محمود قزوینی یادی مجدد از رفیق خسرو شاهی

یادی مجدد از رفیق خسرو شاهی
در سومین سال درگذشت رفیق خسرو شاهی و در گرامیداشت او، این دو نامه او را که او در ژانویه و آوریل سال 1992 برای من نوشته بود را منتشر میکنم. متاسفانه دو نامه دیگر او که به ادامه مباحث ما بر سر شکل فعالیت در حمایت از کارگران ایران بر میگشت را ندارم. جدا از اختلافات بیان شده درنامه ها بر سر شکل فعللیت، سماجت و سرسختگی او برای پیشبرد مبارزه در جهت اتحاد و تشکل کارگران و جمع آوری نیرو برای آن فوق العاده بود و خمیره زندیگی او را تشکیل میداد.
یکی از نقاط اختلافی که در نامه های من و او رد و بدل شده بود و حتی تند شده بود این گفته او بود که سازمانهای چپ تیشه به ریشه کارگران زدند. من در ادامه آن اختلافات به مجمع عمومی کارگران تبعیدی رفتم و در آنجا با بیان اختلافاتم استعفا دادم. اما اگر دید امروز را داشتم، هیچگاه این کار را نمیکردم. تلاش او برای متحد کردن کارگران ارزنده بود. بی شک میبایست با آن دیدگاه او مبارزه کرد، اما نمیبایست تلاش متحد با او را گسست.
یکی از خصوصیات برجسته او این بود که علارغم اختلافات رفیقی صمیمی بود و این تلاش متحد با او را آسان میکرد.
در اطلاعیه ام بمناسبت درگذشت او نوشته بودم: ” خسرو شاهی جزء آن دسته از رهبران کارگری بوده است که مردم در سال ٥٧ با شعار “کارگر نفت ما رهبر سرسخت ماست” از آنها به عنوان رهبر تجلیل کرده اند. او مبارز خستگی ناپذیر جنبش کارگری ایران بوده است که برای رفاه طبقه کارگرو نابودی نابرابری و استثمار میجنگید. در به میدان آوردن طبقه کارگر و نابودی رژیم شاه نقش فعالی بازی کرد، اما فرصت نکرد تا ثمره آرزو و تلاش خود در نابودی رژیم اسلامی را ببیند. زندانی طولانی در دو رژیم و شکنجه های زیاد خللی در این اراده اوایجاد نکرد. او تا آخرین روزها همه مسائل جنبش کارگری را با حساسیت دنبال میکرده است. ………….”
اما الان که از زخم واقعه از دست دادن رفیق سه سال گذشته است، میتوانم این را هم اضافه کنم که رفیق خسرو شاهی علارغم تلاش خستگی ناپذیرش در جهت متحد کردن کارگران، متاسفانه گامی در این جهت نگذاشت تا کارگر سوسیالیست را در یک ارگان سوسیالیستی متحد و متشکل کند و این مشغله او نبود. بی شک این ضعفی کوچک برای یک فعال و رهبر کارگری نیست که خود را سوسیالیست میدانست.
او نسبت به مسائل سیاسی حساس بود و واقعا میخواست طبقه کارگر در سطح سیاسی در جامعه دخالت کند و مسائل جامعه و جنبشهای غیر کارگری برایش اهمیت داشت. موضعگیری او در مقابل جنبش توده ای سال 88 یک نمونه از این حساسیتها و اهمیت جنبشهای بزرگ توده ای برای کارگران بوده است. اما لازمه تاثیر و دخالت در این جنبشها و همچنین خود جنبش کارگری، در درجه اول متحد شدن کارگر سوسیالیست است. تمایل بسیاری از کارگران کمونیست به سازمانهای سوسیالیست رادیکال، غیر کارگری چپ از همینجا نشات میگیرد و این هم در جای خود ارزنده است.
یاد رفیق خسرو شاهی را با ادامه راه او در جهت متحد و متشکل کردن کارگران و ایجاد اتحاد کارگری گرامی بداریم.
محمود قزوینی
4 فوریه 2013
———————————————————————————————————————————————————————-

محمود عزیز سلام
با ارزوی موفقیت برای شما، دریافت نامه تان باعث خوشحالی ما شد. ما هم امیدواریم به همکاری رفقایی چون شما بتوانیم اهداف مشترکمان را به پیش ببریم. در نامه به مسائل مهمی اشاره داشتی که لازم است کمی روی آن مکث شود. نوشته بودی ” در ترکیه روی مسائلی که تشکل کارگری خارج کشور باید روی آن کار کند و مد نظر قرار دهد بحث و گفتگو داشتید ولی پس از آمدن به خارج تمایلت نسبت به این جریان کاهش پیدا کرد.”
همانطور که مطلع هستید ما گروهی از کارگران بدون تجربه قبلی کار در خارج کشور و اصولا با توجه به اینکه چنین تشکلی در خارج حرکت جدیدی است و بطور کلی پدیده پناهنده شدن کارگران نیز در پرتو رژیم ارتجاع بوجود آمده و برای اولین بار در سطح خارج کشور تصمیم گرفتیم بدور از گروهها و دستجات مختلف تاکنونی که هر یک بشکلی تیشه به ریشه طبقه کارگر زدند، بیاییم و با جمع شدن بدور هم ببینیم چکار کنیم. روی این اصل و با توجه به عدم وجود چنین حرکتی در گذشته در خارج کشور و نبود تجربه قبلی ما دقیقا متوجه این امر بوده و هستیم که ممکن است در راستای حرکتمان اشتباهات زیادی داشته و این حرکتمان با کندی زیادی روبرو باشد. ما تصمیم گرفتیم که با توجه به همه کاستیها، اینبار خود کارگران حرکتی را شروع کنند و به پیش ببرند و در این راه هرگونه کمکی از طرف هر گروه و شخصی را پذیرا باشیم. ولی شرط اولیه آن برسمیت شناختن تشکلمان باشد. بنا بر این اساس ما بسیار خوشحال خواهیم شد که رفقای عزیزی چون شما که نظرات و پیشنهاد اصولی در جهت بهبود حرکتمان داشته باشند برای ما ارسال دارند، تا در برنامه حرکتی خود از آن استفاده کنیم. ما بسیار خوشحال خواهیم شد که اشتباهات و کجرویهای خود را بشنویم و جلوی آن را بگیریم. بخصوص آن که این نظرات توسط خود کارگران بازگو گردد و گفته شود. چرا که اعهتقاد کامل داریم که دید و نظر افراد نیز بستگی به پایگاه طبقاتی افراد دارد. از این نظر هرگونه نظر اصلاحی که در مورد کار ما دارید و هرگونه برنامه پیشنهادی که بنظرتان میرسد که کارگران تبعیدی میبایست در آن مسیر حرکت کنند برایمان بنویسید که بتوانیم مورد استفاده قرار دهیم. و اصولا بنویسید چه انتظاری از این تشکل دارید و بهتر است این تشکل چه حرکتهایی را پیش ببرد. به هر صورت ما نهایت خوشحالیمان خواهد بود که با همفکری و همکاری تمامی کارگران تبعیدی و همچنین استفاده از گروهها و شخصیتهای مترقی بتوانیم گامی کوچک و اصولی در راه طبقه کارگر کشورمان برداریم و در این راه همواره منتظر پیشنهادادت، انتقادات و نظرات رفقای کارگر خارج از کشور هستیم. برای اطلاعت ما در مجمع عمومی سال گذشته، یک صندوق تعاونی کارگری تشکیل دادیم که اساس آن کمک به کارگران داخل کشور است و تاکنون حسابی به این منظور در بانک باز کرده و اعضای انجمن عضویت صندوق را در آن واریز کرده اند. این صندوق فقط فقط برای کمک به کارگرانی است که تحت پیگرد قرار میگیرند و خود را به یکی از کشورهای همجوار میرسانند و یا کمک به کارگران زندانی.
ما تاکنون قطعنامه هایی در اتحادیه ها ی کارگری کشورهای مختلف به تصویب رسانده ایم که رژیم اسلامی را به خاطر نقض حقوق اولیه کارگران محکوم کرده اند و از کنفرانس بین المللی کار خواسته اند که این رژیم از این کنفرانس خارج شود. ما در کشورهای مقیم تاکنون چندین سمینار کارگری برگزار کرده ایم و قصد برگزاری سمینارهای دیگری را با شرکت افراد صاحب نظر در مورد مسائل کارگری داریم. ما مسائل و مشکلات کارگران کشورمان را تاکنون در حد توان به گوش کارگران کشورهای مقیم رسانده ایم، با نشریات کارگری مصاحبه های زیادی داشته ایم. رادیو بی بی سی برای چند دقیقه نظرات ما را بازگو کرده، رادیو اسرائیل نشریه ما را معرفی و یک مقاله از آن را در بخش فارسی خوانده است. ما در حرکتهای کارگران کشورهای مقیم شرکت کرده و مبارزه آنان را مبارزه خود میدانیم. و سعی میکنیم پیوندی اصولی بین این تشکل و تشکلات کارگری موجود در محل سکونت بوجود آوریم. ما در کنفرانسهای مختلف اتحادیه ای کشورهای مقیم تاکنون چندین بار شرکت کرده و هر بار حدود یکساعت در مورد وضعیت طبقه کارگر ایران و نظرمان در مورد طبقه کارگر کشور مقیم ابراز داشته و خود را مبارزاتشان شریک دانسته ایم. ما در صدد شناساندن جنبش کارگری کشورمان هستیم و کسب تجربه از جنبش کارگری کشورهای دیگر و جنبش جهانی این طبقه . تاکنون در این راه با چند نفر از رهبران این جنبشها صحبت کرده و نظراتشان را در مورد وضع گذشته و حال طبقه کارگر کشور خود بازگو کرده که آنها را ترجمه نموده و در اختیار اعضاء قرار داده ایم. ما در جهت بالا بردن دانش طبقاتی خود هستیم و میخواهیم با گرد هم جمع شدن در مرحله اول با یکدیگر آشنا شده و از این طریق بتوانیم از تجربیات چندین ساله کارگری یکدیگر استفاده کنیم و در این راه تاکنون توانسته ایم تجربیات چند نفر از کارگران را که بسیار با ارزش است جمع آوری کرده و با جمع آوری تجربیات دیگر کارگران آن را بصورت کتابی منتشر نماییم. در هر صورت ما کارهای زیادی داریم که انجام دهیم و همانطور که بخوبی یادآوری کرده اید این حرکت احتیاج به حرف و بحث زیادی دارد.
ما بسیار خوشحال شدیم که خود را عضو انجمن میدانید و امیدواریم که در مجمع عمومی جولای 92 شما را ببینیم. همراه نامه نشریه جدید و بخشی از نظرات انجمن را برایت ارسال میدارم. ضمنا چند مقاله در مورد مسائل کارگری برایت میفرستم که حتما نظرت را در این مورد برایمان بنویس
دستت را به گرمی میفشارم
هیئت هماهنگ کننده انجمن- لندن
10-01 -92
———————————————————————————————————–
محمود عزیز سلام
با آرزوی سلامت و موفقیت برای تو، نامه تان را دریافت داشتم، لطف کن و برای اینکه ارتباط سریعتر انجام شود، از این به بعد به آدرس روی نامه با ما مکاتبه کن که باعث تاخیر در رسیدن نامه بدست ما نشود. از اینکه نظرت را در مورد کارگران در خارج از کشور و اصولا چشم انداز حرکت ما نوشته بودید، بسیار خوشحال شدیم. در مورد ترد نظرات خشک ناسیونالیستی در میان جمع ما، کارگران حول این تشکل تمامی تلاششان را در این جهت کرده و خواهند کرد. نظریه ای که شما به آن اشاره کردید مربوط به دور اول فعالیت انجمن بوده و همانطور که اشاره داشتید در مورد ” جنبش دفاع از حقوق سندیکایی” که دو سال قبل در اثر فشار رفقا و اینکه اصولا دو جریان خاص این تشکل را میگرداندند، فعالیت آن برای مدتی متوقف شد و پس از جمع و جور کردن خود و پس از مشورت زیاد با کارگران دیگر به این نتیجه مشخص رسیدیم که
1- فعالیت مستقلی را جدا از احزاب و گروهها و دستجات پیش ببریم. 2- جنبش دفاعی صرف نباشیم و اهدافی را که در نشریه 13 در پلاتفرم انجمن آمده است دنبال کنیم. بند 5 پلاتفرم رجوع مشخص میکند که نظرات ناسیونالیستی و دنبال کردن آن بدور ریخته و قید میکند که در ” ایجاد همبستگی و دفاع فعال از خواسته ها و مبارزات کارگران”
در مجمع عمومی سال 90 دو نظر وجود داشت. یکی اینکه اصولا جمع شدن کارگران ایرانی بدور هم را حرکتی ارتجاعی و ضد انترناسیونالیت میدانست و معتقد بود هر کس در هر کشوری بایستی برود در اتحادیه کارگری همان کشور و خواسته ها و مشکلات و مسائلش را همانجا حل کند و در مبارزات آنان حرکت کند. نظر دوم این بود که این تشکل جمع کارگران ایرانی و فعالین جنبش کارگری کشورمان بایستی هر چه بیشتر گسترش یابد و با انتقال تجربیات به یکدیگر و رساندن صدای مبارزات کارگران داخل به هم طبقه ایهایشان، از تجارب کارگران سایر کشورها استفاده کرده ، این تجربیات را بداخل منتقل و در مبارزات کارگران هر کشور شرکت عملی و فعال داشته باشند. و نظر دوم مشخصا به تایید تمامی کارگران شرکت کننده در مجمع عمومی رسیده و از آن تاریخ به بعد ما تمامی تلاشمان را در جهت افشای رژیم اسلامی و اخراج او از کنفرانس بین المللی کار، شرکت و ارتباط با اتحادیه های کارگری کشورهای مقیم و شرکت فعال در مبارزات آنها و تبادل نظرات و تجربیات کرده ایم و گامهایی در این راه برداشته ایم. سمینارهایی برگزار کرده و نظرات را در اختیار دیگر علاقه مندان قرار داده ایم. و سعی میکنیم تجربیات سایر کارگران را ترجمه کرده و در اختیار اعضاء قرار دهیم. ما ابتدای راهی هستیم که تاکنون در خارجه سابقه نداشته است و میخواهیم خود مستقلا آن را به پیش ببریم و تنها با فعالیت رهبران عملی جنبش کارگری و در این راه از کمک و راهنمایی دوستداران طبقه کارگر نیز استفاده کنیم.
ما اخیرا دو مصاحبه 4 دقیقه ای و 20 دقیقه ای با بخش فارسی رادیو بی بی سی داشتیم که نظرات خود را در آن بیان داشته ایم و اسامی حدود 100 اتحادیه که تاکنون از خواسته های کارگران ایران حمایت کرده و به سفارتخانه های جمهوری اسلامی نامه نوشته اند را بیان کردیم. ما در جریان اعتصاب نفت توانستیم رسانه های گروهی را به واکنش واداریم و چند نشریه معتبر جهانی مشکلات کارگران ایران را بازگو کنند. که در این رابطه رژیم مجبور شد پاسخ مسائل و نظرات مطرح شده در نشریات و رادیو را بدهد. ما واقعا در ابتدای راهیم و سعی میکنیم با همین تعداد کم کارگران و امکانات بسیار محدود حرکت مستقل خود را پیش ببریم. و اطمینان داریم میتوانیم سنگ بنای خوبی در رابطه با کارگران داخل کشور ایجاد نمائییم و نطفه اول این حرکت آرام آرام به چشم میخورد.
موضع دیگری که قید کرده بودید، که آیا ما تشکل دموکراتیک هستیم و میخواهیم کارگران را با هر دید سیاسی دور هم جمع کنیم و محلی باشد برای سندیکالیستی و رفرمیستی؟ باید گفت ما تشکلی هستیم که در مرحله اول هدفمان متشکل کردن تمامی فعالین عملی جنبش کارگری است و جمعبندی اشتباهات و اشکالات و تجربیات گذشته و تبادل نظر در این موارد، و نفی هرگونه سکتاریسم و بت پرستی و خود کوچک بینی، که مشخصا دارای نظراتی نیز هستیم که در ابتدای این پلاتفرم اشارراتی نیز به آن شده است. ما ضمن قبول رفرم، با هر فرد و تشکیلات رفرمیستی خواه مرز مشخص داریم و تاکنون در نوشته ها و نظراتمان آن را بیان کرده ایم. و اعتقاد راسخ به تشکیل حزب طبقه کارگر متشکل از رهبران کمونیست عملی جنبش کارگری کشورمان بوده و کنترل کارگری از طریق شوراهای کنترل را چشم انداز حرکت آینده خود میدانیم، و با درک اینکه چنین رژیمهایی اصولا جوابگوی خواسته ها و نیازهای انسانی کارگران نمیباشند، معتقدیم بدون سرنگونی این رژیمها از طریق قهر انقلابی و جایگزین شوراهای کنترل کارگری به جای آن، طبقه کارگر به جایی نمیرسد. این دید مسلط بر انجمن است ولی در هر کشور چند نفری هستند که این نگرش را قبول نداشته و فعلا با سازمانهای سیاسی همکاری داشته و با ما نیز کار میکنند، ما ضمن احترام به عقاید آنها هدف و نظر خود را به پیش میبریم و امیدواریم در آینده به نقطه نظرات مشترکی برسیم. بنا بر این جمع ما، جمع کارگران و فعالین جنبش کارگری معتقد به مارکسیسم و نفی هرگونه سازش با بورژوازی و رفرمیست است.
در مورد نظرتان که قید کرده بودید نشریه بایستی بدست کسانی برسد که ابتدایی ترین موضوع یعنی حق عضویت را بپردازند، ما هم چنین نظر داریم.
نشریه برای اعضای انجمن فرستاده میشود و آنها در پخش و فروشش میتوانند به کسانی نشریه بدهند که حداقل قیمت آن را بپردازند. و یا از طریقی به انجمن کمک کنند. بنا بر این ما به رفقای هیئت تحریریه نظریه شما را نوشته و خواستیم که نشریه را به آدرس شما بفرستند و اینکه نوشته بودید از دیگران بخواهید که از کلوپ غذای شورای پناهندگان و مهاجرین ایرانی نشریه را دریافت کنند، لطفا بنویسید که به شما در آنجا دسترسی دارند و چنانچه مراجعه کنند شما و یا فرد دیگری هست که جوابگوی آنان باشند. چنانچه آدرس مورد تایید شماست بنویسید که در نشریه آورده شود. لطف کرده آدرس را خیلی واضح و کامل بنویسید. ما سعی میکنیم از شماره آینده این عمل صورت گیرد.
موضوع دیگر یکی از اهداف ما بیرون کردن رژیم جمهوری اسلامی از کنفرانس بین المللی کار است و ما قطعنامه ای را در این رابطه به تصویب اتحادیه های کارگری بسیاری از کشورها رسانده ایم. میخواستم اطلاع حاصل کنم آیا شما پیشنهاد قطعنامه ما را به یکی از شعب اتحادیه در دانمارک دارید یا خیر؟
لطف کرده و این موضوع را برای ما بنویسید تا در صورت امکان این عمل قطعنامه پیشنهادی انجمن را برایتان ارسال داریم.
ضمنا با توجه به اینکه ممکن است دوستان دیگری مایل به همکاری مستمر با انجمن باشند، آیا شما امکان آن را دارید که با ایجاد واحد دانمارک انجمن و نشستهای مشخص در ارتباط با کسانی که دوست دارند با ما کار کنند، داشته و اهداف انجمن را با برنامه به پیش ببرید. و در این رابطه در آن کشور فعالیت مشخصی را به پیش برده و برای گسترش نظرات انجمن فعالیت بیشتری داشته باشید. لطف کرده و نظر خودت را در این مورد بریمان بنویسید.
با ارزوی موفقیت برای تو
دستت را میفشاریم هیئت هماهنگ کننده انجمن- لندن
04 /04/92