کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی -اخباری از زندانهای رژیم اسلامی

موج فزاینده اعدام ها در ایران/ اعدام ۶۸ نفر طی ۵ روز گذشته

با نزدیک شدن به ماه رمضان و توقف اجرای حکم اعدام در این ماه روند اجرای حکم اعدام در زندان های ایران افزایش پیدا کرده است، بطوری که طی ۵ روز گذشته، دست‌کم ۶۸ نفر در نقاط مختلف ایران اعدام شده‌اند.

به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، از روز ۱۷ خرداد ماه جاری تا امروز، مجازات مرگ در رابطه با ۶۸ نفر از جمله ۱ زن در زندان‌های مختلف ایران و در ملاعام اعمال شده است.

وب سایت نفس در قفس با انتشار این آمار اعلام داشته که در طی این پنج اعلام کرده که در طی این مدت ۴۹ متهم به حمل و نقل و یا خرید و فروش مواد مخدر به دار آویخته شده و ۴ تن نیز به اتهام تجاوز در ملاعام اعدام شده‌اند.

طیق این گزارش ، ۲ تن از این افراد در روز ۱۹ خرداد ماه در شهربابک از توابع استان کرمان، ۱ تن دیگر در همان روز در شیراز و نفر سوم نیز روز ۲۱ خرداد ماه در شهر فسا و در مقابل دیدگان مردم به دار آویخته شده‌اند.

الباقی زندانیان اعدام شده در این مدت به قتل عمد متهم بوده‌اند.

این شتاب فزاینده‌ی اجرای احکام مرگ در حالی است که رسانه‌های دولتی تنها ۲۷ مورد از این اعدام‌ها را گزارش کرده‌اند و موارد دیگر توسط رسانه‌های مستقل حقوق بشری افشا شده است.

در روز ۱۹ خرداد ماه باشگاه خبرنگاران جوان خبر از اعدام زنی ۳۲ ساله به اتهام قتل داد اما به محل اجرای این حکم اشاره‌ای نکرد.

در این میان ۱۶ تن فقط در زندان قزلحصار کرج به دار آویخته شده‌اند و بنا به گزارش‌های منتشره ده‌ها زندانی دیگر در سلول‌های انفرادی در انتظار چوبه‌ی دار به سر می‌برند.

هم‌چنین کم‌تر از ۲ هفته پس از آن‌که رییس دادگستری استان هرمزگان ماندن زندانیان محکوم به اعدام را در زندان «ناصحیح» دانسته و خبر از تعیین تکلیف این محکومین تا پایان نیمه‌ی اول امسال داده بود، ۸ زندانی در روز ۱۸ خرداد ماه در زندان بندرعباس به طناب‌های دار سپرده شدند.

افزایش بی‌سابقه‌ی اجرای احکام اعدام در ایران نگرانی محافل حقوق بشری را دامن زده و انتقادات شدیدی را به هم‌راه داشته است.

موج فزاینده اعدام ها در ایران/ اعدام ۶۸ نفر طی ۵ روز گذشته

کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی
گزارشی از وضعیت حقوق بشر ایران در آستانه بیست و نهمین نشست شورای حقوق بشر در ژنو (۲۵ خرداد تا 12 تیر 1394)

گزارشی از وضعیت حقوق بشر ایران در آستانه بیست و نهمین نشست شورای حقوق بشر در ژنو (۲۵ خرداد تا ۱۲ تیر ۱۳۹۴)

بیست و نهمین نشست شورای حقوق بشر در 15 ژوئن تا 3 ژوییه (۲۵ خرداد تا 12 تیر 1394) در ژنو برگزار می‌شود؛ این در حالی است که جمهوری اسلامی در زمینه عمل به تعهدات خود در نشست‌های پیشین کارنامه بدی دارد.
به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، در جریان بیست و نهمین نشست شورای حقوق بشر به “چگونگی روند حقوق بشر در کشورهای مختلف” پرداخته می‌شود. در نشست قبلی، جمهوری اسلامی 291 پیشنهاد را از مجموع پیشنهادات ارایه شده توسط نمایندگان کشورهای عضو شورای حقوق بشر پذیرفت. این پیشنهادات در نشست یو.پی.آر (UPR) در آبان‌ماه سال گذشته برای بهبود حقوق بشر در ایران به جمهوری اسلامی ارایه شد.
فرایند موسوم به ساز و کار بررسی دوره‌ای جهانی یو.پی.آر (UPR)، مکانیسمی برای بررسی وضعیت همه جانبه حقوق بشر یک کشور توسط سایر کشورهای عضو سازمان ملل است. وضعیت حقوق بشر همه کشورها حدودا هر چهار سال و نیم یک بار در شورای حقوق بشر مستقر در ژنو مورد بررسی قرار می‌گیرد و براساس این بررسی‌ها، کشورهای عضو به کشوری که وضعیت حقوق بشر آن بررسی میشود، پیشنهادها و توصیه‌هایی را ارایه می‌دهند. جمهوری اسلامی این مکانیسم (UPR) را به عنوان یک راهکار برای بهبود حقوق بشر پذیرفته و به همراه هیاتی از قوه قضاییه در این نشست‌ها شرکت داشته است.
در روز 31 اکتبر سال گذشته، در مقر شورای حقوق بشر در شهر ژنو، هیات نمایندگی ایران گزارش‌های خود را درباره وضعیت حقوق بشر در ایران ارایه داد و سپس نمایندگان کشورهای مختلف حاضر در نشست، توصیه‌های دولت خود را با توجه به گزارش جمهوری اسلامی ایران، گزارش کمیساریای عالی حقوق بشر و گزارش سازمان‌های غیردولتی، «برای بهبود وضعیت حقوق بشر در ایران»، مطرح کردند. موارد نقض حقوق بشر، وضعیت زندانیان سیاسی، اقلیت‌های قومی و مذهبی به ویژه اقلیت‌های بهایی و مسیحی، افزایش اعدام‌ها، نحوه محاكمات اعمال مجازات مرگ، نقض کنوانسیون بین‌المللی علیه شکنجه، و همچنین آزادی مطبوعات از جمله مواردی بود که در نشست ادوارى حقوق بشر درباره وضعیت حقوق بشر در ایران مورد بررسی قرار گرفت.
پیشنهادهای ارایه شده از سوی 108 کشور جهان به ایران موارد متعددی دارد، که از جمله آنها می‌توان به «لغو اعدام کودکان، لغو مجازات همجنس‌گرایان، لغو مجازات سنگسار، آزادی اینترنت، رفع سانسور مطبوعات و گسترش آزادی بیان» اشاره داشت که در نهایت جمهوری اسلامی با به تعویق انداختن این پیشنهادها جهت بررسی چهار ماهه در نشست بیست و نهم، 291 پیشنهاد را از میان همه پیشنهادات پذیرفت و متعهد به اجرای آن شد.

آیا جمهوری اسلامی به این پیشنهادات و توصیه‌ها عمل کرده است؟
روند روبه‌رشد بسیار سریع اعدام‌ها در ماه‌های اخیر هیچ نشانه‌ای از تغییر وضعیت حقوق بشر نسبت به گذشته ندارد؛ تنها در ماه گذشته تعداد 66 اعدام تایید شده از رسانه‌های جمهوری اسلامی روی داده و در حوزه آزادی بیان نیز احکام سنگین حبس برای فعالین مدنی مانند «آتنا دائمی» و «آتنا فرقدانی» را در پی داشته است. نشانه‌ها نه تنها خبری از بهبود وضع حقوق بشر در ایران ندارد بلکه به مراتب بدتر هم شده است.
وضعیت بهاییان و اقلیت‌های دیگر مذهبی مانند دراویش گنابادی نیز به نسبت گذشته بدتر شده و احکام نفی بلد (تبعید) و عدم اجازه کسب و کار برای اقلیت‌های مذهبی باعث نگرانی فعالین حقوق بشر و سازمان‌های حقوق بشری شده است.
در حوزه زنان نیز عرصه بر فعالین زن هرروز تنگ‌تر می‌شود؛ بازداشت «نرگس محمدی» فعال و نایب رییس کانون مدافعان حقوق بشر باعث نگرانی بین‌الملی در این رابطه شده است.
از دیگر پیشنهادات پذیرفته شده توسط جمهوری اسلامی پیشنهاد پاکسازی اصولی میادین مین و کاهش تلفات انسانی در ایران بوده که هیچ نشانه‌ای از پاکسازی یا علامت‌گذاری مناطق آلوده به مین دیده نشده است و تنها در دو ماهه اخیر 15 تن در حوادث انفجار مین قربانی شده و 9 تن از آنها نیز جان باخته‌اند.

در نشست آتی (نشست بیست و نهم) چه خواهد گذشت؟
از روز دوشنبه ۱۵ ژوئن ۲۰۱۵ (۲۵ خرداد ۱۳۹۴)، بیست و نهمین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در شهر ژنو آغاز می‌شود و تا ۳ ژوئیه ۲۰۱۵ (۱۲ تیر ۱۳۹۴) ادامه خواهد یافت.
در نیمه نخست این اجلاس علاوه بر کمیسر عالی حقوق بشر، از جمله گروه‌های کار و گزارشگران ویژه زیر گزارش خود را ارایه خواهند داد؛

گزارشگر ویژه اعدام‌های فراقانونی، سریع و خودسرانه
گزارشگر ویژه آزادی تجمعات صلح‌آمیز و تشکل‌ها
گزارشگر ویژه استقلال قضات و وکلا
گزارشگر ویژه خشونت علیه زنان
گروه کار تبعیض علیه زنان
گزارشگر ویژه قاچاق انسان، به خصوص زنان و کودکان
گزارشگر ویژه آزادی بیان و عقیده
گزارشگر ویژه حق آموزش
گزارشگر ویژه بهره‌مندی از سلامت بهداشت جسم و روان
گزارشگر ویژه حقوق انسانی مهاجران

در طول اجلاس از جمله پانل‌های زیر نیز از طرف نهاد غیردولتی سودویند (سازمان غیردولتی سودویند از سازمان‌های دارای مقام مشورتی سازمان ملل متحد است که در حوزه توسعه و کاهش شکاف کشورهای جنوب و شمال فعالیت می‌کند.) در صحن اصلی شورای حقوق بشر برگزار خواهند شد:

مباحثه سالانه در مورد حقوق زنان با تاکید بر قتل‌های ناموسی
مباحثه در مورد حق برخورداری برابر تحصیل برای همگان

محکومیت معصومه ضیاء و شش فعال گروه عرفان حلقه به تحمل زندان و شلاق

محکومیت معصومه ضیاء و شش فعال گروه عرفان حلقه به تحمل زندان و شلاق

«معصومه ضیاء» از فعالان گروه «عرفان حلقه» به تحمل “یک سال حبس تعزیری” و “۷۴ ضربه شلاق” از سوی دادگاه انقلاب تهران محکوم شد. همزمان حکم شش فعال دیگر این گروه نیز صادر شده است.
به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، «معصومه ضیاء» که در جریان تجمع هوادارن گروه «عرفان حلقه» در مقابل دادگاه انقلاب بازداشت شده بود، در دادگاهی که در تاریخ ۱۸ بهمن‌ماه 1393، توسط دادگاه انقلاب شهر تهران برگزار شد، به اتهام “اخلال در نظم عمومی از طریق شرکت در تجمع غیرقانونی” به تحمل “یک سال حبس تعزیری” و “۷۴ ضربه شلاق” محکوم شد.
«معصومه ضیاء» پیش از این نیز در ارتباط با بازداشت قبلی خود در سال ۱۳۸۵ به تحمل یک سال زندان تعلیقی محکوم شده بود. اتهام او “شرکت در گردهمایی مسالمت‌آمیز ۲۲ خردادماه 1385” بوده که “به هدف تغییر در قوانین تبعیض‌آمیز علیه زنان” برگزار شده بود.
حکم شش تن از معترضین بازداشت شده در تجمع هواداران گروه عرفان حلقه مقابل دادگاه انقلاب در پی می‌آید؛
«دکتر عازمی‌خواه» محکوم به تحمل 2 سال حبس تعزیری.
«سید مرتضی حجت نجفی» محکوم به تحمل 5 سال حبس.
«دکتر پروین بهارزاده» محکوم به تحمل 1 سال حبس که به مدت 5 سال معلق شده است.
«دکتر ویدا پیرزاده» محکوم به تحمل 1 سال حبس که به مدت 5 سال معلق شده است.
«محمد تاجیک پازوکی» محکوم به تحمل 5 سال حبس تعزیری.
«لیلا جماعت» محکوم به تحمل 1 سال حبس تعزیری.