عزیز آجیکند-گزارشات و اعتراضات کارگری و توده ای در هفته ای که گذشت

گزارشات و اعتراضات کارگری و توده ای در هفته ای که گذشت

 تهیه و تنظیم: عزیز آجیکند

 هنوز چند روزی از آغاز فصل تابستان نگذشته است که ما در اکثر نقاط ایران شاهد بیشترین اعتراضات کارگری و اعتصاب بازاریان و کسبه و توده های مردم زحمتکش هستیم . تنها در این چند روز آغاز تیرماه ، ما شاهد اخراجیهای گسترده از مراکز کارگری ، ندادن حق بیمه و تجمعات و اعتصابات گسترده هستیم . در این روزها اگر چه تعدادی زیادی از این اعتصابات و تجمعات توانسته است کارگزاران رژیم را وادار به پرداخت حقوقشان کنند ، اما باز هم ما شاهد اعتراضات دیگر کارگری هستیم که کارگران نتوانسته اند به خواستهای خود دست پیدا کنند .

آغاز روزهای تابستانی در حالیست که  فقر،فلاکت،بیکاری،افزایش سرسام اوار دلار و طلا و اقلام خوراکی به حدی رسیده است که کارگران و دیگر شهروندان ایرانی قادر به تهیه آن نیستند ، همه این مسائل باعث شده است که خشم و فریاد مردم و کارگران و زحمتکشان در جاجای ایران و در خیابان و بازارها و مراکز کارگری به گوش میرسد.

در آخرین روزهای هفته ما شاهد تجمعات کارگری و اعتصابات گسترده ای در ایران هستیم که اکثریت این تجمعات و اعتصابات باعث وقوع درگیریهای وسیع میان شهروندان و نیروهای سرکوبگر رژیم جمهوری اسلامی به خصوص در تهران و کرج و تعدادی از بازارهای شهرستان کرمانشاه شده است .

گرچه به رغم دیوار سانسور شدید رژیم ، اما این خبرها که اعتراضات و اعتصابات وسیع مردم و کارگران و زحمتکشان را پوشش میداد، فوری و در نخستین لحظه های وقوعشان به گوش جهانیان می رسد و در سایتها و خبر گزاریها انعکاس پیدا میکنند.

 ما سعی میکنیم در اینجا توجه همه خوانندگان عزیز نشریه سوسیالیسم امروز را به مهمترین خبرها و گزارشاتی که در روزهای گذشته ایران را تحت شعاع خود قرار داد ، جلب کنیم و خبرها را باهم مرور کنیم .

لازم به گفتن است که تنها در ظرف مدت کوتاهی بیش از ٤٠٠  حرکت اعتراضی در جاجای ایران ثبت شده که شامل تجمع، تحصن، اعتصاب، تظاهرات و درگیری با نیروهای سرکوبگر رژیم جمهوری اسلامی بوده است ، همچنین ١٨٠حرکت اعتراضی مربوط به اقشار مختلف اجتماعی، ٤٤ حرکت مربوط به کارگران و زحمتکشان در مراکز کارگری ، ٢٦ حرکت مربوط به دانشجویان، ٢٢حرکت مربوط به معلمان، ٥٤ حرکت مربوط به زندانیان سیاسی و ٢١ مورد اعتصاب‌غذا مربوط به زندانیان سیاسی می‌باشد. اینها خبرات و گزارشاتی هستند که دیوار سانسور رژیم جمهوری اسلامی را در هم کوبیده است و رسانه ای شده اند .

نخستین خبرها را با اخراج ٨٠ تن از کارگران زحمتکش شهرداری اشتهارد آغاز میکنیم

 

دهها تن از کارگران اخراجی شهرداری اشتهارد در اولین روز تیرماه  با خواست بازگشت به کار مقابل فرمانداری این شهر دست به تجمع زدند. این کارگران در خصوص تجمع خود گفتند که  چندی پیش شهرداری به بهانه های واهی 80 تن از ما را از کار اخراج کرده و تلاش های ما تا به حال  برای بازگشتن به کار بی نتیجه بوده است. معترضان با سردادن شعار و در دست داشتن پلاکارد خواستار بازگشتن به کار خود بودند.

اخراج ٥٠ تن از کارگران کشت و صنعت شمال

اول تیرماه جمعی از کارگر اخراج شده مجتمع کشت و صنعت شمال برای پیگیری وضعیت شغلی‌خود مقابل ساختمان استانداری مازندران تجمع کردند.این کارگران که تاکنون چندین بار مقابل کارخانه و نهادهای مرتبط دولتی در استان مازندران دست به تجمع زده اند در خصوص تجمع خود گفتند، از اوایل فروردین ماه سال جاری علیرغم دارا بودن چندین ماه دستمزد معوقه از کار اخراج شده اند و پیگیری های تاکنونی آنها جهت بازگشت بکار، از سوی مقامات با بی توجهی روبرو شده است. آنها می گویند کارفرما برای کم کردن هزینه‌های کارخانه به بهانه عدم نیاز اقدام به اخراج آنها که شمار شان به ٥٠ نفر میرسد ، کرده است.

تجمع اعتراضی کارگران و رفتگران سنندج

 

روز شنبه دوم تیرماه جمعی از کارگران و رفتگران در اعتراض به پرداخت نشدن دستمزدهای معوقه شان دست از کار کشیده و مقابل شهرداری مرکزی این شهر تجمع کردند.   ماموران انتظامی رژیم با حضور در محل تجمع کارگران، اقدام به متفرق کردن معترضان کردند. با این حال کارگران معترض با سردادن شعار خواستار احقاق حقوقشان شدند. گفتنی است، این کارگران به صورت شرکتی و تحت نظر شرکت خدماتی امید جوان در خیابان استانداری مشغول به کار هستند.

تجمع اعتراضی کارگران بیکار شده فاز ١٩ پارس جنوبی

کارگران بیکارشده فاز ١٩ پارس جنوبی دوم تیرماه برای چهارمین روز متوالی مقابل این پالایشگاه تجمع کردند. این کارگران پیش از این در بخش نگهبانی و حراست مشغول به کار بودند اما هم اکنون از کار اخراج و بیکار شده اند. کارگران می گوید، مدیرعامل منطقه ویژه وعده داده بود آنان را به صورت قرارداد موقت جذب کند اما این وعده ها به سرنجام نرسیده است. فاز ١٩ پارس جنوب در شهرستان کنگان واقع است.

ادامه اعتصاب کارگران پارس میل لنگ تاکستان

کارگران شرکت پارس میل لنگ تاکستان در اعتراض به پرداخت نشدن ۴ ماه حقوقشان، از روز 26 خردادماه در اعتصاب به سر می برند . کارگران اعتصابی  میگویند که کارفرما تاکنون وعده ای در خصوص پرداخت مطالبات آنان نداده است.

 

اعتصاب و تظاهرات گسترده ضد حکومتی در شهرهای ایران

چهارم تیرماه خیزش دیگر اما این بار در تهران سر بلند کرد. اعتراضات از اعتصاب بازاریان شروع شدو در کوتاه ترین زمان ممکن  دامنه اش به اعتراضات مردم کشیده شد و جوانان و مردم معترض کل حاکمیت را به چالش کشید. این بار نیز شعارهای مرگ بر دیکتاتور، مرگ بر خامنه ای، مرگ اصلاح گرا، اصولگرا تمام شد ماجرا به خیابان کشیده شد. این اعتصاب و اعتراضات در شهرهای متعددی جریان دارد. از جمله مشهد، کرمانشاه، سنندج، قروه، شهریار، بوشهر، آبادان، تبریز ، شیراز و قشم. اعتراضات علیه گرانی و بحران ارزی از تهران شروع شد و در اولین گام خود به شهرهای کرج، قشم، بندرعباس، و مشهد سرایت پیدا کرد. جمعیت وسیعی از بازاریان تهران در اعتراض به رکود حاکم بر بازار و گرانی با بستن مغازه های خود دست از کار کشیدند و دست به تظاهرات در اطراف میدان بهارستان و در نزدیکی ساختمان مجلس شورای اسلامی رژیم، اطراف بازار تهران، خیابان لاله‌زار، خیابان سرچشمه و مناطق دیگر زدند. با گسترش اعتراضات در مقابل مجلس رژیم، نمایندگان دو ساعت زودتر مجلس را تعطیل کرده از درب پشتی با رعایت کامل مسایل امنیتی خارج شدند. ماموران امنیتی رژیم با یورش به تجمع کنندگان با معترضان درگیر شدند. ماموران رژیم به سوی معترضان گاز اشک آور پرتاب کردند و تعدادی از معترضان نیز مورد ضرب و جرح قرار گرفته‌اند. به دنبال یورش ماموران، کامیون‌داران به کمک مردم معترض آمدند و با ریختن بار آجر، مانع از تهاجم بیشتر نیروهای انتظامی و لباس شخصی به معترضان شدند.

 اعتصاب و تجمع کارگران کارخانه ایران تایر

 

کارگران کارخانه ایران تایر در جاده ساوه روز چهارشنبه ششم تیرماه در اعتراض به پرداخت نشدن حقوقشان دست از کار کشیده و اعتصاب کردند.

کارگران معترض با تجمع در مقابل این کارخانه خواستار پرداخت معوقات مزدیشان شدند. این کارگران پیشتر نیز در اعتراض به تاخیر در پرداخت شدن دستمزدهایشان دست به اعتراض زده بودند.

تجمع اعتراضی کارگران شرکت وارنا مقابل فرمانداری ورامین

بیش از ۱۰۰ نفر از کارگران شرکت تولیدی لبنیات “وارنا” در اعتراض به عدم پرداخت دستمزدهایشان مقابل فرمانداری ورامین تجمع کردند. کارگران به دلیل تعطیلی و مشکلات اقتصادی وارنا چند ماه است که حقوق و مزایایشان را دریافت نکرده‌و بیمه بیکاری آن‌ها هم برقرار نشده است. در چند ماه گذشته این چندمین بار است که کارگران این واحد تولیدی تجمع اعتراضی برگزار میکنند.

منبع: شماره ٥٥ نشریه سوسیالیسم امروز www.simroz.org

 ٩ تیر ١٣٩٧

٣٠ ژوئن ٢٠١٨