در حاشیه اخبار كارگری
نسان نودینیان
(از سوم بهمن تا ٨بهمن) اعتراضات كارگری یك هفته گذشته به لحاظ كمی و طرح مطالبات، برجسته و قابل توجه هستند. تجمع ٣٠٠ تن از کارگران شرکت نیشکر هفت تپه در چند روز متوالی و پیوستن ٥٠٠كارگر فصلی نی بر شرکت کشت و صنعت کارون شوشتر) ـ (٢تجمع متوالی كارگران قند اهواز) ـ (یك تجمع اعتراضی جمعی از کارگران مخابرات استان خراسان رضوی و خوزستان) ـ (٢ مورد تجمع از کارگران اخراجی شرکت جهاد نصر کردستان) ـ (٥نوبت اعتراض کارخانه پوشش گستر اردکان) ـ (١مورد از کارگران فصلی کشت صنعت کارون شوشتر) ـ (١مورد اعتصاب ٢روزه ٢٠٠ نفر از رانندگان کامیون های شهرداری مناطق ده گانه ی تبریز). اشكال اعترضات تجمع های وسیع در مقابل دفتر رئیس جمهور، مجلس شورای اسلامی، استانداری ها، و یك مورد اعتصاب در محل كارخانه بوده اند. حمایت های سایر بخشهای كارگر(نیشكر هفت تپه و كاگران فصلی نی یر) و شركت خانواده های كارگری(كارگران قند و تصفیه شكر اهواز) در اعتراضات از عتراضات كارگری بشكل بر جسته ای وجود داشته است. موج اعترضات یك هفته گذشته بر فضای سیاسی بی تاثیر نبوده و تعدادی از رسانه های داخل كشور این اعتراضات را منعكس و رسانه های دیگر در خارج از كشور نیز وسیعا اخبار این اعتراضات را منعكس كرده اند. مطالبات اعتراضات یك هفته گذشته بر محور «احقاق حقوقهای معوقه، در تعدادی از كارخانه ها حقوقها پرداخت نشده به سقف ٢٥ماه رسیده است» ـ « درخواست اجرای قانون مشاغل سخت و زیانآور و بازنشستگی پیش از موعد، برطرف شدن مشکلات بیمه ای» ـ «قطع بیمه های اجتماعی» بودند.
مساله دیگر در حواشی مسائل كارگری، نامه انجمن صنفی كارگران پیمانكاری پتروشیمی تبریز خطاب به دونفر از عوامل خانه كارگر و كانون عالی شوراهای اسلامی كار، ناصر برهانی و علی اكبر خبازها بود. (ناصر برهانی و علی اکبر خبازها به ترتیب به عنوان «دبیر کل هیئت مدیره کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور» و «رئیس کانون عالی کارگران بازنشسته و مستمری بگیران سراسر کشور» در ٢٠ دی ماه سال جاری با ارسال نامهای به خامنه ای، با معرفی خود به عنوان نمایندهٔ «میلیونها بیمه شده، کارگر، بازنشسته و مستمری بگیر سراسر کشور» خواستار حمایت ایشان از مدیریت «کارآمد» سعید مرتضوی در سازمان تامین اجتماعی شدهاند). این دو ارگان ضد كارگر و از عوامل مزدور جمهوری اسلامی در دو هفته گذشته از مرتضوی، جلاد زندانهای جمهوری اسلامی كه در سمت سرپرست و یا مدیریت سازمان تامین اجتماعی قرار گرفته است، حمایت كردند. نكته قابل توجه در نامه انجمن صنفی كارگران پیمانكاری پتروشیمی، مساله اعتراضات كارگران در بخشهای مختلف كارگری و در بیش از ده استان كه در شكل طومار سی هزار امضا برای مطالبات كارگران در ایران و علیه اصلاحیه های قانون كار، منتشر كرده اند، میباشد. قدرت طبقه كارگر و طرح مطالباتش وقتی با قدرت و با شركت ده ها هزار كارگر ابراز وجود میكند، در نامه نگاری و به اصطلاح “انتقادات” از كانونهای وابسته به رژیم هم تبلور پیدا خواهد كرد. اعتراضات طبقه كارگر اگر چه با طومار سی هزار امضا شروع شده است، اما هم اكنون در اشكال وسیع و تعرضی تری مانند تجمع در مقابل مجلس ادامه پیدا کرده است. چاره طبقه كارگر دامن زدن به اعتراضات وسیعتر و تعرضی تر است كه ما تبلور آنها را در اعتراضات هزاران كارگر هفت تپه و كارگران شرکت کشت و صنعت کارون شوشتر تجربه کردیم که قطعا این اشکال از مبارزه، در جنبش کارگری بعنوان سمبل مبارزات تعرضی مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
در حواشی مسائل اجتماعی در عرصه های مختلف و برای دخالت امنیتی و پلیسی در زندگی و شغل و رفاه شهروندان جامعه در ایران، تشكیل “اتاق های” فكری به مساله روز تبدیل شده است. “اتاق هنر” تشكیل شده و اكنون در استان قم اولین نشست “اتاق فكری” كارگری در محل شواری اسلامی كار استان برگزار شده است. این “اتاق فكر” كه باشركت شوراهای اسلامی كار، دبیر خانه کارگر قم، کانون انجمن صنفی کارگران ساختمانی و مجمع نمایندگان کارگران استان قم تشكیل شده، اضافه شدن یک نهادی ضد كارگری به نهادهای تاكنون موجود از جمله شوراهای اسلامی كار و خانه كارگر، میباشد. در شرایطی که جمهوری اسلامی در منگنه اعتراضات كارگری در ابعاد وسییع قرار گرفته و در شرایطیكه ابتكارات اعتراضی در اشكال تجمع و طومارهای هزاران نفری از كارگران و اعتصابات كارگری و حمایتهای وسیعتر بخشهای مختلف كارگران و خانواده هایشان افزایش یافته است، تشكیل “اتاق فكر” كارگری رژیم كه به منظور كنترل و تحت سیطره قرار دادن مطالبات و خواستها و اعتراضات كارگران تشكیل شده است، هیچ كارایی ای نخواهد داشت. تشكیل نهادهای ضد كارگری جمهوری اسلامی برای طبقه كارگر و سخنگویان و فعالینش امری آشنا و رسوا شده است. جنبش كارگری راه های پیشروی مستقل خود از دولت و نهادهای ضد كارگری جمهوری اسلامی را در تشكیل مجمع عمومی، برپایی تجمعات و اعتصابات را طی کرده است.
هفته گذشته تعدادی از فعالین کارگری به عیادت پسر بهنام ابراهیم زاده رفتند و خواهان آزادی فوری بهنام ابراهیم زاده شدند. شاهرخ زمانی هم با صدور اطلاعیه ای از تمامی تشکل ها و فعالین داخل خواست دست به اعتراض بزنند و همچنین برای کسب مطالبات خود هر چه بیشتر تلاش نمایند. در ٢٦ ژانویه، در ١٦کشور دنیا از تورنتو کانادا تا برلن در آلمان همبستگی خود را با کارگران در ایران اعلام کردند و خواهان آزادی فوری و بدون قید و شرط همه کارگران زندانی و زندانیان سیاسی در ایران شدند. از اتفاقات مهم هفته نامه زانیار به افکار عمومی و فراخوان خانواده زانیار و لقمان مرادی در اعتراض به حکم اعدام این دو جوان و اعتصاب عمومی در مریوان، و نامه های بهنام ابراهیم زاده و حمایت کارگران ار کارگران در بند، دو حرکت اجتماعی در شهرهای کردستان ایران بوده که موجب شد تا اعتراضات در دو سطح کمپینهای بین المللی و اعتراضات توده ای و اعتصاب و نامه های حمایتی، به پیش برده شود. جایگاه کمپین های دفاع از زانیار و لقمان مرادی و در دفاع از بهنام ابراهیم زاده در همین رابطه قابل ارزیابی است. راه های روشن تر و ساده تری برای حرکت های اعتراضی و در جهت رادیکالیسم انقلابی در جامعه شروع شده است. دخالت موثر و آگاهانه فعالین جنبش کارگری و فعالین عرصه های اجتماعی در شرایط کنونی سیاسی بسیار مهم و حیاتی است.