یکسال اعتراض و مبارزه در کارخانه صنایع فلزی شماره ١ و شماره ٢
شهلا دانشفر
کارگران صنایع فلزی شماره ١ و ٢ یکی از مراکز پر جنب و جوش کارگری است. در این کارخانه کارگران همواره با اعتراضات متحدشان تلاش کرده اند دستمزدهایشان را از حلقوم کارفرمایان مفتخور بیرون کشند و آنان را گام به گام عقب برانند. نکته جالب اینست که در دل این مبارزات کارگران هر روز متحد تر و متشکل تر شده و اکنون مجمع عمومی کارگری یک رکن مهم مبارزات این کارگران است. کارگران در مجمع عمومی خود تصمیم میگیرند. نماینده انتخاب میکنند. از نتیجه تصمیاتشان و پیگیری آن توسط نمایندگان منتخب خود با خبر میشوند و دوباره برای چگونگی ادامه مبارزاتشان مجمع عمومی تشکیل داده و گامهای بعدی خود را معلوم میکنند. بدین ترتیب مجمع عمومی در این کارخانه به مرکزی برای اتحاد کارگران، اعمال قدرت و اراده آنان تبدیل شده است. مبارزات کارگران صنایع فلزی، اتحاد آنان در برابر توطئه گری و تفرقه افکنی های کارفرمایان، اتحاد آنان در برابر سردواندن کارفرمایان و مقامات دولتی، همه و همه درسهای آموزنده ای است که باید بازگویش کرد. در زیر روزشماری از یکسال مبارزات جانانه این کارگران را میخوانید. زنده باد کارگران صنایع فلزی .
بدنبال تجمع اعتراضی حدود ششصد کارگر صنایع فلزی شماره یک و دو در خیابان هفده شهریور در اواخر بهمن ماه سال گذشته، نماینده کارفرمای جدید کارخانه در جلسه ای با حضور نماینده های کارگران و مسئولین استانداری تهران و وزارت صنایع و معادن، طی توافق نامه ای کتبی متعهد شده بود تا پایان سال نود مطالبات معوقه و عیدی و پاداش کارگران را تسویه حساب کند. در این جلسه صالح نیا یکی از معاونین وزارت صنایع نیز اعلام کرده بود وزارت صنایع در صورت خلف وعده کارفرما راسا نسبت به پرداخت مطالبات کارگران اقدام خواهد کرد. اما پس از این جلسه نماینده کارفرما تا تا پایان سال در کارخانه حاضر نشد و مراجعات نماینده های کارگران به وزارت صنایع نیز جهت ملاقات با صالح نیا به جایی نرسید و آخر اسفند ماه از کل مطالبات چندین ماهه و عیدی و پاداش کارگران فقط مبلغ ٥٠٠ هزارتومان به هر یک از آنان پرداخت گردید.
کارخانه های صنایع فلزی شماره یک و دو هر سال پس از پایان روز سیزده فروردین ماه کار خود را شروع میکردند. اما به آنان گفته شد که روز ١٩ فروردین ماه بر سر کارهای خود بیایند. به همین دلیل در این روز در اولین روز کاری کارگران این دو کارخانه در اعتراض به عدم تحقق وعده های داده شده و بلاتکلیفی کارخانه دست به اعتصاب زدند. و کارگران صنایع فلزی شماره دو در محوطه کارخانه دست به تجمع اعتراضی زدند.
در ادامه این حرکت اعتراضی ساعت ٣٠/١١ صبح روز ٢٠ فروردین بیش از ٦٠٠ کارگر صنایع فلزی شماره ١ و ٢ در مقابل “نهاد رسیدگی به شکایات مردمی ریاست جمهوری” دست به تجمع زدند. بدنبال این تجمع مسئولین این نهاد با نماینده های کارگران وارد مذاکره شدند و نهایتا آنها نامه ای جهت رسیدگی فوری به مسائل و مشکلات این کارگران به وزارت صنایع نوشتند. نماینده های آنان این نامه را به وزارتخانه صنایع بردند و صالح نیا یکی از معاونین وزیر صنایع طی مذاکره ای با نماینده های کارگران به آنان اعلام کرد که فردا صبح جلسه ای با حضور نماینده های کارگران، مسئول صنایع استان تهران و نماینده کارفرما در محل وزارت صنایع برگزار خواهد شد و در آن در خصوص رسیدگی به خواستهای کارگران تصمیم گیری میشود.
کارگران صنایع فلزی شماره ١ و ٢ ساعت دو این روز به تجمع خود در این محل پایان دادند. اما حدود ٤٠٠ کارگر صنایع فلزی شماره ٢ پس از عزیمیت از مقابل نهاد ریاست جمهوری بمدت یکساعت دیگر در میدان پاستور تجمع داشتند و بعد از آن نیز عازم کارخانه شدند.
روز ٢١ فروردین اعتصاب اعتصاب کارگران کارخانه های صنایع فلزی شماره ١ و ٢ وارد سومین روز خود شد. در این روز قرار بود نماینده های آنان در جلسه ای در سازمان صنایع با حضور نماینده کارفرما و رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران شرکت کنند اما این نماینده ها وقتی به سازمان صنایع رسیدند به آنان اعلام شد جلسه خاتمه یافته است و صورتجلسه توافق شده را در اختیار نماینده های کارگران قرار دادند. اما کارگران که اطمینانی به اجرای این توافقنامه نداشتند، تصمیم به ادامه اعتصاب تا تحقق بند دوم توافقنامه که یک مهلت ٤٨ ساعته برای اجرای آن تعیین شده بود گرفتند.
متن صورتجلسه فی مابین مسئولین سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران و نماینده مالک کارخانجات صنایع فلزی به شرح زیر است:
١- تا پایان فروردین ماه سال ٩١ می بایستی کارفرما نسبت به تسویه حساب با کارگران اقدام نماید.
٢- تمدید دفترچه بیمه خدمات درمانی و پرداخت هزینه سرویس ایاب و ذهاب و تسویه حساب با پیمانکار غذا ظرف ٤٨ ساعت می بایستی صورت پذیرد.
٣- ترتیب مذاکره و تسویه حساب با بیمه بازنشستگی ١٥٠ نفر به رقم حدود پنج میلیارد ریال ظرف ٥ روز اداری می بایستی از طرف کارفرما صورت پذیرد.
٤- ترتیب پرداخت سنوات تعداد حدود ١٠٠ نفر از بازنشستگان سالهای قبل می بایستی تا ١٥/٢/١٣٩١ از طرف کارفرما اقدام گردد.
٥- موضوع شکایت کارگران علیه کارفرما و نماینده وی در دستگاه قضایی تا پایان مراحل فوق کان لم یکن خواهد بود.
٦- با توجه به بازتاب شب گذشته از حضور کارگران در مقابل نهاد ریاست جمهوری که اثر منفی در رسانه های غرب BBC داشته است تبعات و عواقب آن متوجه کارفرما خواهد بود.
بدیهی است چنانچه موضوعات فوق در موعد مقرر عملی نشود کارفرما و نماینده ایشان مسئول هستند و هرگونه عواقبی از جمله صدور حکم مدیر دولتی و راهکار اقدامات قضایی مبنی بر توقیف اموال و… را از سوی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران را بدنبال خواهد داشت.
صورتجلسه فوق به امضای یدالله صادقی ریاست سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران، سید مهدی میرخانی معاون سازمان در امور صنایع و اقتصاد، سرپرست اداره حراست و نماینده تام الاختیار کارفرما بود.
چهارشنبه ٢٣ فروردین علیرغم گذشت ٤٨ ساعت مهلت تعیین شده برای اجرای بند دوم توافقنامه که حداکثر هزینه آن تا ٣٠ میلیون تومان بود عمل نکرده بود. این در حالی بود که مطالبات معوقه هشتصد کارگر شاغل کارخانجات صنایع فلزی و کارگران بازنشسته این کارخانه بیش از ٣ میلیارد تومان است. در نتیجه کارگران به اعتراض خود ادامه داد و اعتصاب آنان وارد پنجمین روز خود شد.
این اعتصابات ادامه یافت و در ٢٨ فروردین کارگران صنایع فلزی ١و٢ به جهت اعتراض به وضعیت بلاتکلیفی خود و احقاق حقوقهای معوقه ی خود از ساعت ١٠ صبح این روز در جلوی وزارت صنعت و معدن دست به تجمع زدند. کارگران در این تجمع با دادن شعارهایی مرگ بر سرمایه دار و وزارت صنایع,صنایع ها ویران است ویا جواب میخوایم یاالله و صالح نیا بیا پایین .معاون وزارت صنایع را خطاب قرار میدادندو خواهان پاسخگویی آنان شدند. با بلند شدن صدای کارگران بلافاصله نیروهای امنیتی اطراف کارگران حلقه زدند و از کارگران خواستند تا نمایندگانشان را به دفتر معاون وزارت صنایع بفرستند تا جلسه ایی در این خصوص تشکیل دهند. ولی کارگران موافقت نکردند و گفتند حرف دیگه بسه, ما از دادن وعده و وعید خسته شدیم و میخواهیم که جواب درست به ما داده شود.اگر آنان حرفی دارند به میان کارگران بیایند. بالاخره ساعت ١٢.٥ ظهر این روز تمام کارگران را به مسجد وزارت صنایع بردند و آقایان صالح نیا معاون وزارت صنایع و آقای صادقی مسئول صنایع استان تهران در جمع کارگران حاضر شدند و ادعا کردند که چون مالکین جدید را ندیدند و نماینده تام الاختیار آنان نیز نتوانسته به تعهدات داده شده عمل کند، وزارت صنایع همان مالک قبلی را به رسمیت میشناسد و از کارگران خواست به تجمع پایان دهند تا آنان با نمایندگان کارگران جلسه ایی داشته باشند و نتایج را بعد از ١٠ روز اعلام نماید. ولی کارگران گفتند در همان مسجد میمانند تا نتیجه جلسه معلوم شود. ساعت ٣.٥ بعد از ظهر نمایندگان کارگران از جلسه بیرون آمدند و گفتند مسئولین وزارت صنایع با مالک قبلی به صورت تلفنی گفتگو کردند و وزارت صنایع متعهد گردیده است که ظرف ١٠ روز آینده مشکلات سرویس آیاب و ذهاب و ناهار و تامین اعتبار دفترچه های بیمه ی آنان را حل کند و نفری ٥٠٠ هزار تومان به کارگران پرداخت شود. همچنین تکلیف مدیریت این کارخانه را نیز معلوم گردد. کارگران ساعت ٤ بعد از ظهر به تجمع خود پایان دادند. بدنبال این تجمع مدیریت دولتی و سپس مدیریتی مشتمل از کارفرما و نمایندگان سازمان حمایت از صنایع بر این دو کارخانه مستقر شدند.
اعتراضات کارگران صنایع فلزی از مرداد دوباره از سر گرفته شد. از ساعات اولیه صبح روز ٢٣ مرداد حدود ٦٠٠ کارگر کارخانه های صنایع فلزی شماره ١و ٢ در اعتراض به عدم پرداخت دستمزدهای خود و خلف وعده های کارفرما و سازمان حمایت از صنایع، از مقابل این کارخانه ها در خیابان صنایع فلزی دست به راهپیمایی به سمت جاده قدیم کرج (بزرگراه فتح) زدند و از حدود ساعت ٣٠/٩ تا ٣٠/١١ بمدت دو ساعت باند اصلی این بزرگراه به سمت تهران را بستند.
بدنبال این اقدام اعتراضی از سوی کارگران صنایع فلزی، نیروهای انتظامی و امنیتی و لباس شخصی در محل حاضر شدند و تلاش کردند با تهدید و همچنین وعده رسیدگی به مشکلات کارگران، آنان را از ادامه اعتراض و بستن جاده باز دارند. اما کارگران با اصرار بر تحقق خواستهای خود همچنان به اعتراضشان ادامه دادند. بدنبال این وضعیت حدود ساعت ٣٠/١٠ یگانی از موتورسوران گارد ویژه با تجهیزات کامل در محل تجمع کارگران حضور پیدا کردند که با هو کردن از سوی کارگران معترض مواجه شدند. در ادامه این کشمکش و احتمال تعرض گسترده این نیروها، کارگران بناچار حدود ساعت ٣٠/١١ با شعار “فردا مقابل سازمان صنایع” به تجمع خود پایان داده و عازم کارخانه شدند. اما علیرغم عزیمت کارگران به محل کارشان، موتور سواران گارد ویژه با چرخیدن حول کارخانه و مانور دادن در این محل به تهدیدات خود بر علیه کارگرانی که تنها جرم شان اعتراض به عدم پرداخت دستمزدهایشان بود ادامه دادند.
کارگران کارخانه های صنایع فلزی شماره ١ و ٢، امروز در حالی دست به بستن باند اصلی جاده قدیم کرج زدند که بر اساس توافق نامه ای در استانداری تهران قرار شده بود ٥٠ درصد دستمزدهای معوقه آنان از ١٨ تا ٢٢ مرداد ماه جاری پرداخت شود اما باز ٢٣ مرداد رسید و هیچ خبری از عمل به توافق صورت گرفته نشد. این توافق نامه در تاریخ ١٦ مرداد ماه جاری طی جلسه ای در استانداری تهران با حضور مقامات بالای استانداری، وزارت اطلاعات، وزارت کار، دادگستری تهران، نماینده های مالک قبلی و مالک فعلی و همچنین نمایندگان کارگران حاصل شده و به امضای همه شرکت کنندگان در این جلسه رسیده بود.
کارگران کارخانه های صنایع فلزی شماره ١و ٢ از چندین سال پیش با عدم پرداخت دستمزدهای خود مواجه هستند. این کارگران بویژه از مرداد ماه سال گذشته هر بار با خلف وعده های مسئولین استانداری تهران، وزارت کار، سازمان حمایت از صنایع و کارفرما مواجه شده اند و در این مدت به دلیل عدم پرداخت دستمزد هایشان خود و خانواده هایشان با مشکلات شدید اقتصادی و فقر و فلاکت مواجه بوده اند. آخرین اعتراض این کارگران، تجمع آنان در مقابل وزارت صنایع در ٢٨ فروردین ماه سالجاری بود که منجر به استقرار مدیریت دولتی و سپس مدیریتی مشتمل از کارفرما و نمایندگان سازمان حمایت از صنایع بر این دو کارخانه شد.
کارگران صنایع فلزی شماره ٢ به استثنای حقوق خرداد ماه سال جاری و صد هزار تومان علی الحساب از دی ماه سال گذشته تا این تاریخ هیچ حقوقی دریافت نکرده بودند. کارگران صنایع فلزی شماره ١ نیز از اول سال به استثنای حقوق خردادماه سالجاری دستمزد دیگری نگرفته و ناهار آنان نیز از اول خرداد ماه قطع شد. همچنین مدیریت کارخانه صنایع فلزی شماره ١ در اقدامی عوامفریبانه و با وعده بازنشسته کردن حدود ١٥٠ نفر از کارگران با سابقه بالای ٢٥ سال، آنان را از اول تیرماه خانه نشین کرد و خبری هم از بازنشستگی این کارگران نشد.
روز ٢٤ مرداد دوباره کارگران صنایع فلزی شماره ١ و ٢ در مقابل ساختمان اصلی وزارت صنایع و معادن در تقاطع خیابان نجات اللهی و سمیه دست به تجمع زده و از ساعت ده و نیم صبح اعتراض خود را به مقابل این وزارت خانه کشاندندد. نیروهای انتظامی و امنیتی و گارد ویژه به طور گسترده ای تا شعاع چند کیلومتری ساختمان وزارت صنایع و معادن مستقر شده بوند و کارگران معترض عملا در محاصره شدید این نیروها قرار داشتند. آنها تلاش کردند کارگران را وادار به پایان دادن به تجمع خود کنند. در عین حال یگانهای موتور سوار گارد ویژه نیز با تجهیزات کامل در خیابانهای اطراف مستقر شده بودند. اما کارگران بدون توجه به این تهدیدات، در اعتراض به وضعیت خود بطور یکپارچه ای اقدام به شعار دادن میکردند. از جمله شعارهای کارگران در این تجمع عبارت بودند از: وزارت صنایع حیا کن ، سرمایه دار رها کن – وزیر بی لیاقت استعفا استعفا– صنایع فلزی فلسطین ایران است- مرگ بر این وزیر مردم فریب، وزارت صنایع، صنایع ها ویرانند و… پس از گذشت حدود سه ساعت از تجمع کارگران صنایع فلزی، صالح نیا معاون وزیر صنایع و صادقی رئیس صنایع استان تهران با حضور در میان کارگران اعلام کردند: کارفرما خانه ای را برای فروش جهت پرداخت دستمزدهای معوقه شما (٥ میلیارد تومان) در اختیار وزارت صنایع قرار داده است و پس از فروش این خانه معوقات شما پرداخت خواهد شد. این اظهارات با هو کردن از سوی کارگران و اعتراض شدید آنان مواجه شد. در ادامه مدیر دولتی منتسب استانداری تهران در کارخانه های صنایع فلزی در میان کارگران اعلام کرد: دستمزدهای معوقه شما را از بهمن ماه سال گذشته تا پایان فروردین ماه جاری تا روز پنج شنبه پرداخت خواهیم کرد که این اظهارات نیز با شعار “امروز امروز” از سوی کارگران مواجه شد. بدنبال این وضعیت مسئولین وزارت صنایع ناچار شدند نماینده های کارگران را به داخل ساختمان دعوت کنند که پس از مذاکرات فی مابین نماینده های کارگران و مسئولین این وزارتخانه نهایتا به کارگران اعلام شد یک چک تضمینی از کارفرما برای پرداخت معوقات آنان از بهمن ماه سال گذشته تا پایان فروردین ماه جاری از طرف وزارت صنایع دریافت شده اما این مقدار از دستمزدهای کارگران بدون توجه به چک کارفرما روز ٢٥ مرداد ماه راسا از سوی وزارت صنایع به حساب کارگران واریز خواهد شد. کارگران کارخانه های صنایع فلزی شماره ١ و ٢ پس از این توافق حدود ساعت ٣٠/١٥ به تجمع خود پایان دادند و اعلام کردند چنانچه فردا پول وعده داده شده به حسابهایشان واریز نشود به اعتراضات خود ادامه خواهند داد.
بدنبال دو روز اعتراض بیش از ششصد کارگر صنایع فلزی شماره ١ و ٢ در روز های ٢٣ و ٢٤ مرداد ماه جاری، عیدی و پاداش و دستمزد های معوقه این کارگران تا پایان فروردین ماه امسال،از روز ٢٦ تا ٢٨ مرداد ماه به حساب این کارگران واریز شد. این کارگران دستمزد خرداد ماه امسال خود را نیز قبلا دریافت کرده بودند. بدین ترتیب کارگران صنایع فلزی شماره ١ و ٢ موفق شدند با اعتراضات متحد و قاطعانه خود، کارفرما و وزرات صنایع و معادن را وادار به تمکین به بخشی از خواست هایشان کنند. بدنبال این موفقیت کارگران از روز ٢٩ مرداد و طبق روال هر ساله به مرخصی تابستانی رفتند.
با گذشت دو ماه از تجمعات اعتراضی کارگران صنایع فلزی شماره ١ و ٢ و وعده پرداخت باقیمانده دستمزدهای معوقه کارگران و بیمه های آنان، باز هم وزارت صنایع به هیچیک از تعهداتی که به کارگران داده بود، عمل نکرد. از همین رو آنان بار دیگر از صبح روز ٢٢ مهر تجمعات اعتراضی این کارگران از سر گرفته شد. از ساعت ٣٠/١٠ این روز این کارگران در اعتراض به عدم دریافت ٥ ماه دستمزد خود و عدم واریز بیمه هایشان به حساب تامین اجتماعی در مقابل وزارات کار جمهوری اسلامی در خیابان آزادی دست به تجمع زدند. بدنبال بی توجهی مسئولین وزارت کار این کارگران خیابان پر تردد آزادی را بمدت نیم ساعت مسدود کردند اما با وعده مامورین انتظامی مبنی بر حضور فوری مسئولین وزارت کار در میان کارگران، آنان تجمع خود را به پیاده رو و محوطه داخلی وزارت کار کشیدند. حدود ساعت ٣٠/١٢ مسئولین وزارت کار در داخل ساختمان این نهاد با نماینده های کارگران وارد مذاکره شدند. در این مذاکره مسئولین وزارت کار در حالی که این کارگران ٥ ماه دستمزد معوقه دارند به آنان اعلام کردند ٧ درصد سهم بیمه کارگری را خودتان واریز کنید و ٣ درصد را نیز دولت پرداخت کند تا مسئله بازنشستگی تعدادی از کارگران و تمدید دفترچه های درمانی آنان حل شود. در ادامه این مذاکرات مسئولین وزارت کار در مورد دستمزدهای معوقه کارگران و مدیریت و راه اندازی کارخانه نیز اعلام کردند مسئولیت اینکار مربوط به وزرات صنایع است و بدین ترتیب این مذاکره بدون حصول نتیجه ای پایان گرفت. پس از پایان مذاکرات که حدود یک و نیم ساعت طول کشید، نماینده های کارگران با حضور در میان همکاران خود نتیجه مذاکرات را با آنان در میان گذاشتند و از آنجا که هیچ نتیجه ای بدست نیامده بود کارگران خشمگینانه اعلام کردند که فردای آن روز دوباره در مقابل وزارت صنایع دست به تجمع خواهند زد و به تجمع خود در مقابل وزارت کار پایان دادند. در این تجمع مامورین انتظامی موبایل تعدادی از شهروندان را که با ابراز همدردی با کارگران از این تجمع عکس میگرفتند ضبط کردند. بنا به گزارش سایت اتحاد تا این تاریخ بیمه کارگران صنایع فلزی شماره ١ بمدت ١١ ماه و بیمه کارگران صنایع فلزی شماره ٢ ، مدت ٥ ماه بود که واریز نشده بود.
روز ٢٣ مهر ششصد کارگر صنایع فلزی تجمع اعتراضی خود را به مقابل استانداری تهران کشاندند. علیرغم اینکه روز ٢٢ مهر وزارت کار تحقق خواستهای کارگران را به وزارت صنایع موکول کرد. از سوی دیگر از مدتها قبل نیز قرار بود روز ٢٣ مهر جلسه ای در وزارت صنایع برای رسیدگی به مشکلات این کارگران برگزار شود. اما صبح این روز پس از مراجعه نماینده های کارگران به وزارت صنایع، این جلسه برگزار نگردید. کارگران منتظر در کارخانه زمانی که از این مساله مطلع شدند، ار آنجا که استانداری تهران چند ماه قبل به آنان وعده حل فوری مسائلشان را داده بود، تصمیم به تجمع در مقابل استانداری گرفته و از ساعت ٣٠/١١ صبح این روز دست به تجمع اعتراضی در مقابل استانداری زدند.
قبل از حضور کارگران در مقابل استانداری نیروهای امنیتی و انتظامی بطور چشمگیری در محل حاضر شده بودند. با اینحال کارگران با حالتی تعرضی شروع به سر دادن شعارهای اعتراضی در مقابل استانداری کردند و این امر باعث شد رئیس کمیسیون سیاسی انتظامی استانداری برای آرام کردن کارگران بلافاصله در میان آنان حاضر شود. وی از کارگران خواست به ایشان مهلت دهند تا مسائل شان را حل کند اما کارگران بطور یکپارچه ای شعار دادند: یا مرگ یا زندگی.
بدنبال این وضعیت، استاندار تهران و سپس رئیس برنامه ریزی استانداری به میان کارگران آمدند و نهایتا رئیس برنامه ریزی استانداری با اشاره به جلسه ای که صبح این روز در استانداری پیرامون کارخانه های بحران زده برگزار شده بود اعلام کرد: ١- با هماهنگی که با سازمان تامین اجتماعی بعمل آمده است قرار است از محل تسهیلات استانداری حق بیمه کارگران پرداخت شود تا بیش از ٢٠٠ کارگر کارخانه قادر به بازنشستگی شوند ٢- از صبح فردا مدیریت دولتی در کارخانه مستقر خواهد شد و تولید را راه خواهد انداخت ٣- دو مالک اصلی به کارخانه راه داده نخواهند شد و از آنها سلب مالکیت خواهد گردید ٤- کلیه معوقات کارگران از محل تسهیلات استانداری تا یکشنبه آینده پرداخت خواهد شد. در این تجمع کارگران شعار میدادند: ٥ ماه حقوق کارگر پرداخت باید گردد، صنایع فلزی آباد باید گردد – مرگ بر سرمایه دار – یا مرگ یا زندگی – صنایع فلزی فلسطین ایران است و…کارگران کارخانجات صنایع فلزی پس از وعده های رئیس برنامه ریزی استانداری حدود ساعت ١٤ به تجمع خود پایان دادند و اعلام کردند چنانچه وعده های داده شده سر موعد مقررمحقق نشود تجمعات اعتراضی خود را از سر خواهند گرفت.
پس از گذشت نزدیک به دو هفته از وعده های داده شده به کارگران صنایع فلزی، کلیه معوقات این کارگران تا مهر ماه، روز سه شنبه دوم آبان به حساب آنان واریز شد، مدیریتی نیز از سوی دولت برای هر دو کارخانه تعیین شد و معوقات مربوط به سازمان تامین اجتماعی نیز با توافقی که ما بین استانداری تهران و سازمان تامین اجتماعی بعمل آمد قرار شد بصورت اقساط توسط دولت به سازمان تامین اجتماعی پرداخت شود. این اتفاقی موفقیت دیگری برای کارگران صنایع فلزی شماره ١ و ٢ و نتیجه اتحاد و عزم راسخ آنان برای رسیدن به مطالبات شان بود.
بازنشستگان این کارخانه ها نیز که بالغ بر دویست نفر می باشند وضعیتی بهتر از شاغلین ندارند. طی سالهای گذشته مالکیت این کارخانه ها چنان دست به دست شده و به گره کوری بدل گشته است که هیچکس پاسخگوی پرداخت سنوات این کارگران نیست. هر روز و با اعتراض این کارگران وعده ای داده میشود اما دریغ از پرداخت ریالی پول به آنان. این کارگران چندین سال است بازنشست شده اند اما هیچکدام موفق به دریافت سنوات خود نشده اند بطوریکه که هم اکنون قدرت خرید سنوات این کارگران که میباید از ٥ سال پیش پرداخت میشد به علت گرانی های سرسام آور سالهای گذشته عملا به یک سوم کاهش پیدا کرده و دیگر مبلغی به حساب نمی آید.
ساعت ٩ صبح روز ٦ آبان حدود صد نفر از کارگران باز نشسته صنایع فلزی شماره ٢ با حضور در کارخانه اقدام به برگزاری مجمع عمومی کردند. این کارگران همگی از ٣ سال پیش به اینطرف بازنشسته شده اند و هیچیک سنوات خود را دریافت نکرده و پیگیریهای فردی آنها نیز تا این زمان نتیجه ای نداده است. کارگران در مجمع عمومی شان حول چگونگی رسیدن به مطالبات شان به بحث و تبادل نظر پرداختند و از میان خود ٤ نفر را به عنوان نماینده هایشان انتخاب کردند. در ادامه، کارگران خواست خود را با مدیر عامل کارخانه مطرح نمودند اما وی اعلام کرد من در این رابطه اختیاری ندارم و باید با نماینده دولت خواست خود را در میان بگذارید. بدنبال این وضعیت نماینده های کارگران با مسئول مربوطه در استانداری تهران تماس گرفتند و وی از کارگران خواست در این رابطه شکایتی تنظیم و آنرا پیگیری کنند. اما کارگران اعلام کردند اگر شکایت بکنیم از آنجا که در حال حاضر کارخانه در اختیار شماست نهایتا باید شما به خواست ما رسیدگی کنید. در ادامه این کشمکش قرار شد نماینده های کارگران روز یکشنبه هفتم آبان، لیست کارگران بازنشسته و مقدار مطالبات آنان را به استانداری ببرند. به این کارگران وعده داده شد ظرف روزهای آینده مطالبات شان از کارفرما وصول خواهد شد. اما چنانچه کارفرما زیر بار نرود، استانداری بر اساس روالی که برای پرداخت مطالبات کارگران شاغل کارخانه بکار گرفته شد در مورد پرداخت مطالبات بازنشستگان نیز همان روال را به سرانجام خواهد رساند و راسا اقدام به پرداخت مطالبات معوقه این کارگران خواهد کرد.
پس از گذشت یک هفته از این وعده ها بیش از یکصد و پنجاه نفر از کارگران بازنشسته کارخانه های صنایع فلزی شماره ١ و ٢ ساعت ٩ صبح ٢٣ آبان در محل کارخانه حضور پیدا کردند و پس از اینکه با خبر شدند معاونت برنامه ریزی استانداری تهران بر خلاف وعده داده شده، کاری در رابطه با پیگیری خواست هایشان انجام نداده است عازم محل این نهاد که در تقاطع خیابان وصال و ایتالیا واقع است، شده و در آنجا دست به تجمع زدند. کارگران در این تجمع پلاکاردی نیز در دست داشتند. در این پلاکارد نوشته شده بود: ما کارگران صنایع فلزی بیش از سه سال است سنوات خود را دریافت نکرده ایم و خواهان پرداخت فوری آن هستیم. سپس بدلیل بارش شدید باران، کارگران به ناچار تجمع خود را در محل مسجد معاونت برنامه ریزی استانداری تهران ادامه دادند. بدنبال این وضعیت معاونت این نهاد در میان کارگران حاضر شد و از چگونگی پیگیریهای خود در مورد خواستهای آنان صحبت کرد وی اعلام کرد از آنجا که این کارخانه خصوصی می باشد ما باید توقیف اموال کارفرما (به جز کارخانه) را در هماهنگی با دیگر نهادهای ذیربط انجام دهیم و بهتر است شما دست به شکایت قضایی بزنید. بدنبال این اظهارات یکی از کارگران که ٥ سال پیش بازنشسته شده بود و از آن تاریخ دست به شکایت زده بود اما به حقوق خود نرسیده بود برگه شکایت خود را نشان داد و کارگران یکصدا اعلام کردند ما تا رسیدن به خواستهایمان به همین منوال کنونی پیگیر مطالباتمان خواهیم بود. در ادامه مذاکرات میان این مسئول و کارگران، نهایتا وی قول پیگیری جدی تر خواستهای کارگران را داد و اعلام کرد ما حتما مطالبات شما را از کارفرما خواهیم گرفت و به همین منظور از نماینده های کارگران خواست هفته آینده در جلسه ای که در استانداری برگزار خواهد شد و کارفرما نیز حضور خواهد داشت شرکت کنند تا در مورد نحوه پرداخت مطالبات کارگران تصمیمات لازم گرفته شود.
حدود ساعت ١٣ آبان کارگران بازنشسته صنایع فلزی با اعلام اینکه تا رسیدن به خواستهایمان به تجمعات اعتراضی خود ادامه خواهند داد، به تجمع این روز خود خاتمه دادند. به گزارش سایت اتحاد تعداد این کارگران ١٨٠ نفر هستند که از ١ تا ٥ سال پیش بازنشسته شده اند و هنوز سنوات قانونی خود را دریافت نکرده اند. خواستهای این کارگران به شرح زیر است:
١- پرداخت فوری سنوات شان ٢- با توجه به تورم شدید در سه سال گذشته، پرداخت خسارتهای ناشی از دیر کرد دریافت سنوات ٣- عودت سفته هایی که کارگران در دو بانک “سرمایه” و بانک “در شهر” بابت دریافت وام از سوی کارفرما گذاشته اند.تلاشهای کارگران صنایع فلزی برای رسیدن به خواست هایشان از حدود سه هفته پیش با برگزاری یک مجمع عمومی و انتخاب نماینده از سوی کارگران بازنشسته صنایع فلزی شماره ٢ آغاز شد.
(توضیح اینکه کارفرمای کارخانجات صنایع فلزی در سال ١٣٨٦ برای پرداخت دستمزد معوقه کارگران، آنان را به این دو بانک معرفی کرد و قرار شد این وامها از سوی کارفرما پرداخت شود اما وی در اقدامی کلاهبردارانه کارگران را بابت این وامها وادار به دادن سفته به این دو بانک از سوی تک تک آنان کرد بطوریکه اکنون از آنجا که این وامها از سوی کارفرما پرداخت نشده است این دو بانک هر کارگری را با توجه به دریافت سفته از آنان و ضامن کردن هر کدام به دیگری، مسئول پرداخت این وامها می شناسد.)
– از ساعت ده صبح ٥ دی ماه حدود ١٨٠ کارگر کارخانجات صنایع فلزی شماره ١ و ٢ در اعتراض به عدم پرداخت سنوات خود و بی توجهی مسئولین استانداری تهران به وعده های شان در مقابل این استانداری دست به تجمع اعتراضی زدند. در آخرین تجمع اعتراضی این کارگران که روز ٢٣ آبانماه در مقابل معاونت استانداری تهران برگزار شده بود، مسئولین استانداری به آنان وعده داده بودند که حداکثر ظرف مدت یکماه مالکین را وادار به پرداخت سنوات کارگران خواهند کرد و چنانچه اینکار انجام نشود خود آنان راسا از محل تسهیلات استانداری سنوات کارگران را پرداخت خوا هند نمود اما پس از گذشت بیش از چهل روز از این وعده ها و پیگیری نماینده های کارگران در این مدت، خبری از تحقق وعده های داده شده از سوی استانداری نشد به همین دلیل این کارگران روز ٤ دی با برگزاری مجمعی در محل کارخانه و شنیدن گزارش نماینده های خود تصمیم به تجمع روز ٥ دی در مقابل استانداری تهران گرفتند. کارگران در این تجمع پلاکارد بزرگی را در دست داشتند که در آن نوشته بودند: ما کارگران بازنشسته صنایع فلزی بیش از سه سال است سنوات خود را دریافت نکرده ایم
پس از گذشت یکساعت از این تجمع، مسئولین استانداری کارگران معترض را به داخل استانداری هدایت کردند و از آنان خواستند نماینده هایی جهت مذاکره انتخاب کنند. اما کارگران اعلام کردند ما حاضر به هیچ مذاکره ای نیستیم و شخص استاندار باید پاسخگوی ما باشد. بدنبال این وضعیت و از آنجا که استاندار تهران در محل نبود معاونت بازرسی استانداری از کارگران خواست تا بروند و از مالک شکایت کنند. وی در حالی این توصیه را به کارگران کرد که طی یکماه گذشته هر گونه شکایات از کارفرمای صنایع فلزی و مصادره اموال وی در مراجع قضایی ممنوع شده و شکایتهای سالهای گذشته این کارگران نیز به جایی نرسیده است. از سوی دیگر مسئولین استانداری بدنبال تجمع این کارگران در روز ٢٣ آبانماه گذشته به آنان قول داده بودند که ظرف مدت یکماه سنوات همه آنان را پرداخت پرداخت خواهند کرد. در اعتراض به این سردواندن ها برخی از کارگران با نشان دادن دست و پاهای معیوب شده خود فریاد زده و مامورین امنیتی استانداری تلاش کردند برخی از آنان را از جمع کارگران جدا کنند که با عکس العمل شدید کارگران موفق به اینکار نشدند. در ادامه این تجمع و کشمکش میان مسئولین استانداری و کارگران، معاونت بازرسی استانداری تهران از کارگران خواست نماینده های خود را جهت رسیدگی به خواست هایشان به استانداری بفرستند. اما کارگران با پایان دادن به تجمع خود در ساعت ٣٠/١٢ ظهر اعلام کردند ما فردا با تجمع در محل کارخانه منتظر پاسخ عملی به خواست هایمان خواهیم شد و چنانچه مانند همیشه وعده های توخالی داده شود به سمت استانداری حرکت خواهیم کرد. کل مطالبات این کارگران دو میلیارد و دویست میلیون تومان است.
ماه اسفند فرا میرسد و ٦٠٠ کارگر صنایع فلزی شماره ١ و ٢ همچنان با معضل دستمزدهای پرداخت نشده خود روبرویند. صبح روز ١٣ اسفند این کارگران بار دیگر در اعتراض به عدم پرداخت دستمزد و بی توجهی مدیریت دولتی به وضعیت فلاکتبارشان دست از کار کشیدند و با تجمع در محوطه کارخانه خواهان پرداخت دستمزدهای معوقه خود شدند. بدنبال این اعتصاب و تجمع، مدیریت دولتی کارخانه به آنان اعلام کرد ما شب عید فقط میتوانیم ٤٠ درصد باقی مانده دستمزد آذر ماه شما را پرداخت کنیم، مشکل جای دیگری است و کاری از دست استانداری تهران بر نمی آید. بدنبال این وضعیت کارگران معترض هر دو کارخانه صنایع فلزی شماره یک و دو در اقدامی اعتراضی تجمع خود را به محوطه بیرونی درب کارخانه مشرف به خیابان صنایع فلزی کشاندند و با روشن کردن لاستیک در وسط خیابان به اعتراض خود ادامه دادند. در پی این اقدام اعتراضی از سوی کارگران بلافاصله نیروهای امنیتی و انتظامی در محل حاضر شدند و پس از کشمکشی دو ساعته آنان به اعتراض خود در خیابان پایان دادند و سپس اقدام به برگزاری مجمع عمومی کردند. در این مجمع کارگران بطور یکپارچه ای تصمیم به ادامه اعتراض خود در مقابل نهادهای دولتی گرفتند.
ششصد کارگر صنایع فلزی در حال حاضر علاوه بر آنکه ٤٠ درصد دستمزد آذر ماه خود را دریافت نکرده اند حقوق ماههای دی، بهمن، اسفند و عیدی و پاداش خود را نیز طلبکارند و مدیریت دولتی کارخانه به استثنای پرداخت ٤٠ درصد باقی مانده دستمزد آذر ماه این کارگران، حاضر به پرداخت ریالی از مابقی دستمزد معوقه آنان نیست. کارگران بازنشسته این کارخانه نیز وضعیت مشابهی دارند و از ٥ سال پیش که بازنشست شده اند موفق به دریافت سنوات خود نشده اند. بنا بر اذعان مسئولین استانداری تهران حدود صد میلیارد تومان از دارائی نقدی کارفرماهای شناخته و ناشناخته این کارخانه ها بلوکه شده است اما قوه قضائیه تاکنون اقدامی موثر برای پرداخت سنوات این کارگران از محل اموال نقدی بلوکه شده کارفرمایان این کارخانه ها انجام نداده است. در این میان این کارگران هستند که برای گرفتن حق و حقوقشان مرتبا میان نهادهای مختلف دولتی پاسکاری میشوند.
روز ١٤ اسفند کارگران صنایع فلزی در اعتراض به عدم پرداخت دستمزدهای معوقه خود برای دومین روز متوالی به اعتصاب خود ادامه دادند و در مقابل کارخانه تجمع اعتراضی برپا داشتند. صبح این روز این کارگران بنا بر تصمیم مجمع عمومی روز گذشته خود اتوبوسی اجاره کرده و در تدارک عزیمت به استانداری بودند که به آنان خبر داده شد مسئولین استانداری حوالی ظهر خود به کارخانه خواهند آمد. به همین دلیل آنها تا ساعت ١٤ ظهر به تجمع در مقابل درب کارخانه در خیابان صنایع فلزی ادامه دادند. حوالی ساعت ١١ صبح شایعه ای مبنی بر حضور مسئولین استانداری در کارخانه شماره یک پیچید. به همین دلیل کارگران کارخانه شماره ٢ بصورت راهپیمایی عازم کارخانه شماره یک شدند. اما خبری از حضور مسئولین استانداری در این کارخانه نبود. تا اینکه حدود ساعت ١٦ که کارگران خشمگین بناچار عازم خانه هایشان بودند یکی از مسئولین استانداری در میان آنان حاضر شد و اعلام کرد ما نهایتا ٤٠ درصد دستمزد آذر و دستمزد دی ماه را پرداخت خواهیم کرد و مابقی مطالبات خود را باید از طریق مسیرهای قانونی دنبال کنید که در این هنگام یکی از کارگران فریاد زد: وقتی کارخانه را به دزدان واگذار میکردید نیز مسیر قانونی را طی کردید!؟ در این هنگام از آنجا که کارخانه در حال تعطیل بود کارگران بناچار و بدون هیچ تصمیی در مورد وضعیت پیش آمده در ساعت ١٦ عازم خانه هایشان شدند و قرار شد فردای آن روز در مورد وضعیت پیش آمده تصمیم گیری کنند. گفتنی است که مدیریت دولتی کارخانه های صنایع فلزی شماره ١ و ٢ قبل از تجمع امروز کارگران این کارخانه ها به آنان اعلام کرده بود که در روزهای پایانی سال نمیتوانند دستمزد دی، بهمن، اسفند و عیدی و پاداش پرداخت کنند و فقط قادر به پرداخت ٤٠ درصد از دستمزد باقی مانده آذر ماه آنان هستند. بدین ترتیب این اعتراضات همچنان ادامه دارد.