده های دروغین مدیریت شرکت
تجمع اعتراضی کارگران راه آهن اسلامشهر
٩ آبان کارگران راه آهن اسلامشهر بدنبال فراخوان شورای هماهنگی خط و ابنیه مبنی برتجمع اعتراضی
بدلیل دریافت نکردن چند ماه حقوق دست تجمع زدند
کارگران
بیانیه شماره ٥ کمیته بر گزاری مجمع عمومی سندیکای کارگران شرکت واحد
با توجه به نزدیكی برگزاری دومین مجمع عمومی سندیکای كارگران شركت واحد و اهمیت این مجمع برای ما و بسیاری از تشكلات مستقل كارگری ، بنابر وظیفه حفظ وحدت جنبش كارگری و پرهیز از برخی اختلاف نظر ها ، جهت حفظ و تداوم استقلال سندیکای کارگران شرکت واحد از کلیه اعضای هیئت مدیره قبلی میخواهیم در این انتخابات شركت کرده و به پر بار تر شدن آن یاری برسانند ، ما حتی از افراد اخراجی آقایان رضا شهابی و حسن سعیدی میخواهیم كه در این انتخابات شرکت کنند . همچنین از دوستان و عزیزان بازنشسته آقایان یعقوب سلیمی، علی زاد حسین ، غلام رضا میرزایی ، کیومرث الفتی ،منصور حیات غیبی ،ابراهیم مددی ،ابراهیم گوهری ،سلطان علی شکاری حسین شهسواری ،داود رضوی ، محمود هژبری و……. تقاضا داریم جهت نظارت بر حسن انتخابات وهمیاری با بر گزار کنندگان انتخابات در ارائه نظرات مشورتی در یغ نفر مایند .
جهت اطمینان از صحت انتخابات از تشکل های مستقل کارگری که در مقاطع مختلف با سندیکا همکاری داشته اند و نامشان در ذیل بیانیه درج شده است میخواهیم نمایندگان خودرا جهت نظارت بر انتخابات معرفی کنند همچنین هیئت برگزاری مجمع عمومی سندیکا از کنفدراسیون کارگران ITUC و فدراسین کارگران حمل و نقل ITF تقاضا دارد جهت برگزاری انتخاباتی سالم ناظران خود را اعزام کنند
تشکلهای دعوت شده؛
١- سندیكای كارگران نیشكر هفت تپه
٢- سندیکای فلزکار و مکانیک
٣- سندیکای نقاشان البرز
٤- کانون مدافعان حقوق کارگر
٥- اتحادیه آزاد کارگران ایران
٦-انجمن صنفی برق و فلز کار کرمانشاه
٧- کمیته هماهنگی برای ایجاد تشکل های کارگری
٨-کمیته پی گیری برای ایجاد تشکل های کارگری
ما مصمم هستیم که مجمع باشکوهی با شرکت کارگران زحمتكش شرکت واحد بر گزار کنیم و از کلیه افرادی که به هر تر تیب در بر گزاری این مجمع ما را یاری کنند کمال تشکر را داریم و دست دوستی به تمامی کارگران و فعالان کارگری دراز میکنیم.
هیئت برگزاری مجمع عمومی سندیکا
٦ آبان ٩٧
بیانیه شماره ٦
قابل توجه کارگران محترم شرکت واحد
همانگونه که در اطلاعیه های قبلی به اطلاع شما عزیزان رساندیم بنا به درخواست کتبی کارگران شاغل در شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه ، هیئت برگزاری مجمع عمومی سندیکا فعالیت خود را با در نظر گرفتن اصول اساسنامه شروع کرده و اقدامات اولیه جهت برگزاری مجمع عمومی را انجام دادند متاسفانه به دلیل مسائل غیر قابل پیش بینی امکان نشر آگهی در روزنامه میسر نشد ، با نظر هیئت برگزاری انتشار آگهی از طریق فضای مجازی و پخش اطلاعیه های چاپ شده بین کارگران انجام خواهد شد .
همکاران عزیز بالاترین رکن تصمیم گیری در هر نهاد مستقل کارگری مجمع عمومی است و در این راستا تقاضا داریم جهت اصلاح مواردی از اساسنامه ، انتخاب اعضای هیئت مدیره و بازرسان در تاریخ سه شنبه ٢٢ آبان ١٣٩٧ از ساعت ١٠ صبح با حضور گرم و مسئولانه خود جهت احقاق حقوق واقعی کارگران شرکت واحد از میان کاندیدا های ثبت نام شده نمایندگان اصلح ، صادق و پاسخگو را انتخاب نمائید.
آدرس محل برگزاری مجمع عمومی :
سه راه افسریه جنب درب ورودی بوستان واحد
با امید به گسترش عدالت در جهان
هیئت برگزاری مجمع عمومی سندیکا
١٢ آبان ٩٧
اعتصاب کارگران نیشکر هفت تپه
امروز صبح ١٤ آبان کارگران بخشهایی از نیشکر هفت تپه در اعتراض به مشکلات بی پایان شرکت ،در مقابل دفتر مدیریت دست به تجمع اعتراضی زدند
طبق گزارشات رسیده به اتحادیه آزاد کارگران ایران کارگران نیشکر هفت تپه حقوق ماههای مرداد و شهریور و مهر را طلب دارند
بعد از پایان آخرین اعتصابشان در اوایل شهریور ماه ،کارگران به هیچ کدام از خواست های خود دست نیافتند
کماکان وضعیت مالکان شرکت روشن نیست و همین امر باعث شده است تیم مدیریت منسجمی حضور نداشته باشند
هم اکنون کارگران بخشهای تجهیزات و تحقیقات و مدیریت به دلیل خلف وعده های مکرر کارفرما و عدم پاسخگویی دست به اعتصاب و تجمع در مقابل دفتر مدیریت زده اند
طبق گفته کارگران ،بخشهای کارخانه و کشاورزی نیز در حال پیوستن به تجمع کنندگان هستند
١٤ آبان ١٣٩٧
اتحادیه آزاد کارگران ایران
یدالله صمدی با انتقاد از گران شدن قیمت نان گفت: ارتباط دادنِ دستمزد کارگران خباز به گران شدن نان، مورد قبول نیست چراکه این مساله، سفره کارگران نانواییها را نیز کوچکتر میکند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، گران شدنِ بیست درصدی نان در استان کردستان درحالیکه دستمزد کارگران خباز این استان برای چهار سال متوالی ثابت ماندهاست، فضا را به ضرر کارگران تغییر دادهاست. یدالله صمدی (دبیر انجمن صنفی کارگران خباز سنندج) در همین رابطه با انتقاد شدید از گران شدن قیمت نان میگوید: چهاردهم مهر ماه، در انجمن صنفی کارگران خباز سنندج، مجمع عمومی برگزار شد که خروجی این مجمع، نامهای خطاب به فرمانداری سنندج بود. در آن نامه تقاضای بهبود معیشت کارگران خباز را مطرح کردیم چراکه با شرایط موجود، دیگر نای ادامه دادن نداریم.
وی در تشریح مشکلات معیشتی کارگران نانواییها افزود: دستمزدهای ما کارگران خباز، ٤ سال است که افزایش نیافته؛ ما همین موضوع را در نامه مطرح کردیم و علاوه بر آن، به موضوع «سختی کار کارگران خباز» اشاره کردیم و اینکه کارگران نانواییها بایستی مشمول آییننامهی مشاغلِ سخت و زیانآور شوند. این نامه را ١٥٠ کارگر امضا کردند.
اگر میخواهند به معیشت فرودستان ضربه بزنند، ما را بهانه نکنند
صمدی ادامه میدهد: مدتی بعد از ارسال نامه، استانداری کردستان در جلسهای اعلام کرد که نرخ نان افزایش یافته؛ این افزایش حدود بیست درصد است؛ به طوریکه نرخ نانِ لواش، از ١٥٦ تومان به ٢٠٠ تومان رسیدهاست. این درحالیست که دستمزد ما به هیچ وجه زیاد نشده و به نظر میرسد به هیچ وجه دغدغه دستمزد و معیشت کارگران خباز را ندارند.
به گفتهی صمدی، کارگران خباز کردستان، مخالف افزایش قیمت نان هستند و در بیانیهها و نامههای خود نیز بارها به این موضوع اشاره کردهاند.
وی میافزاید: وقتی نان گران میشود، سفره همهی کارگران ازجمله خود ما خبازان که «نان» میپزیم، بازهم خالیتر میشود. از مسئولان میخواهیم که ما کارگران خباز را مقابل مردم قرار ندهند و ادعا نکنند که نان را به خاطر دستمزد کارگران خباز، گران کردهاند. چراکه ما همواره خواهان ثبات قیمت نان بودهایم و هستیم. بنابراین اگر میخواهند به معیشت فرودستان ضربه بزنند، ما را بهانه نکنند.
چرا ما را «کارگر» حساب نمیکنند؟!
این فعال صنفی کارگران خباز در ادامه گفتگو به تعریفِ «کارگر» از نگاه قانون کار میپردازد و میگوید: براساس تعریفی که در ماده ٢ قانون کار از کارگر آمده، ما کارگران نانواییها نیز «کارگر» محسوب شده و بایستی مشمول الزامات قانون کار شویم؛ لذا دستمزد ما نیز باید هرساله مطابق افزایش دستمزد مصوب قانون کار زیاد شود. درحالیکه چهار سال است نرخ افزایش دستمزد قانونی، برای ما اعمال نشدهاست.
صمدی از جلسه مشترک با اتحادیه کارفرمایان نانوای سنندج خبر میدهد و میگوید: بیست و ششم مهر ماه، جلسهای با اتحادیه کارفرمایان خباز داشتیم و در آن، پیشنهادات مزدی خود را به آنها ارائه کردیم؛ در این پیشنهادات، میزان افزایش مزدی سالهای ٩٤، ٩٥، ٩٦ و ٩٧ را به صورت مدون و دقیق روی مزد کارگران خباز اعمال و به آنها تحویل دادیم اما متاسفانه راه به جایی نبردیم و جواب روشنی از آنها نگرفتیم.
د روزهای گذشته بحثهایی در فضای مجازی مطرح شده که فحوای آنها گرانی هزینههای جانبی خبازیها ازجمله هزینههای گاز و آب و برق است؛ صمدی هدف از طرح این بحثها را «گران کردن نان در تمام استانهای کشور» میداند و میگوید: میخواهند به بهانهی افزایش هزینهها، نان را گران کنند؛ این مطالبه به ما کارگران خباز هیچ ربطی ندارد؛ ما کارگران نانواییهای استان کردستان با گران شدن نان به شدت مخالفیم؛ مطالبهی ما فقط بحث دستمزد است و سختی کار و تغییر شرایط شغلی؛ بحثهای انحرافی به ما هیچ ربطی ندارد.
گزارش
معاون وزارت رفاه: ١٨ تا ٣٥ درصد مردم زیر خط فقر هستند
بیکاری ٣٠ هزار پرستار به دلیل صادر نشدن مجوز استخدام/ افزایش مرگهای بیمارستانی به دلیل کمبود کادر پرستاری
دبیر کل خانه پرستاری ایران با بیان اینکه به دلیل محدودیت مالی و ندادن مجوز استخدام ٣٠ هزار نفر نیروی پرستار بیکار در ایران داریم، گفت که “برای دریافت خدمات پرستاری مناسب باید نسبت جمعیت به پرستار ٤ باشد که متوسط دنیا به ازای هر هزار نفر ٦ پرستار است؛ اگر بخواهیم حداقل نیروی پرستار به ازای جمعیت ٨٠ میلیونی داشته باشیم، باید ٢٤٠ هزار پرستار در سراسر ایران مشغول به فعالیت باشند این در حالی است که تنها در حدود ١٦٠ هزار پرستار مشغول به ارائه خدمات بهداشتی درمانی هستند”. همچنین رئیس نظام پرستاری اصفهان، از کمبود نیرو پرستار خبر داد و گفت که “کمبود پرستار، علاوه بر فشار کاری، باعث فرسودگی شغلی و افزایش میزان خطاهای پرستاری و در نتیجه افزایش مرگ و میرهای بیمارستانی خواهد شد”.
٨ ماه کار بدون مزد
اعتصاب کارگران نیروگاه کاشان که از عید نوروز تا کنون حتی یک ریال هم حقوق نگرفته اند. ٨ ماه کار بدون مزد
هفت ماه معوقات مزدی کارگران پارس پامچال
کارگران کارخانه رنگ سازی «پارس پامچال»واقع در شهر صنعتی قزوین ٧ ماه مطالبات مزدی عقب افتاده دارند. خرین حقوقی که کارگران این کارخانه دریافت کردهاند مربوط به دستمزد اسفند ماه سال ٩٦ است که حدودا ١٠ رو پیش کارفرما آن را به حساب کارگران واریز کرد.
٢ ماه هیچ حقوقی نگرفتند
٨ آبان کارگران راه آهن مونتاژ ریل کرج اعلام کردند
٢ ماه هیچ حقوقی نگرفتند و وارد سه ماه شدند
صد هزار کارگر در صنعت قطعه سازی خودرو تعدیل شدند
دبیر انجمن قطعه سازان خودرو از تعدیل حدود ١٠٠ هزار کارگر در صنعت قطعهسازی خبر داد و گفت که “در حال حاضر قطعات خودرو با قیمت مناسب از قطعه سازان خریداری نمیشود، همین امر آنها را با ضررهای مالی بسیاری روبهرو ساخته است.
اگر مشکلات قطعه سازان ادامه پیدا کند حجم بیکاری در این صنعت افزایش بیشتری خواهد داشت”.
به نقل از تسنیم، مازیار بیگلو دبیر انجمن قطعهسازان خودرو ایران از تعدیل حدود ١٠٠ هزار کارگر در صنعت قطعهسازی خبر داد.
دبیر انجمن قطعه سازان خودرو با بیان اینکه فروش قطعه با قیمتهای پایین اصلاً برای قطعه سازان به صرفه نیست، گفت: “اگر مشکلات قطعه سازان ادامه پیدا کند حجم بیکاری در این صنعت افزایش بیشتری خواهد داشت”.
مازیار بیگلو با اشاره به مشکلات متعدد قطعه سازان کشور، اظهار داشت: “در حال حاضر قطعات خودرو با قیمت مناسب از قطعه سازان خریداری نمیشود که همین امر آنها را با ضررهای بسیاری روبه رو ساخته است”.
دبیر انجمن قطعه سازان خودرو با بیان اینکه فروش قطعه با قیمتهای پایین اصلاً برای قطعه سازان به صرفه نیست، افزود: “اگر این روند ادامه پیدا کند قطعه ساز امکان تولید قطعه نداشته و در نهایت خودروسازان با کسری قطعه مواجهه خواهند شد”.
وی تصریح کرد: “امروز نیاز مالی واحدهای تولیدی قطعه ساز ٢٤ برابر افزایش یافته که این موضوع اصلاً با خریدهای خودروسازان مطابقت ندارد”.
بهنام ابراهیم زاده فعال حفوق کودکان وکارگری ابان ماه ٩٧
یک شبانه روز با کارتن خواب ها وکودکان کار اسیب دیده گان اجتماعی.
اسیب های اجتماعی به مرز بحران رسیده است .
در کنار همه فعالیت های میدانی ورسانه ای دیشب برای چندمین بار با یکی از همراهانم اقای هاشمی با پک های غذای خودمان را به دروازه غار شوش ودیگر مناطقی که کودکان کار واسیب دیدگاه اجتماعی واقعا در ان مناطق به مرز بحران رسیده است رساندیم تا یک شب اروم وبا غذای گرم وبرای این اسیب دیدگان قربانیان جامعه امروز مهیا کنیم ما به شوش ودروازه غار رفتیم درحال پخش غذا بودیم که یه دفعه سر وکله چند کارتن خواب پیدا شد واز بس گرسنه بودند فرصت بهمون نمی دادند که به راحتی غذا پخش کنیم مجبور بودیم اونمنطقه را ترک کنیم به خواهر وبرادری رسیدم در ظاهر ارام بودند غذا که بهشون دادیم باهاشون چندکلمه صحبت کردیم وضع بسیار ژولیده معلوم بود مدتهاحمام نکرده بودندانهابه ماگفتند خونه وزندگی نداریم والان مدتهاست این حال وروز ماست حمام نرفتیم از اذیت وازاربعضی سازمانها وارگانها هم گفتند که چطور اذیتمان میکنند وهیچی توجهی بهمون ندارندهیچ کس بهفکر ما نیست انگار ما ادم نیستیم .
به گوشه های دیگر شهر رفتیم به چند تا محله وپارک سر زدیم همه پر بود از این اسیب دیدگان اجتماعی وجالب اینکه در بین این افراد خانم ها زیادی هم دیده میشدند واکثرا هم موادمصرف میکردند ما با وجود خطرناک بودن به پاتوق این جماعت ا دسیب دیده رفتیم اول فکر میکردند از طرف سازمان ونهادی امدیم ولی بعد که متوجه میشدند شهروندعادی هستیم اروم میشدند وبا ما راحت صحبت میکردند زن وشوهر یاخواهر برادر های جوان زیادی ودیدیم که متاسفانه در کنار کارتن خوابی گرفتار مواد هم شده بودندبعضی هاشون هم به انواع واقسام بیماری های عفونی گرفتار شده بودند بعضی از این افراد تو کار ًضایعات جمع کن رفته بودند بعضی هاشون به قول خودشون از شهرستان برای کار در امد به تهران امده بودند اما بیشترین تعداد کارتن خوابهای بی خانمان بودند وجالبه در کنار این همه در د ورنج گرفتار موادهم شده بودند در یک نگاه کلی باید گفت این تعداداین جماعت اسیب دیده بشدت رو به افزایش است والان باید گفت واقعا اسیب های اجتماعی وکارتن خوابی وگور خوابی وکودک کار به مرز بحران رسیده ودریغ از ساماندهی وتوجه نهادهای دولتی به جماعت اسیب دیده …
انچکه امارها میگویند فراتر از این هاست باید گفت اسیب های اجتماعی زنگ خطری بیخ گوش همه ماست وبه مرز بحران رسیده است ..دولت ونهادهای مسول کجای این ماجرا قرار دارند .ما به عنوان شهروندان مسول این جامعه کجای این ماجرا قرار گرفته ایم …
در دفاع از کودکان کاروخیابان واسیب دیدگان اجتماعی به ما بپیوندید ومارا حمایت کنید .
بیانیه شورای هماهنگی تشکل های صنفی فرهنگیان ایران در اعتراض به ربودن هاشم خواستار
روز اول آبان در یک عمل غیرانسانی و غیرقانونی آقای هاشم خواستار بازنشسته محبوبِ معلمان و مردم ایران ربوده شد و در کمال ناباوری وی را در بخش روانی بیمارستان ابن سینا مشهد بصورت اجباری بستری کردند تا نشان دهند عقلانیت و درایت نزد مسببین این عمل در قوه قضاییه و نیروهای امنیتی جایی ندارد. اما اینبار رسوایی به قدری بود که تاکنون نه دادستانی و نه ضابطان قضایی هیچ یک مسئولیت این گستاخی را بر عهده نگرفته اند.
هاشم خواستار یک فعال صنفی و مدنی است که شهرت جهانی دارد او پیش از این بخاطر فعالیت های صنفی دو سال را در زندان گذرانده است بارها تهدید و احضار شده اما هرگز از مقاومت دست نکشیده است. حال عده ای گمان می کنند به اتهام بیمار روانی می توانند وی و فعالان صنفی را از دور فعالیت و اثرگذاری خارج کنند. اما اتهام زنندگان به حدی رسوا و اتهام به اندازه ای نخ نماست که نه تنها مردم و معلمان ذره ای برای آن ارزش قایل نیستند بلکه بر محبوبیت خواستار افزوده خواهد شد. تا به امروز نیز همواره واکنش مردم و معلمان به این دست اتهامات، اعتراض و بیزاری جستن از اتهام زنندگان بوده است. ای کاش کسانی که ماشین رعب و وحشت و اتهام زنی به راه انداخته اند از تاریخ عبرت می گرفتند و می دانستند روزی باید در دادگاه عدالتِ تاریخ پاسخگو باشند.
شورای هماهنگی تشکل های صنفی فرهنگیان ایران ضمن اعتراض شدید به ربودن غیرقانونی آقای خواستار نسبت به سلامت جسم و روان وی هشدار می دهد ایشان پیش از بازداشت به قدری از سلامت جسم و روان برخوردار بودند که در سن بازنشستگی کشاورزی می کردند و در حال تالیف کتاب خاطرات خویش بودند.
از نظر ما افرادی باید تحت درمان روانپزشکی قرار بگیرند که فضای فعالیت صنفی را امنیتی می کنند کسانی که چشم بر دزدی ها و اختلاس ها می بندند اما معلمانِ منتقد را حبس می کنند. کسانی که به تجمع مسالمت آمیز معلمان حمله می کنند و کتف و سر معلمان را می شکنند و جسم مجروح آنان را بر زمین می کشند.
شورای هماهنگی دستگیری آقای خواستار را در راستای ایجاد فضای رعب و وحشت بین معلمان ارزیابی می کند و اعلام می کند اگر پرونده سازی، توهین، اتهام زنی، احضار و حبس معلمان در سراسر ایران متوقف نگردد معلمان این همه تحقیر و تعرض را بدون پاسخ نخواهند گذاشت. ما خواهان آزادی بدون قید و شرط تمام معلمان دربند و محاکمه مسئولانی هستیم که با بی تدبیری و بی کفایتی فقر و فساد را بر جامعه تحمیل می کنند و به منزلت فرهنگیان توهین می کنند.
شورای هماهنگی از فعالان صنفی و معلمان انتظار دارد مرعوب این فضاسازی و اتهام زنی نشوند صفوف متحد خود را مستحکم تر از قبل شکل دهند و در راستای تحقق مطالبات صنفی و آموزشی همبسته تر از گذشته با درایت و هوشیاری مطالبات محقق نشده را پیگیری نمایند. ما نیک می دانیم قدرت ما در اتحاد ماست پس همه معلمان را به اتحاد در عمل حول مطالبات صنفی و آموزشی فرا می خوانیم.
شورای هماهنگی تشکل های صنفی فرهنگیان ایران
٧ آبان ٩٧
زنان کارگر در مشاغل خانگی با استثماری مضاعف
آنطور که وزارت تعاون اعلام کرده است، در پایان سال ٩٦ نزدیک به ٢١٤ شغل خانگی شناسایی شده است که بیش از ٩٠ درصد شاغلان آن را زنان کارگر تشکیل میدهند. زنان کارگر در مشاغل خانگی مشکلات بسیاری دارند که کافی نبودن دستمزد و فقدان بیمه مهمترین آنهاست.
در شرایط کنونی که امرار معاش به یکی از دغدغههای اصلی خانوار تبدیل شده، کسب درآمد و راه اندازی یک کسب و کار در کنج خانه، به مسکنی برای درمان درد بیکاری زنان کارگر تبدیل شده است.
مرکز آمار، نرخ بیکاری در بهار امسال را ١٢.١ درصد اعلام کرده است. بر اساس نتایج اعلام شده، نرخ بیکاری در بین زنان نسبت به مردان و در نقاط شهری نسبت به نقاط روستایی بیشتر بوده است. زنان در شهرهای کوچک و محیطهای سنتیتر و حتی زنان کارگر در پایتخت، به دلایل متعدد مانند نداشتن تحصیلات عالی، نگاه عرف و سنت به زن، توان حضور در مشاغل رسمی را نداشته و به مشاغل خانگی برای امرار معاش متوسل میشوند.
آن دسته از زنان کارگر که در کارگاههای خانگی یا در مشاغل خرد مشغول به کار هستند، خارج از پوشش قانون کار قرار دارند.
یکی از این زنان کارگر ، سمن حاجی، خیاط ساکن در یکی از محلههای غرب تهران است؛ او میگوید: «راه اندازی یک کسب و کار ساده در منزل هزینههای اولیه زیادی دارد که هر کسی توانایی آن را ندارد.»
وی ادامه میدهد: «برای راه اندازی یک کارگاه خیاطی تک نفره نیاز به یک چرخ خیاطی ٢ میلیون تومانی، قیچی برش ٨٠٠ هزار تومانی، بسته کامل نخ ٤٠٠ هزار تومانی، چرخ زیگزال ٩٠٠ هزار تومانی و بسیاری وسایل ریز دیگر است که نزدیک به ده میلیون تومان سرمایه نیاز دارد و هر بانوی خانهداری توان تهیه وسایل اولیه آن را ندارد.»
زنان بافنده فرش، فقط صاحب ١٤.٥ درصد تولید خود هستند
یک از فعالین حوزه صنایع دستی در شهرستان کرمان میگوید: «زنان روستاهای اطراف کرمان، فرش و گلیمهای گران قیمت با طرحهای کاملا بومی این منطقه میبافند؛ اما از میزان فروش آن مبلغ بسیار ناچیز و اندکی به زنان بافنده میرسد. چون بازار فروش از خودشان ندارند. اما دلالها با فروش فرشها پول خوبی به جیب میزنند. بعضا با پیش خرید کردن فرشها از بافندهها، پولی بابت افزایش نرخ فرش به بافنده نمیدهند.»
وی با بیان اینکه زنان کارگر در روستاها سرمایهای ندارند، ادامه میدهد: «برای همین نمیتوانند خودشان مواد اولیه تولید فرش از دار و چله را تهیه کنند. همین باعث میشود که زنان روستایی که مواد اولیه نمیتوانند تهیه کنند، در ازای تهیه مواد اولیه برای سودجویان کار کنند. آنها هم درنهایت کار زنان را به اصطلاح «بزخری» میکنند. برای مثال یک فرش دستباف شش متری که با نخ طبیعی تهیه میشود بیش از دو ماه زمان نیاز دارد.»
زنان با تلاش شبانه روزی و فعالیت بیش از ١٨ ساعت در روز این محصول را تهیه میکنند؛ اما دستمزد متوسطی که از سوی پیمانکاران پرداخت می شود ماهیانه ٣٨٠هزار تومان است. به همین دلیل زنان کارکردن در کارگاهها و کارخانهها با ماهی ٩٥٠ هزار تومان را به اشتغالزایی در منزل ترجیح میدهند. این حتی کمتر از حداقل حقوق وزارت کاراست. از کل یک فرش ٦متری دستباف به زن بافنده ٧٦٠هزار تومان میرسد. کل فرش اما نزدیک ١١میلیون به فروش میرسد.
این زنان کارگر همگی در مشاغل خانگی و بدون پوشش قانون کار مشغول هستند؛ اینگونه اشتغال به دلیل عدم پوشش حمایتی کافی، ابهامات و پرسشهایی را به وجود میآورد که یکی از آنها مساله بیمه است.
بین المللی
١ــ میانمار – حمله پلیس به اعتراض کارگران اخراجی یک کارخانه پوشاک
دست کم ٢٨ نفر از کارگران یک واحد تولیدی پوشاک در شهریانگون میانمار همزمان با اعتراض دهها نفر از کارگران اخراجی این کارخانه مصدوم شدند.
معترضان از کارگرانی هستند که چند ماه پیش در ارتباط با اعتصابات کارگران این واحد تولیدی بر سر افزایش دستمزد مقصر شناخته شده و اخراج شده بودند.
از قرار معلوم در این کارخانه هزار و دویست زن و چهارصد مرد مشغول به کار هستند. در این درگیری بیست و هشت نفر زخمی شدند که حال شش نفر از آنها وخیم گزارش شده است.
دهها پلیس ضدشورش برای مقابله با مهاجمان در محل کارخانه مستقر شدند تا از گسترش ناآرامی به خارج از دروازه کارخانه جلوگیری کنند.
٢ــ آلمان – راهپیمایی صدها هزار نفره بر علیه نژاد پرستی
هزاران معترض از سراسر آلمان روز شنبه ١٣ اکتبر به برلین، پایتخت این کشور آمدند تا در جریان یکی از بزرگترین راهپیماییهای سالهای اخیر، مخالفت خود را با دیدگاههای نژادپرستی، بیگانهستیزی و راست افراطی در این کشور اعلام کنند.
بنا بر اعلام برگزارکنندگان این برنامه که نهادهایی همچون اتحادیههای کارگری، احزاب، انجمنها و گروههای مدافع حقوق بشر و عفو بینالملل بودند، حدود ٢٤٢ هزار نفر در این راهپیمایی شرکت کردهاند.
این راهپیمایی در حالی برگزار شد که در تابستان امسال بارها گروههای راست افراطی و گروههای ضد مهاجرت در شهرهای مختلف این کشور بویژه در شرق آلمان دست به تشکیل تجمعاتی زدند تا بر حمایتها از حزب راست افراطی یعنی “آلترناتیو برای آلمان” (AfD) با هدف حضور قویتر آنها در انتخابات ایالتی بیفزایند.
ورود بیش از ١ میلیون مهاجر به آلمان که عمدتا از مناطق دچار درگیری در خاورمیانه گریختهاند، باعث افزایش حمایتها از حزب راست افراطی “آلترناتیو برای آلمان” شده است.
٣ــ یمن – خطر قحطی جان ١٣ میلیون نفر را تهدید میکند
سازمان ملل متحد هشدار داده است که کمبود غذا در یمن جان ١٣ میلیون نفر را تهدید میکند. لیزا گرانده، نماینده سازمان ملل متحد در یمن گفته است که ادامه جنگ در یمن میتواند به بدترین قحطی یک قرن گذشته در جهان تبدیل شود.
او گفت که جامعه جهانی باید از آنچه در یمن میگذرد “شرمسار” باشد.
سازمان ملل متحد از ائتلاف به رهبری عربستان خواسته تا حمله های هوایی خود را که به گفته سازمان ملل وضعیت زندگی غیرنظامیان را بدتر میکند، متوقف کند.
جنگ یمن سه سال پیش آغاز شد و دست کم ١٠ هزار کشته و میلیونها آواره برجای گذاشته است. بیشتر کشتهشدگان غیرنظامی بودهاند.
افزایش بهای مواد غذایی و افت ارزش واحد پول یمن در نتیجه جنگ، خانواده های بیشتری را در معرض ناامنی غذایی قرار داده است.
جنگ یمن در اواسط سال ٢٠١٥ با افتادن کنترل بخش اعظم غرب کشور به دست شورشیان حوثی اوج گرفت؛ زمانی که عبدربه هادی رئیس جمهور این کشور به خارج گریخت.
عربستان سعودی، امارات متحده عربی و هفت کشور دیگر عربی که نگران قدرت گرفتن گروهی بودند که نماینده ایران قلمداد می کنند، در تلاش برای بازگرداندن دولت رسمی به قدرت وارد این جنگ شدند.
این جنگ باعث تاخیرهای شدید در پرداخت حقوق آموزگاران و کارمندان دولت شده و برخی برای دو سال حقوق نگرفته اند. به علاوه مردم شاهد افزایش ٦٨ درصدی بهای مواد غذایی نسبت به دوره قبل از جنگ هستند.
٤ــ افغانستان – خطر گرسنگی بیسابقه میلیونها نفر در این کشور
توبی لانزر، هماهنگ کنندۀ کمک های بشردوستانۀ سازمان ملل در افغانستان، خبر داد که به دلیل خشکسالی دست کم سه میلیون افغان از نظر غذایی در وضعیت مطلقاً اضطراری و خطر گرسنگی به سر می برند. توبی لانزر با اظهار این مطلب افزوده است : “داده های افغانستان بسیار سیاه هستند و دست کم هشت میلیون افغان در ردۀ سه و سه میلیون افغان دیگر در ردۀ چهار ناامنی غذایی هستند.” گفتنی است که ردۀ پنج بالاترین ردۀ ناامنی غذایی به شمار می رود.
توبی لانزر تصریح کرده است که در ردۀ چهارم افراد با دست کم یک وعده غذا در روز که شامل نان و چای میشود به حیات خود ادامه می دهند، هر چند چنین “حیاتی” قابل دوام نیست.
هماهنگکنندۀ امور بشردوستانۀ سازمان ملل در افغانستان سپس افزوده است که “باید در اسرع وقت به کمک این افراد شتافت. این سطح از ناامنی غذایی به منزلۀ بحران است، در غیر این صورت این افراد وارد بالاترین مرحلۀ گرسنگی، یعنی ردۀ پنجم خواهند شد.”
به گفتۀ دفتر هماهنگ کنندۀ امور بشردوستانۀ سازمان ملل در افغانستان “این ارقام که در بین بالاترین درجات گرسنگی در جهان است بسیار بدتر از ارقام پیش بینی شده است و نیازمند پاسخی فوری و اضطراری است.” برای نمونه، در سودان جنوبی شمار کسانی که در ردۀ چهار گرسنگی هستند به یک میلیون و پانصد هزار نفر میرسد و حدود چهار میلیون نفر دیگر در ردۀ سوم گرسنگی هستند.”
بر اساس پیش بینی های سازمان ملل کمک های بشردوستانه تنها شامل ششصد هزار نفر در افغانستان خواهد شد. دفتر هماهنگ کنندۀ کمک های بشردوستانۀ سازمان ملل در افغانستان گفته است که به دلیل فرا رسیدن فصل سرما آخرین مهلت برای امدادرسانی به دو میلیون و پانصد هزار گرسنۀ افغانستان اواسط ماه دسامبر آینده خواهد بود.