اسماعیل ویسی – گزیده ای از اخبار و رویدادهای کارگری و اجتماعی در کردستان شماره 88

تهیه و تنظیم از: اسماعیل ویسی
اعتراضات و اعتصابات کارگری
تجمع کارگران تعاونی مسکن نساجی کردستان  – بنا به خبرمنتشر شده در سنندج، روز سه شنبه 5 خرداد ماه 1394 ” 150 الی 200 نفر ازکارگران تعاونی مسکن نساجی کردستان ” با تجمع در محل زمین خریداری شده ، که 13 سال قبل خریداری نموده بودند، طی این سالها برای تحویل آن از طرف دست اندر کاران تعاونی با موانع روبرو می شدند. توانستند در نتیجه اعتراضات پیگیرانه شان زمین خریداری شده را، بعد از 13 سال، تصاحب شوند .
تعداد 330 نفر از کارگران نساجی کردستان عضو این تعاونی هستند و 13 سال پیش از طرف تعاونی این زمین خریداری شده بود ولی تاکنون مشکل تصاحب زمین و ایجاد مسکن برای کارگران با موانع متعددی بویژه غصب آن، برخورد نموده بود.
آقای جبار خدا مرادی در این باره به سایت اتحاد گفت در طی این سالها بارها از مراجع مختلف حکم تصاحب زمین را گرفته ایم ولی هر بار به نوعی این زمین را از چنگ کارگران در آورده اند و اجازه ساخت را به آنان نمیدادند تا اینکه امروز حکم دادگاه مبنی برتخریب درختان و خانه مسکونی دایر شده در آن را از دادگستری دریافت نمودیم و کارگران با حضور یگان ویژه کلانتری 14 سنندج و نیروی انتظامی زمینشان را تصاحب نمودند
گزارشی کوتاه از اعتصاب کارگران تراکتور سازی کردستان – بنا به گزارش پخش شده در سنندج، روز 14 اردیبهشت حدود 90 درصد از کارگران تراکتور سازی کردستان در اعتراض به وضعیت بد معیشتی و دیگر خواسته هایشان، بمدت 4 ساعت دست از کار کشیده و اعتصاب نمودند. در ادامه گزارش آمده است که؛ مدیر عامل و صاحبان این شرکت به مدت 2 سال است که به کارگران اجازه انتخاب نماینده را، نداده اند. تقریبا از یک سال پیش کارفرمایان این شرکت ناهار کارگران را قطع و به جای آن مبلغی ناچیزی، حدود یک سوم پول ناهار را، به آنان پرداخت میکند. هدیه روز کارگر که باید قبل از روز جهانی کارگر به کارگران پرداخت می شد در روز 14 اردیبهشت پرداخت گردید. و … همچنین از اول ازدیبهشت ماه 1394، اضافه کاری کارگران قطع شده است. و … در نتیجه اعتصاب، مدیریت کارخانه کارگران را در سالن آموزش جمع کرده و با توضیحات فرافکنانه و طفره رفتن از پاسخگویی و برداشتن گام عملی برای برآورده کردن خواسته کارگران، از آنان خواست تا مشکلاتشان را مکتوب و به دفتر وزیر بفرستند یا برای نامبرده ایمیل کنند تا به مشکلاتشان رسیدگی شود.
لازم به ذکر است که این شرکت دارای 120نفر کارگر می باشد . در جریان این اعتصاب کارگران 5 نفر را در مجمع عمومی خود به عنوان نماینده انتخاب نمودند.
اعتراض کارگران کارخانه کاشی بیستون – بنا به خبر رسیده، جمعی از کارگران کارخانه ” کاشی بیستون ” در اعتراض به سطح نازل دستمزدهایشان در مقابل اداره کار رژیم در کرمانشاه دست به تجمع زدند.
کارگران ضمن اعتراض به عدم افزایش دستمزد سالیانه طبق قانون کار، خواستار افزایش سطح دستمزدهای خود می باشند. این کارگران همچنین نسبت به اعمال تبعیض بین کارگران از سوی کارفرما معترض هستند.
دستمزد سازی ، اخراج و بیکار
مهاباد- اخراج 25 نفر کارگران ” کارخانه سنگ بری برادران آزغ ” – بنا به خبر پخش شده در شهر مهاباد، کارخانه ” سنگ بری برادران آزغ ” کارگران شاغل این کارخانه ماهها بود که دستمزد دریافت نکرده بودند. برای دریافت دستمزدهای معوقه شان، کارگران دست به اعتصاب زدند. با وعده وعید کارفرما مبنی بر پرداخت دستمزدهای معوقه شان در ماههای آینده مواجه شدند. این امر موجب ادامه اعتراض و برپایی اعتصاب در 11 اردیبهشت روز جهانی کارگر از سوی کارگران گردید. و … 25 نفر از کارگران این کارخانه پس از آنکه نسبت به تعویق دستمزد خود به کارفرما اعتراض کردند. کارفرمای کارخانه مذکور در نهایت به جای پرداخت دستمزدهای معوقه کارگران اقدام به اخراج هر 25 نفرکارگر نمود.
حوادث کاری
سنندج- به گزارش رسیده از سنندج، روز سه شنبه 29 اردیبهشت ماه 1394 ” سعید رسولی کارگر بخش ساختمانی ” اهل سنندج درحین کار بدلیل عدم امکانات ایمنی در محیط کار و غیر استاندار بودن ابزارهای کاری، از طبقه ی چهارم ساختمان محل کارش به پایین سقوط کرد و متاسفانه در دم جان باخت.
شهین احمدی بگجان. کارگر کارخانه تولید بستنی در سنندج. در حین کارجان باخت.- بر اساس خبر پخش شده در سنندج، ظهر روز چهارشنبه نهم اردیبهشت ماه1394، در آستانه روز جهانی کارگر ” شهین احمدی بگجان سن 30 ساله ” –کارگر کارخانه – بستنی‌ عسل- در سنندج در حین کار به داخل دستگاه کشیده شده و متاسفانه جان باخته است.
در گزارش آمده است که؛ همکاران شهین که، شاهدان حادثه بوده اند، گفته‌اند که ابتدا دست این کارگر در دستگاه خط تولید کارخانه بستنی‌سازی گیر کرده و بعد بدن او به داخل دستگاه کشیده شده است.
کارخانه ” بستنی عسل در شهرک صنعتی سنندج واقع است. کارگران این کارخانه گفته‌اند که؛ پیش از این هم، حوادث کار مشابهی که منجر به جراحت و مصدومیت کارگران شده، در این کارخانه رخ داده است”. عدم استاندارد دستگاه و عدم امکانات و شرایط ایمنی در محیط کار و عدم رعایت اصول ایمنی کار با دستگاه‌های صنعتی و … از جمله دلایل وقوع این حوتذث می باشند.
جانباختن، شهین احمدی بگجان و سعید رسولی را صمیمانه به خانواده، بستگان ، همکاران و سایر دوستان کارگر تسلیت می گوئیم!
عدم استاندارد دستگاه و عدم امکانات و شرایط ایمنی در محیط کار و عدم رعایت اصول ایمنی کار با دستگاه‌های صنعتی در مراکز کاری- تولیدی در ایران آمار بسیار بالائی دارد و در گزارشی که در روزنامه شهروند در تاریخ 10 اردیبهشت ماه 1394 درج شده است، امده است که؛ حسن هفده‌تن، معاون روابط کار وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی حکومت اسلامی در ایران اعتراف کرده است، که سالانه دست‌کم 9 هزار و 800 نفر در ایران بر اثر حوادث و بیماری‌های شغلی جان خود را از دست می‌دهند. 1400 نفر بر اثر حوادث شغلی جان خود از دست می‌دهند و شش برابر آن یعنی 8 هزار و 400 نفر نیز بر اثر بیماری‌های شغلی فوت می‌کنند. و …
کارگاه شرکت بانتا آبیدر سنندج- بنا بر خبر رسیده، عصر  روز یکشنبه 13/2/94 ” رئوف یکی از کارگران شاغل در کارگاه شرکت بانتا آبیدر سنندج ” بعداز پایان کار بدلیل نبود روشنایی کافی در فضای یکی ازمحوطه های کارگاه به داخل یکی از چاله های آسانسور در حال ساخت سقوط  کرد وبه شدت آسیب می بیند واز ناحیه ی پا دچار شکستگی میشود . کارگر نامبرده به بوسیله همکاران  دیگر به بیمارستان سنندج انتقال می یابد وهم اکنون نیز در بیمارستان بستری می باشد. و …

دستگیری زندان و شکنجه فعالین کارگری و اجتماعی
سنندج- آرام و فواد زندی از فعالین کارگری بلا تکلیفند – بنا به خبر رسیده از سنندج، عیرغم گذشت 40 روز از بازداشت ” آرام و فواد زندی “، هنوز بازداشت هستند و از وضعیت و سرنوشت آنان اطلاعی در دست نیست. خانواده این دو فعال کارگری روز دو شنبه 28 اردیبهشت ماه 1394، جهت پیگیری وضعیت آنان به ” بیدادگاه رژیم اسلامی ” مراجعه کرده و خواستار روشن شدن وضعیت شان شدند اما قاضی پرونده به خانواده نامبردگان اعلام کرده است که تاریخ بازداشت را به مدت یک ماه دیگر تمدید خواهد کرد. و … آرام وفواد زندی در روز 25 فروردین توسط نیروهای اطلاعاتی بازداشت گردیند و همچنین محمود صالحی و پدرام نصرالهی که در روزهای 8 و9 اردیبهشت در آستانه روز جهانی کارگر بازداشت شدند، هم چنان وضعیت نا مشخصی دارند و در سلول های اداره اطلاعات شهرستان سنندج به سر می برند.

احضار فعال کارگری رضا امجدی – بنا برخبر پخش شده در سنندج، طی روزهای اخیر” فعال کارگری رضا امجدی ” اواخر اردیبهشت ماه، مجددا به شعبه دوم دادگاه رژیم در سنندج احضار گردید.
لازم به ذکر است این فعال کارگری روز 5 اردیبهشت ماه 1394، در آستانه روز جهانی کارگر بازداشت و به مدت 15 روز در اداره اطلاعات رژیم مورد بازجویی قرار گرفته و روز شنبه 19 اردیبهشت ماه 94 با قید وثیقه 30 میلیون تومان، آزاد گردیده، بود.
گزارشات مسایل، مشکلات و رویدادهای اجتماعی
گزارشی از شرکت پانتا آبیدر سنندج از دیگر سایتها- … هنوز چند ماهی از اعمال سیاستها وقوانین ضدانسانی واستثماربیرحمانه ی کارفرمایان شرکت بانتا آبیدر علیه کارگرانش درمحیط کار ” همچون تحمیل اضافه کاری های اجباری ،عدم پرداخت دستمرد بموقع کارگران، اخراج های بی دلیل آنان، تعیین چندین سرکارگر برای نظارت دائم برکارگران درحین کار و… نصب دوربینهای مداربسته  بردیوارمشرف برسرویسهای بهداشتی کارگران برای کنترل هرچه بیشترآنان وچندین مورد ناشایست دیگرنگذشته که اخیرا نیز، شقاوت وبیحرمتی به شخصیت انسان را به حد انتهای خود رسانده و به خود اجازه داده اند تا گوشی های همراه  کارگران را توقیف کنند واجازه ی استفاده از تلفن را به کارگران درداخل محوطه ی کارگاه ” ندهند. تحمیل کرده اند که، کارگران موقع ورود به شرکت باید گوشیهای همراه  خود را به کیوسک نگهبانی دم درب کارگاه تحویل دهند . در غیر این صورت حق ورود به داخل کارگاه وکارکردن را ندارند وهرکارگری که درداخل کارگاه  موبایل داشته باشد ازدستمزد روزانه اش 4 ساعت کسرمی گردد. اعمال این مقررات ضدانسانی برخلاف قوانین انسانی وحتی قوانین کار مصوب رژیم اسلامی سرمایه داران در ایران، می باشد.
40 ماه بلاتکلیفی و عدم دریافت حقوق ماهیانه، کارگران تعاونی روستایی کرمانشاه پس از بیکاری- بنا بر گزارش رسانه های داخل ایران در 4 خرداد ماه 1394، 35 نفر از کارگران رسمی شرکت‌های تعاونی‌ روستایی کرمانشاه که از حدود 40 ماه پیش به دلیل شرایط بعد از اجرای طرح هدفمند کردن یارانه‌ها بیکار شده‌ بودند با ادامه یافتن بلاتکلیفی‌شان تا به حال چندین بار به نهادهای دولتی استانی و کشوری مراجعه کرده‌اند اما تا کنون از این رایزنی‌ها نتیجه‌ای حاصل نشده است.
کارگران می‌گویند؛ بعد از اجرای طرح هدفمند کردن یارانه‌ها وظایف محوله پیشین تعاونی‌ها که شامل توزیع کالای کوپنی در کشور بود متوقف شد و کارگران شاغل در این شرکت‌ها بیکار شدند.
به گفته کارگران 5 نفر از همکاران‌شان که سال گذشته بازنشسته شده‌اند به همراه تعدادی دیگر از کارگران که بعد از سال 88 بازنشسته شده‌اند هنوز نتوانسته‌اند مطالبات حقوقی و سنوات پایان سال خود را دریافت کنند.
آنان می‌گویند هیچ کس مسئولیتی در قبال کارگرانی که حدود 28 سال سابقه کار دارند نمی‌پذیرد، متولی رسیدگی به مشکلات تعاونی‌های روستایی کشور وزارت جهاد کشاورزی است که تا امروز اهمیتی به مشکلات تعاونی‌ها وکارگرانش نداده است.
به گفته آنان، اعضای هیئت مدیره اتحادیه تعاونی‌های روستایی کرمانشاه از دو سال پیش مدعی انحلال تعاونی و پرداخت مطالبات معوقه کارگران هستند اما در این فاصله این اعضاء هیج اقدامی در خصوص انحلال تعاونی و مشخص شدن وضعیت کارگران انجام نداده‌اند.
برپایه این گزارش،تنها خواسته کارگران تعاونی‌های روستایی کرمانشاه مشخص شدن وضعیت شغلیشان و دریافت مطالبات معوقه‌شان در چهل ماه گذشته است.
کارگران می‌گویند سازمان تعاونی‌ روستایی کشور که در راس آن وزارت جهاد کشاورزی وجود دارد می‌توانند با فروش بخشی از مستغلات و دارایی‌های این تعاونیها، حقوق کارگران را پرداخت کنند. و …

 اسماعیل ویسی   esmail.waisi@gmail.com      /  http://www.october-online.com/
6 خرداد ماه 1394- 27 ماه مه 2015
***