کمپینی علیه گرانی و غارتگری حکومت

کمپینی علیه گرانی و غارتگری حکومت
یاشار سهندی
در هفته های اخیر کمپینی بنام کمپین “نخریدن خودرو صفر” یا “نخریدن خودروهای ساخت داخل” در ” دنیای مجازی” براه افتاده است که ظاهرا هدف آن کاهش قیمت این خودروها تا حد ٥٠ درصد است، و بنظر میرسد این کمپین تا اینجا موفق بوده. به گزارش روزنامه آفتاب یزد “بازارخودرو همچنان با رکودی بی سابقه دست و پنجه نرم می کند و در این بین نیز چند خودروی داخلی و وارداتی نیز افت قیمت را تجربه کرده اند…. اما از سوی دیگر مشتریان خودرو نیز کماکان درانتظار کاهش بیشتر قیمت ها هستند و افت قیمتی که تا کنون رخ داده آنها را برای خرید راضی نکرده است”
انتظار کاهش قیمتها بعد از توافق هسته اولین و طبیعی ترین انتظاری بود که مردم داشتند که البته اقتصاددانان و دولتمردان اسلامی یکصدا گفتند این شدنی نیست و اصولا منکر ربط این دو یعنی تحریمها و افزایش قیمتها شدند در حالی که در زمانی که قیمتها به شدت افزایش می یافت این دو ظاهرا کاملا به هم ربط داشتند! همه شاهد بودیم که سقوط ارزش ریال در برابر دلار بهانه ای شد که همه کاربدستان سرمایه هماهنگ اعلام کنند ” در این وضعیت طبیعی است که قیمتها بالا برود یعنی اگر غیر از این باشد علم اقتصاد دروغ است. فرمودند این به نفع صادرات است و در نتیجه به نفع تولید داخلی که حالا میتواند امیدوار باشد که کالای ساخت ایران در بازار جهانی جا پای برای خودش پیدا کند بنا به استدلال ایشان حالا ارز بیشتری در قبال کالای ایرانی وارد کشور میشود. جناب وزیر صنعت و معدن و تجارت دولت روحانی در گفت گو با روزنامه همشهری اعلام کرده فکر اینکه ارز ارزان شود خیال باطلی است و چین را مثال زدند ” …به میزان ٤تا ٥درصد ارزش پول خود را طی ٢تا ٣نوبت كاهش داد تا صادرات این كشور رونق پیدا كند. ما نمی‌توانیم به ضرر اقتصاد ملی نرخ دلار را به‌صورت تصنعی نگه داریم. قیمت طبیعی دلار همین است … فكر می‌كنم اكنون نرخ دلار به كف رسیده ….” این یعنی اینکه در آینده نزدیک باز هم شاهد رشد نرخ ارز خواهیم بود و به دنبال آن موجی دیگر از گرانی براه خواهد افتاد.
یکی از کالاهای که به شدت افزایش قیمت داشت خودرو ، اعم از ساخت داخل و خارج، بود. یکباره خودرو هفت میلیونی به هیجده میلیون تومان افزایش یافت و بیست میلیونی به چهل میلیون تومان. و اکنون هم این کمپین راه افتاده استدلال میشود باید قیمت ارز پایین بیاید که قیمت خودرو ارزان شود در حالی که به گفته جناب وزیر، ارز باید از این هم که هست گران تر شود چون به نفع اقتصاد است یا حداقل دولت نباید بگذارد توافق منجر به این شود که دلار در برابر ریال ارزان تر شود. اینجا از آنجا هایی است که ظاهرا قوانین کور بازار شفاف است و دولت با یک دستور میتوانند مانع خیلی چیزها شود و اقتصاد نه تنها دستور پذیر میشود که تاکید میگردد حتما دولت باید دخالت بکند!
قیمت خودرو بر اساس استدلال اقتصاددانان درایران واقعی نیست. اما نمیگویند که یک حکومت روتین سرمایه داری هم حاکم نیست. سهمیه بخشهای مختلف حکومت از هر خودرو بخش مهمی از قیمت خودرو در ایران است که، در کنار هزینه های معمول تولید از جمله هزینه مواداولیه، و سایرهزینه های تولیدی مانند انرژی،حقوق و دستمزد و…، قیمت تمام شده خودرو را تعیین می کند.
“سهم بیت رهبری” معروفترین و مهم ترین آنهاست که به شدت روی قیمت نهایی خودرو تاثیر میگذارد. این سهم البته مختص به تولیدات داخلی نیست و هر خودرو وارداتی نیز درصد هنگفتی از قیمتش را مدیون این سهم خواهی باندهای تبهکار حکومتی از کالاها مصرفی مردم است. کمپین اخیر شاید در شروع نه، اما در ادامه این سهم غارتگرانه را هدف گرفته است نه “صنعت خودرو سازی داخلی”. این روزها علاوه بر فضای مجازی بلکه در هر جا که حضور داشته باشید همگی بر این نکته مهم انگشت میگذارند که این سهم خواهی تبهکارانه حکومت مافیایی اسلامی است که خودرو ساخت داخل را گران کرده است. هرچند با ادامه این کمپین، امنیت شعلی کارگران در معرض تهدید قرار میگیرد، اما با این وجود تا آنجا که نویسنده این یادداشت مطلع است کارگران ایران خودرو و سایپا از این کمپین دفاع میکنند و در ترویج آن میکوشند. این در حالی است که معمولا برای جبرا ضرر و زیان دولت، این کارگران هستند که باید تاوانش را با از دست دادن کار خود بپردازند. این تهدیدی است که خبرگزاری ایلنا برآن اینگونه تاکید میکند:” اغلب خودروسازان داخل از جمله دو قطب خودروسازی کشور در سخت‌ترین شرایط تحریم حاضر به تعدیل نیروهای خود نشدند و با اینکه تیراژ تولید خودروهای داخلی به شدت کاهش یافته بود … در حالی که پژو پس از تحریم ایران بازار بزرگ فروش خودروهای خود را از دست داد در نتیجه مجبور به تعطیلی بسیاری از کارخانه ها و همچنین اخراج بسیاری از کارگران خود شد.”
بر اساس تحلیل خبرگزاری ایلنا این کمپین کار باندهایی از حکومت است که در کار واردات خودرو، به خصوص نوع چینی آن دست دارند می باشد. حتی اگر اینگونه هم باشد این کمپین به شدت از سوی توده مردم مورد پشتیبانی قرار گرفته و دامنه آن وسعت گرفته و کل سیاستهای اقتصادی حکومت را هدف گرفته است. ظاهر امر این کمپین ” کیفیت” خودرو های ساخت داخل را هدف گرفته اما در واقع این کمپین اعتراضی به غارتگری حکومت است.
البته جلوه دیگری از غارتگری را میتوان در “کیفیت پایین خودروها ساخت داخل” نیز مشاهده کرد. چرا که تنها چیزی که در این میان مهم نیست همان حقی است که ظاهرا بر آن تاکید میکنند یعنی “حق با مشتری است” و این البته هیچ ربطی به این ندارد “فرانسوی” مسئولیت پذیر است و “ایرانی” نیست بلکه مستقیما به این ربط دارد که برای رسیدن به پول بیشتر حتی قطعاتی را استفاده می کنند که خودرویی مانند پژو پارس یا پرشیا خودبخود آتیش میگیرد و همزمان سیستم های آن قفل میشود که باعث حبس سرنشینان آن میگردد و بارها منجر به مرگ فجیع سرنشینان این خود روها شده است، اما تولید آن متوقف نشد وهیچ کس هم مسئولیت آنرا نپذیرفته. پشت تولید و ادامه این قتلها کل حکومت قرار دارد. برای همین این کمپین اساسا هدفش غارتگری حکومت است که وزیر صنعت مستاصل و پریشان همه مردم را تهدید به قتل میکند چرا که آنها را “ضد انقلاب” خوانده و این جرمی است که به راحتی آب خوردن برای آن حکم اعدام صادر میکنند.
حکومت میداند امروز گرانی خودرو هدف کمپین است فردا میتواند کمپین برای گرانی آب و برق و گاز و تلفن و هم صورت بگیرد که در واقع هدف نهایی این کمپین ها طرح های تبهکارانه مانند حذف یارانه است، برای همین هدف این کمپین می تواند بسیار گسترده شود. بانی این حرکت شاید باندهای دیگری از حکومت باشند، اما واضح است رشته کار از دست شان در رفته و این کمپین مستقمیا بر علیه کل سیاستهای ریاضت اقتصادی حکومت می باشد.
دولت که معمولا ابتدا در مقابل اعتراضات سکوت میکند اینبار همین روش را پیش گرفت، اما فشار این کمپین اعتراضی چنان بالا گرفت که وزیر صنعت را به هذیان گویی واداشت و بعد هم که اعتراضات علیه شخص وزیر دردنیای مجازی بالا گرفت حرفش را پس گرفت و مردم را ولی نعمت خواند. این طور جلوه دادند که شیخ حسن کلید ساز از وزیرش دلخور شده فقط نمی گویند چرا دلخوری شیخ حسن یک هفته بعد بروز کرده نه همان شبی که حرفهای ایشان پخش شد! در صورتی که بلافاصله در کمپین مجازی به این حرفها اعتراض شد.
نکته مهم در این کمپین تاکید مجدد بر نقش ابزارهای ارتباطی مدرن امروزی در شکل گیری اعتراضات اجتماعی است. در این مدت دولت هم آرام ننشسته و به هر شکلی که توانسته سعی کرده در اینترنت و شبکه اجتماعی تلگرام اختلال ایجاد کند تا شاید بتواند جلو این کمپین را بگیرد. روزی نیست که چندین پیام در رابطه با این کمپین در شبکه های مختلف رد و بدل نگردد. دولت در وضعیتی قرار گرفته که نه راه پس دارد نه راه پیش تنها راهی که به نظرش رسیده تبلیغات درباره کیفیت خودروهای ساخت داخل است و اینکه وعده داده کیفیت بهبود می یابد اما این وعده ای نیست که بتواند این کمپین را خاموش سازد.
این کمپین چه به هدف نهایی خودش برسد یا نه، یک مسئله را بار دیگر ثابت کرده که مبارزه و شکل مبارزه نیاز به آموزش خاصی ندارد. کسی منتظر نمی ماند که کسانی فکرهایشان را بکنند که در این مبارزه شرکت کنند یا نه. چرا که هنوز نتوانسته اند تشخیص بدهند کارگر در آن شرکت دارد یا نه چرا که مشت گره کرده کارگر را مشاهده نکرده اند! همه ما بخاطر داریم شب نامه های پخش میکردیم یا از شکاف در کمدهای لباس کارگران در آن اعلامیه می انداختیم به امید اینکه طرف مورد تبلیغ ما آنر تکثیر کند و به دست دیگران برساند. اکنون شاهدیم که با یک کلیک در کسری از ثانیه یک کامنت به سرعت در سطح کشور منتشر میشود و به سرعت جواب آن هم تکثیر میشود. دریافت کننده میداند از چه کسی گرفته و فرستنده هم میداند برای چه کسی فرستاده همه در ارتباط با هم هستند و به تبادل نظر می پردازند. پیامهای تهییجی را برای هم ارسال میکنند و در این تهییج مشاهده میکنیم که چگونه همدیگر را تبلیغ میکنند، حتی مشاهده میشود با یک استدلال ساده پته علم اقتصاد بورژوازی بخصوص از نوع اسلامی آن که بر مبنای غارتگری است را روی آب میریزند. اینجا به جای “صاحبان اندیشه”، توده مردم هستند. کمپین های دنیای مجازی بدون اغراق اکنون یک دنیای واقعی و شفاف و صمیمانه را شکل میدهد. مهم تر ازهر مسئله ای این است که کمپین هایی از این دست بر توان اجتماعی آن تاکید میکند.