اسماعیل ویسی – گزیده ای از اخبار و رویدادهای کارگری و اجتماعی در کردستان شماره 90
تهیه و تنظیم از: اسماعیل ویسی
اعتراضات و اعتصابات کارگری
سنندج – تجمع اعتراضی مجدد تاکسی رانان در سنندج در اعتراض به گران شدن قیمت بنزین- .بنا به خبرپخش شده در سنندج، 25 خرداد ماه 1394- 15 ژوئن 2015، تاکسی رانان ” رانندگان تاکسی ” مجددا در ادامه تجمع اعتراضی شان در روز یکشنبه 17 خرداد ماه 1394 بخاطر گران شده قیمت بنزین، بمدت 2 ساعت در جلو کیوسک تاکسی رانان در خیابان سیروس اعتصاب نمودند. معترضین بطور دسته جمعی بعد از آنمدت در جلو ساختمان استانداری استان کردستان، تجمع خود را ادامه داده، در این محل مسئولین استانداری با نماینده رانندگان ملاقات کرده و قول دادند که به خواسته شان در طی هفته آینده جواب خواهند، داد. و … در تجمع اعتراضی روز یکشنبه 17 خرداد ماه 1394 ، نیز مسئولین استاندار ی و فرمانداری، سنندج وعده پیگیری و رسیدگی به خواسته رانندگان تاکسی را داده بودند، تجمع امروز عدم رسیدگی به خواسته هایشان بوده است. و … خواسته های کلی تاکسی رانان حول گران شدن نرخ بنزین می باشد که، شرایط کار را برای این قشر زحمتکش دو چندان کرده است و همچنین نداشتن تسهیلات مناسب است. ولی آنچه روشن است. نهادهای مسئول حکومتی به مطالبات آنان هیچگونه ترتیب اثری نخواهند، داد و صرفا بس دواندن است. و …
ایلام- کارگران، تلاش پیمانکار پتروشیمی برای تحمیل اضافهکاری اجباری بشکست کشاندند. بنا بر خبر رسیده، روز 18 خرداد ماه 1394 هنگامی که کارگران شرکت استیم به محل کار مراجعه کردند، با ابلاغ افزایش اضافه کاری اجباری مواجه شدند. در اعتراض به این وضعیت 500 نفر کارگر شرکت یکپارچه دست از کار کشیدند. تحمیل اضافه کاری اجباری، در شرایطی اعلام شده بود که پیمانکار دستمزد سه ماه گذشته کارگران را پرداخت نکرده بود. و … درنتیجه این اعتصاب، پیمانکار ناچارا با نمایندگان کارگران جلسه گذاشت. بر اساس توافقنامهای که در این جلسه به امضای طرفین رسید، ساعت کاری به روال همیشگی برگردانده شد و مقرر شد دو ماه از سه ماه دستمزد معوقه کارگران پرداخت شود. زیرا، ساعت کاری در شرکت استیم از ٧ صبح تا ۵ و نیم عصر است، پیمانکار در ١٢خرداد تصمیم گرفته بود ساعت کاری را به ٧ و نیم صبح تا ٧ و نیم عصر تغییر دهد. علاوه بر این مقرر شد سرویسهای رفت و برگشت، کارگران را براساس ساعت کاری جابهجا کنند، چرا که پیمانکار از دو هفته پیشتر از سرویسهای برگشت خواسته بود ساعت ٧ و نیم عصر کارگران را به خانه بازگردانند تا برای اجباری کردن اضافهکاری زمینه چینی شود. و …
دستمزد های معوقه، اخراج و بیکار سازی ها
عسلویه- اخراج کارگران ” علسویه بدون چون و چرا و دریافت دستمزد ” در اعتراض یه شرایط کاری شان- بر اساس گزارشات منتشر شده در ایران. سرمایه داران در حمایت رژیم اسلامی سرمایه داری، برای بشکست کشانیدن اعتراضات کارگران در دستیابی به مطالبات و بهبودی محیط کارشان، از مدتها قبل با اتخاذ سیاتهای ضد کارگری- ضد انسانی و تحمیل شرایط هر چه بیشتر برده وارتر به کارگران، غیر از پرداخت دستمزدهای معوقه چندین ماهه، با متوسل شدن به ارائه شکایات از فعالین و رهبران عملی کارگری در مراکز کاری و تولیدی در ایران که د رجریان اعتراضات کارگران سنگ معدن بافق یزد، مبارکه اصفهان و معدن طلای آق دره تکاب افشار چون ترفند جدیدی برای مهار اعتراضات کارگری، اخیرا نیز اعمال ضد انسانی خود را گسترش داده و در منطقه عسلویه پیمانکاران فازهای 15 و 16 عسلویه، که از محرومیت کارگران مناطق آزاد هستند و ابتدائی ترین موازین کار حتی بر اساس قوانین ضد کارگری، حکومت اسلامی، برخورداد نیستند، اعلام کرده است در صورتی که کارگران نسبت به شرایز کاری شان، هرگونه اعتراضی بتمایند. بدون چون و چرا و بدون پرداخت دستمزد، روز های کاری قبل از اعتراض. اجراج خواهند، شد. و … .س
دستگیری زندان و شکنجه فعالین کارگری و اجتماعی
میاندوآب- بنا بر خبر رسیده از شهر مهاباد، سحر گاه روز یکشنبه ” 24 خرداد ماه 1394- 15 ژوئن 2015 ” منصور آروند زندانی ساسی که در خردادماه سال 1390، در منزل شخصی خود در شهر مهاباد دستگیر شده بود. بجرم فعالیت و مخالفت سیاسی با رژیم اسلامی در ایران و پرونده و پاپوش سازی همچون” محاربه با خدا، تبلیغ علیه نظام و عضویت در حزب دموکرات کردستان ایران ” ، بعد از 4 سال، در زندان میاندوآب اعدام گردید. اعدام منصور آروند در تداوم سیاستهای سرکوبگرانه و بکار انداخته شدن، ماشین کشتار جمعی جمهوری اسلامی در ابعاد هرچه وسیع تری میباشد و به اعدام زندانیان سیاسی شتاب جدیدی داده است. جمهوری اسلامی درطول دو هفته اخیر بیشتر از 150 نفر را اعدام کرده است. و هر روزه شدت بیشتری میگیرد و شمار اعدام ها بشکل فزاینده ای رو به افزایش است.
مهاباد- بنا بر خبر پخش شده ازآژانس کُردپا: علیرضا رسولی زندانی سیاسی ک محبوس در زندان مهاباد که در سلولهای انفرادی بسر می برد، در اعتراض به وضعیت تحمیل شده بر وی و عدم رسیدگی پزشکی و انتقال به بیمارستان علیرغم بیماریهای حاد، دست به اعتصاب غذا زده و از روز بیست و یکم خردادماه 1394 در سلولهای انفرادی 19 روز است ، اعتصاب غذای خشک را آغاز کرده است. و 19 روز است اعتصاب غذا نموده است. و در وضعیت وخیمی بسر می برد. و … زیرا تاکنون درخواستهای مکرر وی و خانوادهاش جهت مرخصی درمانی جهت مداوای پزشکی بینتیجه مانده است.علیرضا رسولی پیشتر نیز دو بار در زندان ارومیه در اعتراض به عدم رسیدگی پزشکی به مدت 49 روز اقدام به اعتصاب غذا کردە بود. و در پی وعدهی مساعد مسئولین مبنی بر قبول درخواست مرخصی، اعتصاب خود را متوقف کرده بود. و روز پانزدهم فروردینماه سال جاری از زندان مرکزی ارومیه به زندان مهاباد انتقال یافت.
علیرضا رسولی به نشانه حمایت از دانشآموزان شینآباد پیرانشهر در مقابل اداره آموزش و پرورش مهاباد بهمراه شماری از فعالان سیاسی- اجتماعی و مدافع حقوق کودکان، تجمع کرده بود که از سوی نیروهای امنیتی بازداشت و به عضویت در یکی از احزاب اپوزسیون کُرد متهم و سه سال زندان تعزیری را بر وی تحمیل کردند.
سنندج- مختار زارعی، فعال سیاسی مجددا محاکمه گردید به خبر پخش شده در سنندج، مختار زارعی، فعال سیاسی – اجتماعی در شهر سنندج روز چهارشنبه بیست و هفتم خردادماه 1394 در شعبه یکم دادگاه انقلاب سنندج بر اساس اتهامات واهی تبلیغ علیه نظام، توهین به مقدسات و نشر اکاذیب مجددا محاکمه گردید. در ادامه خبر آمده است که؛ مختار زارعی، اواخر اسفندماه سال 1393، توسط نیروهای امنیتی سنندج بازداشت شده بود.و در بیست و دوم فروردینماه سال جاری، در رابطه با پرونده شش سال پیش، از زندان مرکزی سنندج به دادگاه انقلاب این شهر احضار شده بود. دادگاه انقلاب سنندج در سال 90 13حکم این پرونده را صادر کرده بود، اما دادگاه قرار موقوفی صادر کرده بود. پیشتر نیز، به اتهام “تبلیغ علیه نظام” از سوی دادگاه انقلاب سنندج یکسال زندان تعلیقی به مدت ٥ سال محکوم کرده، بودند. و … وی در زمستان ٨٨ حین برگزاری مراسم دومین سالگرد جانباختن ابراهیم لطفاللهی بازداشت و مدت سه ماه را در بازداشتگاه ادارهی اطلاعات سنندج سپری نمود.
گزارشات مسایل، مشکلات و رویدادهای اجتماعی
12ژوئن روز جهانی ممنوعیت کار کودکان- دوازدهم ژوئن برابر با ٢٢ خرداد ماه به عنوان ” روز جهانی مبارزه با کار کودکان” نامگذاری شده است. هدف از نام گذاری این روز توجه افکار عمومی و دولتها به اهمیت آسیبشناسی این پدیده شوم . ناهنجار و آشنایی با فعالیتهای کشورهای عضو آن است.
حکومت اسلامی در ایران به کنوانسیون حقوق کودک پیوسته و بظاهر متعهد شده است بهبود وضعیت کودکان را در برنامهریزیهای کلان خود در اولویت قرار دهد. اما این پدیده در ایران به دلیل نبود اینکه رژیم اسلامی است و در اسلام هیجگ.نه حق و حقوق کودکان برسمیت شناخته نمی شود. رشد و گسترش پدیده شوم کودکان کار و خیابانی در ایران و جهان روزبروز در حال افزایش است. در سطح جهانی 250 میلیون و در ایران بر اساس آمارهای رسمی حدود 2 میلیون کودکان کار وجود دارند، اما در ایران بر اساس آمار و برآورد نهادهای غیررسمی آمار خیلی بیشتر از آمار اعلام شده می باشد. و … جمهوری اسلامی نگاه امنیتی به این مشکل اجتماعی دارد و با فشار اجتماعی و ساسی، دستگیری و بازداشت، فعالین و مدافعان و کنشگران حقوق کودک در سالهای اخیر چندین تن از فعالان در این عرصه را زندانی و زندانی های طولانی مدت را با آنان تحمیل کرده است و … میانگین سنی کودکان کار بین 10- 15 سال است. ثبت رسمی آمار کودکان کار در ایران نیز 900 هزار کودک است که داری کار ثابت و تمام وقت میباشند. طبق آمار رسمی، بیشترین آمار کودکان کار در ایران به ترتیب در استانهای خراسان، تهران، لرستان و کُردستان است. که 90% از آنان دارای پدر و مادر، 80% مهاجر و 42% از آنان را کودکان روستایی و مهاجر تشکیل میدهند. همچنین78 % از این کودکان پسر هستند که در فاصله سنی 18- 15 سال قرار دارند. و …
۲۷ درصد- از کودکان در ایران- از تحصیل کردن محرومند- بنا بر اعتراف مقامات و نهادهای پژوهشی در جمهوری اسلامی، 27 در صد از کودکان در ایران که از نتایج فشارهای اقتصادی بر خانوارهای محروم، و کم درامد می باشد، از تحصیل محرومند. تقریبا چهار میلیون نفرکودک می باشند. هر چند این آمار دقیق نیست و کودکان محروم ازتحصیل بدلیل فقر و فلاکت و ناتوانی از تامین هزینه های تحصیلی از طرف خانواده هایشان و عدم مسئولیت پذیری رژیم حاکم بر ایران، خیلی بیشتر از این می باشد. و… بر اساس گزارش مرکز آمار در ایران، و محاسبات برمبنای دادههای بودجه خانوار ها، در سالهای 1389- تا 1392 نشان میدهد که همزمان با حاکمیت رکود اقتصادی سنگین و رشد بیکاری و فقر و فلاکت، بهطور میانگین حدود 12 درصد خانواده های دارای فرزند 6 تا 18 ساله در استان تهران، رقمی نزدیک به صفر (کمتر از ماهانه 100 تومان) برای آموزش فرزندان خود خرج کردهاند. … در استانهایی مانند سیستان و بلوچستان، بوشهر و کردستان، بالغ بر 65 درصد خانواده ها چنین وضعیتی داشتهاند”. و … محروم شدن کودکان از تحصیل رشد و گسترش پدیده کودکان کار و خیابانی و درگیرشدن و افتادن در دام اعتیاد، مورد سؤ استفاده جنسی قرار گرفتن، بیماری ایدز، و هر نوع خشونتی دیگر که در کمین کودکان خارج از چرخه تحصیل را تا کنون، بدنبال داشته است. پدیده ای شوم و معضلی بزرگ اجتماعی است. که کودکان قربانیان اصلی آن هستند. رژیم اسلامی حاکم بر ایران مقصر اساسی است!
بيانيه جمعیت دفاع از کودکان کار و خیابان به مناسبت روز جهاني مبارزه با كار كودكان
با درود فراوان به فعالان حقوق كودك در ايران و جهان كه خستگي ناپذير با تمام فشارها و مشکلات، پرچم لغو كار کودک را برافراشته نگاه داشته اند. نام گذاری 12 ژوئن، “روز مقابله با كار كودك” واكنشي بود از طرف سازمان جهاني كارILO) ) به كنگره جهانی كودكان كار سرتاسر جهان که توسط فعالان لغو كار كودك در شهر فلورانس در سال 2004 برگزار شد*. پيام نشست همانا اعتراض برای پايان بخشيدن به ظلم و بي عدالتي در حق همه ی كودكان جهان بود. از خواسته های این نشست می توان به لغو کار، بهره كشي از کودکان و از بین بردن همه ی اشكال سو استفاده از آنان و نیز حمايت و تامين همه جانبه كودكان تا سن 18 سالگي توسط دولت ها، اشاره کرد.
با گذشت 11 سال از آن تاریخ و تداوم مبارزه بي وقفه ی جنبش لغو كار كودك و با وجود پذيرش اجباري حقوق بنیادین کودکان توسط نهادهاي بين المللي و برخی دولت ها(هر چند در حرف)، نه تنها بهبودي در شرايط زندگي كودكان صورت نگرفته بلکه با توجه به بحران جهاني و جنگ هاي ناشي از آن نظیر جنگ عراق، فلسطين، افغانستان، لبنان، يمن و به طور كل خاورميانه و كشورهاي جدا شده از شوروی سابق و هجمه به دستاوردهاي رفاهي در آمريكا و اروپا؛ تعداد كودكان كار از مرز چهارصد ميليون** بسی فراتر رفته است. اين رشد روز افزون و بي رويه، اتفاقی و یا ناشی از سوء مدیریت نیست، بلكه نمایان گر بنیان سیستمی است كه حيات و ماندگاري اش در كسب سود و ارزش اضافه پنهان شده است و توجهي به از بين رفتن ارزشی گرانقدرتر از سود و پول ندارد كه همانا كودكيِ بيش از نيمي از كودكان جهان است.( از هر دو كودك يك نفر زير خط فقر زندگي مي كند؛آمار از وضعيت كودكان جهان، يونيسف 2006)
وضعیت در ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست. سیاست های اقتصادی نظیر “تعدیل ساختاری ” و به تبع آن “قانون هدفمند کردن یارانه ها”، “خروج کارگاه های زیر 10 نفر از شمول قانون کار”، فقدان قانون های حمایتی از مهاجرین و … شرایط رشد آمار کودکان کار را فراهم ساخته است. فشار سنگین هزینه ها و مخارج زندگی بر دوش میلیون ها زحمتکش و خانواده هایشان، حتی بر سر ابتدائی ترین اقلام معیشتی مانند نان؛ فرصت بقا را محدود و محدودتر می سازد. دور جديد مبارزات پيگير و بي وقفه براي رهائي از شر فقر و فلاكت در قالب اعتصاب و اعتراضات در صفوف کارگران، معلمان، پرستاران و غیره بیان گر عرصه ای تنگ برای زیستن است. وضعیت اسف بار اقتصادی و اجتماعی برای آنان که اکثریت جامعه را تشکیل می دهند، چاره ای جز وارد شدن به میدان جنگ برای بقا باقی نگذاشته است. جدال برای رفع تبعيض و نابرابري و برپاكردن يك زندگي انساني آغاز شده و هر روز نمود بيشتري مي يابد. جنبش لغو کار كودك بخش جدايي ناپذير همين مبارزه وسيع و رو به گسترش است و با فرياد يك زندگي بهتر براي كودكان ايستاده و مطالبه لغو كار كودك یکی از مطالبات محوری این جنبش هاست.
این روزها شاهد آنیم که بعضی از سازمان ها و نهاد های دولتی و وابسته به دولت شتاب زده در صدد سطحی کردن و به انحراف کشاندن تلاش ها و مبارزات مشخص و برحق جامعه هستند، تلاشي كه تضمين كننده فردايي است كه در آن كسي گرسنه نباشد. كسي بي سواد نباشد، كسي شب را در خيابان به سر نبرد، كودكي از گرسنگي و سو تغذيه جان خود را از دست ندهد، استعداد و خلاقيت هيچ انساني به خاطر تولدش در صفوف طبقه كارگر و محروم نابود نشود. سهم جوان از زندگي؛ بيكاري و تباهي آينده اش نباشد. آرزو و آمال توده ي انسان مزدبگير به خاطر سود و انباشت سرمايه به خاك سپرده نشود. خرافات و تحجر و عقب ماندگي، زندگي مردم را در چنگال خود به اسارت نگيرد. كسي براي زندگي ناچار نباشد نيروي كار خود را به فروش برساند و كار فعاليتي كسل كننده و عذاب آور نباشد. هر کس به ميزان توانش در رفع نيازمندي هاي جامعه بكوشد.
کار کودک غیر قانونی، غیر انسانی و وحشیانه است به این وحشی گری خاتمه دهید. چکیده ی خواسته های انسانی برای کودکان این چنین است:
1- لغو کار و هر گونه بهره کشی از کودکان
2- بیمه فراگیر و همگانی اجتماعی و درمانی
3- حق تحصیل اجباری و رایگان برای همه ی کودکان
4- برابري كامل حقوق كودكان جدا از جنسیت، رنگ پوست، نژاد و تعلق ملي، مذهبي و موقعيت اجتماعي در خانواده.
5- تامین و تضمین حقوق شهروندی برای کلیه کودکان مهاجر افغان توسط دولت.
6- به رسمیت شناختن دستاورد بین المللی در ارتباط با سن کودکی که معادل 18 سال تمام می باشد.
7- دادرسی ویژه کودکان مطابق با استانداردهای سازمان ملل و مصونیت کیفری کودکان زیر 18 سال.
8- تضمين آزادي تشكيل و فعاليت سازمان ها و نهادهاي غير دولتي مدافع حقوق كودكان.
9- حقوق برابر برای زنان در مقابل مردان در همه مراجع و مراحل قانونی
جمعیت دفاع از کودکان کار و خیابان
12 ژوئن 2015 (22 خرداد 1394
آژیر قرمز 4.5 میلیون تقاضای شغل- بیکارترین رشتههای تحصیلی کدامند؟
نتایج یک تحقیق جدید نشان می دهد نرخ بیکاری مردان تحصیل کرده 18.9 درصد و بیکاری زنان به 33 درصد رسیده و دولت به شدت نگران اتمام تحصیل 4،5میلیون دانشجویی است که بهزودی متقاضی کار خواهند شد.
سالهاست که گفته می شود فارغ التحصیلان دانشگاهی کشور در وضعیت بدی از بیکاری به سر می برند و بازار کار، شرایط آنها برای واگذاری تصدیهای شغلی را نمی پذیرد. علاوه بر آن، کارفرمایان تمایلی به جذب فارغ التحصیلان ندارند و تحصیلات آکادمیک آنها چندان جدی گرفته نمی شود.
کارشناسان بازار کار معتقدند آنچه که امروز در دانشگاهها به جوانان آموزش داده می شود دقیقا منطبق بر نیازهای بازار کار نیست و جوانان در زمان فارغ التحصیلی از آمادگی لازم برای ورود به بازار کار برخوردار نیستند. آنان نیازهای روز این بازار را نمی شناسند و از آن اطلاعی ندارند.
کارجویان درس خوانده همچنین این امکان را ندارند که بتوانند از طریق توانمندیهای خود، نظر کارفرمایان را جلب کنند. اغلب دانشجویان میگویند در بازار کار چیزهایی از آنها خواسته می شود که در دانشگاهها آن را فرا نگرفته اند و یا آموخته ها تفاوت فراوانی با واقعیت بازار کار دارد.
به صورت کلی شرایطی برای کارجویان فارغ التحصیل دانشگاه ها به وجود آمده که بیکاری آنها را میلیونی کرده است. درست برخلاف تصوری که در دهه های گذشته درباره تحصیلات دانشگاهی و فراهم شدن زمینه های مناسب کار در آینده برای خانواده ها پیش آمده بود، امروز جمعیت فارغ التحصیل دانشگاهی، مهمترین گروه بیکار کشور را تشکیل می دهند.
نتایج یک تحقیق ارائه شده از سوی وزارت کار نشان می دهد تعداد دانشجویان کشور از ۲ میلیون نفر در دوره زمانی سالهای 82 و 83 به بیش از 4 میلیون و 435 هزارنفر در سالهای 91 و 92 رسیده و در واقع ورود به دانشگاهها و میل به تحصیل در فاصله کمتر از 10 سال، بیش از 2 برابر شده است.
بررسیها نشان میدهند سهم افراد دارای مدرک تحصیلی لیسانس و همچنین دانشجویانی که در این مقطع تحصیل می کنند، از سایر گروهها بیشتر است. پس از آن بیشترین فارغ التحصیلان و دانشجویان کشور دارای فوق دیپلم هستند.
به صورت کلی، طی یک دهه اخیر تعداد دانشجویان زن و مرد در کشور تقریبا برابر بوده و در هر سال حدود ۱.۱ درصد کل جمعیت کشور را فارغالتحصیلان دانشگاهی تشکیل داده است. مقامات دولتی می گویند تحصیلات دانشگاهی افراد باعث شده تا آنها نگاه کاملا متفاوتی نسبت به گذشته درباره بازار کار داشته باشند و توقعات جدیدی از اشتغال داشته باشند.
کورش پرند معاون وزیر تعاون، کار و رفاه با ارائه گزارشی جدید از وضعیت بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی در کشور گفت: نرخ بیکاری فارغ التحصیلان در کشور هم اکنون 18،9 درصد است که 12درصد به مردان و 33 درصد به زنان اختصاص دارد.
معاون وزیر کار ادامه داد: برای اشتغال زایی در حوزه مشاغل خُرد و خانگی به طور متوسط حدود 20 تا 25 میلیون تومان هزینه می شود و افراد به اشتغال پایدار می رسند. در حال حاضر، بیشترین نرخ بیکاری در رشته های علوم کامپیوتر با 27،2 درصد و رشته کشاورزی، محیط زیست و شیلات با 27 درصد است.
وی افزود: چهار و نیم میلیون دانشجو در سطح کشور داریم که یک و نیم میلیون فقط در 21 رشته متمرکز هستند که این آمار نشان میدهد رشته های دانشگاهی متناسب با نیاز کشور نیست و گروه های آموزشی و نوع دانشگاه دچار مشکل است.
پرند عنوان کرد: یکی از مشکلاتی که با آن مواجه هستیم عدم وجود تکنسین حرفه ای است. هدف اصلی تامین نیروی انسانی ماهر مورد نیاز بازار کار است که با طرح تمرکز بر دانشجو و تمرکز بر فارغ التحصیلان انجام می شود.
بخشی ازیک گزارش از سایتهای دیگر.
اسماعیل ویسی esmail.waisi@gmail.com / http://www.october-online.com/
31 خرداد ماه 1394- 21 ژوئن 2015