شهلا دانشفر تونس در التهاب و اعتصاب و تظاهرات

تونس در التهاب و اعتصاب و تظاهرات
شهلا دانشفر
روز جمعه ٢٠ بهمن بار دیگر خیابانهای تونس به صحنه اعتراض صدها هزار نفر از مردم این کشور تبدیل شد. این تظاهرات به فراخوان اتحادیه های کارگری، سازمانهای دفاع از حقوق زن و مدافعان سکولاریسم و در اعتراض به ترور یکی از رهبران اپوزسیون این کشور به به اسم شکری بلعید برپا شده بود. شکری بلعید روز چهارشنبه ١٨ بهمن به ضرب گلوله به قتل رسید و اشاره ها به عنوان عامل این قتل به سوی حزب حاکم اسلامگرای ” النهضه ” است. شکری بلعید یك چهره شناخته شده سكولار و مسئول هماهنگی یک حزب مخالف دولت و رهبر حزب موسوم به “وطن پرستان دموکرات“ بود.
قتل شکری بلعید و بحرانی تر شدن اوضاع آنچنان حمدی الجبالی دبیر کل حزب “جبهه مردمی” و نخست وزیر این کشوررا سراسیمه کرد که در همان روز چهارشنبه اعلام داشت که در فکر تشکیل دولت جدیدی از “تکنوکراتها” است. اما حزب حاکم النهضه مخالفت خود را اعلام داشته است. با ادامه اعتراضات مردم حمدی جبالی، سوء قصد به شکری بلعید را “اقدامی تروریستی” خواند و وعده داد که برای بازداشت عاملین قتل دست به هر اقدامی خواهد زد.
منصف مزروقی، رئیس جمهوری تونس در پارلمان اروپا در استراسبورگ گفت: “این جنایتی هولناک علیه سیاستمداری بود که من او را به خوبی می شناختم. کسی که از مدتها قبل دوست من بود. این یک سوء قصد سیاسی بود. توسط کسانی که می دانستند در این روز من در اینجا سخنرانی خواهم کرد. این یک تهدید بود، یک پیام داشت که ما آن پیام را نشنیده می گیریم و به ماموریت خود برای افشای دشمنان انقلاب ادامه می دهیم”. او گفت که این سوء قصد در میانه نزاعهای سیاسی بر سر ترکیب کابینه اتفاق افتاده است، کابینه ای که تحت مدیریت اسلامگرایان میانه رو از حزب النهضت است. اما مردم دیگر گوششان به چنین گفتمانها و وعده و وعیدهایی بدهکار نبوده و قتل شکری بلعید با موجی از اعتراض در تونس روبرو شده و مردم شعار به رفتن دولت حاکم را میدهند. بدین ترتیب قتل شکری بلعید بار دیگر تونس را به تکان درآورده است و روز گذشته مردم تونس با تجمعات اعتراضی خود در برابر وزارت کشور در پایتخت این کشور شعار به رفتن دولت حاکم میدادند که با شلیک گاز اشک آور از سوی پلیس این کشور مواجه شدند. علاوه بر پایتخت کشور، در شهرهای دیگر این کشور از جمله قفصا که شهری کارگری در جنوب تونس و مرکز معادن زیر زمینی است اعتراضات گسترده ای بوقوع پیوسته است . حکومتیان در تلاش برای سرهمبندی ائتلافی جدید و بقول خودشان بازی گرفتن همه احزاب اپوزسیون هستند، تا بلکه اوضاع را آرام کنند. احزاب اپوزیسیون خواستار انحلال “اتحاد ملی حمایت از انقلاب” و کناره‌گیری وزیر کشورشده‌اند. اما مردم تونس در ادامه انقلابشان در خیابانها هستند و این اتحادیه های کارگری و تشکلهای دفاع از حقوق زن هستند که در راس این اعتراضات قرار دارند. در اعتراضات مردمی در همین مدت گفته میشود تا کنون یک نفر کشته شده اند. تظاهر کنندگان علیه حزب النهضه و رهبرش الغنوشی شعار داده و تا کنون دفاتر این حزب در دو شهر مورد حمله مردم قرار گرفته است. در ادامه این اعتراضات است که به فراخوان بزرگترین اتحادیه های کارگری تونس تونس تماما به تعطیلی کشانده شده و خیابانها به صحنه اعتراضات گسترده صدها هزار نفره مردم تبدیل شده است.
البته آنچه امروز در تونس میگذرد اتفاقی فی البداهه و غیر مترقبه نیست. این جنگی است که یکسال است بین مردم و حکومت حاکم در جریان است. از جمله یکی از اقدامات حزب حاکم “النهضه” تصویب قوانینی علیه زنان بود. قانونی که زن را مکمل مرد خواند. اما در مرداد سال گذشته با اعتراضاتی هزاران نفره از سوی مردم و فعالین دفاع از حقوق زن روبرو شد. همچنین در نمونه دیگری در ١٧ آذر در سالگرد انقلاب تونس شمار بزرگی از مردم در شهر سیدی بوزید دست به تظاهرات و تجمع زدند. در این روز مردم معترض در میدان اصلی در مرکز شهر سیدی بوزید گرد آمده بودند و پس از سخنرانی منصف مرزوقی، رییس جمهور و مصطفی بن جعفر، رییس مجلس این کشور به سوی آنان سنگ پرتاب کردند. در انعکاس گزارش این اتفاق شبکه پنج تلویزیون فرانسه گزارش داد: “تونس کانون شکل گیری انقلابهای عربی، دومین سالگرد آغاز انقلاب را جشن گرفت. محمد بوزیزی دستفروش تونسی در شهر سیدی بوزید خودسوزی کرد. این حادثه به شورشی ختم شد که سرنگونی بن علی را به دنبال داشت. اما اکنون مردم این شهر با سنگ از سردمداران حکومت جدید تونس استقبال کردند.” این مردم در دومین سالگرد خودسوزی محمد بوزیزی در محلی که وی خود را به آتش کشیده بود، تجمع کردند و علیه دولتی که خیانتکار به انقلاب تلقی می شود، تظاهرات کرده و خواستار برکناریش شدند. از جمله یکی از شهروندان سیدی بوزید در گفتگو با خبرگزارش های گفت: “دو سال از آغاز انقلاب می گذرد، اما هیچ تغییری در وضع مردم در سیدی بوزید رخ نداده و اقدامی برای توسعه شهر و ایجاد شغل صورت نگرفته است” گزارشگر شبکه پنج تلویزیون فرانسه می‌گوید:” مردم حین سخنرانی منصف مرزوقی سوت کشیدند و سنگ پرتاب کردند. مرزوقی رئیس جمهوری متحد دولت اسلامخواهان النهضه در سخنرانی خود خاطر نشان کرد که صدای مردم را شنیده است.”
در ادامه همین اعتراضات اتحادیه عمومی کارگران تونس UGTT در اعتراض به حمله علیه اعضای اتحادیه تظاهراتی در مقابل مقر خود را برای روز ١٣ دسامبر فراخوان داد. این حمله روز سه شنبه ٥ دسامبر (١٤ آذر) زمانی روی داده بود که اعضای اتحادیه عمومی کارگران تونس سرگرم برگزاری مراسم شصتمین سالروز ترور فرحات حشاد، بنیانگذار این اتحادیه بودند که در جریان آن دستکم ده تظاهرکننده زخمی شدند.
مورد قبل از آن نیز تظاهرات هزاران نفره مردم در اعتراض علیه اسلامیزه کردن خزنده کشور علیه زنان در این کشور بود که نهادهای مدافع حقوق زنان و اتحادیه های کارگری در این کشور فراخوان دهندگان این اعتراضات بودند. این اعتراض به ماده‌ای از طرح قانون اساسی است که در آن زنان «مکمل» مردان و به عنوان «همراه» مرد در توسعه کشور خوانده شده اند، صورت گرفت. دراین تظاهرات مردم خواستار حذف این بند قانونی و حل معضل بیکاری ، رسیدگی به مناطق محروم جامعه و علیه قوانین شریعه بودند.
اینها همه تصویر روشنی در مورد اوضاع تونس و دو سال جدال آنان برای یک زندگی بهتر و علیه قوانین شریعه و دولت حاکم بدست میدهد.
بدین ترتیب مردمی که دو سال پیش درتونس انقلاب کردند، امروز به خیابان آمده و در دفاع از انقلابشان خواهان سرنگونی دولت حاکم هستند. مردم میگویند که به هیچکدام از خواستهایشان نرسیده اند. مردم امرشان سرنگونی کل این حکومت است و بطور واقعی آنچیزی که در تونس میگذرد ادامه انقلابی است که دو سال پیش منجر به فرار بن علی از این کشور شد.*