حمید تقوایی – داعش و جمهوری اسلامی

حمید تقوایی
داعش و جمهوری اسلامی

انترناسیونال ۶۳۸

انترناسیونال: بعد از ترور اخیر در پاریس و در مرکز توجه قرار گرفتن جنایات داعش در افکار عمومی جهانی جمهوری اسلامی تلاش میکند خود را در صف مخالفان تروریسم جا بزند. روحانی و خاتمی ترور پاریس را محکوم میکنند و مقامات جمهوری اسلامی از کشف شبکه ای از هوادارن داعش در ایران خبر میدهند و از آمادگی برای “مقابله با اقدامات تروریستی داعش در ایران” صحبت میکنند. اختلاف جمهوری اسلامی با داعش بر سر چیست؟ آیا میشود تبلیغات و مواضع اخیر جمهوری اسلامی را بخشی از کارزار ضد تروریستی ارزیابی کرد؟

حمید تقوائی: تقابل جمهوری اسلامی و داعش نه به مقابله با تروریسم ربطی دارد و نه حتی به اختلافات عقیدتی بین تسنن و تشیع و تعابیر متفاوت این نیروها از حکومت اسلامی. این یک درگیری و رقابت سیاسی است. اختلاف جمهوری اسلامی با داعش – همانطور که قبلا هم در نشریات و مدیای متعدد حزبی توضیح داده شده – بر سر دامنه نفوذ در منطقه است. دو بلوک منطقه ای – داعش و ترکیه و عربستان و امارات از یکسو و جمهوری اسلامی و روسیه و رژیم بشار اسد از سوی دیگر در خلاء قدرتی که نافرجامی میلیتاریسم هژمونی طلبانه آمریکا در منطقه ایجاد کرده است بر سر تثبیت قدرت و سلطه خود در منطقه می جنگند و تبلیغات و موضعگیریهای اخیر جمهوری اسلامی اپیزود و مقطعی از این تقابل استراتژیک است. این رو در روئی نه تنها به مبارزه مردم علیه تروریسم اسلامی هیچ ربطی ندارد بلکه تماما در مقابل آنست. جنگ بین جمهوری اسلامی و داعش را – که عرصه اصلی آن سوریه و عراق است- در واقع میتوان یک جنگ داخلی بین نیروهای تروریست اسلامی بحساب آورد. جمهوری اسلامی و داعش دو نیروی همجنس و هم سنخ و متعلق به جنبش واحدی هستند و جمهوری اسلامی خود مظهر و نماینده تمام و کمال این جنبش تروریستی است. رژیم ایران در طول بیش از سه دهه نمونه یک دولت اسلامی و ستون فقرات جنبش اسلام سیاسی بوده است و تروریسم شیوه اصلی پیشبرد سیاستهای این این رژیم و کل این جنبش است. خلافت اسلامی مورد ادعای داعش در واقع سه دهه قبل در ایران روی کار آمد و اقدامات تروریستیش را قبل از همه علیه انقلاب ایران و توده مردم در ایران آغاز کرد. از اعدامهای جمعی تا قتلهای زنجیره ای و تا شکنجه و کشتار مخالفین در زندانها و ترور چهره های مخالف حکومت در چهار گوشه دنیا بخشی از این کارنامه تروریستی است.

در منطقه نیز جمهوری اسلامی نقش و عملکردی بجز تروریسم و دامن زدن به تروریسم نداشته است. از مدتها قبل از شکلگیری و فعال شدن داعش جمهوری اسلامی در عراق و در سوریه، چه بطور مستقیم و چه از طریق حمایت از نیروهای اسلامی محلی، دخالت فعالی داشته است و امروز هم یک نیروی دخیل و ذیسهم در شرایط فاجعه باری است که در این کشورها وجود دارد. حمایت از دولت و نیروهای شیعه در عراق و حمایت از دولت سوریه در سرکوب و کشتار مردم آن کشور یک رکن سیاستهای جمهوری اسلامی و یکی از عوامل زمینه ساز سر بلند کردن و کسب نفوذ داعش- با محمل نمایندگی نیروهای سنی در برابر شیعیان طرفدار جمهوری اسلامی – بوده است. ازینرو از هر نقطه نظر جمهوری اسلامی را باید در اردوی تروریسم اسلامی و در کنار داعش قرار داد و نه در جبهه مقابل تروریسم.

انترناسیونال: دامنه و میزان وحشیگری داعش حتی در میان نیروهای اسلامی بیسابقه است. آیا این امر در افکار عمومی مردم در منطقه و در جهان امتیازی به نفع جمهوری اسلامی نیست؟

حمید تقوایی: به نظر من جنایات داعش افشاگر ماهیت ضد انسانی و فوق ارتجاعی کل نیروها و دولتهای اسلامی است. جنایات داعش حتی در جنبش اسلام سیاسی از نظر درجه توحش و خشونت بیسابقه است اما منطق و گرایش عمومی مردم جهان دفاع از آرمانهای انسانی در برابر کل این توحش است است و نه رضایت دادن به بد در مقابل بدتر!

امروز جمهوری اسلامی – بویژه طرفداران دولت روحانی در حکومت و در اپوزیسیون – تلاش میکنند تا از جنایات دهشتناک داعش برای تطهیر اسلام نوع خود و توجیه سیاستهایشان استفاده کنند (درست همانطور که رژیم اسد از وجود داعش برای حقانیت بخشیدن به خود و حکومت جنایتکارش استفاده میکند) اما جنایت، جنایت را توجیه نمیکند! جنایات داعش هر اندازه وحشیانه و تکاندهنده باشد سرسوزنی سیاستهای تروریستی که بیش از سه دهه است جمهوری اسلامی علیه مردم ایران و منطقه اعمال میکند را توجیه نخواهد کرد. اگر مقاومت و اعتراضات مردم ایران – از همان بدو بقدرت رسیدن جمهوری اسلامی تا امروز- نبود دولت اسلامی در ایران در توحش دست کمی از دولت اسلامی عراق و شام نمیداشت. همانطور که اشاره کردم داعش و جمهوری اسلامی کیفیتا و ماهیتا از یک قماشند و هر دو این نیروها و کل نیروهای اسلامی در برابر مردم در ایران و منطقه و در کل جهان قرار دارند.

انترناسیونال: امروز دولتهای غربی برای مبارزه با داعش به تکاپو افتاده اند، و حتی جمهوری اسلامی نیز بر طبل مبارزه با تروریسم میکوبد. به نظر شما سیاست این دولتها تا چه حد میتواند مساله را حل کند و یا تخفیف بدهد؟ در مقابله با خطر داعش و کلا تروریسم اسلامی چه باید کرد؟

حمید تقوائی: ابتدا باید حساب جمهوری اسلامی را از بقیه جدا کرد. همانطور که گفتم جمهوری اسلامی خود یک ستون جنبش تروریستی اسلام سیاسی است و تماما در مقابل مردم و اعتراض و مبارزه مردم علیه تروریسم قرار دارد. نباید اجازه داد که رژیم، نیروهای ملی اسلامی در اپوزیسیون و یا دولتهای غربی از وحشیگریهای داعش برای توجیه و مقبول جلوه دادن نظام جمهوری اسلامی سوء استفاده کنند. خنثی کردن این تلاشها در شرایط حاضر یک جزء مهم نبرد نیروهای چپ و کمونیستی نظیر حزب ما علیه تروریسم اسلامی است.

اما تا آنجا که به دولتهای غربی مربوط میشود این دولتها نیز خود بخشی از صورت مساله هستند و نه راه حل آن. سیاست این دولتها مساله تروریسم اسلامی را نه تنها حل نمیکند و حتی تخفیف نمیدهد، بلکه موجد و تشدید کننده آنست. من درنوشته ای در مورد ماهیت طبقاتی داعش (انترناسیونال شماره ۶٣۶) نقش این دولتها در شکل گرفتن و میدان پیدا کردن داعش را نسبتا به تفصیل توضیح داده ام. اینجا فقط به این نکته اشاره میکنم که نقد و افشای سیاستهای دولتهای غربی خود بخش مهمی از نبرد مردم با تروریسم اسلامی است. مبارزه با تروریسم اسلامی در اساس و ماهیت خود مبارزه ای است علیه دخالت مذهب در دولت و در قوانین و سیستم آموزشی و قضائی، و همچنین علیه مذهب بعنوان یک سیستم عقیدتی اسارتبار و ارتجاعی و در دفاع از مدنیت و مدرنیسم و رهائی و آزادی انسان.

این نبردی است با پرچم سکولاریسم و اته ئیسم و تمدن و ارزشهای جهانشمول انسانی. نبرد چپ و رادیکالی که در ماهیت خود نه تنها علیه نیروهای اسلامی و مذهبی بلکه علیه دولتهای بورژوازی در منطقه و در جهان، دولتهائی که با سیاستهای خود به نیروهای اسلامی زمینه رشد و گسترش داده اند، قرار دارد. نبردی که نمونه های آنرا در جنبش من چارلی هستم و در جنبش مردم افغانستان و عراق علیه نیروها و دولتهای اسلامی و قومی عشیرتی شاهد بوده ایم. حمایت همه جانبه از این جنبش و تقویت آن یک رکن مهم مبارزه انقلابی و چپ و مترقی علیه تروریسم اسلامی و دولتها و نیروهای اسلامی است.

انترناسیونال ۶۳۸

۹ دسامبر ۱۵