اخبار کارگری نسان نودینیان داوود رفاهی

اخبار کارگری

نسان نودینیان

داوود رفاهی

 

مخالفت شورای نگهبان با پرداخت بیمه بیکاری به کارگران

آخرین مصوبات شورای نگهبان قانون اساسی درباره كارگران و مسائل كارگری، توسط سخنگوی این شورا اعلام شد. کدخدایی گفت: طرح بیمه بیکاری و حمایت از بیکاران متقاضی کار که با اصلاحی در جلسه مورخ نوزدهم مهر ‌ماه یکهزار و سیصد و نود و یک به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده است، در جلسه مورخ ٢٦/٠٧/١٣٩١ شورای نگهبان مورد بحث و بررسی قرار گرفت و با توجه به اصلاح به عمل آمده نظر شورا به شرح زیر اعلام می‌شود: نظر به اینکه مصوبه مرقوم به صورت طرح بوده و به افزایش هزینه‌های عمومی می‌انجامد و طریق جبران آن معلوم نگردیده است، علی‌رغم اصلاح به عمل آمده اشکال سابق کماکان به قوت خود باقی است.

اخبار اعتراضات كارگری

تحصن کارگران کارخانه بنیان دیزل تبریز در پی تعطیلی کارخانه

در پی تعطیلی کارخانه بنیان دیزل تبریز، بیش از ٣٠٠ تن از کارگران این واحد تولیدی در مقابل کارخانه به تحصن پرداختند.

بنا به اطلاع گزارشگران هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، باتعطیلی کارخانه بنیان دیزل طبق گزارش شاهدان عینی ازجاده منطقه صنعتی غرب تبریز تمامی کارگران این کارخانه از اول صبح درمقابل کارخانه بنیان دیزل تجمع ودرخیابان به تحصن آرام خود ادامه دادند.

پس از گذشت چندساعت، ماموران پلیس ونمایندگان اداره کار وفرمانداری درمحل حاضر وتحصن را ازبیم سرایت به دیگرکارخانجات منطقه به داخل کارخانه منتقل نمودند و مذاکره بانمایندگان کارفرما ادامه یافت که بجهت غیرقانونی وتعمدی بودن توقف تولید مورد قبول کارگران که تعداد آن‌ها از ٣٠٠ نفرمتجاوز بود قرارنگرفت وتا آخروقت کاری ادامه داشت.

کارگران این کارخانه خواستار حضورشخص مالک کارخانه ومذاکره مستقیم باوی شدند.

بنا بر این گزارش کارگران این کارخانه اعلام نمودند: “تحصن تا بازگشایی مجدد کارخانه وازسرگیری تولید واحقاق حقوق قانونی کارگران درروزهای آتی نیز کماکان ادامه خواهدیافت.”

 

اعتصاب دو روزه كارگران شركت های “سانا و ارغوان”

گزارشات دریافتی از پاوه حاکی است که شرکت های “سانا و ارغوان” که در پروژه ساخت سد داریان مشارکت دارند، فشارهای خود را بر کارگران شاغل در این سد افزایش داده اند. برپایه این گزارشات مدتی قبل کارگران شاغل در این پروژه در اعتراض به دستمزدهای معوقه، پائین بودن دستمزدها، ناامنی محیط کار و همچنین ساعات کار طولانی اقدام به اعتصابی ٢ روزه نمودند. در پی این اعتصاب، کارفرمای این پروژه با کمک عوامل مزدور حراست ١٣ نفر از کارگران را به عنوان مسبب این اعتصاب از کار اخراج کردند. طی چند روز گذشته کارگران پس از این اخراج سازی به یک اعتراض دیگر دست زدند و موفق شدند دستمزدهای معوقه یکماه اخیر خود را دریافت کنند. کارفرما شرایط کار در این پروژه را به حدی سخت ساخته است که کارگران مجبورند در جستجوی کار به کارخانجات و مراکز کاری دیگر از جمله عسلویه مراجعه کنند.

حقوق و دستمزدهای پرداخت نشده 

 

عدم پرداخت حقوق كارگران نیروی برق رسانی

براساس گزارشات منتشره، پس از واگذاری کارخانه نیرو رسانی برق فارس در سال ٨٥ به بخش خصوصی کارگران آن با مشکلات بیشتری روبرو شده و از دریافت مطالبات خود محروم مانده اند. این کارگران حدود ١٨ ماه است که دستمزد و مزایای خود را دریافت نکرده اند. علاوه بر این، حق بیمه آنان نیز پرداخت نشده و پرداخت حق بیمه کارگران منوط به کسر مبلغی از حقوق شان شده است. این کارگران بارها مقابل استانداری فارس و دفتر امام جمعه رژیم در استان فارس تجمع نموده، اما هیچ جواب قانع کننده ای دریافت نکرده اند. تعدادی از این کارگران به رغم داشتن ٢٠ تا ٢٥ سال سابقه خدمت اما نه بازنشسته شده اند و نه مشغول کار هستند و در حال حاضر در بلاتکلیفی بسر می برند.

اخراج و بیكارسازی ها

 

٥٠ کارگر كارخانه شکوهیه از کار بیکار شدند

در پی افزایش بهای مواد اولیه تولید، قرارداد كاری  ٥٠ کارگر کارخانه شکوهیه استان قم پس از خاتمه تمدید نشده است و در نتیجه این کارگران تعدیل شدند.  فتح اله دیدار  با اعلام این خبر افزود: ”  از زمان افزایش ناگهانی بهای ارز و نوسان قیمت کالاهای مختلف، گرانی به بهانه‌ای برای کاهش تولید‏، تعطیلی بنگاه و در نتیجه کاهش مزد و بیکاری کارگران تبدیل شده است.”

***

 

تعویق ٥ ماه حقوق ٥٠٠٠ کارگر گیتی‌پسند

بیش از ٥ هزار کارگر كارخانه گیتی‌پسند اصفهان به جهت تشدید بحران نقدینگی در این واحد تولیدی با تعویق ٥ ماه حقوق و  کاهش شیفت‌های کاری مواجه شده‌اند. كارخانه گیتی پسند یکی از صنایع پایین دست پتروشیمی است که با ظرفیت تولید ١٢٠ هزار تن مواد ترکیبی، مواد اولیه بسیاری از کارخانجات پلاستیکی کشور را تامین می‌کرد و قرار بود تا پایان امسال ظرفیت خود را به ١٨٠ هزار تن افزایش دهد. بلاتکلیفی كارگران یکی از کارگران گیتی پسند اصفهان نیز در گفتگو با ایلنا اظهار داشت: از ابتدای سال، جریان واریز ماهانه و منظم حقوق به حساب کارگران متوقف شد و پرداخت‌ها دیر به دیر و نامنظم انجام شده است. این كارگر ٣٢ ساله که بیش از ٧ سال است در یکی از واحدهای این گروه صنعتی فعالیت می‌کند، نگرانی اصلی کارگران را از دست دادن شغل عنوان کرد و گفت: در ماههای اول هنوز امیدوار بودیم که مشکل حل می‌شود. بنابراین عقب ماندن حقوق را تحمل می‌کردیم اما پس از آنکه تعداد شیفت‌های کاری به شدت کاهش یافت مدیران شرکت گفتند مشکلات تا مدت‌ها ادامه خواهد داشت و با این شرایط اگر قادر به ادامه همکاری نیستید می‌توانید بروید. برخی از کارگران نیز مانند حجت ٢٦ ساله که ٥ سال سابقه کار در این کارخانه را دارد، پس از گذشت ماه‌ها تعویق حقوق و بی‌نظمی شیفت‌های کاری، خسته شده‌اند و می‌گویند دنبال پیدا کردن کار دیگری هستند تا بتوانند با توجه به تورم و افزایش روزافزون قیمت کالا‌ها، معیشت خانواده خود را تامین کنند. احتمال بیكاری ٥ هزار کارگر بسیاری از واحدهای تولیدی در حال حاضر مشکل کمبود نقدینگی و سرمایه در گردش برای تامین مواد اولیه روبرو هستند که در صورت رسیدگی نشدن به آن، بسیاری از کارگران موجود بیکاری می‌شوند. گیتی پسند اصفهان ٥ هزار کارگر فعال را بصورت مستقیم تحت پوشش دارد.  گفتنی است گروه صنایع گیتی پسند اکنون بیش از ٥٠٠٠ نفر پرسنل و کارگر– ٤ دفتر فروش و انبار در داخل کشور و حدود ٥٠٠٠ نمایندگی توزیع و فروش محصولات درداخل کشور دارد و همچنین محصولات صادراتی این گروه صنعتی به کشورهای کنیا، عربستان سعودی، کویت، امارات متحده عربی، عراق، ارمنستان، ترکمنستان، تاجیکستان، افغانستان، پاکستان و ترکیه صادر و با عقد قرارداد و همکاری با شرکت FLXT آلمان در حال ورود و عرضه محصولات به سایر کشورهای اروپایی و آسیائی است.

***

بیکاری ٢٥٠٠ کارگر کوره پزخانه های ورامین

 نایب رییس انجمن صنفی کارگران کوره ‏پزخانه ‏های ورامین اعلام کرد: کوره پز خانه‌های ورامین به جهت اجرای طرح هدفمند کردن یارانه‌ها از سوی دولت و به تبع آن افزایش هزینه حامل‌های انرژی با حداقل ظرفیت تولید فعالیت می‌کنند. پیش از اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها در حدود ٣ هزار کارگر فصلی در این کوره‌ها کار می‌کردند که این رقم به دلیل تعطیلی بیش از ٣٠ واحد کوره به ٥٠٠ کارگر رسیده است.

***

کارخانه چرم مغان در استان اردبیل تعطیل شد

کارخانه چرم مغان در استان اردبیل تعطیل شد و ١٥٠ کارگر این کارخانه بیکار شدند. مدیر اداری کارخانه چرم مغان اردبیل دلیل تعطیلی این کارخانه را “گرانی حامل‌های انرژی” خواند. فروتن در گفت‌و‌گو با خبرنگار خبرگزاری‌ ایلنا گقت پس از اجرای هدفمندی یارانه‌ها انرژی گران شد و هزینه حمل‌و‌نقل بالا رفت و کارخانه را به تعطیلی کشاند. مدیر اداری کارخانه چرم مغان اردبیل اظهار امیدواری کرد که با بهبود شرایط اقتصادی این کارخانه بار دیگر راه‌اندازی شود

***

تعطیلی دو کارخانه نساجی و بیکاری ده‌ها کارگر/ ستاره کویر یزد، ناتوان از پرداخت حقوق کارگران

تعدیل ٥٠ کارگر قراردادی کارخانه نساجی باستان و تعطیلی کامل کارخانه‌های نساجی تابان و افشار. کارخانه ستاره کویر یزد‏ هم با ٣٠٠ کارگر از ابتدای سال جاری در تامین مواد اولیه دچار مشکل شده‌ است. ٥٠ کارگر قراردادی کارخانه نساجی باستان. در این واحد تولیدی ١٠٠ کارگر مشغول کار بودند اما تشدید بحران اقتصادی باعث شد تا در پایان شهریورماه، قرارداد کار کارگران قراردادی تمدید نشود. تعطیلی کامل کارخانه‌های نساجی تابان و افشار.  این واحدهای تولیدی تعطیل و تمامی کارگران آن‌ها بیکار شدند.

***

٢٠٠کارگر تعدیلی آزمایش مرودشت در انتظار بازگشت به کار

برای بازگشایی کارخانه آزمایش مرودشت، سهامداران این کارخانه تمایلی به راه‌اندازی مجدد این واحد تولیدی ندارند و به همین خاطر در حدود ٢٠٠ کارگر کارخانه آزمایش مرودشت از حدود دو ماه پیش به دلیل تعطیلی کارخانه بیکار شده‌اند. این کارخانه که زیر نظر گروه پیام اداره می‌شود در گذشته نزدیک به هزار کارگر داشت. تعطیلی کارخانه آزمایش مرودشت درحالی است که شعبه دیگر این واحد تولیدی در تهران همچنان به فعالیت خود ادامه می‌دهند.

***

تعطیلی وایدهای پرورش قارچ و بیكاری كارگران

به گفته رئیس “تعاونی تولیدکننندگان قارچ”، ١٥٠ واحد پرورش قارچ خوراکی تعطیل و کارگران آنها بیکار شده اند. رئیس تعاونی تولیدکننندگان قارچ در این خصوص گفته است به دلیل افزایش هزینه های تولید و عدم حمایت دولت از ٣٨٠ واحد پرورش قارچ خوراکی ١٥٠ واحد تعطیلی کشیده شده اند. همچنین به گفته وی ١٠٠ واحد پرورش قارچ با بحران هزینه و تامین مواد اولیه مواجه هستند و مزارع موجود نیز با نیمی از ظرفیت فعالیت می کنند.

***

تعدیل ١٠٠ کارگر کشتیرانی طی یك سال گذشته

رئیس انجمن صنفی کارگری دریانوردان جمهوری اسلامی مرکز خلیج فارس از تعدیل ١٠٠ کارگر شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران در یک سال گذشته خبر داد. با توجه به عدم وجود قانون کار دریایی در ایران، کارگران شرکت‌های کشتیرانی تحت پوشش بیمه بیکاری قرار نمی‌گیرند. بدین ترتیب کارگران تعدیل شده حتی با وجود شرایط اقتصادی نامناسب این دوره، نمی‌توانند از بیمه بیکاری استفاده کنند.

***

اخراج کارگران نخستین واكنش كارفرمایان در مواجهه با بحران است

با وجود بحرانهای اخیر اقتصادی وضعیت تولید در واحد‌های صنعتی بوشهر مناسب نیست و اکثر واحد‌ها با حداقل ظرفیت نیرو تولید می‌کنند. در حال حاضر اخراج کارگران قرار دادی نخستین گزینه کارفرمایان برای مواجهه با بحران و کاهش هزینه‌هاست که این روند همچنان در شهرک‌های صنعتی ادامه دارد.

***

ﺟﺰﺋﯿﺎت ﻣﺴﺘﻨﺪ ﭘﺮوﻧﺪه ٢ ﺳﺎﻟﮫ ﺑﯿﮑﺎری/ ﮐﺎھﺶ ٦٠٠ ھﺰار ﺷﺎﻏﻞ در ﭘﺎﯾﺘﺨﺖ

به گزارش مهربتاریخ٢٨مهر،در حالی که دولت مدعی ایجاد چندمیلیون فرصت جدید شغلی در سال‌های اخیر است، اما از تعداد بیکاران کشور در فاصله سال‌های ٨٩ تا پایان ٩٠ تنها ٣٤٠هزارنفر کاسته شد و البته ٤٨٧هزار نفر از جمعیت فعال کشور نیز کاهش یافت! براساس این گزارش،بررسی آمار رسمی مربوط به وضعیت اشتغال و بیکاری کشور در دو سال ٨٩ و ٩٠ نشان می دهد که تعداد شاغلان کشور از ٢٠ میلیون و ٦٥٦ هزار و ٦٩٣ نفر سال ٨٩ به ٢٠ میلیون و ٥١٠ هزار و ٢٥ نفر در سال ٩٠ رسیده که این میزان نشان دهنده کاهش ١٤٦هزار و ٦٦٨ نفری اشتغال از سال ٨٩ تا ٩٠ است که احتمالا این آمار به جمع بیکاران کشور پیوسته اند. بر پایه این گزارش، در حالی که از جمعیت شاغل سال ٩٠ کشور کاسته شده است، آمارها جمعیت فعال کشور در سال ٩٠ را به نسبت ٢٣ میلیون و ٨٧٥ هزار و ٢٣ نفر سال ٨٩، ٢٣ میلیون و ٣٨٧ هزار و ٦٣٣ نفر نشان می دهد که کاهش جمعیت فعال در فاصله سال های ٨٩ و ٩٠ به روایت آمارها، ٤٨٧ هزار و ٣٩٠ نفر است.

اذیت و آزار فعالین كارگری و اجتماعی

علی نجاتی محاکمه شد

تلاش برای پرونده سازی جدید علیه علی نجاتی را قویا محکوم میکنیم

شنبه ٢٩ مهر ماه، علی نجاتی عضو هیئت مدیره سندیکای کارگران نیشکر هفت تپه بر اساس احضاریه ای که سه روز پیش به وی ابلاغ شده بود در شعبه اول دادیاری دادگستری شهرستان شوش حاضر شد. در این دادگاه به علی نجاتی اعلام شد شما بر اساس مستندات سی دی ایی که بر روی پرونده همسرتان است سال گذشته به کردستان رفته و در آنجا سخنرانی کرده و ترانه حماسی و تحریک کننده “دایه دایه وقت جنگه” را خوانده اید. علی نجاتی نیز اعلام کرد ما در یک جمع بزرگ خانوادگی حضور داشتیم و در چنین جمع هایی طبیعی است که آدمها صحبت بکنند یا آواز بخوانند، اینکه جرمی نیست. در ادامه این بازجویی از سوی دادیار شعبه یک دادگستری شهرستان شوش،  وی با تعیین وثیقه ده میلیون ریالی برای آزادی علی نجاتی اعلام کرد ما این سی دی را جهت تحقیقات و تکمیل پرونده به دادگستری استان کردستان خواهیم فرستاد و چنانچه دادگستری این استان قصد محاکمه شما را در آنجا نداشته باشد همینجا به پرونده شما رسیدگی خواهیم کرد. هنوز یک ماه از آزادی علی نجاتی از زندان نگذشته است. اتهامات وارده بر  علی نجاتی آنچنان یک بهانه جویی ساده انگارانه است  که هیچ چیزی جز تداوم آزار و اذیت این فعال کارگری توجیه گر برگزاری چنین دادگاهی برای وی  نیست. این یک پرونده سازی آشکار و ناشیانه بر علیه علی نجاتی است و ما در اتحادیه آزاد کارگران ایران، آنرا قویا محکوم میکنیم. اتحادیه آزاد کارگران ایران اعلام میدارد بر پایی تشکل کارگری و اعتراض کارگران به وضعیت مشقت بار کنونی یکی از پایه ای ترین حقوق انسانی طبقه کارگر ایران است و احضار و محاکمه کارگران معترض به هر بهانه ای، خدشه ای در تلاش و مبارزه  ما کارگران در دفاع از زندگی و هستی مان وارد نخواهد کرد.

علی نجاتی به شعبه اول دادیاری دادگستری شوش احضار شد

علی نجاتی عضو هیئت مدیره سندیکای کارگران نیشکر هفت تپه به شعبه یک دادیاری دادگستری شوش احضار شد. حدود چند هفته پیش نیز همسر علی نجاتی، خانم شهناز سگوند  که در حین بازداشت و زندانی شدن علی نجاتی نسبت به این وضعیت معترض بود به اتهام واهی تبلیغ علیه نظام  به همین شعبه دادیاری احضار شده بود اما با قرار کفالت آزاد گردید. بر اساس احضاریه ای که امروز بدست علی نجاتی رسیده است وی باید تا سه روز آینده خود را به دادگاه معرفی کند. در این احضاریه با قید اینکه شما شاکی دارید از علی نجاتی خواسته شده است تا برای پاره ای توضیحات خود را به شعبه یک دادیاری دادگستری شوش معرفی کند. علی نجاتی  به جرم دفاع از حقوق خود و همکارانش علیرغم اینکه مدت یکسال را در زندان سپری کرده است و از کار خود اخراج شده  با اینحال بار دیگر و تنها  ٢٤ روز پس از تحمل شش ماه حبس و آزادی از زندان، به دادگاه احضار شده است.اتحادیه آزاد کارگران ایران احضار علی نجاتی و تعقیب قضایی دیگر کارگران معترض را قویا محکوم میکند و خواهان آزادی فوری و بی قید و شرط کارگران دربند رضا شهابی، بهنام ابراهیم زاده، شاهرخ زمانی، محمد جرامی و عموم کسانی است که به دلیل آزادیخواهی و حق طلبی به زندان افکنده شده اند.

***

اعلام حلم دادگاه تجدید نظر در خصوص پدارم نصرالهی

دادگاه تجدید نظر رژیم در سنندج “پدرام نصرالهی” فعال کارگری دربند را به یک سال و ٧ ماه حبس محکوم نمود. پدرام نصرالهی که در تاریخ ١٨ اسفند ماه سال گذشته طی یک تماس تلفنی به اداره اطلاعات رژیم در سنندج احضار و به مدت ٤٨ روز مورد بازجویی قرار گرفته و سپس با قید وثیقه ٧٠ میلیون تومانی آزاد شده بود، توسط دادگاه اسلامی رژیم در سنندج به اتهام عضویت در کمیته هماهنگی به ٢ سال حبس و به اتهام اطلاع رسانی به کومه له به یک سال حبس محکوم شد. پدرام نصرالهی این اتهامات را نپذیرفت و تنها از عضویت خود در کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکلهای کارگری دفاع کرد. این حکم که به دادگاه تجدید نظر کردستان ارجاع شده بود نامبرده را به تحمل یک سال حبس به اتهام عضویت در کمیته هماهنگی و ٧ ماه حبس به اتهام اطلاع رسانی به کومه له محکوم نمود. گفتنی است این فعال کارگری از سال ٨٢ تا کنون بیش از ٢٠ مرتبه به اداره اطلاعات رژیم احضار و بیش از ١٠ بار نیز دستگیر و زندانی شده است.

***

دخالت کارگزاران رژیم در روند انتخابات سندیکای خبازان سنندج

در آستانه برگزاری مجمع عمومی سندیکای کارگران خباز سنندج، نیروهای رژیم در اداره کار و بسیج سعی دارند که عوامل خود را بر این سندیکا تحمیل کنند. بر پایه این گزارش فردی که خود کارمند اداره کار رژیم بوده است در تخلفی آشکار و برای دریافت تائیدیه مبنی بر اینکه وی کارگر خباز است، چند روزی را دریک کارگاه نانوایی مشغول به کار بوده است و به شدت در حال تخریب کارگرانی که خود را برای شرکت در انتخابات آماده می کنند می باشد. علاوه بر این، شخص دیگری نیز که از سوی بسیج رژیم حمایت می شود خود را کاندید کرده است. لازم به ذکر است که انتخابات این سندیکا قرار است در تاریخ دوم آبان ماه برگزارشود.

***

عادله چراغی آزاد شد

به گزارش رسیده عادله چراغی همسر علیرضا عسگری، عصرروز چهارشنبه ٢٦ مهر با قرار کفالت آزاد شد. وی در تاریخ ٣ مهر ماه توسط ماموران وزارت اطلاعات بازداشت و به بند ٢٠٩ اوین منتقل شده بود. کمیته ی هماهنگی ضمن تبریک آزادی عادله چراغی

خواهان آزادی تمامی کارگران و فعالین کارگری در بند می باشد.

نا امنی محیط كار

 

سقوط مرگبار کارگر گچ کار به عمق چاهک آسانسور

صبح امروز  دوشنبه ١ آبان، كارگری بر اثر سقوط به عمق چاه آسانسور جان خود را از دست داد. بر طبق گزارشات، سقوط کارگر گچ کار از ارتفاع ساختمانی پنج طبقه به چاه آسانسور باعث مرگ وی شد.

***

 

سقوط مرگبار دو کارگر نصاب آسانسور!

سخنگوی سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران از مرگ دو کارگر نصاب آسانسور در پی سقوط از ارتفاع خبر داد. این حادثه در یک ساختمان ٥ طبقه در حال ساخت رخ داده است، دو کارگر نصاب آسانسور مشغول نصب آسانسور بودند که به دلیل بی احتیاطی از طبقه پنجم ساختمان بر روی کابین آسانسور که بین طبقه دوم و سوم قرار داشت سقوط کردند. عوامل اورژانس مستقر در محل حادثه، مرگ دو کارگر ایرانی جوان را تایید کردند.

***

رعایت نكردن اصول ایمنی به مصدومیت كارگر فرزكار انجامید

عدم رعایت اصول ایمنی هنگام کار باعث مصدومیت شدید کارگر فرز کار شد. رها شدن دستگاه فرز از دست کارگر ٢٨ ساله‌ای به نام «رسول-ر» باعث برخورد تیغه دستگاه فرز با این کارگر و ایجاد جراحت عمیقی در پای راست او شد.

***

مرگ راننده جرثقیل بر اثر برق‌گرفتگی

راننده یک دستگاه جرثقیل خاور هنگام کار در پروژه عمرانی بر اثر برخورد بازوی جرثقیل به کابل برق فشار قوی دچار برق گرفتگی شده و در دم جان باخت.

***

کشته وزخمی شدن ٢کارگربدلیل گودبرداری غیر اصولی در شیراز

ناصر زارعی جانشین معاون عملیات آتش نشانی که از نزدیک بر عملیات آتش نشانان نظارت داشت،دررابطه با این حادثه گفت: در این گودال چها ر کارگر مشغول کار بودند که ناگهان گودال ریزش کرده و دو نفر از کارگران که یک مرد ٤٠ ساله و یک جوان ٢٦ ساله بودند زیر آوار گرفتار شدند. وی افزود:دیروزچهارشنبه، تلاش برای نجات این دو نفر آغاز شد که موفق شدیم جوان ٢٦ ساله را از زیر آوار نجات دهیم، اما متاسفانه نفر دوم زیر آوار جان باخته بود.

***

مرگ کارگر جوان تبعه افغانستان در زیر آوار

حادثه در خیابان اقدسیه خیابان فیروز بخش اتفاق افتاد؛ تخریب غیر اصولی ساختمان قدیمی بار دیگر حادثه‌ای مرگبار را رقم زد و موجب مرگ کارگری جوان در جریان عملیات تخریب ساختمانی در خیابان اقدسیه شد

عدم امنیت شغلی

لحاظ نشدن اشتغال سخت و زیان‌آور در سابقه كارگران بخش خدمات بیمارستان‌ها

لحاظ نشدن سوابق مشاغل سخت و زیان آور و تحمیل پنج تا ده سال كار اضافه به كارگران بخش خدمات بیمارستان‌های هرمزگان. تعداد زیادی از کارگران تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی در این بخش با سوابقی بیش از ١٥ سال، طبق دستورالعمل جدید و در پی انعقاد قرارداد مستقیم با دانشگاه علوم پزشکی، علی‌رغم اینكه در مشاغل سخت و زیان‌آور اشتغال دارند با ٣٠ سال كار بازنشسته می‌شوند. بسیاری از کارگران بخش خدمات بیمارستان‌ها از این موضوع بی‌اطلاع‌اند چرا كه انتظار می‌رفت این دستور العمل جدید برای کارگرانی که به تازگی استخدام شده‌اند اعمال شود، نه کسانی که بیش از ١٥ سال سابقه کار در این بخش را دارند.

***

ایجاد موانع جدید در راه تبدیل قرار داد کارگران پتروشیمی تبریز

مطابق مصوبه هیئت دولت مقرر شده بود تا کلیه شرکت‌های دولتی، استخدام پیمانکاری را از دستور کار خود حذف و با کارکنان خود قرارداد مستقیم منعقد كنند. به دلیل تخلف وزارت نفت در این زمینه، این مصوبه تاکنون حداقل در کارخانه پتروشیمی تبریز اجرایی نشده است. مصوبه هیئت دولت چه بوده است؟ هیئت دولت در مصوبه شماره ٢١٣٤٧١/ت٤٧٦٤٣ مورخ ١/١١/١٣٩٠، شرکت‌های تابعه وزارت نفت، نیرو، راه و شهرسازی و صنعت، معدن و تجارت و بانک‌های دولتی را موظف کرده بود تا ظرف ١٥ روز پس از ابلاغ مصوبه مذکور، قرارداد‌های پیمانکاری برای تامین نیروی انسانی را فسخ کنند. در بخشنامه‌ای که با استناد به مفاد این مصوبه برای کلیه دستگاه‌های اجرایی صادر شده، آمده است که «با متصدیان مشاغل، پیشخدمت، سرایدار، نظافتچی، آبدارچی، آشپز، نامه رسان، نگهبان، تلفنچی، متصدی تاسیسات، راننده و منصدی چاپ و تکثیر در صورتی که هماند سایر کارکنان به مدت ٤٤ ساعت در هفته و یا به صورت شیفتی در دستگاه اجرایی فعالیت می‌نمایند، قرار داد مستقیم منعقد گردد.» شرایط احراز سایر مشاغل، بر اساس مدرک تحصیلی عنوان شده در رشته‌های شغلی مندرج در طرح طبقه بندی و ارزشیابی مشاغل کارمندان دستگاه‌های اجرایی تعریف شده است. تخلف وزارت نفت در زمینهٔ تبدیل قرارداد پیمانکاری به مستقیم کارکنان واجد شرایط شرکت‌های دولتی: وزارت نفت در تارخ ٢٣/١٢/٩٠ دستورالعملی را صادر و برای مدیریت کارخانه ارسال کرده است مبنی بر اینکه تنها برای کارکنانی که علاوه بر مدرک تحصیلی دیپلم، ١٠ سال سابقه کار در صنعت نفت داشته و یا کسانی که علاوه بر داشتن یک سال سابقه کار، حداقل مدرک تحصیلی کاردانی داشته باشند، قرارداد مستقیم منعقد می‌شود. هم اکنون بیش از ١٥٠٠ کارگر پیمانکاری در کارخانه پتروشیمی تبریز منتظر اجرای مصوبه مذکور هستند. بزرگ‌ترین بخش پیمانکاری این مجموعه، تعمیرات کارخانه است که بیش از ١٠٠٠ کارگر در آن مشغول به کار هستند. اگر قرار بر اجرای این چنینی مصوبه مذکور باشد، نزدیک به ٧٠ درصد از نفرات شاغل در پتروشیمی تبریز شامل این طرح نمی‌شوند.

***

كارگران «مطب‌خانه‌ها» از مزایای قانون كار بی‌بهره و از محدودیت‌هایش برخوردارند

اغلب افرادی که در مطب پزشکان  استان سیستان و بلوچستان شاغل‌اند از دریافت حداقل مزد قانونی و برخورداری از پوشش‌ تامین اجتماعی محروم هستند. در این استان دستمزد بیشتر کسانی که در مطب خانه (مطب پزشکان) کار می‌کنند ٢٠ تا ٥٠ درصد کمتر از حداقل مزد مصوب شورای عالی کار است. طبق مصوبه مزد شورای عالی کار هر کارگر باید روزانه ١٢ هزار و ٩٠٠ تومان دریافت کند. از جانب دیگر برای بیشتر این افراد از سوی کارفرما حداکثر ماهانه ١٥ روز حق بیمه رد می‌شود نکته حاائز اهمیت تایید شدن این سوابق از سوی مراجع رسمی است، به این ترتیب كارگران «مطب‌خانه‌ها» از مزایای قانون كار بی‌بهره و از محدودیت‌هایش برخوردار می‌شوند. کارکنان مطب خانه‌ها زنان و مردان کارگری هستند که برای تامین معاش خانواده خود در مطب پزشکان به انجام کارهای توامانی چون منشی‌گری و نظافت مشغول هستند. آمار دقیقی از تعداد کارگران شاغل در مطب‌خانه‌ها وجود. از آنجایی که در استان سیستان و بلوچستان کارخانه‌های صنعتی برزگ و فعال یک پدیده نادر تلقی می‌شود بیشتر کارگران در واحدهای صنفی کوچک مشغول به کار هستند و عموم کارفرمایان این واحد‌ها نیز با بهانه قراردادن وضع نامطلوب اقتصادی از پرداخت مطالبات کامل کارگران خود خودداری می‌کنند.

كارگران و حذف یارانه ها

بسیاری از كارگران اخراج شده‌اند.

هدفمندی یارانه‌ها بر وضعیت اشتغال کارگران در کشور بسیار تاثیر داشته است. دولت به بهانه اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها حمایت‌هایش را از بخش‌های تولیدی برداشته و بخش تولید در کشور روز به روز ضعیف‌تر شده است. به دنبال عدم حمایت بخش تولید توسط دولت، متعاقبا اخراج کارگران صورت گرفته است.

***

 حذف یارانه‌ها، تولید را سركوب كرده است.

افزایش هزینه‌های سربار تولید  که به تبع حذف یارانه‌ها صورت گرفته است تاثیر مستقیمی بر افزایش مشکلات کارگران بویژه در پرداخت دستمزد آنان داشته است. دغدغه‌هایی همانند نوسانات نرخ ارز، تعرفه‌های گمرکی و افزایش قیمت حاملهای انرژی بسیاری از کارفرمایان مجموعه‌های تولیدی را به خود مشغول کرده است.گفته کارفرمای کارخانه «اورال کاشی» همدان که هم اکنون ١٢٠ کارگر دارد، این واحد تولیدی نیز به سبب چند برابر شدن قیمت حاملهای انرژی توان پرداخت قبوض کارخانه و دستمزد کارگران را ندارد.

***

بیکاری نانوا‌ها به دلیل اجرای ناصحیح هدفمندی یارانه‌ها

. به دلیل افزایش قیمت ناگهانی که بر اثر طرح هدفمندی یارانه ها رخ داد، قدرت خرید مردم کاهش یافته است. همین امر نیز باعث شده تا میزان خرید نان از نانوایی‌ها کاهش یابد. این وضعیت حقوق بسیاری از کارگران نانوایی‌ها را کاهش داده است و بسیاری از كارفرمایان نیرو‌های خود را تعدیل کرده‌اند.

دانشجویان

تشدید فضای امنیتی در دانشگاه آزاد کرج / تصویر

شنبه ٢٩ مهر ١٣٩١ مسئولین دانشگاه آزاد کرج با شروع سال تحصیلی جدید فضای امنیتی را در این دانشگاه تشدید کرده‌اند. بنا به اطلاع گزارشگران هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، با شروع سال تحصیلی جدید مسئولین دانشگاه اقدام به نصب دوربین‌های متعدد در فضای دانشگاه کرده‌اند و همینطور اقدام به گذاشتن گیت برای کنترل ورود و خروج دانشجویان کرده‌اند و این موضوع فضای دانشگاه را به شکل امنیتی درآورده است. در اقدامی دیگر که با دستور شخص رئیس حراست دانشگاه “رضاخانی” صورت گرفته است، مسئولین حراست با گشت زنی در فضای دانشگاه به رفتار و نحوهٔ پوشش دانشجویان واکنش نشان داده و گا‌ها برخورد هم می‌کنند. گفتنی است که فضای امنیتی در دانشگاه آزاد کرج از سال قبل آغاز شده.

پرستاران

درخواست کشور همسایه؛جذب ٣٠ هزار پرستار ایرانی با ٢٠٠٠ دلار حقوق ماهانه

رئیس کل سازمان نظام پرستاری از درخواست یکی از کشورهای همسایه برای جذب ٣٠ هزار پرستار با حقوق ماهانه ٢٠٠٠ دلار خبر داد و گفت: ما مخالف اعزام پرستار هستیم اما نمی شود که آنها را به زور نگه داشت. غضنفر میرزابیگی صبح چهارشنبه در نشست خبری که در محل سازمان نظام پرستاری برگزار شد، با اشاره به کمبود شدید نیروی پرستاری در کشور، اظهارداشت: کمبود نیروی پرستاری در بیمارستان های کشور در حال تبدیل شدن به یک بحران است.

بازنشستگان

تاخیر ٢ ماهه تامین اجتماعی در برقراری مستمری‌ بازنشستگان

تاخیر سازمان تامین اجتماعی در برقراری مستمری و سایر مزایای حقوقی و بیمه‌ای کارگران تازه بازنشسته شده. بطور متوسط از زمان ترک کار یک کارگر تازه بازنشسته شده تا زمان برقراری مستمری بازنشستگی حداقل ٢ ماه فاصله است.  حقوق ماهانه منبع اصلی گذران زندگی خانواده‌های کارگری است، پس از بازنشستگی و ترک کار کارگر طبیعی است که این منبع درآمد نیز قطع شود تا مستمری بازنشستگی جایگزین آن شود. اما در عمل سازمان تامین اجتماعی در برقرار کردن مستمری بیمه بیکاری هموراه حداقل ٢ ماه تاخیر دارد و این در شرایطی است که در این مدت کارگر بازنشسته شده به دلیل ترک کار و تسویه حساب هیچ منبع جایگزنی برای تامین هزینه‌های زندگی ندارد.  سازمان تامین اجتماعی تا زمان برقراری مستمری از ارائه خدماتی چون بیمه تکمیلی نیز خودداری می‌کند و در نتیجه خانواده‌های این کارگران نیز باید هزینه‌های درمانی خود را نقدی پرداخت کند و یا تا زمان برقراری بیمه تکمیلی صبر کنند.  این وضع درحالی به یک پدیده عادی تبدیل شده است که عموم کارگران بازنشسته و خانواده‌های آن‌ها به دلیل کهولت سن در معرض ابتلا به انواع بیمارهای جدی و خطرناک قرار دارند.  همچنین غالب اوقات مطالبات سنواتی کارگران از طریق چک‌های مدت‌دار پرداخت می‌شود و کارگرانی هستند که به دلیل اوضاع نامساعد اقتصادی هنوز منتظر وصول مطالبات خود هستند.  در سالهای اخیر کارگران قراردادی بیشتر شاغلان بازار کار را تشکیل می‌دهند و چون با این کارگران در پایان هر سال تسویه حساب می‌شود، در نتیجه سنوات پایان خدمت نیز مبلغ ناچیزی خواهد شد.

.

***

گزارشی از آخرین وضعیت کارگران شرکت بنیان دیزل تبریز

مقاومت کارگران شرکت بنیان دیزل تبریز درمقابل خواسته های غیرقانونی مالک کارخانه علیرغم تهدیدهای نماینده کارفرما و بی توجهی مسئولان همچنان ادامه دارد. یکماه است که مالک این کارخانه بزرگ و قدیمی صنعت آذربایجان با هدف تغییر کاربری زمین ٢٣ هکتاری میخواهد ٤٠٠ کارگر آنرا که اکثرا سابقه ١٠-٢٠ ساله دارند به شرکت درپاد دیگر کارخانه خود واقع در جزیره اسلامی منتقل نماید. کارگران در اعتراض به این امر غیرقانونی دست از کار کشیده و دست به اعتراض زده و در مقابل این عمل غیرقانونی همچنان مقاومت می کنند. اگرچه کارفرما که یکی از بدهکاران عظیم سیستم بانکی می باشد برای شکستن مقاومت کارگران دست به اعمال محدودکننده چون لغو هرگونه اضافه کاری- قطع نهار و ندادن هزینه آن- قطع سرویس وعده های چایی- … و نهایتا تهدید به اخراج سعی درشکستن تحصن واعزام و یا اخراج آنها دارد. علیرغم تماسهای مکرر کارگران مسئولین دولتی از جمله سازمان صنعت و معدن و همچنین سازمان کار و رفاه اجتماعی هیچ عکس العملی به این معضل که منجر به تعطیلی قدیمی ترین کارخانه موتور و ژنراتورساز کشور و باعث بیکاری ٤٠٠ کارگر فنی میشود از خود نشان نمی دهند.

گزارش

 

کلمه – گروه اقتصادی: زخم تازه ای در حوزه اقتصادی در حال سر باز کردن است که کسی از رهبران کشور و دولتمردان به فکر آن نیست. این بار از صنعت خودرو و زیر مجموعه های آن. کاهش ٦٠ تا ٨٠ درصدی تولید و موج گسترده بیکاران پس از آن، بحران خطرناکی است که کشور در آستانه ورود به آن قرار دارد و اگر محقق شود، به معنای بیکاری صدها هزار نفر و بحران معیشتی چند میلیون نفر وابستگان آنهاست.

به گزارش کلمه، دولت آب پاکی را روی دست خودروسازان ریخته تا به فاجعه ای این بار بسی خطرناک تر در بطن جامعه دامن بزند. قطع نان شب بیش از صدها هزار کارگر و خانواده های آنها که از این محل امرار معاش می کردند. بحرانی جدید در حال ظهور است. صنعت خودرو که یکی از بزرگترین صنایع کشور به لحاظ اشتغال کارگران است، در آستانه فروپاشی قرار دارد.

آیا کسی به فردای کارگران خودروسازی ها و قطعه سازی ها و … فکر کرده است؟ آیا نهادهای امنیتی که از ریز و درشت کارهای مخالفان سیاسی گزارش های لحظه به لحظه تهیه می کنند، گزارش های بایگانی شده ی خود درباره مفاسد گسترده ی مترتب بر بیکاری دسته جمعی کارگران و گرسنگی خانواده های ایشان را از قفسه ها بیرون آورده اند؟

 

توقف تولید، توقف عرضه، تعهدات معوق

آخرین خبر از خودروسازان این است که خط تولید خودروهای پرطرفدار متوقف شده، به طبع از عرضه آنها نیز خبری نیست، در خصوص خودروهایی مثل تندر٩٠ تعهدات معوق زیادی وجود دارد و دبیر انجمن خودروسازان ایران رک و روراست گفته که تا دو ماه آینده امکان فروش فوری و ایجاد تعهدات جدید وجود ندارد.

پرداخت بخشی از مطالبات قطعه‌سازان که از سوی دولت و شورای پول و اعتبار مصوب شده بود و باید بر اساس آن، ١٠٠٠ میلیارد تومان در اختیار خودروسازان قرار می‌گرفت که ٥٠ درصد آن سهم قطعه ساز بود، به گفته رئیس این صنف بیشتر شبیه “جوک” بوده که معاون اول رئیس [دولت] می‌خواست که قطعه سازان را به طور مقطعی امیدوار کند.

عضو هیات مدیره انجمن سازندگان قطعات خودرو با بیان این سخنان به آمار خطرناکی اشاره کرده و گفته است: وضعیت تولید قطعه خودرو در ایران که ٦٠ درصد کاهش یافته است با این روند حتما تا ٨٠ یا ٩٠ درصد نیز کاهش خواهد یافت.

این یعنی نقطه بحران، نه در اقتصاد کشور که در معیشت میلیون ها ایرانی. حالا روند اخراج کارگران از مجموعه های مختلف خودرو که از مدتها قبل در سکوت خبری آغاز شده بود، می رود تا موج گسترده ای را در بر بگیرد. افت تولید بی سابقه در تاریخ صنعت خودرو کشور در حالی اتفاق افتاده که زنجیره خودروسازی پس از صنعت نفت دارای بیشترین گردش مالی در کشور بوده و سالانه بالغ بر ٥٠ هزار میلیارد پول در آن رد و بدل می شود.

کارشناسان می گویند صنایع قطعه و خودرو در مجموع (مستقیم و غیرمستقیم) چهار میلیون نفر را در ایران نان می دهند. ارتباطات پیشین و پسین صنایع قطعه ساز و مونتاژکار و عملیات بسیار گسترده آنها در سطح کشور، این صنعت را به صنعتی بسیار مهم تبدیل کرده است، به طوری که تخمین زده می شود افزون بر ٦٠ صنعت در زنجیره قبل و بعد این صنعت، نقش کلیدی و حساس دارند.از این رو کاهش تولید آن نیز از جهت تاثیر آن بر نیروی انسانی شاغل در آن بسیار هشدار دهنده خواهد بود.

براساس تحقیقات صورت گرفته و با مراجعه به معتبرترین مراکز آماری موجود در کشور (مرکز آمار ایران، بانک مرکزی، سازمان مدیریت و برنامه ریزی وقت، سازمان پایانه ها و…) شاغلین مستقیم تنها صنعت خودروی‌ ایران در سال ٨٤ نزدیک به ١٤٦ هزار نفر پیش‌بینی شده که در برآوردی خوش‌بینانه اعلام شده بود که تا سال ٩٥ به بیش از ١٥٩ هزار نفر خواهد رسید. این منهای جمعیتی چند برابری است که به طور غیر مستقیم در این حوزه فعال هستند.

تسهیلات دولتی شوخی از آب درآمد

اهمال دولت در پرداخت تسهیلاتی که مدتها بود خودروسازان و زیرمجموعه های آن منتظر تزریق آن به این صنعت بودند، حالا تنها به یک جوک دولتی بدل شده است.

اختصاص رقم ٢ هزار میلیاردی در قالب تسهیلات امیدواری زیادی در خودروسازان و قطعه سازان ایجاد کرده بود تا بلکه بتوانند جان تازه ای در این صنعت بدمند که رکود، تعدیل نیرو و تعطیلی حکایت این روزهای آن است. اگر چه پس از گذشت حدود ٦ ماه از تصویب این طرح ورق برگشت و باکاهش ٥٠ درصدی مبلغ پرداختی، و بازپرداخت ٦ ماهه، خودروسازان را در دریافت این مبلغ مستاصل کرد.

دبیر انجمن خودروسازان ایران با انتقاداز تعیین زمان ٦ماهه برای بازپرداخت این تسهیلات گفته است: بازپرداخت ٥٠٠ میلیارد تومان در مدت ٦ ماه به شوخی بیشترشبیه بود چراکه خودروسازان پیش از این در شرایط عادی وامهای دریافتی خودرا با بازپرداخت یکساله دریافت می کردند و در شرایط بحرانی کنونی انتظار می رفت این کمک ها با همراهی بیشتر دولت و ارائه زمان بیشتر در بازپرداخت به خودروسازان پرداخت می شود.

جالب آنکه از شروط بانک مرکزی در خصوص پرداخت تسهیلات به خودروسازان دادن وثیقه بوسیله در اختیار گذاشتن سهام شرکتهای زیر مجموعه دو خودروساز در تضمین پرداخت اقساط خودروسازان بوده است.

خودروسازان از ابتدای سال جاری نسبت به روند کاهشی تولید خودرو و زمینگیر شدن آن هشدار داده بودند که گوش شنوایی برای آن نبوده و تنها با امروز و فردا کردن به نقطه ای رسیده که به سمتی حرکت می کند که تولید خودرو کشور را در مرز ٢٠ درصدی قرار دهد. اگر چه این صنعت هم اکنون با مشکلات دیگری هم چون نوسانات ارز، تحریم و.. هم مواجه است؛ اما طبق اعلام احمد نعمت بخش دبیر انجمن خودروسازان ٧٠ درصد مشکلات صنعت خودرو ناشی از کمبود نقدینگی است که باعث شده خودروسازان به دلیل بحران نقدینگی قادر به پرداخت مطالبات قطعه سازان نباشند.

 

رکود فعالیت قطعه کاران و افزایش اخراج و تعدیل نیروی کار

برخی قطعه سازان به خودروسازان اعلام کرده اند که دیگر نقدینگی لازم برای تامین مواد اولیه مورد نیاز را در اختیار ندارند. در حال حاضر بخش قطعه سازان تنها با ٤٠ درصد فعالیت دارند.

نکته این کاهش فعالیت، آن است که اگر این قطعه سازان نیز ناچار به توقف تولید شوند فعالیت خطوط تولید خودروسازان به تدریج متوقف خواهد شد. در آن صورت احیای خطوط تولید بسیار دشوار، زمان بر و پرهزینه خواهد بود.

موضوعی که تنها به کاهش تولید بخش بزرگ صنعتی و اقتصادی کشور محدود نمی شود. در این ایام این بحران باعث تعدیل نیروی انسانی در بخش های مختلف صنعت خودرو شده است. عیدعلی کریمی، دبیر اجرایی خانه کارگر قزوین اواخر شهریور به ایلنا از بیکاری بیش از ٣٠٠ کارگر شاغل در صنایع تولید قطعات خودرو خبر داد و هشدار داد که اخراج کارگران در واحد‌های تولید قطعات خودرو شدت گرفته است.

رییس انجمن خودرو نیرو محرکه اصفهان نیز با اعلام اشتغال ٢٥ هزار کارگر در صنعت خودروسازی اصفهان در گذشته، از کاهش ٣٠درصدی نیروی کار در این صنعت خبر داد و بااشاره به وجود ٢٥٠ واحد تولیدی در زمینه خودرو در این استان، اظهار کرد: حدود ١٠٠ واحد از این تعداد برای خودروساز‌ها کار می‌کنند که متاسفانه تنها با ٤٠ درصد ظرفیت خود فعالند.

در همین زمینه روزنامه دنیای اقتصاد با ارایه آمار تعطیلی بیش از ١١٠ شرکت قطعه ساز و بیکاری هزاران نفر کارگر گزارش داد: قطعه سازان نتوانسته اند نیروی انسانی خود را حفظ کرده یا راضی نگه دارند. مطابق اعلام گلوردی گلستانی، رییس انجمن قطعه‌سازان ایران “وضعیت صنعت قطعه‌سازی به قدری وخیم شده که تا دو ماه گذشته ٦٩ واحد قطعه‌سازی تعطیل شده، ٣٠ واحد تغییر شغل داده و حدود ١١٥ هزار نفر از شاغلان این صنعت نیز بیکار شده‌اند.”

تعدیل نیروی کار شرکت سایپای کاشان و خبر احتمال اخراج ٧٥ درصد دیگر از آنها، تقلیل ساعات کاری سایپای تهران از سه شیفت کاری به یک شیفت و تعطیلی برخی از خطوط تولید تنها بخش کوچکی از اخبار کارگری است که به بیرون درز می کند و بخش اعظمی از اجحاف و فشاری که در سایه این بحران بر جامعه کارگری می رود، رسانه ای نمی شود.

 

کاهش تولید خودرو با افزایش جمعیت بیکار

حالا به آمار زیر با دقت توجه کنید. روند کاهش تولید خودرو در کشور از ابتدای سال جاری تا همین ماهی که پشت سر گذاشته شد، بیانگر کاهش صعودی تولید خودرو در ایران است که در دل این اعداد و ارقام سفره های زیادی تامین معاش میشده و هر کسر عدد را علاوه بر اثرات جبران ناپذیر آن در اقتصاد کشور باید از زوایه نیروهای انسانی که با این کاهش آمار از چرخه کار کسر شده اند، بررسی کرد. چون کسر هر یک کارگر و نیروی انسانی برابر با توقف درآمد و دخل و خرج یک خانوار.

کاهش ٢٧ درصدی تولید خودرو در همان ابتدای سال

تولید انواع خودرو در ایران در فروردین ماه امسال در مقایسه با زمان مشابه سال گذشته بیش از ٣٢ درصد کاهش داشت و به ٥٧ هزار و ٦٠٣ دستگاه رسید.

بنا بر این گزارش، تولید انواع خودرو سواری در فروردین ماه امسال بیش از ٢٧ درصد، تولید انواع خودرو وانت نزدیک به ٦٩ درصد و تولید انواع مینی‌بوس و اتوبوس نیز به ترتیب بیش از ٩٦ درصد و نزدیک به ٦٦ درصد کاهش داشته است.

جالب آنکه تولید انواع خودرو در گروه خودروسازی ایران‌خودرو ٣١ درصد و در گروه سایپا هم در این ایام نزدیک به ٣٠ درصد کاهش یافته است.

 

عبور کاهش تولید از مرز ٤٠ درصد در ٥ ماه نخست

این روند در مرداد ماه مطابق آمار انجمن خودروسازان ایران ٤٣٫٤ درصد و در مجموع پنج ماهه امسال ٣٦ درصد در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته کاهش یافت.

در پنج ماهه امسال در مجموع ٣٥٠ هزار و ٧٠٣ دستگاه خودرو سواری در کشور تولید شد که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ٣٦٫٦ درصد‌کاهش را نشان می‌دهد. مرداد ماه امسال مجموع تولید خودرو سواری در گروه صنعتی ایران خودرو ٢٥ هزار و ٥٥٩ دستگاه بوده که نسبت به مرداد سال قبل ٣٦٫٥ درصد و نسبت به تیرماه امسال ٣٨ درصد کاهش داشت. در این ماه مجموع تولید سواری در گروه خودروسازی سایپا نیز ١٤ هزار و ٧٣٥ دستگاه بوده که نسبت به مرداد سال قبل ٥١٫٧ درصد و نسبت به تیرماه امسال ١٣ درصد کاهش داشته است.

طبق آمار انجمن خودروسازان ایران، شرکت‌های خودروسازان بم، تاپکو، بن‌رو، زاگرس خودرو و سناباد خودرو توس و مرتب در مرداد ماه امسال اصلا تولید نداشته‌اند. در مرداد ماه امسال خودروسازی راین ٣٨ دستگاه خودرو سواری تولید کرده که نسبت به مرداد سال قبل ٧٧٫٤ درصد کاهش نشان داد.

 

کاهش بالغ بر ٦٦ درصدی در شهریور ماه

آمار وزارت صنعت، معدن و تجارت در شهریور ماه بیانگر کاهش ٦٦٫٢ درصدی تولید انواع خودرو در شهریور و کاهش ٤٢ درصدی تولید این محصول در شش ماهه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته بود.

شهریورماه امسال تولید انواع سواری ٦٦٫١ درصد، وانت ٦٨ درصد، مینی‌بوس و میدل‌باس ٩٦ درصد، اتوبوس ٧٠٫٣ درصد، کامیونت، کامیون و کشنده ٥٧٫٨ درصد، ون و آمبولانس ١٠٠ درصد نسبت به شهریور سال گذشته کاهش نشان می‌دهد.

در شش ماهه نخست امسال نیز تولید انواع محصولات سواری ٤٢٫٣ درصد، وانت ٣٩٫٩ درصد، مینی‌بوس و میدل‌باس ٩٢٫٧ درصد، اتوبوس ٦٢٫٢ درصد، کامیونت، کامیون و کشنده ٣٢٫٨ درصد و ون و آمبولانس ١٠٠ درصد نسبت به شش ماه نخست سال گذشته کاهش یافته است.

به این ترتیب آمارهای تولید صنعت خودرو کشور کاهش ٦٦٫٢ درصدی را در شهریورماه و ٤٢ درصدی را در شش ماهه نخست امسال نشان می دهد.

در شهریورماه امسال در حالی ٥٣ هزار و ٢٧ دستگاه انواع خودرو تولید شد که آمار تولید شهریور سال گذشته ١٥٦ هزار و ٩٥٨ دستگاه بوده است. تولید خودرو در شش ماهه نخست امسال نیز ٤٥٩ هزار و ٤٤٠ دستگاه بود در حالیکه در شش ماه نخست سال گذشته ٧٩٢ هزار و ٢٨٦ دستگاه خودرو تولید شد.

نکته قابل اشاره آنکه با وجود این روند آشکار سقوط صنعت خودرو؛ معاون امور صنایع و اقتصادی وزارت صنعت، معدن و تجارت ادعا کرده بود افت تولید خودرو از مهرماه متوقف خواهد شد به‌گونه‌ای که تولید انواع محصولات خودرویی در مهر امسال برابر با مهر ماه سال گذشته خواهد بود!

البته باید به لیست مشکلات صنعت خودروی کشور مواردی هم چون اجرای برنامه حذف یارانه ها، افزایش نرخ سود بانک، قیمت‌گذاری دولتی و تشدید تورم را هم افزود که هزینه‌های خودروسازان را افزایش داده است. از سویی تحریم‌ها علیه ایران، به دلیل ایجاد محدودیت در فعالیت برون‌مرزی بخش‌های خدمات بانکی و حمل‌ونقل نیز باعث افزایش چشمگیر هزینه واردات و صادرات کالا به ایران شده و هزینه تولید در کارخانه‌های خودروسازی داخلی را هم به میزان قابل توجهی افزایش داده است. افزایش ١٠٠ در صدی قیمت مواد اولیه قطعات در مجموعه‌های داخلی خودرو و افزایش قیمت مواد پتروشیمی، مواد فلزی و فولاد از دیگر مشکلاتی است که خودروسازان با آن دست و پنجه نرم کرده‌اند.

 

کافی است ٥ یا ٦ قطعه به خودروساز نرسد تا خودرویی از دور تولید خارج شود

بخشی از مشکل کاهش تولید را هم باید در تحریم ها جست و جو کرد چون شرکت های خودروساز ایرانی عمدتا خودروهای فرانسوی، کره‌ای و ژاپنی را مونتاژ و گاه تولید می کنند و بعد از تحریم ها روابط این شرکت ها با شرکای خارجی شان دچار مشکل شده است و آنها نمی‌توانند قطعات مورد نیاز خود را تامین کنند.

به گفته فعالان این حوزه قبل از زمان تحریم‌ها برای خرید خارج ١٠ درصد مبلغ اعتبار را گشایش اعتبار می شده، یعنی وقتی کالا به گمرک می رسید یک سال بعد هزینه‌اش را به گمرک می پرداختند، اما در حال حاضر باید ١٠٠ درصد مجموع پول را حواله کنند که این حالت یعنی ١٠برابر نقدینگی پیش از خرید مورد احتیاج دارند.

در چنین شرایطی قیمت خودرو در بازار بدون رقیب افزایش پیدا کرده است و خودروسازان داخلی پول خودرو را چند ماه جلوتر از مردم بگیرند ولی خودروی درخواستی مشتریان را چندین ماه بعد تحویل دهند.

به گفته قربانی دبیر انجمن قطعه سازان به دنیای اقتصاد، کافی است که ٥ یا ٦ قطعه به خودروساز نرسد تا خودرویی از دور تولید خارج شود. در چنین شرایطی خودروی تولید شده ناقص است و نمی تواند تجاری شود. با این همه تسهیلات وعده شده دولت می توانست راهگشای بخش زیادی از این مشکلات باشد.اما محقق نشد تا بحران دیگری بوجود آورد و در دوره خود صنعت خودرویی را که موتور توسعه محرک اقتصاد کشور و از نمادهای توسعه بخش اقتصادی کشور تلقی می شود به نمادی از کل اقتصاد بیمار این روزهای کشور تبدیل کند. هر چند به گفته نعمت بخش باعث تعجب است که خودروسازان کشور همانند خودروسازان بزرگ دنیا که در زمان بحران با کمک های دولتی از بحران نجات یافته اند، علاوه بر تحریمهای خارجی باید رفتارهای قهرآمیرداخلی را نیز تحمل کنند.

 

رکوردزنی احمدی نژاد در افزایش آمار بیکاری

حالا باید دید دولت عدالت محور! که سال گذشته وعده ایجاد ٢٫٥ میلیون شغل را به جامعه بیکاران داد، چه نمره ای به عملکرد خود می دهد. هر چند به گواه آمار بیمه شدگان سازمان تامین اجتماعی دولت ٣٠٠ هزار شغل هم ایجاد نکرده است و با روند رو به تشدید بحران اقتصادی احمدی نژاد در افزایش آمار بیکاران هم رکوردزنی خواهد کرد. چنانچه حسین راغفر اقتصاددان پیش بینی کرده است که که نرخ بیکاری در سال جاری افزایش بی سابقه ای در مقایسه با ٣٠ سال گذشته داشته باشد.

به نظر می رسد پیش بینی های وزارت اطلاعات که پیش از این کلمه خبر آن را داده بود، در حال تحقق است. بیکاری این حجم عظیم از کارگران، تبعات وحشتناکی خواهد داشت که شورش اجتماعی و اعتراض گرسنگان، کمترین توصیف برای آن است.

 

اخبار بین المللی

فرانسه – اعتراض بازنشستگان به سیاست مالیاتی دولت

به گزارش یورو نیوزنزدیک به ٤ هزار بازنشسته فرانسوی روز پنج شنبه ١١ اکتبر با اعتراض نسبت به سیاستهای مالیاتی دولت اعلام کردند که حساب آنها از آن دسته از ثروتمندانی که میلیون ها یورو در سال درآمد دارند کاملا جداست.  این عده شعار می دادند که افزایش مالیات بازنشستگان غیر عادلانه است و باید مالیات بردرآمد ثروتمندان افزایش پیدا کن.

آرژانتین – تظاهرات هزاران نفر برای افزایش دستمزد

روز چهارشنبه١٠ اکتبر پس از فراخوان اتحادیه های کارگری آرژانتین هزاران نفر در بوئنوس آیرس، پایتخت، ضمن برگزاری تظاهرات خواهان افزایش دستمزد کارکنان دولت شدند.  این سومین تظاهرات اعتراضی ظرف کم تر از یک ماه بوده است.  اتحادیه های کارگری خواهان کاهش مالیات بر درآمد و افزایش مزایای رفاهی برای خانوادۀ کارکنان دولتی هستند.

مصر – اعتصاب کارگران بندر عین السخنا در اعتراض به اخراج همکارانشان

به گزارش Egypt Independent بخشی از کارگران بندر عین ال سخنا روز چهار شنبه ١٠ اکتبر در اعتراض به اخراج ٨ تن‌از همکارانشان دست به اعتصاب زدند ولی‌چون نتیجه‌ای حاصل نشد از روز شنبه ١٣ اکتبر تمامی‌کارگران به اعتصاب پیوستند. این بندر توسط شرکت DP World که مقر آن در دبی است اداره میشود. اشرف عیسی نماینده اتحادیه کارگران بندر می‌گوید: بارگیری و تخلیه بار به حالت تعطیل کامل در آمده است. عین السخنا در پایانه جنوبی کانال سووز واقع شده و بندر اصلی‌تخلیه و بارگیری کشتیها از خاور دور بشمار میرود. در فوریه همین سال نیز کارگران با خواست افزایش دستمزد دست از کار کشیده بودند.

پرتغال – تظاهرات هزاران نفر در اعتراض به سیاست ریاضت کشی‌دولت

این تظاهرات روز شنبه ١٣ اکتبردر لیسبون، پایتخت پرتغال و دیگر شهرهای این کشور در فضایی پرشور برگزار شد. در یکی از میادین اصلی در لیسبون، هنرپیشگان و خوانندگان با اجرای هنرنمایی حمایت خود را از این اعتراضات ابراز کردند. بر روی یکی از اعلامیه‌هایی که در بین تظاهرکنندگان پخش می‌شد، این عبارت نوشته شده بود: « پرتغال به اندازه کافی مورد سرقت و تحقیر قرار گرفته است. » در تظاهرات جداگانه دیگری که کنفدراسیون عمومی کارگران پرتغال برگزار کرده بود، هزاران نفر تا مقابل پارلمان راهپیمایی کردند. کارلوس آرمینو، رهبر کنفدراسسیون عمومی کارگران پرتغال گفت: « دولت به مویی بند است .. هرچه سریع‌تر این مو را قطع کنیم، دولت سریع‌تر سقوط خواهد کرد.» ده‌ها هزار پرتغالی در هفته‌های اخیر در اعتراض به کاهش هزینه‌ها، تظاهرات و راهپیمایی برگزار کرده‌اند. این درحالی است که برخی از اتحادیه‌ها، برای برگزاری اعتصاب عمومی در ١٤ نوامبر، فراخوان داده‌اند. درهمین حال، وام دهندگان بین المللی از جمله بانک مرکزی اروپا، صندوق بین‌المللی پول و اتحادیه اروپا در ازای پرداخت بسته نجات ٧٨ میلیارد یورویی (١٠٢ میلیارد دلار) به پرتغال در سال ٢٠١١ میلادی، به اجرای برنامه کاهش هزینه‌ها و اصلاحات مورد نظر خود از سوی لیسبون چشم دوخته‌اند. وام دهندگان بین المللی به پرتغال همچنین موافقت کرده‌اند، در ازای پیشبرد برنامه‌های اصلاحات پرتغال، به عنوان مشوق در دستیابی لیسبون به اهداف کسری بودجه تخفیف قائل شوند.

سوئیس – بانک UBS دو هزار کارمند را اخراج می‌کند

به گزارش رویترز بانک سویسی UBS در نظر دارد دو هزار کارمند که در بخش آی تی‌این موسسه مشغول کار هستند را اخراج بکند. بر اساس همین گزارش این میتواند مقدمه اخراج تعداد بمراتب بیشتری از کارمندان بانک باشد که ممکن است تعدادشان به ١٢ هزار نفر یا حدود ٢٠ درصد از کلّ نیروی کار این بانک، برسد. این موسسه مالی دلیل این کار را پائین آوردن هزینه‌های خود اعلام کرده است. بانک UBS بزرگترین بانک سوئیس است و جمعاً بیش از ٦٠ هزار نفر را در استخدام خود دارد.

آفریقای جنوبی – یورش مجدد پلیس به تجمع معدنچیان معترض

پلیس آفریقای جنوبی با پرتاب نارنجک و گلوله‌های پلاستیکی تجمع معدنچیانی که مقابل مقرهای پلیس تجمع کرده بودند را بر هم زده و بیش از ٧٠ تن از آن‌ها را دستگیر کرد. به گزارش بلومبرگ، پلیس آفریقای جنوبی طی بیانیه‌ای اعلام کرد که حدود ٦٠٠ تن از معدنچیان معادن طلا در مقابل مقر پلیس در ٤٥ کیلومتری غرب ژوهانسبورگ تجمع کرده بودند. پلیس آفریقای جنوبی همچنین اعلام کرد که پس از آن‌که نیروهای امنیتی موفق به متفرق کردن معدنچیان نشدند، به سمت آن‌ها گلوله‌های پلاستیکی و گاز اشک‌آور شلیک کردند. معدنچیان نیز با شکستن پنجره‌های مقر پلیس و آسیب رساندن به این ساختمان، به این اقدام پاسخ دادند. منابع پلیس همچنین اعلام کردند که نیروهای امنیتی ٧٢ معدنچی را دستگیر کرده‌اند. این معدنچیان با اتوبوس خود را به محل رسانده بودند تا خواستار آزادی ١٣ معدنچی زندانی شوند.

چین – موفقیت و بازگشت به کار کارگران پس از ٤ روز اعتصاب

به گزارش China labour Bulletin کارگران شرکت Xinfei Electric Co. در استان هنان پس از ٤ روز اعتصاب موفق به دستیابی به مطالبات خود شدند و موافقت کردند به سر کار باز گردند. این اعتصاب که از روز ٩ اکتبر آغاز شده بود، روز ١٢ اکتبر با پذیرش خواست‌های کارگران توسط مدیریت پایان یافت. بر اساس این گزارش صد‌ها کارگر این شرکت متحدانه با خواست افزایش دستمزد و بهبود شرایط کار دست از کار کشیدند. سرانجام روز ١٢ اکتبر مدیریت با صدور اعلامیه ای به عمده خواست‌های کارگران تن‌داد و موافقت کرد که دستمزد کارگران را ٣٠٠ یوهان افزایش و به ١٥٠٠ یوهان در ماه برساند. همچنین از اول ژانویه ٢٠١٣ قرار شد ٢٠٠ یوهان دیگر به دستمزد‌ها اضافهٔ شود. یکی‌از کارگران گفته است: “این یک پیروزی برای ماست، گرچه شاید پیروزی بزرگی‌نباشد ولی‌نشان دهنده قدرت ما کارگران است. ما پیروز شدیم، اتحاد ما پیروزیمان را تضمین کرد.”

پرتغال – اعتراض به افزایش مالیات و صرفه جویی اقتصادی

دوشنبه ١٥ اکتبر لیسبون، پایتخت پرتغال، شاهد تظاهرات گستردۀ شهروندان در اطراف ساختمان پارلمان در اعتراض به سیاست های صرفه جویی اقتصادی دولت و افزایش مالیات ها بود.  معترضان به تدابیر ریاضتی در لایحۀ بودجۀ سال آینده، خواهان کناره گیری دولت شدند. آن ها همچنین به وام دهندگان بین المللی پرتغال اعتراض کردند که خواهان تدابیر ریاضتی از دولت لیسبون بوده اند.  بزرگ ترین اتحادیۀ صنفی کارگران پرتغال وعدۀ اعتصابی سراسری را برای هفتۀ پایانی آبان ماه داده است.  ویتور گشپر، وزیر دارایی پرتغال، روز دوشنبه در لایحۀ بودجۀ سال آیندۀ میلادی از صرفه جویی اقتصادی گسترده خبر داده است. افزایش مالیات بر درآمد، کاهش هزینه های بخش عمومی و کمک هزینه های دولتی از تدابیر ریاضتی برای شهروندان پرتغالی هستند.  حزب سوسیالیست پرتغال، قوی ترین جناح مخالف دولت، اخیراً اعلام کرده که در پارلمان به لایحۀ بودجه با تدابیر ریاضتی گسترده رأی منفی خواهد داد.

 امارت متحده عربی‌- مرگ دلخراش دو کارگر

به گزارش روزنامه خلیج تایمز روز سه شنبه ١٦ اکتبر دو کارگر هندی که مشغول تمیز کردن شیشه‌های پنجره یک برج بلند در ابو ظبی پایتخت این کشور بودند، در اثر سقوط سکوی معلق که آنها بر رویش قرار گرفته بودند از طبقه ١٥ سقوط کردند و درجا جان باختند. شاهدان عینی میگویند هنگامی که به جسد این دو کارگر رسیدند، متوجه شدند که جسد آنها به چندین تکه گوشت تقسیم شده است. بر اساس همین گزارش یک هفته قبل از این نیز اتفاق مشابهی برای دو کارگر در خیابان سلام در شهر ابو ظبی آنهم از طبقه ١٥ یک ساختمان افتاد ولی‌خوشبختانه این دو کارگر پس از چند ساعت معلق ماندن در فضا، توسط مأمورین آتش نشانی‌نجات یافتند. در کشور امارات کارگران از کمترین حقوق برخوردارند. دستمزد‌ها بسیار ناچیز و در موارد بسیار بموقع پرداخت نمیشود، کارگران از حق اعتصاب و تشکل محروم هستند، مسائل ایمنی محیط کار رعایت نمیشوند و چنانچه کارگران دست به اعتراض بزنند، ویزای کارشان ملغی و به کشور مبدأ بازگردانده میشوند. اغلب کارگران شاغل در امارات از کشور‌های هند، پاکستان، بنگلادش، نپال و چین هستند.

یونان – اعتصاب سراسری و تظاهرات مردم

اعتصاب سراسری روز پنجشنبه ١٨ اکتبر، یونان را فرا گرفت و یونانیان خشمگین در آتن، پایتخت این کشور، و چند شهر دیگربا پلیس درگیر شدند .این دومین اعتصاب سراسری یونانیانِ به ستوه آمده از دشواریهای اقتصادی در سه هفتۀ جاری است.  یونانیان در این روز بدعوت دو اتحادیۀ کارگری بزرگ این کشور و در اعتراض به سیاستهای ریاضتی دولت، دست از کار کشیده‌اند و با بستن اکثر اماکن و مغازه‌ها، خیابانهای آتن و یونان را به حالت نیمه تعطیل درآورده‌اند.  با این اعتصاب سراسری ٢٤ ساعته، مدارس و ادارات مالیات تمام روز بسته می‌شوند، کشتی‌های تفریحی در بندرگاه‌ها می‌مانند و بیمارستان‌ها به ارائه خدمات اورژانس بسنده می‌کنند.  همچنین، اعتصاب کارکنان برجهای مراقبت به مدت چند ساعت‌ پرواز هواپیما‌ها را ناممکن می‌سازد و برنامه حرکت مترو و حمل و نقل عمومی نیز مختل می‌شود.  اعتصاب سراسری و تظاهرات یونانیان در روزی صورت می‌گیرد که در آن سران اتحادیه اروپا در بروکسل دور هم می‌آیند تا درنشستی به بحران اقتصادی در اتحادیه بپردازند.