تجمعات اعتراضی کارگران کولبر! ! بیکاری چالش اصلی است!
“شغل” کولبری ناامن ترین کاراست. کارگر کولبر هر لحظه در تیررس نیرهای امنیتی قرار دارند. تهدید به مرگ و نقص عضو بدن برای کارگر کولبر لحظه ای است. از دست دادن مال و دار و ندار در محک ریسک برای امرار معاش است. با علم به این همه ناامنی در کارکولبری، اما مردم چند شهر برمیخیزند، با خشم و عصبانیت بخیابان میایند و خواهان ادامه کارکولبری و باز شدن مرزها میشوند!.
اعتراض و اعتصابات مردم شهرهای سردشت، بانه، مریوان و سروآباد روزهای ٣١فروردین و یکم اردیبهشت قدرت اتحاد و نارضایتی مردم به بیکاری، ناعدالتی اجتماعی و فقر است!
تظاهرات همزمان در چهار شهر بانه، سردشت، مریوان و سروآباد اعتراض و نارضایتی ده ها هزار کارگران و جوانان بیکار در حمایت مردم و خانواده هایشان به جمهوری اسلامی و دولت یازدهم روحانی است.
منشا اجتماعی این اعتراضات وضعیت نابسامان مالی و درآمدهای ناچیز مردم چند برابری زیر خط فقر، بیکاری و نداشتن تامین اجتماعی دارو و دکتر و رفاه و امنیت فردی است.
در شهرهای کردستان بیکاری چالش اصلی مردم و جامعه با دولت یازدهم است.
در سال ١٣٩٠ ، استان کردستان یک میلیون و ٤٩٣ هزار و ٦٤٥ نفر جمعیت دارد که ٦٦ درصد شهری و ٣٤ درصد را جمعیت روستایی تشکیل می دهد. براساس این آمار جمعیت ١٠ ساله و بالاتر شاغل این استان ٤٢٠ هزار نفر بوده که ٢٧.٥٠ درصد آن در بخش کشاورزی ، ٢٤ درصد در بخش صنعت ٤٠.٣ درصد در بخش خدمات و ٨.٢ درصد فعالیت نامشخص و اظهار نشده دارند.
بیکاری در استان کردستان همواره با آمارهای ضد و نقیضی از سوی نظام اسلامی مواجه شده است و هر بار آماری در این خصوص ارائه می شود. در سال ٩٣ شمار بیکاران در این استان را ١٥٠ هزار نفر اعلام کرده اند که می شود با یک بررسی ساده نرخ بیکاری در کردستان را بالای ٤٠ درصد دانست.
در ابتدای سال ٩٣ مرکز آمار ایران نرخ بیکاری را در کردستان ١٦.١ درصد اعلام کرد که براساس این نرخ، پس از لرستان در جایگاه دوم کشور از نظر بیکاری قرار گرفته است. در ابتدای سال ٩٤ استاندار کردستان آخرین نرخ بیکاری در این استان را حدود ٢٨ درصد اعلام کرد.
با توجه به آمارهای اعلام شده، می توان دریافت یک روند صعودی بر آمار بیکاری در کردستان حاکم است، بطوریکه با گذشت زمان هیچ اقدامی در مهار کردن انجام نشده و روزبه روز قفل بیکاری در این استان محکمتر می شود.
در این میان سهم فارغ التحصیلان دانشگاه استان بیشتر نمود پیدا می کند و می توان درصد قابل توجهی از بیکاری را به آنان اختصاص داد.
در حا حاضر بیش از ٧٣ هزار دانشجو در دانشگاه های مختلف سطح استان کردستان مشغول به تحصیل هستند که به دلیل عدم برنامه ریزی مناسب شانس دستیابی به فرصت های شغلی برای فارغ التحصیل ها بسیار پایین است.
جالش مهم دولت یازدهم بیکاری است. در شهرهای کردستان در دوره شروع بکار دولت روحانی تا کنون آمار بیکاری همچنان روند صعوی به خود گرفته است بطوریکه از رقم ١٦ درصد در سال ٩٣ به ٢٨ درصد در سال ٩٤ رسیده است.
جمعبندی؛ در شهرهای کردستان ایران بیکاری بویژه بیکاری جوانان و عدم فرصت های شغلی مناسب، روی آوری به شغل کولبری بیشتر شده. و در نتیجه هزاران نفر از کارگران و جوانان بیکار برای تامین معاش در مرزها بکار کولبری مشغولند!
جمهوری اسلامی بجای ایجاد فرصت های شغلی برای جوانان تحصیلکرده، و تامین بیمه بیکاری برای هزاران نفر از کارگران و بهبود زندگی آنها در اقدامی بیشرمانه مرزها را میبنندد!
تظاهرات و اعتصاب مردم شهرهای بانه، شردشت، مریوان و سروآباد علیه بستن مرزها و اقدامات امنیتی ــ نظامی جمهوری اسلامی، باید مورد حمایت و پشتیبانی قرار گیرد. باید به ابعاد گسترده تر اعتراضات افزود.
دو عرصه مهم در ادامه اعتصاب و اعتراض علیه جمهوری اسلامی در شهرهای کردستان؛
یکم؛ تلاش برای تشکیل تشکل کارگران کولبر، قانونی کردن شغل کولبری و با پوشش تامین اجتماعی.
دوم؛ بسط و گسترش اعتراضات جوانان بیکار و تحصیلکرده تا سطح تشکل جوانان بیکار. و خواست بیمه بیکاری.
مادام مردم شهرهای کردستان دارای توان و قدرت به اعتصاب کشیدن و تظاهرات هزاران نفری را دارا هستند، کارگران کولبر و جوانان بیکار میتوانند بر بستر شرایط نارضایتی کنونی برای ایجاد تشکل کارگران کولبر و بیمه بیکاری و تامین بیمه های اجتماعی وارد میدان شوند.
نسان نودینیان
٦ اردیبهشت ١٣٩٥
٢٥ آپریل ٢٠١٦