ناصر اصغری اعتراضات كارگری در مصر و درس‌های آن برای كارگران ایران

اعتراضات كارگری در مصر و درس‌های آن برای كارگران ایران

ناصر اصغری
سایت اینترنتی “اهرام آنلاین” روز ١٤ فوریه گزارشی از اعتراضات كارگری در مصر منتشر كرد. در این گزارش آمده است كه در كنفرانس مطبوعاتی روز ١٤ فوریه “مركز حقوق اجتماعی و اقتصادی مردم مصر”، كارگران مراكزی كه در حال اعتصاب هستند درباره دلیل اعتصاب و اعتراضات خود توضیحاتی دادند. بخش زیادی از كارگرانی كه در این كنفرانس مطبوعاتی شركت داشتند، كارگران شركت “خدمات دریایی پلاتین” بندر العین السخنه بودند كه حدود ١٢٠٠ تن از آنها بیش ٢ هفته است در اعتصاب بسر می برند. بخش دیگری از كارگران حاضر در این كنفرانس مطبوعاتی از كارخانه Encobab بودند كه آنها هم شاهد اعتصاباتی در روزهای اخیر بوده اند. یكی از فعالین كارگری از شركت “خدمات دریایی پلاتین” به نام هانی سعید درباره اعتصاب كارگران این مركز توضیحاتی داده است. این كارگران از اكتبر سال ٢٠١٢ تا كنون چندین بار دست به اعتصاب زده و خواهان قرارداد با شركت اصلی شده اند. از ماه اكتبر سال گذشته، شركت DP World قرارداد خود با شركت “خدمات دریایی پلاتین” را تمدید نكرد و در نتیجه كل كارگران قراردادی شركت مزبور بیكار شدند. كارگران بیكار شده بطور پیگیر اعتراض كرده و خواهان استخدام و عقد قرارداد شده اند.
هانی سعید در توضیحات خود گفت كه در عین حالی كه شركت مزبور از عقد قرارداد با ما خودداری می كند، اما حال تعداد بیشتری كارگر جدید با پارتی بازی استخدام كرده است. وی در ادامه از اجحافات و فشارهای دولت و ارتش می گوید كه از كارگران خواسته اند به اعتصاب خاتمه داده و اجازه “نرمال شدن وضعیت” را به این بندر بدهند. سایت اینترنتی “البوابه” نیز درباره تأثیر اعتصاب این كارگران نوشته بود كه این اعتصاب اقتصاد مصر را زمین‌گیر كرده است. بخش زیادی از كشتی های بارگیری همچنان عاطل و باطل افتاده اند و تعدادی هم برای تخلیه به بنادر دیگری رفته اند. فقط كشتی های مسافربری و همچنین كشتی های حامل مواد غذائی اجازه بارگیری و تخیله دارند. او به حمله نیروهای ارتش در روز ١٤ فوریه اشاره كرد كه می خواستند تحصن این كارگران را در هم بشكنند. در این حمله تعدادی از كارگران دستگیر می شوند.
هانی سعید بر این نكته تأكید كرده است كه برای آنها مهم است كه اذهان عمومی مصر از وضعیت كارگران قراردادی باخبر بشود كه چگونه بعد از اینكه یك شركت قراردادی كارش تمام می شود، كارگران را بدون قبول هیچگونه مسئولیتی، به حال خود رها می كند!
زیاد بكری، وكیل كارگران مزبور كه مسئله را بصورت قانونی دنبال می كند نیز در این كنفرانس شركت داشته است. او می گوید میلیونها نفر از كارگران دیگر در مصر در یك چنین وضعیتی قرار دارند.
كارگران دیگر در این كنفرانس مطبوعاتی به وضعیت بیمه ها و یا عدم داشتن بیمه ها در شركتهای این چنینی پرداختند و اینكه با وجود اینكه سالها در این شركت كار كرده اند و به زودی ظاهرا باید بازنشسته شوند، اما هیچ حقوق بازنشستگی ای در انتظارشان نیست. كارگری نیز كه در حین كار دچار آسیب دیدگی شده بود، از وضعیت خود گفته است كه هیچگونه بیمه ای شامل حالش نشده بود. آنها به جابجائی مبارك با مرسی اشاره كرده كه برای كارگران چیزی در بر نداشته است. زیاد بكری گفته است: “علیرغم انقلابی كه عدالت اجتماعی مطالبه اصلی آن بود، سیاستهای ناعادلانه سرمایه داری از گذشته خشن تر در جریان اند.”
سایتهای اینترنتی روز ١٦ فوریه از توافق نسبی بین مدیریت و نمایندگان كارگران خبر دادند كه كارگران یك قرارداد ٦ ماهه را به مدیریت تحمیل كرده اند.
اهرام آنلاین در ادامه نوشته است كه محمد سلطان از كارخانه Encobab در شهر اسكندریه گفته است: “دولت فعلی همان سیاستهای رژیم گذشته را دنبال می كند. نتیجه آن وضعیت بدتر برای كارگران مصر است. كرامت انسانی ما كارگران بطور روزمره پایمال می شود، بدون اینكه دولت عكس العملی از خود نشان بدهد.”

درسهای اعتصابات مصر برای كارگران ایران
از اخبار فوق و مشخصا آنجا كه زیاد بكری می گوید میلیونها كارگر در مصر در شرایطی مثل شرایط كارگران بیكار شده “خدمات دریایی پلاتین” هستند، چنین بر می آید كه كارگران در بخش زیادی از مراكز كارگری در مصر با همان معضلاتی روبرویند كه كارگران ایران درگیر آنند. بیكارسازیها، استخدام موقت و بدون مزایا و غیره. اعتراض كارگران بندر “خدمات دریایی پلاتین” چیزی مثل اعتراض كارگران پتروشیمی های ایران است كه سال گذشته تیتر اخبار مهم درباره ایران را به خود اختصاص داد. پیگیری اعتراضات این چنینی و ترتیب دادن كنفرانسهای مطبوعاتی و همچنین بردن آن به بیرون از چهار دیواری محیط كار، شرط موفقیت و پیروزی اعتراضات كارگری است. در مورد ایران كه فراخوان چنین تجمعات و كنفرانسهایی ممنوع و خلاف قوانین اسلامی است، پوشش خبری وسیع به آن دادن كه می تواند از طریق اس ام اس و دیگر مطبوعات اجتماعی و تماس با مطبوعات هر چه بیشتری و از جمله درز خبر به خارج كشور و مطبوعات خارجی و اپوزیسیون رژیم صورت بگیرد، اعتراض كارگران را گامها جلو می برد و فشار زیادی را به مقامات رژیم وارد خواهد كرد. باید همانند كارگران مصر حربه سركوب را از رژیم گرفت. رژیم در چنین شرایطی فقط اینگونه وادار به عقب نشینی خواهد شد.
١٦ فوریه ٢٠١٣