علل افزایش تلفات فرماندهان سپاه در سوریه چیست ؟
فرهاد شعبانی
در چند ماه اخیر خبرگزاریهای داخلی و بین المللی از افزایش تلفات فرماندهان رده های گوناگون سپاه در سوریه خبر می دهند. روزشنبه 21 نوامبر روزنامه فیگارو در مقاله ائی با عنوان “سوریه به گورستانی برای پاسداران ایرانی تبدیل شده است” نوشت : “شمار قربانیان ایرانی در سوریه هر روز بیشتر می شود و تنها در ماه اکتبر بین 30 تا 40 تن در سوریه کشته شده اند که 14 تن آنها را درجه داران ( بخوانید فرمانده هان ) تشکیل می دهند.”
“حسین همدانی” از فرمانده هان بلند پایه سپاه و فرمانده سابق سپاه محمد، سرهنگ “مسلم خیزاب” فرمانده گردان یازهرای لشکر 14 حسین “نادر حمید دیلمی” از فرماندهان سپاه از خوزستان، “مهدی علیدوست” از لشکر عملیاتی 17 علی بن ابی طالب سپاه قم، “فرشاد حسونی زاده” فرمانده یگان ویژه سپاه پاسداران تیپ صابرین و “حمید مختاربند” مسئول ستاد تیپ یکم حجت اهواز تنها شمار محدودی از فرماندهان سپاه هستند که اخیرا” در سوریه کشته شده اند.
همزمان با انتشار این خبرها فرماندهی سپاه پاسداران کشته شدن فرماندهان سپاه پاسداران در سوریه را نه تنها پنهان نمی کند بلکه، در کنار برگزاری مراسم تشییع جنازه آنها، رسانه های وابسته به آن علل افزایش تلفات خود را نیز توضیح می دهند. آنها افزایش عملیات مستشاری و حضور میدانی را علل افزایش تلفات ارزیابی می کنند.
واقعیت چیز دیگری است. به اسامی و پست سازمانی چند فرمانده ای که در بالا به آن اشاره کردم خوب توجه کنید. آنها فرمانده هان واحدهائی هستند که از نقاط مختلف کشور به سوریه اعزام شده اند. این نشان می دهد که سپاه پاسداران علاوه بر اعزام واحدهای ویژه ائی که از افغانستانیهای مقیم ایران تحت عنوان “مدافعان حرم ” به سوریه اعزام داشته است، واحدهای دیگر سپاه از نقاط مختلف کشور را در سطح گسترده ای به سوریه اعزام کرده است. بنابراین حضور نیروهای سپاه در سوریه که از 4 سال پیش با اعزام تک تیراندازان به شهر “درعا” آغاز شد امروز به سطح گسترده ائی رسیده است. نکته مهمتر این است که، در منطق جنگ افزایش تلفات فرمانده هان عملیات و جنگ با افزایش ماموریت مستشاری توضیح داده نمی شود. مستشاران معمولا” در اطاقهای عملیات مستقر می شوند و تلفات آنها بالا نخواهد بود. به باور من افزایش تلفات سطح فرماندهی سپاه از این واقعیت حکایت دارد که، واحدهای پیاده نظام و عملیاتی سپاه روحیه و انگیزه جنگ در سوریه را ندارند و فرماندهان سپاه برای کشاندن آنها به جنگ و بالا بردن روحیه آنها خود ناچارند به سنگرهای مقدم جبهه ها بروند. در حالیکه ارتش سوریه تقریبا” از هم پاشیده و روحیه خود را از دست داده است جمهوری اسلامی برای برقراری امنیت خود چاره ائی جزء جنگیدن بجای ارتش سوریه را ندارد. در چنین شرایطی و از دست رفتن روحیه هر دو نیرو هم ارتش سوریه و هم رده های پائین سپاه در میدان جنگ تلفات فرماندهان نیرویی که انگیزه شرکت در این جنگ را ندارند اصولا” باید بالاتر از این نیز باشد.
نکته دیگری که افزایش تلفات فرماندهان سپاه را توضیح می دهد این است که، نیروهای مخالف حضور سپاه در سوریه دارای اطلاعات کافی در مورد استقرار و رفت و آمدهای واحدهای سپاه پاسداران در سوریه هستند و از منابعی قابل اعتماد تغذیه می شوند و براساس این اطلاعات عملیاتهای بدام انداختن و کمین گذاری علیه فرماندهان و واحدهای سپاه را به اجراء در می آورند.
این نکات و دلائل دیگر علل افزایش تلفات سپاه در سوریه را توضیح می دهد. با تشدید جنگ در سوریه بخصوص در آستانه مذاکرات برای یافتن راه حل سیاسی، طرفین در میدان جنگ به همدیگر فشار می آورند تا بر روی میز مذاکره امتیازات بیشتری بگیرند. بنابراین شاهد افزایش تلفات نیروها و فرماندهان بیشتری در این جنگ خواهیم بود. دخالتی که مردم ایران هیچ نفعی برای شرکت رژیم جزء افزایش تلفات انسانی در آن ندارند.