اسماعیل ویسی – گزیده ای از اخبار و رویدادهای کارگری و اجتماعی در کردستان شماره 89

اسماعیل ویسی گزیده ای از اخبار و رویدادهای کارگری و اجتماعی در کردستان شماره 89

تهیه و تنظیم از: اسماعیل ویسی

اعتراضات و اعتصابات کارگری

مهاباداعتراض کارگران مجتمع چهار گانه سبز مهاباد . بنا بر خبر رسیده از مهاباد طی روزهای  دوشنبه و سه شنبه  (11 و 12 خرداد) در اعتراض به تاخیر در پرداخت 11 ماه حقوق و همچنین عدم دریافت سنوات پایان سال در اقدامی اعتراضی، کار در بخش‌های مختلف مجتمع  همچون «کشتارگاه هما مرغ» و «کشت و صنعت» اعتصاب کردند. در اقرامی حمایتی ، کارگران  شیفت شب مجتمع هما مرغ که شمارشان به 60 نفر می رسد شب 16 خردادماه کشتار را از ساعت 22 تا 24 متوقف کردند. و … در تجمعات اعتراضی روزهای  دوشنبه و سه شنبه 12-11 ، کارفرما  وعده پرداخت همه مطالبات کارگران را تا روز شنبه 16 خرداد داده بود . اما کارگران این دو واحد در پی محقق نشدن وعده مذکور دست به اعتصاب و تجمع اعتراضی زده و در محوطه این مجتمع صنعتی خواستار رسیدگی به مشکلات صنفی‌شان شدند.

شایان ذکر است 200 کارگر در مجتمع چهار گانه سبزمهاباد که شامل “کشت و صنعت مهاباد، مجتمع دامداری و صنعتی مهاباد، مجتمع هما مرغ مهاباد و سردخانه زمزم مهاباد” مشغول به کار هستند که از از 11 ماه دستمزد در 1393 و بمدت 2 ماه سال جاری 1394 دستمزد دریافت نکرده‌اند. و …

در ادامه خبر آمده است که؛ بیش از 200 نفر کارگر شاغل در شرکت‌های چهارگانه سبز مهاباد که  شامل«کشت و صنعت مهاباد»، «مجتمع دامداری و صنعتی مهاباد»، «مجتمع هما مرغ مهاباد» و «سردخانه زمزم مهاباد» می شوند، و … کارگران این مجتمع دارای سوابق 18 تا 28 ساله کاری می باشند و امنیت شغلی شان در خطر قرار گرفته است. به طوری که 150 نفر از کارگران در سال 93 با سوابق بیش از 17 سال.  اخراج شده اند. کارگران می‌گویند دلیل اخراج این کارگران صرفا، پی‌گیری مطالبات صنفی‌شان بوده است. و …

سنندج – بنا بر خبر رسیده از سنندج روز 17 خرداد ماه 1394 تاكسيداران شهر سنندج در اعتراض به گران شدن قیمت بنزين ، در ميدان ” لشكر، پادگان” از ساعت 9 صبح دست به اعتصاب زدند. كه با دخالت نيروهاى امنيتى – انتظامى روبرو شدند. در تجمع از ميان تاكسيداران نمايندگانى براى مذاكره با نيروهاى امنيتى انتخاب گرديدند كه، در تاكسىراتى شهر سنندج به مذاكره پرداختند. در نتیجه قرار داده شد تا روز يكشنبه آينده به دولت فرصت داده شود تا خواسته ها و مطالبات صنفى تاكسيداران را برآورد، نمايند. و اگر خواسته ها و مطالبات تاكسى داران را اجرا نكنند اعتصابات را عمومى تر ميكنند و … دسسسسس

دستمزد های معوقه، اخراج و بیکار سازی

سنندجمرحصی اجباری کارگرانبنا بر خبر رسیده از سنندج- از روز دوشنبه 11 خرداد 1394 كارفرماي شركت بانتا آبيدر سنندج از طريق سركارگر اين شركت به كارگران اعلام كرده است كه هر ماه تعدادي از كارگران بايستي به 4 روز مرخصي اجباري بروند.

کارگران به سیاست و برخورد ضد كارگري كارفرما بطور جمعی اعتراض کرده اند. كارفرما در مقابل اعتراض كارگران به آنها اعلام كرده است كه هر كارگری اين دستور را ناديده بگيرد از شركت اخراج مي شود. سیاست و برخورد ضد کارگری کارفرمای شرکت در ادامه اقدامات طولانی مدتی است ، گزارش همراه وضعیت تحمیلی بطور کلی را نشان میدهد.

گزارشی از شرکت پانتا آبیدر سنندج از دیگر سایتها– … هنوز چند ماهی از اعمال سیاستها وقوانین ضدانسانی کارفرمایان شرکت بانتا آبیدر علیه کارگرانش درمحیط کار ” همچون تحمیل اضافه کاری های اجباری ،عدم پرداخت دستمرد بموقع کارگران، اخراج های بی دلیل آنان، تعیین چندین سرکارگر برای نظارت دائم برکارگران درحین کار و… نصب دوربینهای مداربسته  بردیوارمشرف برسرویسهای بهداشتی کارگران برای کنترل هرچه بیشترآنان وچندین مورد ناشایست دیگرنگذشته که اخیرا نیز، تعرض به شخصیت انسان را به حد انتهای خود رسانده و به خود اجازه داده اند تا گوشی های همراه  کارگران را توقیف کنند واجازه ی استفاده از تلفن را به کارگران درداخل محوطه ی کارگاه ” ندهند. تحمیل کرده اند که، کارگران موقع ورود به شرکت باید گوشیهای همراه  خود را به کیوسک نگهبانی دم درب کارگاه تحویل دهند . در غیر این صورت، حق ورود به داخل کارگاه وکارکردن را ندارند وهرکارگری که درداخل کارگاه  موبایل داشته باشد ازدستمزد روزانه اش 4 ساعت کسرمی گردد. اعمال این مقررات ضدانسانی برخلاف قوانین انسانی وحتی قوانین کار مصوب رژیم اسلامی سرمایه داران در ایران، می باشد.

تکاب افشار . گزارشی مختصر از وضعیت کارگران معدن طلای آق دره– در کزارشی در این رابطه آمده است که؛  350 نفر کارگر فصلی معدن طلای آق دره در شهرستان تکاب، در حالی از دهم تا 15 فروردین ماه هر سال کار خود را دراین معدن آغاز می‌کنند که به گفتهٔ کارگران هنوز باگذشت 7 روز از اردیبهشت ماه سال 94 وعده‌های داده شده در خصوص بکار گیری مجدد آنان محقق نشده است.

در ادامه گزارش آمده است که؛ دی ماه سال 1393 شرکت پویا زرکان به عنوان پیمانکار اصلی معدن طلای آق‌ دره 350 نفر از کارگران فصلی این معدن را به دلیل تمام شدن مدت قرارداد کاری‌شان تعدیل کرد. در اعتراض به این اقدام کارفرما، تجمعی گسترده از سوی کارگران در مقابل نگهبانی معدن اخراجی صورت گرفت که در نتیجه برخورد عوامل نگهبانی با معترضین، حوالی ساعت 8شب روز 6 دی ماه سال 1393 یکی از کارگران که تحت فشار روحی وارده شده قرار داشت در اعتراض به از دست دادن شغلش اقدام به خودکشی نمود.. در آن زمان دادگاه تکاب با شکایت کارفرمابه اتهام ایجاد اغتشاش 26 نفر از کارگران را بازداشت کرد. و اخیرا شورای تامین شهر تکاب در هماهنگی با کارفرما، در ارتباط با اعتراضات صنفی سال گذشته مقصر تشخیص داده و از بازگشت به کار آنها جلوگیری می کنند. و … اخیرا برای 12 نفر از این کارگران نیز برگه احضاریه صادر شده است. و کارگران احضار شده باید در روز 29 شهریور ماه برای دومین بار به دادگاه تکاب مراجعه کنند

معدن طلای آق دره 550 کارگر قرار دادی و فصلی دارد که در صورت بر طرف نشدن مشکلات زیست محیطی معدن، امنیت شغلیشان به خطر می‌افتد. علاوه بر آن، 350 کارگر ی که در کارخانه استحصال طلا فعالیت دارند به تبع مشکلاتی که برای معدن به وجود آمده است نگران از دست دادن شغلشان شده‌اند

دستگیری زندان و شکنجه فعالین کارگری و اجتماعی

آزادی فعالین کارگری- اجتماعی در سنندج- بنا به اخبار رسیده از سنندج ، روز 9 خرداد ماه 1394 محمود صالحی فعال کارگری پس از 32 روز بارداشت، به دلیل وخامت وضعیت جسمانی با قرار کفالت آزاد گردید.

در ادامه خبر آمده است که ، 9 خرداد ماه 1394 آرام زندی و فواد زندی از فعالین کارگری بعد از گذشت حدودا 45 روز، با قرار وثیقه 100 میلیون تومانی آزاد شدند.

همچنین ” منیژه صادقی ” از فعالین اجتماعی و فعال حقوق زنان و کودکان، که در 1 نوامبر 2014 روز حمایت جهانی از مقاومت کوبانی بازداشت و 90 روز زندان را بوی تحمیل کرده و بقید وثیقه آزاد شده، بود، مجددا در استانه اول ماه مجددا بازداشت و زندانی شده بود. روز 9خرداد ماه از زندان آزاد شده است.

و روز 12 خرداد پدرام نصراللهی فعال كارگری با قرار وثيقه 30 ميليون توماني از زندان آزاد شد. اتهام پدرام نصراللهی شركت در راهپيمايی پشتيبانی از مردم كوبانی عنوان شده است.

دستگیر شدگان از فعالین کارگری- اجتماعی شناخته شده در کردستان هستند که در موج دستگیری فعالین کارگری- اجتماعی در آستانه اول ماه مه روز جهانی کارگر، برای پیشگیری از برگزاری مراسم های گرامیداشت، دستگیر و بازداشت، شده بودند.

آزادی این دوستان را به خود وخانواده شان، سایر دوستان کارگر و فعالین کارگریاجتماعی تبریک می گوئیم.

 بینائی یوسف آبخرابات کارگر زندانی در معرض خطر فرار دارد- بنا بر اطلاعیه خبری کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکل های کارگری در روز 2 خردادماه 1394- یوسف آبخرابات، کارگر اخراجی شرکت کشت وصنعت مهاباد که به جرم شرکت در مجمع عمومی سالانه کمیته هماهنگی از طرف دادگاه شهر مهاباد به دوسال زندان محکوم شده و 14 ماه ازاین مدت را در شرایط سختی گذرانده است هم اکنون به علت عدم دسترسی به امکانات پزشکی دچار کم بینایی شدید شده و در معرض خطرنابینایی قراردارد. و … یوسف به دلیل مشکل شبکیه چشم که در نتیجهِ کار طاقت فرسای او در شرکت آرد سازی تشدید گردید، تحت عمل جراحی قرار گرفته وازآن به بعدتحت کنترل پزشک بوده اما در دوران محکومیت علیرغم تذکرات مکرر خانواده وی به مسئولان قضایی و همچنین مسئولان زندان، به وی اجازه داده نشده تحت نظر چشم پزشک قرار بگیرد و در نتیجه وی دچار کم بینایی شدید شده و در صورت ادامه این وضعیت ممکن است دچار مشکلات جبران ناپذیری گردد.

ازمسئله مشکل پزشکی و نیاز یوسف آبخرابات به امکانات پزشکی وچشم پزشک که بگذریم قانونا هر زندانی که بیش از نیمی از دوران محکومیت خودرا گذرانده باشد می تواند به مرخصی بروداما در حالیکه یوسف بیش از نیمی از دوران محکومیت خود را گذرانده است به دلیل عناد مسئولین زندان از این حق محروم شده است. کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکل های کارگری ضمن محکومیت صدور احکام زندان برای کارگران و فعالین کارگری خواهان آزادی هرچه سریع تر این کارگر زحمتکش بوده، یاد آوری می کند که مسئولیت سلامتی یوسف آبخرابات به عهده قوه قضائیه و مسئولین زندان می باشد.

 گزارشات مسایل، مشکلات و رویدادهای اجتماعی

۲۷ درصداز کودکان در ایراناز تحصیل کردن محرومندبنا بر اعتراف مقامات و نهادهای پژوهشی در جمهوری اسلامی، 27 در صد از کودکان در ایران که از نتایج فشارهای اقتصادی بر خانوارهای محروم، و کم درامد می باشد، از تحصیل محرومند. تقریبا چهار میلیون نفرکودک می باشند. هر چند این آمار دقیق نیست و کودکان محروم ازتحصیل بدلیل فقر و فلاکت و ناتوانی از تامین هزینه های تحصیلی از طرف خانواده هایشان و عدم مسئولیت پذیری رژیم حاکم بر ایران، خیلی بیشتر از این می باشد. و… بر اساس گزارش مرکز آمار در ایران، و محاسبات برمبنای داده‌های بودجه خانوار ها، در سال‌های 1389- تا 1392 نشان می‌دهد که هم‌زمان با حاکمیت رکود اقتصادی سنگین و رشد بیکاری و فقر و فلاکت، به‌طور میانگین حدود 12 درصد خانواده های دارای فرزند 6 تا 18 ساله در استان تهران، رقمی نزدیک به صفر (کمتر از ماهانه 100 تومان) برای آموزش فرزندان خود خرج کرده‌اند. … در استان‌هایی مانند سیستان و بلوچستان، بوشهر و کردستان، بالغ بر 65 درصد خانواده ها چنین وضعیتی داشته‌اند”. و … محروم شدن کودکان از تحصیل رشد و گسترش پدیده کودکان کار و خیابانی و درگیرشدن و افتادن در دام اعتیاد، مورد سؤ استفاده جنسی قرار گرفتن، بیماری ایدز، و هر نوع خشونتی دیگر که در کمین کودکان خارج از چرخه تحصیل را تا کنون، بدنبال داشته است. پدیده ای شوم و معضلی بزرگ اجتماعی است. که کودکان قربانیان اصلی آن هستند. رژیم اسلامی حاکم بر ایران مقصر اساسی است!

 اسماعیل ویسی   esmail.waisi@gmail.com      /  http://www.october-online.com/

17خرداد ماه 1394- 8 ژوئن 2015

***