حمید تقوایی – تشدید مبارزه علیه داعش به چه معناست؟

حمید تقوایی
تشدید مبارزه علیه داعش به چه معناست؟

“مبارزه علیه داعش را تشدید می‌کنیم.”

اوباما

دولت آمریکا و متحدینش همیشه جزئی از صورت مساله تروریسم اسلامی بوده اند و نه راه حل آن. استراتژی هژمونی طلبانه آمریکا در دنیای بعد از جنگ سرد، از زمان بوش پدر تا امروز، یک علت اصلی مطرح شدن و سربلند کردن نیروهای اسلامی در خاورمیانه و شمال آفریقا و عملیات تروریستی اسلامیون در چارگوشه دنیا بوده است. و این بیش از همه در مورد داعش صادق است. انقلاب سوریه ادامه انقلابات بهار عرب بود ولی مسخ و تحریف و بخون کشیده شدن آن از جانب دارو دسته های مختلف اسلامی محصول خاورمیانه و عراق و افغانستان در هم ریخته ای بود که سیاستهای میلیتاریستی آمریکا و متحدینش ایجاد کرده بود. امروز حتی تعداد قابل توجهی از مقامات و صاحبنظران سیاسی در هیات حاکمه آمریکا حمله به افغانستان و بویژه عراق را عامل اصلی وضعیت بهم ریخته امروز خاورمیانه و قدرتگیری دارو دسته های مختلف اسلامی و بویژه فاجعه ای نظیر داعش میدانند.

از نظر فلسفه و فرهنگ سیاسی نیز نظراتی نظیر نسبیت فرهنگی و انکار ارزشهای جهانشمول انسانی، عقب نشینی از جوامع مدنی، هویت سازیهای قومی و مذهبی و دست بالا پیدا کردن دکترین جوامع موزائیکی مرکب از مذاهب و ملیتها و اقوام مختلف و امتیاز دادن به اسلام “معتدل” و “خوش خیم”، زمینه فکری تافته جدابافته بودن “جوامع اسلامی” و ادعای دولت اسلامی و بازگشت به خلافت اسلامی نوع امپراتوری عثمانی را فراهم آورده است. در یک فرهنگ و پارادایم و فضای سیاسی سکولار و مدنی حول تمدن مدنیت و ارزشهای جهانشمول انسانی نیروئی نظیر داعش نمیتوانست کمترین زمینه و دامنه نفوذی پیدا کند.

تشدید حمله نظامی دولتهای غربی پاسخ این وضعیت نیست. داعش را توده مردمی میتوانند شکست بدهند که بیش از سه ماه است د رعراق با شعار نه شیعه نه سنی و در دفاع از سکولاریسم و جامعه مدنی بمیدان آمده اند. جواب، جنبش زنان و جوانان افغانستان است که یک روز قبل از کشتار پاریس با شعار “نظم نو، جنبش نو” در کابل تظاهرات صد هزار نفره برپا کردند. در سیاستها و موضعگیریهای آقای اوباما و اولاند و دولتهای متبوعه شان، و در تحلیلها و “چاره جوئی های” همه رسانه های رسمی و صاحبنظران و کارشناسان غربی، این جنبشهای زنده و رادیکال و بر حق جایگاهی ندارند چرا که نه تنها با اهداف و موجودیت تروریسمهای اسلامی بلکه با مدل لویا جرگه ای و استراتژی سیاسی اتکا به نیروهای ناسیونالیست و اسلامیون خوش خیم مورد حمایت غرب نیز خوانائی ندارند. دیدن و حمایت و تقویت جنبش توده ای مردم عراق و افغانستان و ایران و ترکیه و کردستان سوریه در مقابله با نیروها و دولتهای قومی و مذهبی و در دفاع از سکولاریسم و مدنیت و کرامت انسانی تنها راه واقعی، ممکن و کارساز “تشدید مبارزه علیه داعش” است.

حمید تقوائی

٢۵ نوامبر ١۵