در حاشیه اخبار کارگری؛
اگر اعتراض کنیداخراج می شوید!
نسان نودینیان
اخراج کارگران معترض در کارخانه تبریز کف یک رسوایی بزرگ کارفرماها در ایران است. لغو موقت اخراج ٢٢ کارگرمعترض کارخانه تبریز کف پس از تجمع حمایتی همکارانشان در محوطه کارخانه تمامی ٢٢ کارگرکارخانه تبریز کف که حداقل ٤ تن از آنها رسمی (قرارداد دائمی) هستند روز یکشنبه (١٦ فروردین) از طریق کارگزینی از اخراج خود با خبر شدند. کارگران کارخانه تبریز کف همان روز در اعتراض به این اخراجها در محوطه کارخانه تجمع کردند که این تجمع حمایتی-اعتراضی به لغو موقت اخراج این ٢٢ کارگر منجر شد. کارفرما به قصد «زهر چشم» گرفتن از کارگرانی که در ماههای پایانی سال گذشته در تجمعات اعتراضی مقابل فرمانداری و در محوطه کارخانه شرکت میکردند این ٢٢ کارگر را اخراج کرده است.
سماجت و ضدیت کارفرماو مدیر عامل کارخانه تبریز کف با کارگران و عمق ضدیت آنها با کارگران به این شکل بیا شده است؛ «هوشنگ فاخر»، مدیرعامل تبریز کف گفته این کارگران را به دلیل کارکرد نامطلوب هنگام تولید اخراج کرده است!. کارکرد “نامطلوب تولید” حرف رمز دست کشیدن از کار و اعتصاب است. برای کارفرما هر لحظه و ثانیه کارگر در خدمت استثمار جسمی ـ روحی و فکری قرار دارد. در نظام استثمار وحشی با پایین ترین سطح دستمزد، چهار تا پنچ برابر زیر خط فقر کارگر اگر برای دستیابی به مطالباتش و طرح کیفرخواست طبقاتی اش دست به اعتصاب بزند مورد مجازات، مواخذه و تنبه کارفرما و دستگاه اداری کارخانه قرار خواهد گرفت. اسم این سیاست و عملکرد را کارکرد”نامطلوب” میگذارند و با اعمال این نوع فشارها بویژه اخراج و بیکارسازی به کنترل زندگی کارگران میپردازند. مدیر عامل کارخانه در همین رابطه گفته است؛ «من نمیتوانستم به این کارگران حقوق اضافی پرداخت کنم و نمیخواستم قراردادشان را تمدید کنم. البته در حال حاضر گفتهام چند روز دیگر به طور موقت در کارخانه باشند تا ببینم عملکردشان بهتر میشود یا نه». در مملکتی که کارگران از حق اعتصاب، تشکل و آزادی بیان و تجمع محرومند، عملکرد “خوب” کارگر به معنی تسلیم و خاموش بودن، و عملکرد “بد”، اعتراض و مبارزه و حق خواهی و حق طلبی، از طرف دولت و کارفرما تعریف میشود.
در جریان اخراج کارگران کارخانه تبریز کف مدیر عامل کارخانه دلیل اخراج ٤ کارگر رسمی تبریز کف را “توهین به مدیر داخلی کارخانه وانجام حرکات ناشایست” اعلام کرده است!.
مدیرعامل تبریز کف در بخشی دیگر از صحبتهایش گفته است “حرکات کارگران در سه سال گذشته هزینههای هنگفتی برای کارخانه داشته است و ادامه کار اینگونه نمیشود و باید کارخانه را ساماندهی کنیم که این به نفع “کارگران خوب” است. همیشه یک عده کارگر بیخود(بخوان معترض) مانع کار کارگران خوب هستند. :
“کارگران تبریز کف سال گذشته در اعتراض به تعویق ٦ ماه حقوق بارها مقابل فرمانداری یا در محوطه کارخانه تجمع کرده بودند. بسیاری از کارگران تبریز کف علاوه بر حقوق عقب افتاده، مبلغی بین ١٠ تا ١٦ میلیون تومان را از سالهای دورتر طلبکارند. کارفرما در روزهای پایانی سال گذشته مبلغی بالغ بر یک و نیم میلیون تومان را به کارگران پرداخت کرد. این در حالی است که او وعده داده بود بین ٤ تا ٥ میلیون تومان از مطالبات کارگران را تا پایان همان سال پرداخت کند.”
سیکل اخلاقیات تحمیلی کارفرما و مدیر عامل در مناسبات کارگر و کارفرما توسط کارگران قابل تغییر و دگرکونی است. با هر یک اعتصاب، با هر یک مورد تجمع و اعتراض، با برپایی مجمع عمومی و نمایش قدرت و اراده جمعی کارگران و خانواده هایشان، و پایفشاری بر خواستها و مطالبات کارگران، سیکل اخلاقیات آنها را میتوان عقب زد.
راه حل کارگران علیه فشارهای دولت و کارفرما از هر قماشی، در گرو تشکل و سازماندهی کارگران، مستقل از دولت و کارفرماها و اعمال اراده جمعی کارگران در مجامع عمومی، میباشد.