شهلا دانشفر-کارگران در هفته ای که گذشت

شهلا دانشفر

کارگران در هفته ای که گذشت

اعتراضات کارگری گسترده به جلو میرود. در این اعتراضات کارگران با شعارهای اعتراضی شان کل بساط توحش سرمایه داری را به چالش کشیده و با قدرت ایستاده اند. به عبارت روشنتر این اعتراضات در تداوم خیزش انقلابی مردم علیه حکومت اسلامی، رنگ متفاوتی بخود گرفته است. از جمله در برابر دستمزدهای به سرقت رفته، کارگر دیگر منتظر وعده نمیشود و میگوید جلوی تولید را میگیرم تا جوابم دهید و شاهد وارد شدن کارگران به نوعی از عمل مستقیم کارگری در این کارخانه و آن کارخانه هستیم. هچنین جلو آمدن کارگران با خواست حداقل دستمزد ٥ میلیون، آنهم در این روزهای آخر سال و موعد تعیین حداقل دستمزدها یک اتفاق سیاسی مهم این هفته است. و این خواستی است که نه فقط از سوی کارگران، بلکه از سوی معلمان، بازنشستگان و دیگر بخش های معترض جامعه اعلام شده است. در بستر اعتراضات گسترده کارگری، تجمع اعتراضی با شکوه بازنشستگان در مقابل مجلس، ادامه اعتراضات قدرتمند کارگران در نیشکر هفت تپه و گروه صنایع ملی در اهواز، اولتیماتوم معلمان حق التدریس در سطحی سراسری به اعتصاب در صورت عدم پرداخت طلبهایشان تا آخر بهمن ماه، اعتصاب وتجمع همزمان کارگران کارخانه چوکا وشرکت جنگل شفارود و تجمع اعتراضی اهالی چهار روستای شهرستان دزفول علیه بیکاری در مقابل درب کشت و صنعت کارون شوشتر از جمله سرتیترهای برجسته اعتراضات کارگری در این هفته است.

از سوی دیگر حکومت اسلامی که بحران اقتصادی گریبانش را گرفته است، همچنان زندگی و معیشت کارگران را هدف گرفته است و از جمله مصوبه جدید مجلس اسلامی مبنی بر واریز حق سهم درمان تامین اجتماعی به خزانه‌داری کل کشور است که طرحی برای خالی کردن بیشتر تامین اجتماعی و مورد اعتراض کارگران است. نگاهی به گوشه هایی از این اتفاقات مهم داشته باشیم.

تجمع اعتراضی با شکوه  بازنشستگان  در مقابل مجلس

ساعت ده صبح دوم اسفند بنا بر قراری از قبل اعلام شده، جمعیتی از بازنشستگان کشوری، لشکری، فولاد و تامین اجتماعی برای پیگیری خواستهایشان مقابل مجلس تجمع کردند.

در این تجمع اعتراضی بازنشستگان با شعارهایی چون حقوقهای نجومی، فلاکت عمومی، شعار بازنشسته، “نان، مسکن، آزادی”؛ “خط فقر ٥ میلیون، حقوق ما یه میلیون”؛ “معیشت، منزلت، سلامت، حق مسلم ماست”؛ “معلم زندانی، کارگر زندانی آزاد باید گردد”؛ “اختلاسا کم بشه مشکل ما حل میشه” اعتراض خود را به فقر، تبعیض، نابرابری، و بساط دزدسالار سرمایه داری حاکم اعلام داشتند.

یک نکته قابل توجه در این حرکت اعتراضی دست نوشته های بازنشستگان با شعارهای  ما کار میکنیم زندگی کنیم، کار نمی کنیم که برده دولت و کارفرما باشیم، زندانی سیاسی آزاد باید گرد، کارگر زندانی، زندانی سیاسی آزاد باید گردد، اسماعیل عبدی آزاد باید گردد بود که توجه ها را به خود جلب میکرد.

در این روز علیرغم حضور پررنگ نیروهای انتظامی و ممانعت آنها، بازنشستگان تجمع خود را برپا کردند و وقتی یک نفر از آنها مورد تعرض قرار گرفت و بازداشت شد، آنها توانستند با اعتراض فشرده خود و شعار دادن های پی در پی ولش کن، ولش کن، پلیس برو دزد و بگیر، همکار بازداشتی خود را از چنگ مامورین سرکوب حکومت آزاد کنند. بعد از آن نیز بازنشستگان تا مترو راهپیمایی کرده و صدای رسای شعارهایشان در فضای خیابانها طنین انداز شد و در حالیکه فریاد میزدند، اگر جواب نگیریم، دوباره برمیگردیم به تجمع خود پایان دادند.

قطعنامه بازنشستگان در  تجمع دوم اسفند

یک نقطه قدرت تجمع اعتراضی بازنشستگان قطعنامه آنهاست که صف اعتراضشان حول خواستهایی که به طور واقعی خواستهای همه مردم است، متحد میکند. در راس خواستهای این قطعنامه، بر خواست اجرای قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب سال ٨٦ به نفع بازنشستگان و جهت برونرفت از زیر خط فقر ٥ میلیون آمده است. این تاکید خصوصا در این آخر سال که بحث بر تعیین حداقل حقوقهاست و حرکتی اجتماعی حول خواست حداقل دستمزد ٥ میلیون شکل گرفته است، بسیار مهم است. درمان رایگان، نظارت بر صندوقهای بازنشستگی و رسیدگی به اختلاس ها، اعتراض علیه مصوبه مجلس مبنی بر انتقال منابع مالی تامین اجتماعی به دولت، پرداخت ماهانه حقوقها، پرداخت حقوقهای معوقه به سرقت رفته بازنشستگان، حق تحصیل رایگان برای همه و ایجاد تسهیلات و حقوق برای بیکاران، داشتن حق تشکل و هر نوع تجمع اعتراضی رئوس مهم دیگر خواستهای بازنشستگان در این قطعنامه را تشکیل میدهد که بطور واقعی پلاتفرم مبارزاتی آنان و همه مردم است.

هفت تپه یک پارچه اعتراض

اعتراضات کارگران هفت تپه همچنان ادامه دارد. روز دوم اسفند  کارگران روزمزد و نی بر شرکت نیشکر هفت تپه بخاطر عدم پرداخت طلبهایشان در محوطه شرکت جمع شدند و این تجمع به مقابل ساختمان مدیریت کشیده شده است. مطالبه فوری کارگران دریافت دستمزد آذر ماه می باشد. در این روز کارگران بازنشسته شرکت نیز که در آذر ماه سالجاری بازنشسته شده اند، در مقابل نیروگاه برق و کوره بخار کارخانه تجمع کرده و قصد خاموش کردن آنها را داشتند که پس از مذاکراتی که با آنان انجام گرفت در نمازخانه جمع شده و وعده پرداخت ٤ درصد سهم بیمه کارگران به سازمان اجتماعی جهت تکمیل سیکل بازنشستگی آنان داده شد. اما کارگران روزمزد و نی بر همچنان بی جواب ماندند و اعتصاب و تجمع آنها در محوطه کارخانه ادامه دارد. بنا بر گزارش سندیکای نیشکر هفت تپه کارگران از ورود ماشینهای حامل نیشکر به کارخانه جلوگیری کردند. و این چنین است که کارگران در برابر زورگویی های کارفرمایان و سرقت دستمزدهایشان با قدرت ایستاده و خواستهایشان را طلب میکنند.

اعتصاب قدرتمند کارگران گروه ملی صنعتی فولاد اهواز

روز دوم اسفند کارگران گروه ملی صنعتی فولاد اهواز در ادامه اعتراضاتشان بخاطر سه ماه دستمزد پرداخت نشده، برای چهارمین روز متوالی مقابل استانداری خوزستان تجمع کردند. این تجمع در اعتراض به گفته های مدیریت شرکت در ٣٠ بهمن ماه و اعلام اینکه پولی برای پرداخت طلبهای آنها نیست و باید تا سال آینده صبر کنند، برگزار و تا ساعت دو بعد از ظهر به طول انجامید. سرانجام در این روز کارگران گروه ملی اهواز که پاسخی به خواستهایشان داده نشده بود، تصمیم گرفتند که طی روزهای سوم و چهارم اسفند ضمن ادامه اعتصاب خود از بارگیری محصولات کارخانه جلوگیری کنند و با توجه به تعطیلی استانداری در دو روز آینده در مورد چگونگی گسترش اعتراضاتشان اوائل هفته آینده تصمیم گیری کنند. در این تجمع اعتراضی صدها نفر از کارگران این مجتمع شرکت داشتند و همچون کارگران هپکو و پتروشیمی با شعار طعنه آمیز مرگ بر کارگر، زنده باد ستمگر خشم و اعتراض خود را به توحش سرمایه داری حاکم اعلام کردند. این کارگران سه ماه عدم دستمزد و حق بیمه خود را طلب دارند. پرداخت فوری و کامل دستمزدهای معوقه و حق بیمه کارگران به تامین اجتماعی و برقراری مجدد سرویسهای ایاب و ذهاب کارگران خواستهای فوری این کارگران است.  در این تجمع اعتراضی کارگران گروه ملی صنعتی همچون کارگران هپکو و پتروشیمی با شعار طعنه آمیز مرگ بر کارگر، درود بر ستمگر خشم و اعتراض خود را به توحش سرمایه داری حاکم اعلام کردند.

اعتصاب وتجمع همزمان کارگران کارخانه چوکا وشرکت جنگل شفارود

اعتصاب همزمان کارگران چوکا و شرکت جنگل شفارود در صبح روز ٢٩ بهمن دراعتراض به عدم پرداخت ماه ها حقوق خبر انعکاس بسیار در شهر تالش داشت. کارگران کارخانه چوکا٤ماه و کارگران شرکت جنگل شفارود ٦ماه مزد طلب دارند. در حرکت اعتراضی این روز یکی از خبرنگاران در حالی که مشغول تهیه خبر از تجمع کارگران جنگل شفارود بود توسط ماموران نیروی انتظامی بازداشت شده و به دادگاه برده شد. اکنون این کارگران خواهان پرداخت فوری طلبها و آزادی خبرنگار بازداشت شده هستند. همزمان بودن اعتراض کارگران این دو مرکز کارگری یک جنبه مهم این اعتراضات است.

جوانان علیه بیکاری

بیکاری پدیده ای اجتماعی و صف آن میلیونی است. بخش عظیم این صف را جوانان و زنان تشکیل میدهند و هر روز با بسته شدن کارخانجات و وجود قرار دادهای موقت کاری و اخراج هر روزه کارگران این صف گسترده تر و وسیعتر میشود. در برابر این درد عظیم اجتماعی اعتراضات گسترده است. از جمله یک شعار مردم معترض در همان روز آغاز خیزش انقلابی شان شعار مرگ بر بیکاری بود و مدتیست که جوانان بیکار در این شهر و آن شهر علیه بیکاری تجمع میکنند و خواستار کار یا بیمه اجتماعی هستند. ضمن اینکه یک عرصه دائمی مبارزه کارگران در کارخانجات اعتراض علیه بیکارسازی هاست. یک نمونه قابل توجه ازاین نوع اعتراضات در هفته ای که گذشت، تجمع اعتراضی اهالی چهار روستای شهرستان دزفول نسبت به بیکاری مقابل درب کشت و صنعت کارون شوشتربا خواست اشتغال در این شرکت و داشتن تامین اجتماعی است. در مورد دیگری در اسلامشهر جوانان بیکار دست به راهپیمایی زدند و خواستار حمایت مردم شدند. این اعتراضات باید در همه جا تکثیر شود.