رحمان حسین زاده -رفراندوم یونان: اراده مردم در بوته آزمایش

رفراندوم یونان:
اراده مردم در بوته آزمایش

رحمان حسین زاده

نگاهها به رفراندم روز یکشنبه پنجم ژوئیه یونان دوخته شده است. نتایج آن در چارچوب کشمکش سیاسی، دیپلماتیک جاری بین طرفین این جدال حائز اهمیت است. مقابله و رد طرح ریاضت اقتصادی تروئیکا و یا تمکین و قبول آن حاصل فوری و اولیه این رفراندوم خواهد بود. دست بالا پیدا کردن پاسخ آری یا نه در این رفراندوم هر کدام پیامدهای متفاوت سیاسی، اجتماعی و مبارزاتی در یونان و در اروپا و به اعتباری در سطح بین المللی خواهد داشت که این مدت بکرات در مورد ابعاد آن نوشته و یا گفته شده است.

همانطورکه قابل پیش بینی است، پیروزی طبقه کارگر و مردم و حزب سیریزا در این نبرد معین در گرو دست بالا پیداکردن رای “نه” به تروئیکا و فراهم شدن شرایط مساعدتر و پتانسیل مردمی بیشتر برای تداوم مقابله با باجگیری اقتصادی قدرتهای سرمایه اروپایی و تعرض معیشتی افسار گسیخته بورژوازی علیه طبقه کارگر و مردم محروم و شهروندان در یونان و در اروپا است. به همین دلیل ابتکار برگزاری رفراندوم در جدال جاری توسط دولت سیریزا و سیپراس اقدامی سنجیده و جوابی کنکرت و سیاسی در چهارچوب معادله کنونی جدال طرفین و در مقابل زورگویی اقتصادی – سیاسی اتحادیه اروپا است. به نظر من اما باید یادآور شد پس زدن طرح ریاضت اقتصادی مهمترین حاصل این رفراندوم نیست، فاکتور پایه ای تری با نتایج دیرپاتر این وسط عمل میکند که معمولا عامدانه یا ساده انگارانه از نگاهها دور مانده است. بر این بعد مسئله باید تاکید اساسی کرد.

اراده مردم یونان در بوته آزمایش
در رفراندوم دو روز دیگر اراده مردم یونان به آزمایش سپرده خواهد شد. سئوال اینست که آیا کارگران و توده مردم کارکن و تحت فشار یونان بعد از دوره شش ماهه اخیر از باجگیری اقتصادی اتحادیه اروپا، زورگویی سیاسی و مهندسی افکار عمومی توسط مدیای رنگارنگ کماکان بر “نه” محکم خود در مقابل سیاست ریاضت اقتصادی و تعرض به معیشت و حقوق سیاسی و اقتصادی خود ایستادگی میکنند! یا به زورگویی اقتصادی و سیاسی و مهندسی افکار عمومی توسط مدیای بورژوایی تمکین خواهند کرد؟ این جدالی تعیین کننده و سرنوشت ساز برای آینده مبارزه سیاسی طبقاتی جاری در یونان و اروپا و در سطح جهانی است.

اکثریت بالایی از مردم یونان شش ماه قبل در انتخابات پارلمانی ۲۵ ژانویه ۲۰۱۵ – که در واقع رفراندوم اول بود- با نه گفتن به سیاست ریاضت اقتصادی و شرایط سخت زندگی تحمیل شده چند ساله اخیر توسط اتحادیه اروپا و تروئیکا، با اراده خلاف جریانی موجب قدرت گیری حزب چپگرای سیریزا شدند. پیش بینی های تاکنونی بر “نه” گفتن مجدد به اتحادیه اروپا و سیاستهای ضد انسانی آن و حمایت از فراخوان نخست وزیر چپگرای یونان سیپراس است. وقوع چنین اتفاقی به معنای پیروزی مردم در این جدال و عرض اندام اراده خلاف جریانی مردم یونان علیه قدرتهای سرمایه و پروژه ریاضت اقتصادی آنها در اروپا است.

به کرسی نشستن این بار اراده مردم یونان حاوی پیامی فراتر از فقط مقابله با ریاضت اقتصادی است. پیروزی این بار مردم یونان در تکمیل و تقویت روند فرا کشوری احیای اراده مردم است که موارد دیگر آن در یکسال گذشته در برخی مبارزات کارگری و اجتماعی در اروپا، در مقابله با نیروی سیاه داعش در سوریه و مشخصا در مقاومت قهرمانانه زنان و مردان کوبانی، در تحولات و انتخابات ترکیه و شش ماه قبل در خود انتخابات یونان دیدیم. برای مقابله با کاپیتالیسم و مصائب اقتصادی و سیاسی و اجتماعی آن، دیدن روند احیای اراده مردم و سازماندهی این اراده توسط نیروی رادیکال و چپ بسیار تعیین کننده است. درایت سیاسی حکم میکند، حزب سیریزا و هر جریان رادیکال دخیل در جدال سیاسی طبقاتی جاری یونان این پیام و این خصلت حرکت این بار مردم را تشخیص دهد و منطبق با آن سنگربندی محکمتر و پایه ای تر در مقابل سرمایه داری و اتحادیه اروپا و نهادهای مالی وابسته به آنها شکل دهد. طبیعی است رای نه مردم در این رفراندوم میتواند و باید مبنای عرض اندام قدرتمند تر دولت سیریزا در مذاکرات و مانورهای سیاسی دیپلماتیک با تروئیکا و اتحادیه اروپا و عقب راندن آنها در عرصه ریاضت اقتصادی قرار گیرد. اما محدود کردن حاصل اراده مردم در این بستر و چهارچوب، نتایجی فراتر از آنچه در شش ماهه اخیر توسط سیریزا حاصل شده، نخواهد داشت. مذاکرات و مانورهای سیاسی شش ماهه اخیر اگر موجب ایستادگی تاکنونی و ایجاد فرصت برای برگزاری رفراندوم دو روز دیگر است، تکرار ساده آن، این بار غیر ممکن و حاصل آن شکست است. در نتیجه این بار با اتکا به اراده مردم، سیریزا اگر بخواهد به خواست و مطالبات مردم متعهد بماند، در همین چهارچوب رفرم و ایجاد بهبود واقعی در زندگی مردم یونان باید به کل پلاتفرم انتخاباتی خود و اقدامات جدیتر و رادیکالتر متعهد باشد.

نهایتا اراده پیروز مردم یونان شرایط مساعدی را برای پیشروی نیروی چپ و رادیکال در سطح جهانی فراهم میکند و مستقیما تقویت کننده روند چپ گرایی در اروپا و خاورمیانه و مشخصا اسپانیا، ترکیه، ایران و کردستان سوریه و دیگر کانونهای تحولات مهم سیاسی این دوره خواهد بود. متقابلا ایستادگی و اراده مردم یونان در مقابل تعرض اقتصادی سیاسی اتحادیه اروپا و تروئیکا حمایت کل جریانات چپ و رادیکال بین المللی و منطقه ای را میطلبد. به این حمایت و رسالت باید عمل کرد.

***