اسماعیل ویسی – گزیده ای از اخبار و رویدادهای کارگری و اجتماعی در کردستان شماره 92

اسماعیل ویسی – گزیده ای از اخبار و رویدادهای کارگری و اجتماعی  در کردستان شماره 92

تهیه و تنظیم از: اسماعیل ویسی

اعتراضات و اعتصابات کارگری

کارگران کشت و صنعت مهاباد بار دیگر در اعتراض به عدم پرداخت دستوزدهای معوقه دست به اعتصاب زدند

بنا به خبر پخش شده در شهر مهاباد ، کارگران کشت و صنعت “مجتمع صنعتی – مجتمع چهارگانه سبز مهاباد”  روز چهار شنبه 24 تیر ماه 1394، مجددا  و برای پندمین بار در اعتراض به عدم پرداخت  جندین ماهه دستمزدهای معوقه شان، در محوطه  شرکت دست به اعتصاب زدند. و … در ادامه خبر آمده است که کارگران معترض بیان داشته اند،  جدا از اینکه مدتهاست دستمزد و سایر مزایای مربوطه را دریافت نکرده اند،  کارفرما از تمدید و بستن قرار دادهای جدید هم خود داری می کند. و از ابتدایی ترین حقوق کارگری محرومند و …  .در ادامه آمده است که بارها کارفرما را در جزیان این وضعیت گذاشته اند و فرماندار شهر مهاباد نیز دخالت کرده است، اما متاسفانه، مثمر ثمر واقع نشده است .  شایان یاد آوری است که در حین اعتصاب مدیریت مجموعه از ورود خبرنگاران و تهیه عکس و گزارش جلوگیری کرد .

کارگران مجتمع مذکور در اعتراض به عدم دریافت مطالبات شان چندین بار است دست به تجمع زده و اعتصاب کرده اند اما تاکنون پاسخ مثبتی دریافت نکرده اند.  ” مجتمع صنعتی کشت و صنعت مهاباد – مجتمع چهارگانه سبز مهاباد ”  در اوایل دهه 1350 تاسیس و براساس اسناد و گفته مسئولان این مجتمع، در آغاز 800 نفر کارگر در این مجتمع مشغول به کار بودند و هم‌اکنون تعداد آنها به 15 تا 20 نفر کارگر کاهش یافته است. زیرا هم‌اکنون تنها بخش کشتارگاه طیور و سردخانه کشت و صنعت مهاباد درحال فعالیت می‌باشند. در ادامه خبر آمده است، کارگران معترض این مجتمع می‌گویند: مشکلات شرکت‌های چهارگانه سبز مهاباد زمانی آغاز شد که این مجتمع بزرگ صنعت کشاورزی در سال 86 در راستای اجرای اصل 44 قانون اساسی به بخش خصوصی واگذار شد.

تجمع اعتراضی پرستاران مهاباد – بنا بر خبر رسیده روز 21 تیر ماه 1394 ” 100   نفر از پرستاران بیمارستان  خمینی مهاباد در اعتراض به نامتوازن بودن طرح پرداخت کارانه ها در محوطه بیمارستان دست به تجمع اعتراضی  زدند  و خواستار اصلاح فیشهای پرداخت شده و تعدیل برخی دیگر از آنها شدند.  در ادمه خبر آمده است که؛ طرح پرداخت مبتنی بر عملکرد موجب ناعدالتی و تبعیضات گسترده و همچنین بروز اختلاف صد برابری درآمد بین پزشکان و پرستاران شده است. و …

تجمع اعتراضی مالکین فار 3 مسکن مهر ویلا شهر سنندج– بنا به خبر رسیده  روز 21 تیر ماه 1394 ، بیش از 200 نفر از مالکین فاز 3 مسکن مهر ویلا شهر سنندج در مقابل واحدهای مسکونی نیمه کاره متعلق ” به  شرکت فرا بتن سنندج ، پیمانکار ساختمانی مسکن مهر” تجمع نمودند، و خواهان اتمام و تحویل واحدهای مسکونی نیمه کاره این پروژه شدند.

فاز 3 مسکن مهر که پیمانکار ساختمانی آن شرکت فرا بتن می باشد حدود 2 سال است که تعطیل است و ثبت نام کنندگان مسکن مهر علیرغم پرداخت مبالغ تعیین شده در وضعیت بلاتکلیفی به سر می برند. تجمع کنندگان از میان خود چند نفر را به عنوان نماینده جهت پیگیری در ارگانهای مربوطه انتخاب نمودند. لازم به ذکر می باشد که در تمام طول تجمع، نیروهای انتظامی و لباس شخصی مشغول فیلم برداری از معترضین بودند.

دستمزد های معوقه، اخراج و بیکار سازی

اخراج کارگران شرکت صلاح برزگر کردستان  در سنندج – بنابه گزارش رسیده، کارفرمای کارخانه سازنده ادوات کشاورزی “صلاح برزگر” در سنندج از ابتدای سالجاری هر چند وقت یکبار به بهانه های مختلف کارگران این شرکت را از کار اخراج می کند.

برپایه این گزارش، روز یکشنبه هفته جاری کارفرما 13 کارگر دیگر را که هرکدام داری سابقه کاری 1 تا 13 سال داشتند، به بهانه نوسازی شرکت از کار اخراج کرد. این اقدام ضدکارگری کارفرما اعتراض کارگران را به شدت برانگیخته است. گفتنی است به دنبال اعتراض کارگران، کارفرما وعده داده است که شهریورماه سالجاری آنان را مجدد به سر کارهایشان بازمی گرداند.

.حوادث کاری

اربیل ” هولیر ” بنا به خبر پخش شده در شهر اربیل، روز پنج شنبه 9 ژوئن 2015،  باز هم در شهر اربیل ” خلف رشید کارگر  ساختمانی در حین کار از روی داربست بخاطر نا امنی محیط کار، سقوط می کند و متاسفانه جانش را از دست میدهد.  در دامه خبر آمده است که؛ همچنین روز 3 ماه جاری نیز کارگری مهاجر اهل سوریه که ۱۷ سال بیشتر سن نداشت از طبقه نهم ساختمانی حین کار سقوط می کند و جانش را از دست می دهد.

دستگیری زندان و شکنجه فعالین کارگری و اجتماعی

بوکان اعتراض مردم به،  فاجعه اسید پاشی علیه زنان و دستگیری دهها نفر از  معترضین

روز سه شنبه 23 تیر ماه 1394، در بلوار کردستان شهر بوکان، یک زن و سه دختر جوان به اسامی ” سوسنه اسماعیل نژاد ٢٤ ساله دانشجوی رشته عمران یکی از فعالان فرهنگی و از مسئولان کتابخانه “مانگ” در شهر بوکان،تروسکه مردان بیگی ، ثریا کیخسروی و نادیا معروفی ”  در حین پیاده روی مورد حمله اسیدپاشی از سوی افراد ناشناش قرار گرفتند و به شدت مجروح گردیند .  زنان فورا به بیمارستان بوکان انتقال داده شدند. قطعا سوختگی ناشی از این حمله ضد انسانی،  همچون دیگر مواردی اینچنینی  که در سایر شهرهای ایران بویژه اصفهان بوقوع پیوست، عوارض خطرناکی را برای قربانیان بدنبال خواهد داشت.

 در اعتراض و ابراز تنفر از  این عمل وحشیانه و ضد انسانی،فعالین اجتماعی شهر بوکان مردم بوکان را جهت برگزاری آکسیون و راهپیمائی در روز پنج شنبه 25 تیرماه 1394، جلو ساختمان فرمانداری،فراخوان داده، بودند. آکسیون اعتراضی علیرغم تلاش نیروهای امنیتی- انتظامی برای جلوگیری از برگزاری آن،  آکسیون برگزار و راهپیمائی انجام شد. ضمن محکوم کردن آن، خواستار شناسایی عاملان اسیدپاشی شدند. و … در پی آن دهها تن از فعالین فرهنگی – اجتماعی  و از جمله دو تن از اساتید دانشگاه پیام نوری بوکان ”  رحیم خضری و سعید حسن‌زاده  ” شبانه در منزلشان دستگیر، بازداشت وبه مکان نامعلومی انتقال داده، شدند. و …

اداره‌ی اطلاعات بوکان، اعلام داشته است که یک نفر را در این رابطه دستگیر کرده‌اند اما هیچ اطلاعی درباره‌ی هویت وی تاکنون منتشر نشده است. پلیس در تقابل با تداوم و گسترش اعتراض،  دست به تهدید زده است و اعلام کرده است با هرگونه تجمعات اعتراضی در این باره، شدیدا برخورد خواهند کرد. و …

فطعا اسید پاشی توسط نیروهای “امر به معروف و نهی از منکر” صورت گرفته است. این ستنی اسلامی است در همین رابطه اواسط مهرماه سال جاری و پس از اعلام لزوم “فراتر رفتن امر به معروف و نهی از منکر از تذکر لسانی و استفاده از خشونت و اجبار در این زمینە” از سوی مقامات رژیم اسلامی ، موج اسیدپاشی به صورت دختران و زنان در اصفهان بطور سیتماتیک  آغاز گردید. و بر اساس اعتراف  یکی از اعضای کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس اسلامی، اسیدپاشی افزایش پیدا کرده است و در سال گذشته 300 مورد اسیدپاشی در ایران روی داده است.

تحمیل 4 ماه زندان تعزیری به آرام و فواد زندی از فعالین کارگری

بر اساس خبر رسیده از سنندج  ”  روز 15 تیر ماه 1394،  بیدادگاه سنندج، به اتهام ” فعالیت های کارگری، شرکت در مراسم های روز جهانی کارگر، روز جهانی زن، شرکت در گل گشتهای کارگری و ارتباط با خانواده های فعالین کارگری زندانی،  4 ماه زندان تعزیری را به  آرام و فواد زندی از فعالین کارگری ”  تحمیل کرده است.

آرام و فواد زندی ” در روز 25 فروردین 1394 توسط نیروهای اداره اطلاعات در منزل مسکونی شان بازداشت شده و بعد از 2 ماه زندانی شدن هر یک با قرار وثیقه 100 میلیون تومانی آزادی شده بودند. و…

گزارشات مسایل، مشکلات و رویدادهای اجتماعی

سنت عقب مانده اسلامی- اجتماعی بار فربانی گرفت

اقدام به خودکشی 10 نفرزن ” در روستای  قلعه‌رش سردشت ”  بخاطر فقر و نبود امکانات زندگی

فضای خفقان‌آوری در این روستا حاکم شده و «قلعه‌رش» بوی مرگ می‌دهد، فضای رعب‌انگیزی که در کوچه‌ها حس می‌شود، امید و انگیزه ادامه زندگی را از هر رهگذری می‌گیرد. در چند کوچه، اعلامیه‌ای که عکس جوانی بر آن خودنمایی می‌کند روی در و دیوار به چشم می‌خورد.

در دو هفته ۱۰ نفر خود را با طناب از درخت حلق‌آویز کرده‌اند که از این میان شش نفر نجات پیدا کرده و چهار نفر فوت شده‌اند.

هیچ مسئولی از ما حمایت نمی‌کند که برای بررسی این موضوع کاری انجام بدهیم و هیچ پولی برای تشکیل کارگروه و ایجاد کمیته و… به ما داده نمی‌شود.» اینها را ژیان بیگ‌زاده یکی از فعالان مدنی شهرستان سردشت در حالی به فرهیختگان گفت که هنوز هیچ خبری از ورود نماینده این شهر، فرماندار و دیگر مسئولان به این موضوع نیست.

اپیدمی خودکشی‌های دنباله‌دار در سردشت استان آذربایجان‌غربی این روزها به بحث اصلی مردم سردشت و نقل محافل‌شان تبدیل شده است.

۱۰ نفر در شهرستان سردشت در ۱۴ روز اقدام به خودکشی کرده‌اند که از این تعداد چهار خودکشی منجر به مرگ بوده است. اگرچه تب خودکشی در این شهرستان پیش از این یعنی شش سال پیش نیز شیوع پیدا کرده بود، هنوز هم نهادهای رسمی به این بحث ورود نکرده‌اند و هیچ مسئولی تا امروز راجع به این موضوع و علت‌های احتمالی کارگروهی تشکیل نداده است.

فقر و نبود امکانات مهم‌ترین عامل خودکشی‌ها – اگرچه خودکشی‌هایی که در شهرستان سردشت اتفاق افتاده ۱۰ مورد بوده اما شش مورد از آنها تنها مربوط به یک روستا به نام «قلعه‌رش» است که درمجموع هزار و ۴۰۰ نفر جمعیت دارد. این روستا که در جنوب این شهرستان واقع شده شش سال پیش نیز با چنین موضوعی درگیر بوده و چنین اتفاقاتی در آن تازگی ندارد. کمتر از شش سال پیش بود که چهار زن در همین خطه خودسوزی کردند و دو نفرشان فوت شدند. اما گویا جنس خودکشی‌ها در این شش سال تغییر کرده و حالا همه این افراد به جز یکی از آنها، خود را حلق‌آویز کرده‌اند. در این میان دختر ۲۶ساله‌ای خود را به داخل آبشار «شلماش» پرت کرده و فوت شده است.

جوتیار یکی از فعالان مدنی این شهرستان راجع به جزئیات این ماجرا به فرهیختگان گفت: «ما از سه هفته پیش که هنوز تعداد خودکشی‌ها پنج نفر بود چند کارگروه و یک کمیته تشکیل دادیم که با حضور جامعه‌شناسان و روانشناسان این موضوع را بررسی کنیم.» جوتیار ادامه داد: «البته وقتی هیچ مسئولی از ما حمایت نمی‌کند ما نمی‌توانیم به نتیجه‌ای برسیم چون دعوت از افراد صاحبنظر در این حوزه نیازمند پرداخت هزینه‌هایی به استادان است.» ژیان بیگ‌زاده نیز یکی از افراد دیگری که در این کارگروه‌ها فعالیت دارد و به‌عنوان فعال مدنی در این شهرستان حضور دارد، راجع به این موضوع به خبرنگار ما گفت: «در مدارس این شهرستان هیچ معلم یا مربی پرورشی برای موضوعات اجتماعی وجود ندارد.

هیچ روانشناس یا مشاوری در مدارس ما در هیچ مقطعی نیست و دانش‌آموزان هیچ‌کس را ندارند که با او از مشکلات‌شان صحبت کنند.» این فعال مدنی سردشت افزود: «از آنجا که هنوز تحقیقات گسترده‌ای صورت نگرفته نمی‌توانیم علت این موضوع را پیدا کنیم ولی تا جایی که ما متوجه شده‌ایم فقر و نبود امکانات از انگیزه‌های اصلی این خودکشی‌ها بوده است.»

پدر و برادرم اجازه ندادند خواهرم طلاق بگیرد – خواهر یکی از کسانی که اقدام به خودکشی کرده به فرهیختگان گفت: «خواهر من تنها شش ماه بود که ازدواج کرده بود و ۲۱ سال داشت. همسرش مدام به او می‌گفت دختر دیگری را دوست دارد و دیگر نمی‌خواهد زندگی با او را ادامه بدهد.» او ادامه داد: «خواهرم بارها با برادر و پدرم راجع به این حرف‌های شوهرش صحبت کرد و خواست از او حمایت کنند اما پدر و برادرم به‌شدت با او برخورد کردند و گفتند باید هرطور شده با او زندگی کنی.» او افزود: «یک روز متوجه شدیم خواهرم خودش را از درخت حلق‌آویز کرده و فوت شده است. من علت این اتفاق را برادر و پدرم می‌دانم زیرا آنها هیچ حمایتی از خواهرم در مقابل همسرش نکردند.» او گفت: «سومین روز خواهرم بود و هنوز مراسم تمام نشده بود که خبر فوت دختر ۲۰ ساله دیگری به ما رسید و باز در مراسم سوم او بودیم که یکی از دختران ۱۷ ساله این روستا خود را حلق‌آویز کرد.»

روستای مرگ – به هر حال خودکشی‌های زنجیره‌ای در حالی در شهرستان سردشت و به‌ویژه در روستای «قلعه‌رش» ادامه دارد که بار دومی است که چنین تبی در میان این مردم شیوع پیدا کرده است. اگرچه رسول خضری نماینده این شهر در مجلس شورای اسلامی حاضر نشد راجع به این موضوع صحبتی کند، از او و مسئولان دیگر این شهرستان انتظار می‌رود پیش از آنکه تعداد این خودکشی‌ها به ده‌ها نفر افزایش پیدا کند، چاره‌ای بیندیشند و نگذارند تعداد بیشتری در کارنامه خودکشی این شهر ثبت شود. از قرار دادن ساعات پرورشی در مدارس گرفته تا دعوت صاحبنظران در علم روانشناسی و جامعه‌شناسی در کارگروه‌هایی که برای بررسی این موضوع تشکیل شده‌اند.

کاش حداقل این بار که پای مرگ جوانان یک روستا آن هم به دلیلی نامعلوم در میان است مسئولان بررسی این موضوع را سریع‌تر در دستور کار قرار بدهند، گرچه واژه «سریع» خیلی هم در این موضوع کاربرد ندارد تا همین امروز نیز خودکشی‌های جوانان این شهرستان از تعداد انگشتان دست تجاوز کرده و شاید سال‌ها بعد از این روستا به‌عنوان روستای مرگ نام برده شود. منبع گزارش : فرهیختگان

فقر شدید بیش از 830 میلیون نفر در جهان است

سازمان ملل روز دوشنبه ١٥ تیرماه 1394 طی گزارشی اعلام کرد هم اکنون بیش از 836  میلیون نفر در جهان در فقر شدید و مطلق زندگی می کنند و از گرسنگی رنج می برند. به گفته دبیر کل سازمان ملل با توجه به تلاش های صورت گرفته برای مقابله با فقر می توان گفت تا یک نسل آینده نیز فقر شدید ریشه کن نخواهد شد.  بر طبق این گزارش جنگ و درگیری که باعث آواره شدن حدود 60 میلیون نفر در کشورهایی ازجمله سوریه، عراق، جمهوری آفریقای مرکزی، نیجریه و پاکستان شده است همچنان بزرگ ترین تهدید برای توسعه بشری است و کشورهایی که تحت تاثیر این درگیری ها هستند با بالاترین میزان فقر دست و پنجه نرم می کنند . این گزارش می افزاید هم اکنون روزانه 16 هزار کودک در جهان به خاطر کمبود ساده ترین امکانات، پیش از پنجمین روز تولد جان خود را از دست می دهند.

 اسماعیل ویسی    esmail.waisi@gmail.com      /  http://www.october-online.com/

28 تیر ماه 1394- 19 ژوئیه 2015