در حاشیه اخبار کارگری کارگران و وعده های کارفرما و دولت

در حاشیه اخبار کارگری
کارگران و وعده های کارفرما و دولت
اعتصاب و اعتراضات کارگران در مراکر تولیدی، معادن و کارخانه ها بشکل گسترده و ادامه داری در جریان است. اعتصاب و اعتراضات حول محورهای، عدم پرداخت حقوق و دستمزدها از یک ماه تا بیش از یک سال، عدم تامین و پرداخت مزایای بیمه و نا امنی بیمه های اجتماعی، علیه اخراج و بیکارسازی ها.
در چند روز گذشته در «پتروشیمی بسپاران»، «معدن البرز شرقی»، « مجتمع کشت و صنعت مهابآد»، « نمک زدایی»، « کارگران پیمانکاری شاغل در فازهای ۲۰ و ۲۱ منطقه ویژه عسلویه»، « کارخانه لنت تلدا خاوران ـ قزوین»، « شرکت کمباین‌سازی اراک»، «کارگران معدن آق‌دربند»، «کارگران قراردادی اداره راه و شهرسازی دشتستان»، «کارگران فولاد البرز»، «نیشکر میان آب»، اعتصاب و اعتراضات از یک روز تا چند روز در جریان بوده. اکثریت قریب به اتفاق اعتراضات در فاز اول با مذاکره و سپس با وعده های دولت، کارفرماها و مدیریت کارفرما پایان یافته.

وعده های دولت و کارفرما دارای الزامی عملی نبوده و در موارد زیادی از عملی شدن و تحقق مطالبات و خواستهای کارگران، دولت و کارفرماها جلوگیری کرده و با ایجاد موانع متعدد اداری عملا اعتصاب و اعتراض را ناکام کرده اند.

شروع و تدارک اعتراض و اعتصاب، لیست مطالبات و خواستها، مذاکره و سپس برخورد دولت، مدیریت و کارفرما، مواردی هستند که با گسترده شدن اعتصابات و اعتراضات باید دقیق و برنامه ریزی شده تر به تعریف آنها پرداخت.

فاز وعده توسط دولت و کارفرما سنتی دیرینه در جنبش کارگری در سطح بین المللی است. دولتها و کارفرماها با دادن وعده چند هدف آگاهانه را تعقیب میکنند. اولین هدف پایان اعتصاب و اعتراض و فعال کردن تولید است. اعتصاب و اعتراض رو در رویی مستقیم کارگران با دولت و کارفرما است. به هر درجه اعتصاب و اعتراض با گستردگی بیشتری ادامه داشته باشد، اتحاد و آگاهی اعتصاب کنندگان بیشتر شده و تضمین عملی خواستهای اعتصاب بیشتر خواهد شد و تعطیلی خط تولید و سودآوری را در برخواهد داشت. ادامه چنین شرایطی برای کارفرما و دولت نامتعارف است، آنها تلاش میکنند از طریق مذاکره و سپس وعده های مهلت دار دو تا سه هفته از شدت و ادامه اعتراض و اعتصاب جلوگیری کنند تولید و سودآوری را بشکل متعارف ادامه دهند. یک هدف دیگر از وعده دادن، کاستن ازرادیکالیزم اعتراض و محدود کردن خواستها و مطالبات کارگران است. پروسه چانه زنی و مینیمم کردن مطالبات توسط کارفرما از این طریق عملی میشود. و بالاخره دولت و کارفرماها تلاش میکنند از پیروزی فوری و به نتیجه رساندن اعتصاب و اعتراض کارگران جلوگیری کنند. وعده و چانه زنی و سردوانیدن کارگران روشی مزورانه آنها نیز میباشد.

اما، در ارتباط با وعده های کارفرما و دولت و الزام عملی به خواست و مطالبات کارگران توسط دولت و کارفرماها، پروسه شروع تا پایان وعده، فاز مهم و تعیین کننده ای است که کارگران باید با تعریف مکانیسم کارساز و موثر و حفظ فضای اعتراض به آن جواب مناسب را بدهند.

تامین و تضمین عملی خواستهای اعتراض و اعتصاب در گرو تشکل مناسب دوره اعتراض و اعتصاب است. دستاوردهای بسیار با ارزشی برای حفظ و تداوم اعتراض و عملی شدن مطالبات و خواستها در سنت برپایی مجمع عمومی کارگران تجربه شده است.

مجمع عمومی، شرکت و دخالت خانواده های کارکران در حمایت و پشتیبانی به منظور عملی شدن خواست و مطالبات اعتصاب و اعتراض و ناکام کردن سیاستهای مزورانه دولت و کارفرماها بسیار مهم و با ارزش هستند.

نسان نودینیان
١٠ شهریور ١٣٩٤
١ سپتامبر ٢٠١٥