در حاشیه بحث؛ ” بررسی افزایش مجدد دستمزد کارگران در شورای عالی کار”

در حاشیه بحث؛ ” بررسی افزایش مجدد دستمزد کارگران در شورای عالی کار”

اول تیرماه ٩٧ سایت خبرگزاری تسنیم مصاحبه ای را با ابوالفضل فتح الهی، رییس کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگران را منتشر کرده است. در این مصاحبه  به تاثیر گرانی بر سبد معیشت خانوار کارگری اشاره شده است.  و در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، درباره تأثیر گرانی ها بر سبدمعیشت خانوار کارگری گفته است: افزایش قیمت مسکن (خرید و اجاره بها) بخش عظیمی از درآمد کارگران را شامل می شود. در چند ماه گذشته با افزایش ٣٠تا٤٠ درصدی قیمت مسکن شرایط کارگران برای زندگی بسیار دشوار شد. درآمد کارگران کفاف خرید مسکن را نمی دهد گفت: اگر تا چند سال گذشته جامعه کارگری با قرض و گرفتاری می تواند منزلی در ابعاد کوچک را خریداری کند، افزایش قیمت مسکن طی چند ماه گذشته به سمتی رفت که در حال حاضر کارگران برای اجاره بهای مسکن غصه دار هستند. اکثر کارگران به حاشیه شهرها رفته تا شاید بتوانند مسکنی با قیمت مناسب را تهیه کنند. امکان خرید مسکن برای کارگران دیگر وجود ندارد.  کارگران پس اندازی برای خرید مسکن ندارند چرا که از هزینه های روزمره خود عقب هستند. افزایش دستمزد سال ٩٧ کارگران نتوانست پوشش تمام هزینه های زندگی را بدهد،تا حد بسیار اندک عقب ماندگی مزدی سال ٩٦را جبران کرد.

یکم؛ یک میلیون و ١١٤ هزار و ١٤٠ تومان مزد ٤براری زیر خط فقر

تعیین  حداقل مزد سال ٩٧ «یک میلیون و ١١٤ هزار و ١٤٠ تومان»  مزد ٤براری زیر خط فقر است.

اعتراض و نارضایتی به تعیین دستمزد بیشتر از یک میلیون و صدهزار تومان عرصه ای جدی از مبارزات کارگران در سال ٩٦ بود. حکومت اسلامی  در روزهای پایانی سال ٩٦ شاهد اعتراضات وسیع کارگران بودند. اینها شاهد اعتراضات آذر ماه(با بیش از ده ها و نزدیک به صد اعتصاب و راه پیمایی کارگران علیه گرانی و بیکاری و پایین بودن دستمزدها، بودند) اینها شاهد خیزش توده ای و نارضایتی عمومی مردم در بیش از نود شهر علیه فقر و بیکاری و فساد حاکمان بودند. اینها شاهد یکی از مهمترین چلنچهای کارگران و بیانیه تشکلهای مستفل کارگری پیرامون تعیین حداقل دستمزد سال ٩٧، بودند. اینها با طومار اعتراض و قبول نکردن دستمزدهای پایین تر از چهار میلیون تومان توسط بیش از هفتاد کانون و انجمن های صنفی کارگران ساختمانی بودند. با وجود این نارضایتی ها همدست و همگام با دولت و شورای عالی کار دستمزدهای سال ٩٧   در آخرین نشست خود در سال ١٣٩٦ حداقل دستمزد ماهانه کارگران برای ٣٠ روز کاری را یک میلیون و ١١٤ هزار و ١٤٠ تومان تعیین کرد.

 

دوم؛ مبارزه علیه حقوق های زیر خط فقر عرضه ای دائمی و پیگیر اعتراضات کارگران است.

حقوق و دستمزدهای ٤برابری زیر خط فقر زندگی روزمره میلیونها نفر از کارگران و مزدبگیران را در فقر  فرو برده  داده است.    کارگران در سال ٩٦ و ٩٧ در اشکال مختلف در صدها اعتصاب و راه پیمایی و تجمع به این میزان حداقل دستمزدهای مصوب اعتراض کرده اند، کارگران خواهان دستمزد ٥ میلیون تومان شده اند ، خواست دستمزد و حقوق های بالای خط فقر خواست همگانی و پیگیر کارگران و مزدبگیران جامعه  است، کارگران  ؛ اعلام کرده اند که؛ « تعیین دستمزد به روال سالهای گذشته و افزایش ده – پانزده درصدی حداقل مزد کنونی، در حالی که این مبلغ در شرایط حاضر کفاف هزینه ده روز زندگی یک خانوار چهار نفره را نمیدهد و تا به همینجای سال، ارزش دلار بیش از ٣٠ درصد بالا رفته است و بزودی این افزایش قیمت بر روی سفره های ما کارگران خود را نشان خواهد داد معنایش چیزی جز لگد مال کردن تمام و کمال منزلت انسانی ما کارگران، گرسنگی مفرط فرزندانمان، باز ماندن آنان از تحصیل، گسترش پدیده کودکان کار، یاس و درماندگی از گذران زندگی و افزایش خودکشی ها، گسترش پدیده زباله گردی و کارتن خوابی و تن فروشی و کلیه فروشی و سلب حق حیات از ما کارگران نیست».

 

سوم؛ وعده بررسی مجدد بررسی افزایش دستمزد کارگران

فتح الهی میگوید: در جلسه های آینده شورای عالی کار به طور ١٠٠ درصد بحث افزایش مجدد دستمزد را بررسی خواهیم کرد. با توجه به شرایطی که تمام کالاها گران شده اند ،درخواست بررسی مجدد افزایش دستمزد را داریم و در جلسات شورای عالی کار افزایش دستمزد را بازنگری می کنیم.

این ادعاهای کاربدستان حکومت اسلامی  را باید به چالش کشید، افزایش دستمزد با کدام سقف! بالاتر از خط فقر و بالاتر از ٥ میلیون!؟  مطالبه ای که طبقه کارگر در هزاران اعتصاب و تجمع اعتراضی علیه پایین بودن حقوق ها مطرح کرده است!

کاربدستان حکومت اسلامی  بجای شرح مصیبت در ارتباط با گرانی و مشکلات عدیده کارگران به خواستهای آنها حقوق های بالاتر از خط فقر تن دهند. طبقه کارگر، فعالین کارگری و تشکلهای مستقل کارگران پیشروتر و آگاهتر نیازهای معیشتی و تامین حقوق گارگران و مزدبگیران را تشخیص داده اند. در چند سال گذشته و بویژه در سالهای ٩٥ و ٩٦ و در خیزش دی ماه ٩٦ کیفرخواست طبقاتی علیه نظام حاکم، دولت هم بعنوان ارگان سرکوب و هم بعنوان بزرگترین کارفرما با سیستم استثمار وحشی و فساد و دزدی را اعلام کرده اند. دستمزد مکفی و معیشت تامین شده، رفاه و کار، امنیت شغلی و بیمه بیکاری، تامین مسکن ، دارو و بهداشت و امکانات پزشکی  قابل دسترس و رایگان، تحصیل رایکان برای کودکان و… خواستهای اصلی و مبارزاتی کارگران و مزدبگیران است. افق و پرچم اعتراض طبقه کارگر حول یک دنیای بهتر در دست میلیون ها نفر از مردم ناراضی برافراشته شده.

نکته چهارم؛ افزایش دستمزد با مبنا قرار دادن بالاتر از خط فقر بلی!

کارگران همچتان بر سر افزایش دستمزدهای بالاتر از خط فقر پیگیرانه ایستاده اند. خواست افزایش دستمزدها خواست توده میلیونی کارگران، معلمان، پرستاران و بازنشستگان است. مبارزه برای افزایش دستمزدها عرصه ای دائمی از جنبش مزدبگیران جامعه است.

اما وعده های افزایش دستمزد کافی نیست. همچنانکه اشاره شد، جنبش توده ای علیه حکومت اسلامی در جریان است. روند سرنگونی و رهایی از دست فاشیستی ترین نظام استثمارگر و سرکوبگر شروع شده، و گامها بجلو آمده!   خیزش گسترده سرنگونی طلبی که با تظاهرات و تجمعات و حمله به نهادهای حکومتی و مذهبی در اوایل دیماه سراسر ایران را فرا گرفت، فضای سیاسی جامعه را به نحوبرگشت ناپذیری به نفع مردم و به زیان حکومت و جریانات راست تغییر داد. یکی از تاثیرات فوری این خیزش این بود که شور و عزم انقلاب و سرنگونی حکومت اسلامی را یک بار دیگر و این بار با قدرت و دامنه بیشتر و عمیق تر در سراسر ایران زنده کرد و مردم را وسیعا و در ابعاد میلیونی به تلاش برای سرنگون کردن حکومت اسلامی امیدوار و مصمم تر نمود. این فضا اکنون فضای غالب در سراسر جامعه است.

اعتصابات مداوم در نیشکر هفت تپه، کارگران گروه ملی فولاد اهواز، اعتراضات گسترده کارگران شهرداری ها، اعتراضات گسترده و مدارم بازنشستگان و معلمان و پرستاران، اعتصاب در جند شهر کردستان، مارش کارگران و جوانان بیکار با نمایش سفره های خالی  و… و… از اعتراضات کوبنده ای هستند که در ادامه حیزش دی ماه در جریان است.

نسان نودینیان

٣ تیر ١٣٩٧

٢٤ ژوئن ٢٠١٨