اخراج ، بیکارسازی و تضاد طبقاتی عمیقر!
نسان نودینیان
اخراج و بیکارسازی ها وسیع و گسترده است. بیکارسازی بر فضای اجتماعی جامعه سایه شوم خود را انداخته، است. از هر چهار نفر از جمعیت بالاتر از سن هیجده سال خانوادها یک تا دو نفر از داشتن فرصت شغلی محرومند.
دهم مرداد ماه سایت مهر اعلام کرده که در یکسال گذشته در پانزده استان بر میزان کارگران بیکار افزوده شده است. حسن روحانی که با وعده های حل بیکاری بر مسند قدرت دولت یازدهم نشسته است در حل مساله بیکاری ناکام شده و از بازگشت”غول بیکاری” خبر داده است.
بررسی آمارهای مربوط به بیکاری استانها در فاصله سالهای ٩٢ تا پایان ٩٣ که در واقع دو سال ابتدایی فعالیت دولت روحانی است، نشان می دهد اوضاع بیکاری در ١٥ استان کشور بدتر شده و نرخ بیکاری در مناطقی بالاتر رفته است؛ بنابراین در نیمی از کشور، بیکاران و جویندگان شغل با مسائل و چالش های جدیدی دست و پنجه نرم می کنند. به صورت خاص در سمنان بیکاری یکساله ٣.٩ درصد بیشتر شده و از ٧.٤ به ١١.٣ درصد رسید. این وضعیت درباره کهگیلویه و بویراحمد نیز مشاهده می شود به نحوی که در این منطقه از کشور، بیکاری در فاصله یکسال ٢ برابر شده و از ١٢.٤ ٥.٨ به درصد رسید. این موضوع در استان هرمزگان هم وجود دارد به شکلی که در این استان، بیکاری از ٧.٤ درصد با ٢.٩ درصد افزایش در فاصله یکسال به ١٠.٣ درصد رسید. به صورت کلی، در سال گذشته نسبت به سال ٩٢ نرخ بیکاری در استانهای آذربایجان غربی، اصفهان، البرز، چهارمحال و بختیاری، خراسان رضوی، خراسان شمالی، سمنان، قزوین، قم، کرمان، کرمانشاه، گلستان، لرستان، هرمزگان و یزد افزایش داشته است.
رئیس خانه صنعت و معدن اصفهان عنوان کرد: ١٤٠٠هزار واحد صنعتی سنگبری با حدود ١٤ هزار کارگر در شهرک صنعتی محمودآباد اصفهان تعطیل شدهاست. محمدرضا برکتین با اعلام این خبر که در حدود ١٣٠٠ تا ١٤٠٠ واحد سنگبری در شهرک صنعتی محمودآباد اصفهان تعطیل شدهاند، اظهار کرد: این واحدها صنعتی بنا بر مسائل و مشکلاتی به خصوص مالیات بر ارزش افزوده مدتی با اعتصاب کارگران خود مواجه بودند و در نهایت تعطیل شدهاند. در هر کدام از این واحدها به طور متوسط ١٠ نفر کار میکنند: که با احتساب تعطیلی ١٤٠٠ واحد در حدود ١٤ هزار نفر بیکار شدهاند.
بیکاری ١٥٠٠کارگر از معادن گل گهر سیرجان. به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا یک مقام آگاه درباره بیکار شدن ٣ ماهه کارگران معدن ٢ و ٤ گل گهر سیرجان گفت : با پایان یافتن مهلت قرار داد پیمانکار معدن این افراد بیکار شده اند .وی در ادامه افزود : شرکت ایمیدرو به علت اتمام قرار داد خود با پیمانکارش حدود ١٥٠٠ کارگر را بیکار نمود این افراد به مدت ٣ ماه است که در بلا تکلیفی به سر می برند .
در گرگان ٩٧ درصد صنعت گلستان در اختیار صنایع کوچک است که ٢٠ درصد این واحد ها تعطیل شده و سایر واحدها به دلیل رکود حاکم بر بازار و مشکلات اقتصادی در سال های گذشته وضعیت مناسبی ندارند.
در ٢٠مرداد ٥٠نفر از کارگران کشتی خزر بیکار شدند.
در مرداد ماه شهرداری بروجرد ١٠٠کارگررا اخراج کرد.
٢٠٠٠ خلبان جوان ٢٠تا ٢٥سال یا خانهنشین شدهاند یا در آژانسها کار میکنند.
تعطیلی سه معدن زغال سنگ در مناطق شمالی کرمان و بیکاری ٧٠٠ نفر از کارگران این معادن.
سازمان تامین اجتماعی گفته است: بر اساس مطالعات، ٤٧ هزار زن از ١٤٥ هزار زنی که در کشور در یک بازه زمانی ١٨ ماهه از مرخصی شش ماهه زایمان استفاده کردند، در بازگشت به کار اخراج شدند، چراکه در حال حاضر به علت شرایط بازار کار، افراد زیادی با تحصیلات عالی حاضر هستند با دستمزد کم مشغول به کار شوند لذا اگر مرخصی زایمان به ٩ ماه افزایش یابد تعداد زنانی که پس از مرخصی اخراج میشوند، بسیار افزایش مییابد.
اوائل مرداد ماه مرخصی اجباری ٣٠٠نفر از کارگران قطار شهری اهواز. روند بیکارسازی ها در پروژه قطار شهری اهواز ادامه دارد.
اخراج ١٥٠نفر از کارگران حفاری توسط پیمانکار پروژه های قطار شهری اهواز.
بحران بیکاری در واحدهای سنگبری! ٥هزارواحد سنگبری با ١٦٠هزار نیرو درمعرض تعطیلی. در دوسال گذشته ٢٠٠٠ نفر در واحد سنگبری بیکار شده اند.
٩مرداد؛ اخراج ١٢٠ کارگر توسط کارفرمای فرودگاه خمینی.
٧مرداد؛ تعطیلی ١٧ درصد صنایع مشهد شامل تعطیلی کارگاه چرم سازی و نخ.
٧٨ درصد از شاغلان بخش صنایع غذایی بیکار شدند. در سال ١٣٨٨ تعداد شاغلان گروه صنایع غذایی و آشامیدنی ٢٢ هزار و ٣٠٧ نفر محاسبه شده است. این تعداد شاغل در سال بعد از آن با رشد ٧ درصدی به ٢٣ هزار و ٩٢٣ نفر رسید که با روزهای اوج این صنعت با ٢٦ هزار و ٦٢٨ نفر شاغل در سال ١٣٨٦ فاصله دارد. افت شدید نیروی کار در گروه غذایی نیز در سال ١٣٩١ اتفاق افتاد که تعداد شاغلان بیش از نصف یعنی ٦٤ درصد کاهش یافت و به ٦ هزار و ٧٣٤ نفر رسید. افراد شاغل در صنایع غذایی در سال ١٣٩٢ نیز باز هم آب رفتند و تعدادشان به ٤ هزار و ٨٤٨ نفر رسید که وقتی این عدد را تعداد شاغلان سال ١٣٨٨ مقایسه می کنیم ١٧ هزار و ٤٥٩ نفر یا به عبارتی ٧٨ درصد کمتر شده است.
٣١خرداد سایت مهر اعلام کرد که جمعیت بیکاران تحصیل کرده بیش از یک میلیون و ٢٠٠هزار نفر است.
اخراج ١٢نفر ازکارگران معدن چشمه پودنه
١٢خرداد؛ در سی و سومین روز اعتصاب کارگران لوله و نورد صفا ١٠نفر از کارگر معترض این کارخانه به بهانه اتمام قرارداد اخراج شده اند.
٢٧اردیبهشت؛ ٦٠نفر از کارگران قطار شهری اهواز اخراج شدند.
آنچه در این گزارش آمده گوشه هایی از سونامی بیکاری جوانان، بیکارسازی و اخراج کارگران است! “غول بیکاری” میلیونی موقعیت سیاسی ـ اجتماعی مردم را تحت تاثیر خود قرار داده است. عدم وجود فرصت های شغلی هم رو به افزایش است. سفره ده ها میلیون از کارکنان و کارگران در جامعه برز بروز بی رونق تر و کوچک تر شده است.
تحمیل فقر در سایه شوم بیکاری مشکل دستگاه حاکم و دولت هم هست. “غول بیکاری” در سایتها و برنامه های دولت و هیئت حاکمه مساله ای جدی شده است. با وجود فشار اجتماعی به دولت و با وجود اعتراضات مداوم کارگران اما هیئت حاکمه(دولت یازدهم) ناتوان و ناکام در بن بست حل “غول بیکاری” قرار گرفته است.
در دوره زمامداری دولت روحانی بر ثروت دایره وابسته به نظام جمهوری اسلامی افزوده شده، آخرین مدل از ماشینهای لکسوس و مدرن در نمایشگاه های محلات طبقه های بورژواها و آخوند و نمایندگان مجلس و دولتیها در معرض تماشا قرار گرفته.
با توافق هسته ای، شکار ثروت های میلیاردی در ایران “نعمت” بزرگی برای شرکت های اتوموبیل سازی در اروپا شده است. مدیرعامل پژو (از فرانسه) اعلام کرده که شرکتش به منظور تقویت چهرهاش در ایران ابتدا مدلهای جدید را از اروپا وارد ایران خواهد کرد و پس از آن در صدد تولید خودروهای ارزانقیمتتر در داخل ایران است. «مرسدس بنز ششصد”اس” به قیمت بیش از ٢٧٥میلیون تومان» در نمایشگاه ها برای ثروتمندان به بازار ایران وارد شده.
صفوف و ثروت و دارایی و استفاده از امکانات رفاهی در دو قطب طبقاتی جامعه بیش از هر دوره ای عمیقتر شده است. جنبش اعتراضی کارگران، معلمین و پرستاران پیکان اعتراض به وضعیت کنونی است.
چاره جوانان بیکار و کارگران و معلمین اخراج شده چیزی جز تشکل نیست. چاره مبارزه با “غول بیکاری” تشکل و سازماندهی است. مبارزه مشترک برای بیمه بیکاری و دفاع از حق اشتغال و فرصت های کاری عرصه دائمی مبارزه علیه بیکاری است. نیاز به این مبارزه هر روز تکرار و مورد توجه است. راه های غلبه بر موانع تشکل علیه بیکاری در جلسات محلی و سراسری شبکه فعالین “علیه بیکاری” عملی میشود.
زمینه های اعتراض و نارضایتی به شرایط کنونی علیه “غول بیکاری” وسیع و پردامنه شده است. اعتراضات علنی و خیابانی برای سازمازماندهی نارضایتی ها یک شکل فوری و کارساز است.
٢٧ مرداد ١٣٩٤(١٨ اوت ٢٠١٥)